Marrakech is één van de vier koningssteden van Marokko. Het historisch centrum staat al jaren op de werelderfgoedlijst van Unesco, het klimaat is vrij zacht, de hotels zijn uitmuntend, het eten heerlijk en je kan er voor een prijsje kwalitatieve lederen tassen/kleding kopen. Zijn dat geen argumenten genoeg om een citytrip Marrakech te boeken? Voor mij en mijn BFFje in elk geval wel.

Reizen naar Marrakech

Vanuit Brussel, Amsterdam, Eindhoven of Charleroi vlieg je in 4 uur naar Marrakech. Lowcost maatschappijen als Ryanair en Transavia hebben regelmatig vluchten.  Ook Tuifly vliegt op Marrakech.  Als je het een beetje uitkijkt, hoeft de vlucht voor je citytrip Marrakech dus niet zo duur te zijn.

Belgen en Nederlanders hebben een paspoort nodig dat geldig is tot de dag van terugkeer.  

Er zijn geen inentingen verplicht, maar een vaccinatie tegen difterie, kinkhoes, polio, tetanus en hepatitis A is aangeraden.

Controleer deze informatie ruim voor je vertrek.

Klimaat Marrakech

In de zomer kan het flink warm worden in Marrakech.  De thermometer wijst dan regelmatig 40°C of meer aan.  In het voor- en najaar is de temperatuur gematigder en valt er amper neerslag.  De perfecte periode voor je citytrip Marrakech is dan ook van maart tot mei en oktober/november. Ook in de wintermaanden schommelt de temperatuur tussen de 18 en 20 graden dus als je niet perse langs het zwembad wil liggen, is dat een fijne periode.  Bovendien zijn de prijzen dan lager.

Citytrip Marrakech
Afbeelding van Julian Hacker via Pixabay

Tips voor je citytrip Marrakech

  • Veel Marokkanen spreken een aardig woordje Frans.  Fris je taalkennis dus even op.
  • Draag kleding die je schouders bedekt (neem desnoods een sjaaltje mee) en draag een broek of rok tot onder de knieën als je religieuze plaatsen bezoekt.
  • Alcohol is niet overal verkrijgbaar.
  • Afdingen hoort er (vooral in de soeks) bij.  De verkopers vragen altijd 30 tot 50% teveel.  Afdingen is een spelletje, maar blijf wel respectvol.
  • Draag in de winter kleding in laagjes.  's Ochtends en 's avonds kan het fris zijn, maar in de loop van de dag zorgt het winterzonnetje toch voor een fijne temperatuur.
Marrakech

Citytrip Marrakech

Overnachten in Marrakech

Sofitel Lounge & Spa

Uit het grote aanbod aan hotels kozen wij tijdens onze citytrip Marrakech voor Sofitel Lounge & Spa.  Aangezien elke minuut van ons kinder- en manloze weekend kostbaar is, wilden we zo snel mogelijk inchecken om meteen op pad te kunnen. Groot was de teleurstelling toen bleek dat de kamer nog niet klaar was (ook al was het al een eind in de namiddag). Een cocktail van het huis moest het leed van het wachten verzachten. Toen we na een half uurtje nog eens informeerden, bleek de kamer nog niet klaar te zijn. We lieten dan ook horen dat we daar echt niet blij mee waren en plots was er een oplossing. Can we offer you a free upgrade? Yes ofcourse! Voor het eerst waren we blij dat we geen 20 meer zijn, want dan hadden we ongetwijfeld geen suite met butler gekregen. Van een meevallertje gesproken. Het hotel was dan ook echt fantastisch! Onze kamer bestond uit 2 slaapkamers en 2 badkamers en de butler stond ons overal op te wachten. Decadent!

Rond het zwembad staan zalige (dubbele) loungebedden, ze serveren de heerlijkste cocktails en de butler komt zelfs langs om je bril even te poetsen!   Onder de bomen hangen prachtige lusters die de tuin ’s avonds tot een sprookje uit 1001 nacht omtoveren.

