Ik ken heel wat mensen die helemaal lyrisch zijn over Ibiza.  Mijn gedachten gingen bij Ibiza echter meteen naar mega-discotheken, hippe strandtenten met gepimpte babes en veel te dure (slechte) rosé. Het werd hoog tijd om te checken of mijn vooroordelen al dan niet klopten. Ik boekte dus een vliegticket Ibiza en trok met mijn BFF en onze 2 zonen naar het partyeiland bij uitstek.

Where to stay in Ibiza?

Aangezien onze zonen van 13 nog niet binnen mogen in de muziektempels, kozen we voor een hotel in het iets rustigere Santa Eulalia del Rio.  Het stadje ligt op een half uurtje van Ibiza stad/luchthaven. Wij lieten ons oog vallen op Grand Hotel Palladium.  Ik moet toegeven dat de eerste indruk een beetje tegenviel. Je moet dit hotel niet kiezen voor de prachtige kamers.  Ze zijn ruim en heel netjes, maar de interieurdesigner had waarschijnlijk een slechte dag.  De donkere, ouderwetse meubels deden de kamer geen eer aan. Maar kom, we zijn niet in Ibiza om op onze kamer te zitten.

 

Ibiza Grand Hotel Palladium

Het hotel is niet heel erg groot, dus het ontbijtbuffet was niet gigantisch.  Ik heb echter niets gemist en de croissants, het eitje, fruit en het versgeperste sap smaakten heerlijk.  Mijn BFFje heeft een lichte koffieverslaving en vond de latte macchiato top.  Daarbovenop geniet je vanop het terras van een prachtig uitzicht over zee.

Ibiza (30)

Het hotel beschikt over een gezellig zwembad met goede ligzetels en ook hier weer een prachtig uitzicht. Ook binnen was er nog een groot zwembad met jacuzzi, dus ook tijdens de winter is dit hotel een goede keuze.

Ibiza (78)
Ibiza (70)
Ibiza (9)

Het restaurant dat bij het hotel hoort, heeft een uitstekende keuken.  Wij genoten van de pasta met zeevruchten, risotto met gamba’s en salade met kip.  De kinderen waren vol lof over de Penne Arrabiata en de hamburger.

Ook de service is super. Toen de jongens om 12u al wat te eten wilden bestellen, kregen ze te horen dat de keuken pas om 13u opende.  Enkele minuten later kwam de serveerster echter al terug met de melding dat het geen probleem was en dat de kok voor hen aan de slag ging.  Van geweldige service gesproken!

Ibiza (72)
Ibiza (62)
Ibiza (89)

Aangezien onze terugvlucht pas ’s avonds laat was, vroegen we om een late check out.  Ook hier werden we aangenaam verrast.  We mochten beide kamers houden tot we om 17u vertrokken.  Er werd zelfs geen meerprijs voor aangerekend.  Op die manier konden wij ook van onze laatste dag nog volop genieten.

Als je dus niet tussen de feestvierders wil logeren, kan ik Grand Hotel Palladium absoluut aanbevelen.

Where to eat in Ibiza?

Eén ding is zeker, je kan heerlijk eten in Ibiza.   Hier zijn een paar restaurants in Santa Eulalia del Rio die ik graag met jullie wil delen:

  • Can Xarc: dit restaurant heeft een heel groot, gezellig terras.  Het personeel is super vriendelijk en de paella smaakte naar meer.  Als je met kleine kinderen reist, kunnen ze hier heerlijk hun gang gaan op het springkasteel.  
Ibiza (37)
Ibiza (90)
Ibiza (14)
  • Boho House Las Dalias ligt in het centrum van het stad (aan het einde van de Rambla) en heeft een super charmant terrasje.  Perfect voor een koffie (of wijntje) en een klein hapje. 
Ibiza (42)
Ibiza (53)
  • Taco Paco: omdat het niet altijd paella moet zijn.  Hier serveren ze heerlijke taco’s, een zalige hamburger met guacamole en zoveel meer. 
Ibiza (20)
Ibiza (46)
Ibiza (29)
Ibiza (5)
  • In Ibiza stad kan je terecht bij B-You voor een heerlijke cocktail en de desserts doen je watertanden. 
Ibiza (82)
  • In het restaurantstadje Santa Gertrudis de Fruitera vind je het ene gezellige terras na het andere. Bij Bar Costa stond echter een lange rij aan te schuiven (en wij zagen het niet zitten om te wachten) want blijkbaar serveren ze hier de heerlijkste manchego kaas en Spaanse worsten. 
Ibiza (98)
  • Wij reden dus even verder richting Sant Miquel om bij Aubergine te eten. Op het gezellige terras geniet je hier van  een gezonde, verse keuken want het motto is ‘from farm to table’.  De quinoa salade en de angus burger kunnen we van harte aanbevelen.  
Ibiza (8)
Ibiza (10)
Ibiza (15)
Ibiza (45)
Ibiza (85)
  • Je zal denken, kan je dan echt overal lekker eten?  Nee dus.  Eén keer maakten we de foute keuze door bij Grill Siesta Mar te eten.  Het zag er veelbelovend uit, maar zowel de gamba’s als de zeetong en de gril mix vielen tegen. 
Ibiza (13)

