Begin november moest ik voor een zakelijke afspraak in Athene zijn.  Aangezien ik deze historische stad nog nooit bezocht, koppelde ik er graag een dagje sightseeing aan vast.   Mijn mama en zus waren snel te overtuigen om mij te vergezellen.

Where to stay and where to eat?

De Griekse hotels zijn doorgaans van iets mindere kwaliteit dan andere Europese hotels, dus we boekten één van de 5 sterren hotels die de stad rijk is.     We kozen voor New Hotel.  Het hotel is 2 jaar geleden gerenoveerd en behoort tot de Designhotels of the World.    De inrichting was dan ook heel bijzonder, met gouden wasbakken en veel gerecycleerd hout.     

Op de bovenste verdieping is een restaurant/bar met zicht op de Akropolis.    De pasta met zeevruchten is hier trouwens erg lekker.

 

New Hotel Athens
Emporium Voyage New Hotel Athens Greece 1

Onze Griekse gastheer nam ons mee uit eten naar Fridays.  Deze keten heeft meerdere restaurants in de stad.   Ze hebben een uitgebreid menu, van typisch Grieks tot Mexicaans.   De buffalo burger van een rund dat in de buurt van Athene wordt gekweekt, is zeker een aanrader.   Voor een romantisch avondje zoek je beter een andere eetgelegenheid want de muziek staat hier tamelijk luid. 

Sightseeing in Athene

De ligging van New Hotel was perfect.   Slechts 200 m van het Syntagmaplein (het grootste plein van Athene) en op wandelafstand van de wijken Plaka en Kolonaki.

Het Syntagmaplein is vooral bekend omdat het parlement hier ligt.    Pik zeker een keer het wisselen van de wacht mee. Verder is het nogal een sober plein.    Tegenover het parlement start de  autovrije winkelstraat Ermou.    Hier vind je vooral de bekende ketens, maar ook een paar leuke Griekse boetiekjes.

Syntagmaplein Athene
Syntagmaplein Wisselen Van De Wacht

Als je voor het parlement staat en links afslaat, wandel je de wijk Kolonaki in.  Dit is de hipste en duurste buurt van Athene.   Tsakalof was vroeger één van de sjiekste straten van de stad, maar straalt nu vooral vergane glorie uit.  Shoppingmal Attica is dan weer wel een bezoekje waard.

Vlakbij het Syntagmaplein vind je de Nationale Tuin.   Leuk om even door te kuieren en de drukte te ontvluchten.
200 meter achter New hotel wandel je de Plaka is.    Deze toeristische buurt wemelt van de souvenirshops, terrasjes en restaurants.    Meestal zijn dit niet de beste restaurants, maar het is een gezellige buurt om ’s avonds te verkennen.

Plaka Athene

Je vindt door de hele stad verspreid trouwens heel veel gezellige terrasjes.  Loop zeker eens een zijstraatje in en ontdek de charmantste stekjes van Athene.

Taxi’s zijn niet duur in Athene, maar voor 4 euro koop je een 24 urenkaart voor het openbaar vervoer.

Athene Terrasjes

Cultuur

Uiteraard moet je in een stad met zo’n rijk verleden ook wat cultuur opsnuiven.    Aangezien we maar 1 dag tijd hadden, kozen we voor Akropolis.    Op deze 156 meter hoge tafelberg staan de restanten van meerdere historische bouwwerken.  Het bekendste is uiteraard het Parthenon (een groot gedeelte stond jammer genoeg in de steigers).    De Akropolis van Athene staat op de Unesco werelderfgoedlijst.  Links van de ticketverkoop kan je een rots beklimmen.   Vanop deze plaats heb je een prachtig uitzicht over de stad.   

De Poort van Hadrianus is een marmeren poort die gebouwd werd in 132 na Christus.    Deze poort vormde de doorgang tussen het oude en het nieuwe gedeelte van Athene.  

De Tempel van Zeus is de grootste tempel van Griekenland en staat op een plaats waar al sinds de prehistorie goden werden vereerd.

Uiteraard heeft Athene nog veel meer te bieden, maar zoals gezegd, onze tijd was beperkt en we hebben het bij de hoogtepunten gehouden.

Athene Akropolis
Athene Tempel Van Zeus
Athene Uitzicht Akropolis

Crisis

Het was duidelijk te zien dat Griekenland momenteel in een zware economische crisis zit.   Er staan heel wat panden leeg en er lopen veel bedelaars door de stad.    De Grieken hopen dan ook dat er volgend jaar verkiezingen zijn en de economie heropleeft.   Uiteraard hoop ik met hen mee.

Heb jij nog tips voor een volgend bezoek aan Athene? Ontdekte je naast de bekende sites als Akropolis nog geheime pareltjes?  Deel ze hieronder.

REISDUUR: 2 dagen

REISTIJD: november