Oman ligt vlak langs de Verenigde Arabische Emiraten, maar is een wereld van verschil. Tijdens 1 week Oman ontdek je dat het een land is waar Arabische tradities en moderne technologie hand in hand gaan. In tegenstelling tot de Emiraten proef je hier de authentieke Arabische cultuur. Hoog tijd dus om een keer naar Oman te reizen.

Naar Oman reizen

Vanaf Amsterdam, Brussel of Dusseldorf vlieg je in iets meer dan 6 uur naar Muscat in Oman.   Er zijn dagelijks vluchten van en naar Oman.  Je kan uiteraard vliegen met Oman Air, maar ook met KLM en Lufthansa kan je rechtstreeks naar Oman reizen.

Klimaat in Oman

Oman heeft een warm woestijnklimaat en is één van de zonnigste en droogste bestemmingen ter wereld.  Overdag is het warm maar 's nachts kan het koud zijn. Het regent zelden of nooit.  Een kleine uitzondering is het Al Hajar gebergte.  Hier hebben ze aan het einde van de zomer een kleine regentijd en dat zie je meteen aan de vegetatie. 

Het klimaat in Oman bestaat uit extreem hete zomers met temperaturen tussen de 40 en 50°C van juni tot en met augustus.   Door de hoge luchtvochtigheid is het dan absoluut geen aangenaam weer.   In de wintermaanden is het klimaat in Oman aangenaam.  Van Als je naar Oman wil reizen doe je dat best in de maanden november tot en met maart.  De temperatuur schommelt dan tussen de 25 en 30°C.  

1 Week Oman

Hotels in Oman

Er zijn minder hotels in Oman dan in buurland Dubai, maar de kwaliteit is meer dan uitstekend.   De prijs is dan ook navenant. Bezoek tijdens je Oman reizen zeker de pareltjes Al Bustan Palace, The Chedi, Six Sences Zighy Bay en Shangri-La Barr al Jissah Resort.

Shangri-La Barr al Jissah Resort

Shangri-la bestaat uit 3 afzonderlijke hotels.   Al Waha is het meest geschikt voor gezinnen met kinderen, Al Bandar lijkt een klein dorp en Al Husn is een adults only. 

Tijdens je verblijf heb je toegang tot alle restaurants van de 3 hotels en het eten is overal van uitstekende kwaliteit. Je wandelt over een dijk van het ene naar het andere deel en ’s avonds is alles prachtig verlicht.  Ideaal voor een ontspannen afsluiter van de dag.

Door Al Waha en Al Bandar  loopt ‘The Lazy River’.   Vooral kinderen vinden het zalig om, al liggend op een zwemband, op deze rivier rond te dobberen.   

Wil je met kinderen naar Oman reizen, dan kan ik je het Al Waha ten zeerste aanbevelen. Boek het als stop tijdens je rondreis of verblijf er 1 week om van hieruit Oman te ontdekken.

Oman Shangri La Al Waha
Oman Shangri La Al Wah Lazy River

Al Bustan Palace

Al Bustan Palace huist in een oud paleis en is onderdeel van de Ritz-Carlton groep en is een begrip in Oman.  De kamers zijn onlangs gerenoveerd.  Er is een Six Senses Spa, 5 zwembaden (waaronder een kinderbad) en 5 restaurants.  Dit hotel in Oman is prachtig gelegen tussen de Golf van Oman en het Al Hajar gebergte.

Al Bustan Palace Oman

The Chedi Muscat

Als je echt in luxe naar Oman wil reizen, dan is de Chedi een aanrader.  Het is gebouwd in Omani-stijl en is prachtig gelegen tussen de Golf van Oman en de bergen.    De strakke, stijlvol ingerichte kamers en de prachtige zwembaden bekoren zelfs de meest veeleisende reizigers.

The Chedi Oman

Six Senses Zighy Bay Oman

De kamers in dit luxe hotel in Oman zijn gebouwd met natuursteen en hout waardoor ze een robuuste uitstraling hebben.  Wil je een top reis naar Oman, boek dan een Pool Villa Beachfront met privé zwembad. 1 week in Oman vliegt hier voorbij.

Six Sensen Oman

Highlights Oman

Muscat

Muscat is de hoofdstad van Oman en absoluut een bezoek waard. Er staan nog enkele forten die dateren uit de tijd van de Portugese overheersing.  

Sultan Qaboos Moskee

De Sultan Qaboos Moskee is de grootste moskee van het land en heeft een capaciteit van 20.000 mensen.  De prachtige koepel en minaretten zie je al van ver.  Vooral ’s avonds zijn ze een ware lust voor het oog.  

