Na 2 dagen in Oudtshoorn, gaan we op pad naar onze laatste bestemming langs de Tuinroute in Zuid-Afrika: Knynsa.   Dit gezellige stadje ligt aan een prachtige lagune en is bekend om de heerlijke oesters die ze hier kweken. We verblijven hier een paar dagen zodat we alle Knysna bezienswaardigheden in alle rust kunnen ontdekken.

Hotels in Knysna

De GPS voert ons in Knysna een heel eind de heuvel op langs prachtige straatjes en sjieke villa’s.  Uiteindelijk komen we aan bij Kanonkop house.  We worden hartelijk ontvangen met een hapje en een drankje en vergapen ons aan het spectaculaire uitzicht over de Knysna lagune.    We krijgen te horen dat wij niet in het hotel zelf logeren, maar in de Knysna Hights Villa.

Kanonkop House Knysna (1)
Kanonkop House Knysna (2)
Kanonkop House Knysna (6)

Onze gastheer  leidt ons nog enkele straten verder tot bijna aan de top van de heuvel waar we onze intrek nemen in een immense villa.  De bovenste etage bestaat uit 1 gigantische slaapkamer met ensuite badkamer en een groot terras.  De hele voorgevel bestaat uit glas zodat je vanuit je bed een spectaculair uitzicht hebt op de Knysna heads.  De etage daaronder bestaat uit een ruime keuken met een eetkamer en 2 zithoeken.  Aan alle kanten zijn er ruime terrassen zodat je op elk moment van de dag van de zon kan genieten.  Aan de voorkant is er een infinitypool.   Beneden zijn nog 2 slaapkamers en 2 badkamers.

Kanonkop House

We hebben hier 2 opties:

ofwel komt er in de ochtend iemand langs om ons ontbijt klaar te maken of ze zorgen dat de koelkast steeds gevuld is zodat we zelf voor ons ontbijt kunnen zorgen. Wij kiezen voor dat laatste.  We hebben namelijk al een heel vermoeiende reis gehad en het is wel lekker om even een versnelling lager te schakelen.  ’s Morgens een beetje lummelen en niet aan uur en tijd gebonden zijn, is wel fijn.  

De koelkast is rijkelijk gevuld met eieren, spek, vers fruit, brood en beleg, fruitsap, frisdrank en wijn.  Alles is inbegrepen in de prijs.  Na de middag komt de huishoudster langs om de bedden te dekken en te poetsen.  Zij kijkt even na wat er allemaal op is en vult de koelkast weer aan.  Wil je liever iets anders eten, dan laat je gewoon een briefje voor haar achter en ’s avonds ligt het in de koelkast.  

Ik vond het de ideale combinatie tussen een hotel en een huis huren.  De privacy is heerlijk en toch moet je ’s morgens niet zelf naar de bakker.

Kanonkophouse is dus absoluut een aanrader. 

 

Update: 2 weken na ons verblijf brak er brand uit in Knysna.  De hele heuvel brandde af en heel wat huizen gingen verloren.  Ook van onze villa bleef niets meer over.  Ondertussen heeft Kanonkop House echter een nieuwe villa p Thesen Island.  Ook dit ziet er weer een pareltje uit.  Bovendien leveren ze nog steeds dezelfde service.

Tuinroute Zuid-Afrika: Knysna

Knysna bezienswaardigheden

Knysna

Knysna dankt haar rijkdom aan de meubelindustrie, scheepsbouw en oesterkwekerijen. Hier is het ook relatief veilig. Je ziet hier geen hoge hekken rond de huizen en er is weinig criminaliteit.  Het is dan ook een populaire woonplaats en één van de belangrijkste stopplaatsen langs de Tuinroute. De meeste woningen liggen verspreid over de heuvel en aan de haven vind je de Knysna Quays.  Een moderne wijk met geweldige restaurants, boetiekjes en souvenirwinkels.  De perfecte plaats om ’s avonds nog even rond te wandelen.

Knysna Quays (1)

Even verderop vind je Thesen Island met prachtige moderne villa’s en appartementen, een grote jachthaven en nog meer restaurants en winkeltjes.  Thesen Island is met Knysna verbonden door een dam.

Aan de ingang van de lagune zie je een van de belangrijkste bezienswaardigheden, de Knysna Heads.  Deze 2 zandstenen kliffen lijken de lagune te bewaken.  Net buiten het centrum van Knysna kan je omhoog rijden tot aan de top van de Oostelijke klif.  Van hieruit heb je een spectaculair uitzicht op de tegenoverliggende klif, de Knysna lagune en de oceaan.  Geniet hier alvast even mee.

Kanonkop House Knysna (3)
Kanonkop House Knysna (4)
Kanonkop House Knysna (5)
Knysna Heads (1)
Knysna Heads (2)

De westelijke klif kan je bereiken met een veerboot.  Featherbed co organiseert excursies van een halve dag naar het Featherbed Nature Reserve. Deze bezienswaardigheid in Knysna bereik je na een korte boottocht.  Je maakt een wandeling en een ritje met een 4x4 en daarna geniet je van een heerlijke lunch waarbij je uiteraard oesters uit de Knynsa lagune proeft.  Je kan ook een cruise maken op de Knysna lagune (inclusief lunch of diner).