Zin in een heerlijk ijsje? Dan moet je naar Sant Carles de Peralta want Viccio staat in de top 12 van beste ijssalons in Spanje.

Ibiza (64)

Geen tijd te verliezen, koop dan een heerlijk broodje met Spaanse ham en als je gewoon trek hebt in iets lekkers, is zo’n puntzakje met mini-salami perfect.

Ibiza (96)
Ibiza (18)

We hadden zoveel tips gekregen van Ibiza-kenners dat we ze onmogelijk allemaal konden testen.  In een volgende blogpost deel ik ze graag met jullie.

Wil je weten wat voor jou de beste reistijd?  Check dan hier het klimaat van Ibiza.

What to do in Ibiza?

Ibiza is het party eiland bij uitstek, maar valt hier ook nog iets anders te beleven?  Wij huurden een auto en gingen op verkenning. Tip: rijdens je reizen naar Ibiza moet je sowieso een auto huren om het eiland te verkennen.

Santa Eulalia del Rio

Het stadje waar wij verbleven, is de op Ibiza na, grootste stad van het eiland. Het is een typisch Spaans stadje met een vrij groot stadsstrand. Er zijn veel hotels, restaurants en winkels. Aan de rand van het stadje ligt een mooie oude brug, Pont Vell.  Langs de Passeig Maritim kan je vanaf het hotel een leuke wandeling maken richting het centrum.  De weg loopt langs de Riu de Santa Eularia.  

Ibiza (17)
Ibiza (24)

In het centrum, aan de Passeig S’Almera (een soort kleine Rambla) is er elke dag een kleine hippiemarkt.  Op de hoek van deze rambla ligt Can Cosmi, de oudste bar van het eiland. Even verderop ligt een kleine, chique jachthaven.

Ibiza (38)

Als je Santa Eulalia nadert, zie je van ver de Puig de Missa of kerkheuvel.   Op deze heuvel staat een weerkerk uit 1568 en 2 musea. De kerk werd oorspronkelijk gebouwd als verdedigingsbolwerk tegen de aanvallers.  In het ene museum kom je alles te weten over Ibiza, van zoutwinning over olijven tot mode.  In het andere museum vind je kunstwerken van de schilder Laurea Barrau die lang in Santa Eulalia woonde.

Ibiza (61)

Wil je buiten de stad eten, neem dan de weg richting Ibiza stad (op de wegwijzers staat Eivissa) en sla na een paar kilometer rechtsaf (C733) richting Sant Joan de Labritja.  Deze weg heeft namelijk als bijnaam de ‘Restaurant road’.

Eivissa (Ibiza Stad)

De Dalt Vila is het historisch centrum van de stad, bovenop een heuvel.  Het is één van de grootste en best bewaarde vestingen aan de Middellandse Zee en dus goed voor een plaatsje op de Unesco Werelderfgoedlijst.  Vanaf de stadsmuren, halfweg de heuvel, heb je al een prachtig zicht over de omgeving.  Bovenaan vind je het plein Plaça de la Catedral, het Castell Almudaina en het Ses Voltes paleis. Verder kan je ronddwalen in de steegjes.

 

Dalt Vila Ibiza Stad Unesco Werelderfgoed Ibiza Balearen
Ibiza (25)
Ibiza (23)
Dalt Vila Ibiza
Ibiza (74)

Ook de Heuvel van de Molens (Puig de Molins) staat op de Unesco werelderfgoedlijst.

