Begin november moest ik voor een zakelijke afspraak in Athene zijn.  Aangezien ik deze historische stad nog nooit bezocht, koppelde ik er graag een dagje vakantie in Athene aan vast.   Mijn mama en zus waren snel te overtuigen om mij te vergezellen voor deze korte city trip Athene.

City trip Athene

Hotels in Athene

De Griekse hotels zijn doorgaans van iets mindere kwaliteit dan andere Europese hotels, kies dus een extra ster.

New Hotel*****

Wij kozen voor New Hotel.  Het hotel is 2 jaar geleden gerenoveerd en behoort tot de Designhotels of the World.    De inrichting was dan ook heel bijzonder, met gouden wasbakken en veel gerecycleerd hout.     

Op de bovenste verdieping is een restaurant/bar met zicht op de Akropolis.    De pasta met zeevruchten is hier trouwens erg lekker.

New Hotel Athens
Emporium Voyage New Hotel Athens Greece 1

Electra Metropolis Hotel Athene*****

Dit hotel ligt in het centrum van Athene op een steenworp van het bekende Syntagmaplein.  Op het dak ligt een klein zwembad.

Electra Metropolis Hotel Athene

Electra Palace Athens*****

Dit luxe hotel ligt in the charmante Plaka wijk.  Er zijn tal van restaurants, bars en winkeltjes op wandelafstand. Ook het Syntagmaplein is slechts enkele minuten stappen.   Op het dak ligt een gezellig zwembad van waar je zicht hebt op de Akropolis

Electra Palace Hotel Athene

Four Seasons Astir Palace Hotels Athene*****

Als je wat langer in Athene blijft is dit hotel een goede keuze.  Het hotel beschikt over meerdere zwembaden en ligt aan een privéstrand.  Op een klein half uur sta je in het centrum van Athene.  Four Seasons is perfect als je je bezoek aan de bezienswaardigheden in Athene wil afwisselen met een dagje aan het strand.

Four Seasons Astir Palace Hotel Athene

Restaurants in Athene

Fridays

Onze Griekse gastheer nam ons mee uit eten naar Fridays.  Deze keten heeft meerdere restaurants in de stad.   Ze hebben een uitgebreid menu, van typisch Grieks tot Mexicaans.   De buffalo burger van een rund dat in de buurt van Athene wordt gekweekt, is zeker een aanrader.   Voor een romantisch avondje zoek je beter een andere eetgelegenheid want de muziek staat hier tamelijk luid. 

Funky Gourmet

Als het iets meer mag zijn, moet je bij Funky Gourmet zijn.  Goed voor 1 Michelin-ster.  

Adres: Paramithias Street 13, Athene.

Otto

Mijn BFF is fan van roze, dus een perfect adresje voor onze volgende trip want het interieur is.... juist ja, roze.  Uiteraard serveren ze hier ook allerlei lekkers.  Proef zeker één van hun heerlijke cocktails.

Adres: Kalamiotou 18, Athene

Dinner in the Sky

Wil je een keer echt iets bijzonders doen tijdens je vakantie in Athene?  Reserveer dan een Acropolis Panorama  Dinner.  Tafels en stoelen hangen 40 meter boven de grond.  Hier serveren ze een luxe 6-gangen diner terwijl jij geniet van waanzinnige uitzichten over de zee, de bergen en uiteraard over de Akropolis.   

Athene Dinner In The Sky

Bezienswaardigheden in Athene

Syntagmaplein

Het Syntagmaplein uit 1834 is vooral bekend omdat het parlement hier ligt.   Het gebouw waar het parlement nu huist was ooit een paleis voor de Griekse koningen. Verder is het nogal een sober en saai plein.

Pik zeker een keer het wisselen van de wacht mee.  Het wisselen van de wacht gebeurt elk uur, op het hele uur.  De wachters zijn traditioneel gekleed.  Ze staan niet alleen in voor de bewaking van het parlement maar ook van het Graf van de Onbekende Soldaat.

Syntagmaplein Athene
Syntagmaplein Wisselen Van De Wacht

Wijk Kolonaki

Als je voor het parlement staat en links afslaat, wandel je de wijk Kolonaki in.  Dit is de hipste en duurste buurt van Athene.   Tsakalof was vroeger één van de sjiekste straten van de stad, maar straalt nu vooral vergane glorie uit.  Shoppingmal Attica is dan weer wel een bezoekje waard.

Wijk Plaka

200 meter achter New hotel wandel je de Plaka is.   Deze toeristische buurt wemelt van de souvenirshops, terrasjes en restaurants.   Meestal zijn dit niet de beste restaurants, maar het is een gezellige buurt om ’s avonds te verkennen.

Plaka Athene

Je vindt door de hele stad verspreid trouwens heel veel gezellige terrasjes.  Loop zeker eens een zijstraatje in en ontdek de charmantste stekjes van Athene.

Athene Terrasjes

Akropolis van Athene

Uiteraard moet je in een stad met zo’n rijk verleden ook wat cultuur opsnuiven.    Aangezien we maar 1 dag tijd hadden, kozen we voor Akropolis.   De Akropolis is de belangrijkste bezienswaardigheid van Athene en misschien wel van heel Griekenland.  Een absolute must tijdens je city trip Athene. 

Op deze 156 meter hoge tafelberg (net iets minder imposant dan de Tafelberg in Kaapstad :-)) staan de restanten van meerdere historische bouwwerken.  Het bekendste is uiteraard het Parthenon (een groot gedeelte stond jammer genoeg in de steigers), een marmeren tempel in Dorische stijl.   Ook het Erechteion in ionische stijl, vooral bekend om de vrouwenbeelden bovenaan, is absoluut de moeite.

