Na onze rondreis Maleisië was het tijd voor het hoogtepunt van de reis.  Een bezoek aan Maleisisch Borneo stond namelijk al lang op mijn bucketlist.  De orang-oetan opvangcentrum in Sepilok bezoeken was het voornaamste doel van de trip.

Borneo

Borneo is het derde grootste eiland ter wereld (enkel Groenland en Nieuw-Guinea zijn groter) en behoort tot 3 landen.  Een deel hoort bij Maleisië en het grootste gedeelte hoort bij Indonesië.  Het steenrijke oliestaatje Brunei ligt ook op Borneo.  Het Maleisisch deel heet Sabah en Sarawak en het Indonesisch deel heet Kalimantan.  De belangrijkste plaatsen in Maleisisch Borneo zijn Kota Kinabalu en Kuching.  Wij bezochten Maleisisch Borneo. 

Er leven ongeveer 20 miljoen inwoners en er worden tientallen verschillende talen gesproken. 

Het eiland ligt op de evenaar en bestaat voor het overgrote deel uit het oudste regenwoud ter wereld

Net zoals op veel andere plaatsen wordt het regenwoud hier echter aan hoog tempo gekapt om plaats te ruimen voor palmolie plantages.  Het is zelfs zo dramatisch dat er sinds 1980 80% van het primaire woud verdwenen is. 

Het eiland is rijk aan bodemschatten zoals olie, gas, goud, aluminium,...

Unieke diersoorten in Borneo

In Borneo vind je heel wat dieren die (bijna) nergens anders voorkomen.  Uiteraard zijn er orang-oetans en neusapen maar ook de dwergolifant, Sumatraanse neushoorn en nevelpanter zijn hier thuis.  

Reizen naar Borneo

Vanuit Kuala Lumpur zijn er meerdere vluchten per dag naar meerdere vliegvelden op Borneo.  De bekendste zijn Kuching, Kota Kinabalu en Miri.

Inentingen/vaccinaties voor Borneo

Er zijn geen vaccinaties verplicht maar het is wel wijs om je te laten inenten voor DTP en Hepatitis A.  Gele koorts is enkel verplicht als je arriveert vanuit een land waar Gele koorts heerst of je 7 dagen voor aankomst in een land met Gele Koorts bent geweest.  Zelfs als je enkel een overstap van meer dan 12u  maakt in een land waar Gele Koorts heerst, is de inenting verplicht.

Er is een laag malariarisico in Sarawak en Sawa.  In de rest van Borneo is het risico zeer laag.  Aan de kust en in de steden is er geen risico.

Er is wel risico op dengue, chikungunya en zika. 

Informeer ruim voor uw vertrek bij uw huisarts of Tropisch Instituut naar de nodige inentingen

Reisdocumenten voor Borneo

Uw paspoort dient nog 6 maanden geldig te zijn vanaf de datum van aankomst.  Voor Maleisisch Borneo en Brunei heb je geen visum nodig als je korter dan 3 maanden verblijft.  Voor het Indonesisch gedeelte heb je wel een visum nodig.  Dat ontvang je bij aankomst.

Informeer ruim voor uw vertrek naar de reisformaliteiten die op dat moment gelden.

Borneo
Afbeelding van labanglonghouse via Pixabay

Maleisisch Borneo

Na de rondreis door Maleisië was het eindelijk tijd voor mijn favoriete deel van de reis.    Na een korte vlucht arriveerden we in Maleisisch Borneo.    Snel inchecken in Hotel Sabah, midden in het regenwoud.  

Sabah Hotel Borneo

Activiteiten in Maleisisch Borneo

Sepilok Orang Utan Rehabilitation Centre

Wij gingen meteen voor het hoogtepunt: een bezoek aan Sepilok, een centrum waar Orang-oetans die zijn weggehaald bij hun eigenaars of jongen waarvan de moeder dood is, worden opgevangen.  In een 4000 ha groot reservaat  worden ze voorbereid op hun terugkeer naar de vrije natuur.   Het centrum in Maleisisch Borneo bestaat al sinds 1964 en is een succescol project om gewonde of illegaal verhandelde orang-oetans te rehabiliteren.  In Sepilok zie je hoe ze jonge orang-oetans leren om te klimmen.   Jonge orang-oetans verblijven de eerste 4 jaar in het reservaat, daarna leren volwassen orang-oetans hen om nesten te bouwen en eten te zoeken.  Zodra ze daarin slagen, worden ze vrij gelaten.    