In 1946 zakte hier een ezel in een gat, waardoor 3500 graven werden ontdekt.   In de 4de en 5de eeuw v.C. begroeven de Carthagers hun doden in de kleine, natuurlijke grotten die ze hier vonden.  Toen er geen plaats meer was gingen ze grotten bijgraven.

Beneden in de stad vind je tal van winkels en restaurants en kan je je vergapen aan de prachtige boten in de jachthaven.

 

Ibiza (7)
Ibiza (99)

Santa Gertrudis de Fruitera

Dit is het restaurantdorp van Ibiza.  In het kleine, autovrije centrum zijn tal van restaurants en een paar leuke hippie-winkeltjes.

Ibiza (95)

Es Canar

Dit dorpje, 5 km ten noorden van Santa Eulalia is tijdens de zomermaanden een toeristische trekpleister. Het is een kunstmatig stadje dat hier in de jaren 70 is neergepoot. Iets voorbij het centrum vind je aan de  rechterkant de ingang van Punta Arabi, de Hippy Market.  De markt is elke woensdag open  van 10 tot 19u.  Leuk om even rond te slenteren, maar je moet hier niet zijn voor de mooie souvenirs.  Alles is made in China.  Ook de hippies die je hier ziet, zijn hun houdbaarheidsdatum al lang gepasseerd.

 

Ibiza (11)
Ibiza (54)
Ibiza (41)
Ibiza (34)

Sant Carles de Peralta

Sant Carles is het oorspronkelijke hippie centrum van Ibiza.  In het centrum van het stadje,  tegenover de zijkant van de kerk, vind je Anita’s Bar.  Deze plaats groeide in de loop der jaren uit tot een echte cultlocatie. De hippies kwamen in de houten kastjes in de bar hun post neerleggen.  Op de binnenplaats van de bar stond de enige telefooncel.  De hippies belden van hieruit naar het thuisfront om te melden dat hun geld weer maar eens op was.

Het restaurant heet ondertussen Can Pep Benet, maar er hangt nog een bordje met de naam Anita’s Bar.

 

Ibiza (59)
Ibiza (57)

Net buiten het dorp ligt de grootste en bekendste hippiemarkt, Las Dalias. De markt was jammer genoeg gesloten (enkel open op zaterdag), maar blijkbaar kan je hier wel echte, locale kunstnijverheid kopen. 

De hippiemarkt ontstond in 1954 toen een boer hier een soort ‘social club’ oprichtte.  Er vonden allerlei evenementen plaats en er kwam heel wat bekend volk omdat de zoon van de boer een opnamestudio had.  De Rolling Stones, Led Zeppeling, Bob Geldof en vele anderen namen hier nummers op.  Toen de studio in 1989 door een brand werd verwoest, kwam de boer op het idee om, net als in Es Canar, een hippiemarkt te starten.  Met succes, want tijdens de zomermaanden slenteren er elke zaterdag 20.000 bezoekers langs de 200 kraampjes.

Ibiza (81)

Wist je dat? 

 
  • De hippies worden hier Los Peluts (langharigen) genoemd
  • Destijds verbleven ze vaak in de fincas in het Zuiden van het eiland.  Die zijn nu vervangen door de mega-discotheken. 
  • De meeste hippies vertrokken na een paar jaar omdat ze ontdekten dat het toch lastig leven is zonder geld.  Degenen die achterbleven teren meestal op de centen van rijke ouders.
Ibiza (76) 2

Ibiza tot slot

Wij hadden een paar super leuke dagen op Ibiza en je kan er lekker eten.  Toch vind ik de hele hype rond het eiland wat overdreven.  Ok, er zijn mooie baaien en stranden, maar voor mij kunnen ze zich niet meten met andere plaatsen die ik al bezocht.  Verder heeft het weinig meer te bieden dan de rest van Spanje.  De overjaarse hippies die je tegenkomt, zijn niet meer dan een toeristische attractie. Een beetje zielig als je het mij vraagt.

Als je een week wil feesten en van strandbar naar strandbar wil gaan, boek dan dat ticket naar Ibiza maar snel.  Als je iets meer zoekt dan dat, heeft de wereld echter veel meer te bieden.

3 Dagen In Ibiza