Als je de kans krijgt, moet je naar een openluchtvoorstelling in het Odeon van Herodes Atticus.  Dit theater biedt plaats aan 500 personen en is nog steeds in gebruik.   Kijk voor je vertrek even na of er iets op het programma staat tijdens je verblijf in Athene.

De Akropolis van Athene staat op de Unesco werelderfgoedlijst.  

TIP: Links van de ticketverkoop kan je een rots beklimmen.   Vanop deze plaats heb je een prachtig uitzicht over de stad. 

Akropolis Athene (4)
Akropolis Athene (8)

De Poort van Hadrianus

De Poort van Hadrianus is een marmeren poort die gebouwd werd in 132 na Christus.    Deze poort vormde de doorgang tussen het oude en het nieuwe gedeelte van Athene.  

Tempel van Zeus

De Tempel van Zeus was destijds de grootste tempel van Griekenland en staat op een plaats waar al sinds de prehistorie goden werden vereerd.  Het restant dat je nu nog kan zien is het Olympieion.

Tempel Van Zeus Athene
Afbeelding van TravelCoffeeBook via Pixabay

Bovenstaande bezienswaardigheden kan je makkelijk zien tijdens 1 dag in Athene.  Heb je meer tijd, dan volgen hieronder nog heel wat meer bezienswaardigheden.

Stadion Panathinaiko

Dit stadion werd in de 4de eeuw v.C gebouwd om er atletiekwedstrijden te organiseren.   In 1986 vonden hier de eerste Olympische spelen uit onze tijd plaats.

Kathedraal van Athene

De Kathedraal van Athene of Grote Metropolitaan werd in 1842 gebouwd door Koning Otto I.   Binnenin deze prachtige kathdraal vind je de graven van Gregorius V van Constantinopel en Sint Philotei.  Rechts naast de kathedraal staat de Kleine Metropolitaan.

Athene Grote Metropolitaan
Athene Kleine Metropolitaan

Foodhallen Varvakios Agora

Net zoals veel andere steden, heeft Athene haar eigen foodhallen.  Je vindt deze 19de eeuwse markthallen in de winkelstraat Athinas.  Geniet van de geuren en kleuren en proef enkele lokale gerechtjes.   Opgelet: gesloten op zondag.

Athene Varvakios Agora

Lykavittos hill

Deze heuvel is een rots van 277 meeter hoog.  Op de top staat de witte kapel van Sint-Joris.  Wandel naar boven of neem de kabelbaan als je wat minder sportief bent om te genieten van het uitzicht over Athene en de Akropokis.

Athens Lykavittos Hill

Hou je van klimmen, mooie zonsondergangen en prachtige panorama's?  Dan heb je geluk, want Athene is gebouwd op 7 heuvels.  Klim naar de top  van de Aereopagus (115 m hoog) en de Kycabettus (227 m hoog).

Shoppen in Athene

Wil je tijdens je vakantie in Athene een middagje shoppen, dan kan je terecht in de autovrije winkelstraat Ermou.  Ermou komt uit op het Syntagmaplein, recht tegenover het parlement.  Je vindt hier de grote ketens, maar ook kleine Griekse boetiekjes.

Hou je van vintage? Ga dan naar de wijk Monastiraki.  Op zondagochtend is het hier heel erg druk want dan gaat er een wekelijkse vlooienmarkt door.  In de wijk straat trouwens nog een prachtig kerkje uit de Byzantijnse tijd.  Stap even binnen om van het rijkelijk versierde interieur te genieten.

Zoek je Griekse, lederen sandalen dan moet je naar de wijk Plaka.  Er worden veel goedkope sandalen van slechte kwaliteit aangeboden, maar er zitten een aantal winkels die de authentieke, degelijke sandalen aanbieden.

Voor de luxe boetieks moet je in Kolonaki zijn.   Deze sjieke winkelstraat ligt op enkele minuten van het Syntagmaplein.  Ook in de zijstraat Tsakalofstraat vind je leuke adresjes.  Tijdens ons bezoek zat Griekenland in een flinke crisis en stonden veel winkelpanden leeg.  Hopelijk is dat nu anders.

Vervoer in Athene

In Athene kan je veel tevoet doen.  Wil je regelmatig een taxi nemen, koop dan een 24-uur kaart.  Deze kost slechts een paar euro.  Verder heeft Athene ook een uitgebreid netwerk van trams, bussen, trolleys en metro's. Je hoeft tijdens je city trip in Athene je schoenen niet te verslijten.

Kaart Athene

Op deze kaart vind je de belangrijkste bezienswaardigheden van Athene.  Gebruik hem als handige leidraad voor je city trip.

Tips voor je reis naar Athene

  • Je kan in Griekenland niet overal met je bankpas of creditcard betalen.  Ook pinautomaten zijn soms leeg. Zorg dus voor voldoende cash geld.
  • Neem geen foto's van militaire objecten.
  • Vliegtuigspotten is in Griekenland strafbaar
  • Neem geen oude munten of stenen mee als souvenir.  Dit is strafbaar, tenzij je een vergunning hebt. 

 

Ken jij nog bezienswaardigheden in Athene die een must zijn tijdens je city trip?  Of ken jij nog een goed hotel dat we tijdens ons volgende bezoek aan Athene niet mogen missen?

Like it? Pin it!

City Trip Athene