Gek van oesters?  Dan zit je hier perfect.  Bij Knysna Charters kan je een rondleiding krijgen en uiteraard serveren ze hier in alle restaurants heerlijke oesters.  Op culinair gebied is dit na Kaapstad de beste bestemming op de Tuinroute in Zuid-Afrika.

Note 2019: de oesterkwekerijen in Zuid-Afrika zijn van Knysna naar Port-Elisabeth verhuist

 

 

 

Img 1229

Plettenberg Bay

30 km voorbij Knysna kom je in het mondaine Plettenberg Bay, het Knokke van Zuid-Afrika.  De Portugezen noemden dit destijds Bahia Formosa (mooie baai). Hier vind je luxe hotels, mooie winkels, gezellige terrasjes,…  Je ziet regelmatig dolfijnen en in het voorjaar is de kans groot dat je walvissen ziet.

Tsitsikamma

Een andere bezienswaardigheid vlakbij Knysna is het Tsitsikamma National Park. Hier vind je de populairste wandelroutes langs de Tuinroute van Zuid-Afrika. De Otter Trail voert je in 5 dagen vanaf de monding van de Stormsrivier naar Nature’s Valley.  Onderweg word je getrakteerd op prachtige vergezichten over de oceaan.

Tsitsikamma (7)
Tsitsikamma (9)
Tsitsikamma (1)

Geen zin om 5 dagen te wandelen?  Dat kan ik goed begrijpen.  Toch moet je de wandeling naar de Storms River Bridge maken.  Vanaf de parking wandel je in een uur naar deze prachtige, 120 meter lange houten brug.  Onder de brug ligt de mondig van de rivier.  Ook hier geniet je weer van de prachtige omgeving.  Trek wel stevige schoenen aan en smeer je billen in want voor niet geoefende wandelaars is het best wel pittig.

Tsitsikamma (2)
Tsitsikamma (3)
Tsitsikamma (8)
Tsitsikamma (5)
Tsitsikamma (10)
Tsitsikamma (6)

Bungeejumpen

De waaghalzen onder ons kunnen hier terecht voor de bekendste bungeejump ter wereld!  Je springt van de Blaukansbrug, de hoogste brug van Afrika.  Op de terugweg geniet je van een adembenemend uitzicht over het park terwijl je onder begeleiding van een ervaren berger aan een lier hangt.

 

 

 

Kajakken in Knysna

In de omgeving van Knysna zijn er veel mogelijkheden om te kajakken.  De populairste tocht is over de Stormsrivier in Tsitsikamma.  Vanaf Plettenbergbaai kan je op zee met je kajak.  Mag het iets rustiger, kies dan voor een kajaktocht op de Knysna Lagoon en bekijk de bezienswaardigheden vanaf het water.

 

 

 

Restaurants in Knysna

Deze regio is echt een walhalla voor foodies.   Hier zijn enkele restaurants in Knysna die je zeker niet mag missen:

  • 34 South, Home of the Knysna Oyster: de naam zegt het al, hier serveren ze heerlijk oesters.  Bestel de eerste keer een assortiment van de verschillende oesters zodat je meteen weet welke het lekkerst zijn.  Het restaurant ligt aan de Knysna Quays en vanop het terras heb je prachtig uitzicht.
Knysna Food Restaurants (2)
  • Freshline Fisheries: deze gouden tip kregen we van de eigenaar van het hotel.  Hij vond het een van de beste restaurants in Knysna. Hier vind je dan ook vooral locals. Het restaurant bestaat uit 2 delen.  In het ene gedeelte serveren ze alleen vis en in het andere kan je ook vlees krijgen.   Je zit hier aan houten picknicktafels met je voeten in het witte zand. De creamy mussel pot and de Seafood Platter zijn heerlijk. Reserveren is een must. 

En aangezien ze zelf geen wijn serveren, mag je je eigen fles(sen) meebrengen.

Knysna Food Restaurants (6)
  • Quay Four:  Op dit supergezellige terras op Thesen Island geniet je van de heerlijkste oesters, recht uit de Knysna Lagune.   Update: Quay Four bestaat niet meer, maar er zit ongetwijfeld een ander restaurant op deze toplocatie.
Knysna Food Restaurants (1)
Knysna Food Restaurants (4)
Knysna Food Restaurants (5)

Na een paar rustige dagen kwam er een einde aan een fantastische reis langs de Tuinroute  Zuid-Afrika. Net als 20 jaar geleden, hebben wij weer genoten van al het moois dat de Kaap te bieden heeft. Zuid-Afrika blijft dan ook met stip mijn favoriete reisbestemming en Knysna één van de gezelligste plaatsjes met genoeg bezienswaardigheden om je enkele dagen te vermaken.

Ben jij ook overtuigd, maar weet je niet goed waar te beginnen?  Neem dan contact met mij op en ik help je graag op weg.  Hier bezorg ik je alvast een voorbeeldreis die je o.a. langs de Tuinroute in Zuid-Afrika voert.

Meer lezen over Kaapstad kan hier.
Meer lezen over Oudtshoorn en omgeving kan hier.
Meer lezen over de Panoramaroute kan hier
De Tuinroute vind je hier.

Wil je een keer iets helemaal anders? Maak dan eens een rondreis langs de Westkust van Zuid-Afrika.  Een paradijs voor foodies.  Bekijk dus zeker ook onze Culinaire reis door Zuid-Afrika.

Like it? Pin it!

Knysna Nl 2
Knysna Tuinroute Zuid Afrika