Voor je naar Cuba reist, wil ik je hierbij nog wat algemene, praktische info meegeven.

Vliegtuigtickets

Vliegtuigtickets naar Cuba zijn (vanuit Europa) niet echt goedkoop.   Voor rechtstreekse vluchten vanuit Amsterdam, Brussel of Dusseldorf zit je (tijdens de schoolvakanties) al snel richting 1000 euro.  Momenteel moet je zeker naar de prijzen van Air Canada kijken want zij zijn vaak het voordeligst. Hoe komt dat? Tijdens het embargo mochten de Amerikanen niet rechtstreeks vanuit de States naar Cuba vliegen. Zij moesten dus noodgedwongen via Canada vliegen. Air Canada heeft dan ook veel vluchten naar Cuba ingelegd. De Amerikanen mogen nu wel rechtstreeks vliegen, waardoor Air Canada zijn vluchten niet meer vol krijgt en de prijzen laat zakken. Opgelet: als je via Canada vliegt heb je tegenwoordig ook een visum of ETA (vergelijkbaar met de Amerikaanse ESTA) nodig, zelfs als je enkel in de transitzone komt. Je kan dit online aanvragen en het kost 50 Canadese dollar per persoon.

Douane

Om naar Cuba te reizen, heb je een toeristenvisum nodig. Bij de meeste luchtvaartmaatschappijen krijg je dat tijdens de vlucht, maar check toch even op voorhand of jouw luchtvaartmaatschappij dat ook doet.

Als je niet rechtstreeks naar je eindbestemming vliegt, koop je best niets op de luchthaven in Cuba.  Op hun kassatickets staat namelijk geen datum. Tijdens onze overstap in Toronto moesten wij hierdoor onze lekkere fles rum afgeven. Goederen die de transitzone passeren, mogen maximum 48 uur voordien zijn aangekocht. Zonder datum op het kassaticket, kan je dat uiteraard niet bewijzen. Een of andere Canadese douanier heeft hopelijk genoten van onze rum.

Geldzaken

In Cuba betaal je met CUC (Pesops convertibles). Momenteel (maart 2019) krijg je voor 1 euro ongeveer 1.2 CUC. Naast de CUC is er ook de Cubaanse Peso. Er gaan ongeveer 24 Pesos in 1 CUC.  De CUC is in het leven geroepen om de instroom van Amerikaanse dollars te beperken. Uiteraard kan je ook overal met Euro's terecht.

Cubanen krijgen ook nog steeds een soort voedselbonnen van de staat, waarvoor ze vlees, bloem, eieren kleding... kunnen krijgen in zogenaamde distributiewinkels kunnen kopen.  Je herkent deze winkels makkelijk aan de lange rijen voor de deur en de lege rekken.

Als je de Cubanen een tip wil geven, moet je er rekening mee houden dat de gemiddelde maandloon van een Cubaan ongeveer 22 euro is.

Je kan in principe overal geld afhalen met je bankpas. Het kwam echter regelmatig voor dat de ene automaat geld gaf en de andere niet. Zorg dus dat je op tijd geld gaat afhalen of neem voldoende cash geld mee. De wisselkoers is trouwens overal gelijk.

En vergeet niet dat Cuba absoluut geen goedkoop land is.

Cuba Pesos

Internet

Het internet op Cuba is een ramp. Je kan kaartjes kopen waarmee je voor 2 CUC een uur op het internet kan, maar ga ervan uit dat het meestal niet werkt. Als je al verbinding krijgt, is de kwaliteit rampzalig. Voor de bloggers onder ons: je blog updaten, posten op Instagram of Facebook, het is bijna onmogelijk. Als je wil afkicken van social media is Cuba de ideale bestemming.

Reizen in Cuba

Je kan in Cuba uiteraard een auto huren, maar ik zou dat niet adviseren. Wij huren bijna overal een auto om het land zelf te ontdekken, maar hier hadden we voor het eerst het gevoel dat dat niet de handigste optie is. Bewegwijzering is slecht, GPS was tot een tijd geleden verboden en is dus nog geen algemeen gegeven. Bovendien is het super leuk om je met een oldtimer rond te laten rijden.

Communiceren in Cuba

Je beleeft een land pas echt als je contact maakt met de locals.  Wij Belgen hebben het geluk dat we op school allemaal op zijn minst een mondje Engels en Frans leren.  Vaak komt daar ook nog wat Duits bij.  Maar, in veel spaanstalige landen kom je daar nog niet ver mee.  Voor je naar Cuba of een ander spaanstalig land trekt is het dus zeker zinvol om de kennis van je Spaans bij te schaven.  Dat kan makkelijk met de taalcursussen van NHA.

Afspraken

Het is moeilijk om met Cubanen een afspraak te maken. Door hun communistische verleden zijn ze ook niet echt service minded. Het scheelt al als je je in het Spaans kan behelpen, dus schrijf je maar snel in voor die taalcursus. Maar, laat je dat vooral niet tegenhouden om het land te bezoeken.  De prachtige steden, zalige stranden, het heerlijke eten (als je fan bent van kip) en de overweldigende natuur, maken dat meer dan goed.

Practical Guide To Cuba
Praktische Info Voor Je Reis Naar Cuba