Sofitel Marrakech Pool
Sofitel Marrakech Tuin

Ik heb al heel wat mooie hotels gezien, maar het ontbijt in Sofitel Marrakech was hier werkelijk uitmuntend.  Midden in de zaal stond een groot buffet met alle soorten fruit.   Een professionele smoothie-maker creëerde de heerlijkste sapjes voor je.  Er stonden ook allerlei kleine gerechtjes klaar.  Het ene al lekkerder dan het andere.    Na een overdadig ontbijt beslisten we om meteen de stad in te trekken om zo wat calorieën te verbranden.

La Mamounia

La Mamounia huist in een oud paleis en heeft al decenia lang een onberispelijke reputatie als één van de bekendste hotels van Marrakech.

Winston Churchill noemde Marrakech de meest fantastische plaats op aarde en La Mamounia het beste hotel waar hij ooit verbleef'.  

De kamers zijn ruim en prachtig ingericht en als je echt luxe wil overnachten in Marrakech dan boek je één van de villa's met privé zwembad.  Er zijn 4 restaurants van Frans over Italiaans tot Marokkaans. 

De Spa van La Mamounia is een pareltje.  Je hoeft niet in het hotel te logeren om hier een bezoek te boeken tijdens je citytrip Marrakech. Na de behandeing kan je terecht in de lobby van het hotel om na te genieten van een heerlijke cocktail.

Het hotel is gesloten van 25 mei tot 21 september 2020 voor een grondige renovatie.

La Mamounia

Palais Ronsard

Dit schitterende paleis beschikt over 28 super-de-luxe kamers en en restaurant met Michelinster.  Het ligt iets buiten de stad en is onderdeel van Relais & Chateaux.  Top adresje als je in luxe wil overnachten in Marrakech.

Palais Ronsard Marrakech

Barcelo Palmeraie

De Barcelo group heeft hotels in Spanje, Duitsland, Cuba, de Emiraten, Aruba en vele andere bestemmingen.  Hun hotel in Marrakech ligt in een groot park net buiten het centrum.  Er heerst complete rust en er is een gratis shuttle om je naar het centrum te brengen.  Het hotel beschikt over een prachtige Spa en meerdere restaurants.  Als je je citytrip Marrakech met kinderen maakt, is dit hotel een goede keuze. 

Riad Yasmine

Overnachten in een riad maakt je citytrip Marrakech extra bijzonder.  Riad Yasmine heeft een sprookjesachtige patio met zwembad.  Je waant je in een tropische tuin.

Scarabeao Camp

Heb je genoeg van de drukte tijdens je citytrip Marrakech, overnacht dan eens in de woestijn.  Scarabeo Camp bestaat uit 15 tenten  in de Agafay-woestijn op een uurtje rijden van Marrakech.  Tent is trouwens een understatement want menig sjiek hotel moet onderdoen voor de prachtig ingerichte tenten.  Hemelbedden, oosterse tapijten en prachtige decoraties.  Je geniet hier van weergaloze vergezichten over de woestijn en het Atlasgebergte.

Je maakt hier avontuurlijke ritjes met een sidecar of quad, ontdekt de woestijn op de rug van een kameel of paard of start de dag met een yoga sessie.

Scarabeo Camp beschikt ook over een mobiel kamp dat ze installeren op jouw favoriete plekje.

Scarabeo Camp Marrakech

Bezienswaardigheden in Marrakech

Historisch centrum

Voor een paar euro neem je een taxi die je vlakbij het historisch centrum van Marrakech afzet.  We wandelden eerst door de Medina, een waar doolhof van smalle straatjes. Het is er vrij chaotisch en het is een grote verzameling winkels, kraampje en terrrasjes. De winkeliers proberen je vol overtuiging binnen te lokken om hun producten aan je te verkopen. Heb je iets leuks gezien? Doe niet te enthousiast. Afdingen is de boodschap! Het is een leuk spel tussen verkoper en koper. Maar, blijf wel respectvol. Ik ben zelf fan van de kraampjes met noten, dadels en ander lekkers. Het water loopt me nog in de mond als ik denk aan de heerlijke, gesuikerde pinda’s die ik daar kocht.