Oman Sultan Qaboes Moskee

Al Alam - Palace

Het Al Alam- Palace is het officiële, residentiële paleis van Sultan Qaboos.  Je kan het jammer genoeg niet bezoeken maar je mag er wel stoppen om een foto te nemen.   Naast dit paleis beschikt de sultan nog over 5 andere verblijven.    

Mutrah Souq

Je kan niet naar Oman reizen zonder een soek te bezoeken.  Dwaal rond in de Mutrah Souq en scoor een souvenir.  Deze soek is één van de oudste marktplaatsen in de Arabische wereld en wordt door de locals Al Dhalam (Duisternis) souq genoemd.  De stalletjes staan hier namelijk zo dicht bij elkaar dat er geen zonlicht door komt.

Als je de soek verlaat, kan je een wandeling maken over de Muttrah Corniche, dat is de boulevard langs de kust. Met een beetje geluk zie je het Al Said Yacht, eigendom van de sultan.

Oman Muscat Mutra Souq Outside
Oman Muscat Mutra Souq Shop
Oman Muscat Mutra Souq Binnen
Oman Muscat Mutra Souq 2

 

 

 

Sundown cruise

Sluit de avond af met een romantische sundown cruise  Je kan deze boeken bij de meeste hotels in Oman.  De kapitein neemt je mee voor een tocht langs de kust.  Je ziet verlaten strandjes,  oude forten, prachtige rotsen en met wat geluk passeren er een paar dolfijnen.  Ongetwijfeld één van de highlights tijdens je Oman reizen.

Oman Sundown Cruise
Oman Sea
Oman Fort
Oman Sundown Sea
Oman Sea 2

3 bezienswaardigheden in het binnenland

Huur tijdens je Oman reizen minstens één dag een chauffeur om je door het binnenland van Oman te loodsen. Wij hadden een super leuke dag met Sif.  

Nizwa fort

Eerst bracht hij ons naar het Nizwa fort, een van de higlights van Oman.   Nizwa ligt op ongeveer 1.5u rijden van Muskat en is vooral bekend om zijn goed bewaard fort uit de 17de eeuw.  Het museum in de oude gevangenis geeft een goed beeld van het vroegere leven in en om het fort. Kuier daarna nog even door het dorpje waar je tal van leuke winkeltjes met lokaal aardewerk, juwelen en andere snuisterijen treft. In de markthal verkopen ze de heerlijkste noten en dadels.  Neem zeker een zakje mee voor ‘on the road’.   

Oman Coffee
Oman Nizwa Fort 2
Oman Nizwa Fort
Oman Moskee Nizwa Fort
Oman Food

Wadi Ghul Canyon

Op weg naar de Wadi Ghul, de grootste canyon van Oman, passeer je prachtige vergezichten. Desolate landschappen met hier en daar een dorpje of een palmbomenbos. Vanop het plateau Jebel Shams (zonnenberg) heb je prachtig zicht op de canyon.  Met zijn 3009 meter is dit de hoogste berg van Oman. Hij is enkel te bereiken via een 32 km lange weg vol haarspeldbochten. Ben je snel wagenziek?  Neem dan zeker je voorzorgen.   Deze trip is een absolute must tijdens je reizen naar Oman.

Oman Wadi Ghul
Oman Whadi Ghul

 

 

 

Misfat Al abriyeen

De volgende stop brengt ons naar Misfat Al Abriyeen, het oudste dorpje van Oman.  Het charmante stadje geeft een goed beeld van het vroegere leven. Maak zeker een wandeling langs het oude watersysteem. Die tocht brengt je uiteindelijk bij de Wadi. Met een beetje geluk staat die niet droog (tijdens ons bezoek jammer genoeg wel).

Oman Misfat Al Abriyeen

Bij de lokale moskee waren wij wel geshockeerd door het bordje met het opschrift ‘Not allowed to non-muslim’.  Ik denk niet dat het gewaardeerd zou worden als wij iets soortgelijks aan onze kerken hangen.

Oma Misfat Al Abriyeen 2

Wij hebben al deze bezienswaardigheden op één dag bezocht, maar dat was wel een zware trip. Het bespaarde ons wel extra ritjes op en af de berg. Onze zoon, die snel wagenziek is, was ons daar dankbaar voor.

Aangezien het extreem heet was voor de tijd van het jaar (ruim 36°C in februari), hebben we ons verder beperkt tot eten en luieren.

Zin om naar Oman te reizen?  Bekijk dan alvast deze 8-daagse privé rondreis door Oman.

Naar Oman reizen is een absolute aanrader als je in de winter wat vitamine D wil opdoen en naast zonnebaden ook nog wat leuke dingen wil zien.  Ga je voor een echte luilekkervakantie, dan trek je beter naar Dubai want daar zijn de hotels net iets goedkoper. Meer info over een vakantie naar Dubai vind je hier.   Een ander leuk alternatief is een week in Abu Dhabi.

Like it? Pin it!

Oman