2 keer per dag ben je 100% zeker dat je deze mensapen tegenkomt omdat ze dan gevoerd worden.  Je trekt onder begeleiding van een gids het reservaat in.  Met wat geluk spot je onderweg al een orang-oetan, maar wij stonden pas aan de voederplaats oog in oog stonden met onze (bijna) soortgenoten.   Ik kan met geen woorden beschrijven hoe fantastisch dat was.  Ik had hier uren kunnen blijven. 
Voor meer informatie klik je hier 

Orang-oetans zijn de enige apen die hun nest in een boom maken.  Door het kappen van het regenwoud en door stroperij daalde het aantal orang-oetans met 1000 dieren per jaar waardoor er nu nog minder dan 10.000 exemplaren in het wild leven.  Als je orang-oetans in het wild wil zien, moet je dus al veel geluk hebben.  In een rehabilitatie centrum zoals Sepilok kom je nog het dichtst in de buurt van 'wild'.  

In het reservaat zitten ook nog een aantal Sumatraanse neushoorns en olifanten.  De bavianen die wij ontmoetten, waren ook iets minder sympathiek dan de orang-oetans.  Blij dat de gids wist wat hij moest doen om hen weg te jagen.

Sepilok

Nuttige informatie:

Sepilok is dagelijks open van 09.00u tot 12.30u en van 14.00u tot 16.30u.  Voedertijden: 10.0u en 15.00u

Sepilok Voederplaats
Borneo Oerang Oetang
Kinabatangan wildlife safari per boot

Regel ook zeker een boottocht op de Kinabatangan, de langste rivier van Sabah.   Tijdens deze boottocht kom je bijna zeker de neusapen tegen.    Deze neusapen hebben een lange neus, hangbuik, rosse haren en een witte staart.   Door de locals werden deze apen destijds Hollanders genoemd omdat ze vonden dat ze op de kolonisator leken.  

Deze unieke apen leven enkel op Borneo en zijn in geen enkele dierentuin te zien omdat ze in gevangenschap zelfmoord plegen.

Het duurde niet lang voor wij een groep neusapen tegenkwamen.   Een moederneusaap sprong boven ons hoofd vanuit een boom naar de oever aan de overkant.    Haar jong durfde haar in eerste instantie niet volgen.  We hebben een half uur genoten van haar aanmoedigingen om het kleintje te overtuigen om toch te springen.   

Daar, samen met mijn man in een houten bootje, was één van die momenten waarop het leven helemaal perfect is.

Maleisie Neusaap

Bezoek Gomantang


De volgende dag boekten we een gids om de rest van het eiland te verkennen.    Een van de hoogtepunten van Maleisisch Borneo is een bezoek aan Gomantang, een van de grootste grotten van Borneo.   Enorme aantallen vleermuizen en salanganen, waarvan de nestjes worden verzameld voor Kantonese restaurant over de hele wereld, fladderen hier rond.    Deze vogelnestjes brengen 1000 euro per kilo op en worden dan ook streng bewaakt door ranchers.  De gids neemt ons mee voor een wandeling door de grot. Ik was dom genoeg om te vragen wat de miljoenen kevers waren die over het houten wandelpad kropen.   Kakkerlakken!!!!     Kousen over de broekspijpen, kraag van het hemd dichtknijpen en doorwandelen.     Afgrijselijk!

Borneo Gomantan
Borneo Gomantang Kakkerlakken
Wandelen in Kinabalu Park

Hou je van een fikse wandeling?  Ga dan zeker met de gids het regenwoud in om de gigantische raflesias te zoeken.   Deze gespikkelde bloemen halen een diameter van meer dan 1 meter en kunnen makkelijk 10 kg wegen.    Deze naar rottend vlees stinkende bloemen, zijn het symbool van Sabah.

Borneo Raflesia

Tot slot nog een tip.   Wij reden heel Maleisië rond maar achteraf gezien vonden wij de westkust het leukst.  Als je dus beperkt bent in tijd, kies dan voor het westen.  Het bespaart je heel wat kilometers en je hebt dan de meeste hoogepunten gezien.  De tijd die overblijft kan je in Maleisisch Borneo doorbrengen want dat uitstapje naar Sepilok om de orang-oetans te zien, maakt  je reis echt onvergetelijk!  

Heb je nog meer tijd om Maleisië te verkennen, lees dan zeker het verslag van Kris en Sylvia van Wapiti travel.

Ben je al in Borneo geweest?   Dan hoor ik graag wat jij ervan vond.

Like it? Pin it!

Maleisisch Borneo