Medina Noten

Place Rahba Kedima

Op dit oude plain hangt nog een echt Marokkaans sfeertje en het is lang niet zo toeristisch als grote broer Djemaa el Fna.  Vroeger werden hier slaven verhandeld maar tegenwoordig vind je er vooral kruiden- en specerijenwinkels.     Neem zeker eens een kijkje in de Taj Apothicaire Berbere.   Deze Berberse apotheken verkopen voor elke kwaal een middeltje.

Place Rhaba Kedima Marrakech
Taj Apothicaire Berbere Marrakech

Place Djemaa el Fna

Place Djemaa el Fna is the place to be tijdens je citytrip Marrakech. Het is één van de grootste en beroemdste pleinen van Noord-Afrika.  De geur van de kruiden komt je al van ver tegemoet. Er staan ook allerlei straatartiesten, gaande van muzikanten tot slangenbezweerders. s’Avonds zijn vooral de eettentjes in trek. Je moet hier uiteraard geweest zijn want het is de belangrijkste bezienswaardigheid van Marrakech, maar ik vond het toch net iets te toeristisch. Vanaf het plein zie je de minaret van de grootste moskee van Marrakech, de Koutoubia Moskee.

Djemaa El Fna Marrakech

Soeks

In de soeks achter het Djemaa el Fna plein koop je de typische souvenirs, maar kan je ook prachtige authentieke Marokkaanse producten vinden.  Dwaal rond in deze wirwar van steegjes en geniet van de bijzondere sfeer.  Kom je iets leuks tegen, koop het dan meteen want je vindt het kraampje achteraf nooit meer terug.

Medina Souk 2

Koutoubia Moskee

De toren van een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Marrakech zie je vanaf Djemaa el Fna.  Het is de grootste moskee van Marrakech is een waar kunstwerk.  De bouw startte in 1150 en het duurde bijna 50 jaar voor de minaret klaar was.  De 69 meter hoge minaret diende trouwens als voorbeeld voor de Giralda in Sevilla en de Hassantoren in Rabat.

Toen de minaret klaar was bleek dat er iets was misgelopen met de oriëntatie.  Aangezien de moskee niet perfect op Mekka gericht was moest deze herbouwd worden.

Boven op de minaret staat een piek met 4 koperen globes.  De legende zegt dat dat het ooit 3 globes van puur goud waren.  De vierde globe werd geschonken door de echtgenote van Yaqub-al-Mansur omdat zij er niet in slaagde om te vasten tijdens de ramadan.  Ze liet al haar gouden sieraden smelten voor de vierde globe.

Koutoubia Moskee Marrakech
Afbeelding van Albert Dezetter via Pixabay

Palais Bahia

Dit 8000 m² grote paleis uit de 19de eeuw was het grootste paleis uit die tijd.  Het bestaat uit 150 kamers die zich allemaal rond de binnentuinen bevinden.  

Bahia Palace
Afbeelding van Metropolitaneando via Pixabay

Palais Royal

Dit 12de eeuwse koninklijk paleis is tegenwoordig eigendom van een Fransman die het jammer genoeg gesloten heeft voor het publiek. Je kan dus enkele de oranjerode muren rondom het paleis zien. 

Ben Joesoefmadrassa

Ben Joesoefmadrassa of Ben Youssef Medersa werd gebouwd in 1570 en was de belangrijkste Koranschool. De 900 studenten woonden in de 130 kamers die rond de magnifieke binnenplaats liggen.    Het is perfect voorbeeld van de islamitische architectuur en dus een van de belangrijkste bezienswaardigheden tijdens je citytrip Marrakech.  

Ben Youssef Medersa

Jardin Majorelle

Jardin Majorelle uit 1922  is één van de bekendste botanische tuinen ter wereld. De 9000 m² grote tuin werd destijds gecreëerd door de schilder Majorelle.  Sinds 1980 is de tuin eigendom van Yves Saint Laurent en zijn vriend Pierre Bergé.  Het as van Yves Saint Laurent werd uitgestrooid in de rozentuin en naast het park ligt zijn museum.  

De opvallend blauwe kleur die je veel voorkomt in de tuin wordt inmiddels 'Majorelleblauw' genoemd.

Jardine Majorelle
Afbeelding van A_Different_Perspective via Pixabay

Guéliz

In Ville Nouvelle, de moderne wijk van Marrakech zitten heel veel diverse winkels. Er zijn handwerkwinkels, warenhuizen, exclusieve winkels, designershops, antiekwinkels etc. Hier vind je ook wat luxere restaurants.

Gallerie des Tanneurs

Het perfecte souvenir van je citytrip Marrakech is een mooie lederen handtas of kledingstuk.   Gallerie des Tanneurs is heel bekend.   Als je een goeie afbeelding van een jas (of ander kledingstuk) bij je hebt, maken zij hem in 3 dagen helemaal op maat.   Het leder is echt van heel goede kwaliteit en de producten zijn heel luxueus afgewerkt. Laat je dus niet verleiden door de nep-Louis Vuittons (van slechte kwaliteit), maar koop voor dezelfde prijs een leuke tas die jaren meegaat.   

Restaurants in Marrakech

Palais Jad Mahal

Er zijn massa’s heel goede restaurants in Marrakech, maar Palais Jad Mahal is echt een aanrader.  Het ligt tegenover het Sofital Lounge & Spa, net naast de Louis Vuitton.   Je gaat door een poort en komt in een sprookje terecht.  Het restaurant is zo mooi ingericht dat het een bezienswaardigheid in Marrakech is.   Gigantische kroonluchters verspreiden een feeëriek licht, de tafels zijn prachtig gedekt en de stoelen zijn met fluweel bekleed.  Alleen voor de inrichting zou je al komen, maar het eten is dan ook nog eens zalig.   

Rue Haroun Errachid, Marrakech

Restaurant Jad Mahal Marrakech

La Trattoria

Dit restaurant bestaat al sinds 1974 en werd volledig in Art Deco stijl ingericht door interieurontwerper Bill Willis. 

Bill Willis was een Amerikaan die in 1966 in Marrakech neerstreek en de uitvinder is van de 'Marrakech-stijl'.  Denk aan grote openhaarden, felgekleurde tegels

Als je tijdens je citytrip Marrakech toch een keer van de Marokkaanse keuken wil afwijken, dan is dit Italiaans restaurant een aanrader.  In de prachtige Art Deco bar kan je terecht voor een cocktail.

179 Rue Mohammed el Beqal, Marrakech

Le Jardin Marrakech

Dit iconische restaurant huist in een riad uit de jaren 60, midden in de Medina.  Ze serveren hier heerlijke Mezze, saté en tajines.  Tijdens de middag kan je er terecht voor een sandwich of andere kleinigheid.

32 Souk Jeld Sidi Abdelaziz, Marrakesh

Le Jardin Marrakech

Kabana

Op deze rooftopbar kan je terecht voor een cocktails, sushi  en gerechten met een mediterraanse twist.

Kissariat Ben Khaled Street Fatima Ezzahra R'MILA Marrakech Medina

La Terrasse des Epices

Hier zou je alleen al voor het uitzicht komen tijdens je citytrip Marrakech.  Vanop het gigantische terras heb je zicht op het Atlasgebergte en op de minaret Koutoubia.

Ze serveren hier eenvoudige gerechten van top kwaliteit.

Sidi Abdel Aziz، 15 souk cherifia، Marrakesh 

Heb jij ook al zin in een citytrip naar Marrakech?  Het is de perfecte bestemming voor een weekendje in het voor- of najaar. Je kan in Marrakech overnachten in sprookjesachtige hotels.  Maud van Maud Geniet bewijst dat een citytrip naar Marrakech ook haalbaar is als je met een baby reist.  Heb jij nog tips voor mijn volgende trip? Heb ik bezienswaardigheden in Marrakech gemist? Deel ze dan hieronder bij de reacties.

Like it? Pin it!

Citytrip Marrakech