In deel 1 van deze reis, las je alles over het westelijk deel van Maleisië.   Voor we naar Borneo vertrekken, verkennen we eerst nog de oostkust van Maleisië.

Beachtime in Penang


Penang is één van de bekende Maleise badplaatsen.   Hier kan je sightseeing afwisselen met een paar uurtjes aan het strand.  Wij logeerden in het prachtige Shangri La Rasa Sayang.   Bezoek hier zeker de Grottempels in Ipoh .  De grootste grottempel is Sam Poh tang.    Een voorbijtrekkende Chinese monnik ontdekte deze grot en besloot er zijn woning en meditatieruimte van te maken.    De tempel staat bekend om zijn vijver met schildpadden, het Chinese symbool van geluk en een lang leven.   

 

Maleisie Chinese Grottempel

Kuala Kangsar is een prachtige tuinstad met o.a.  de Masjid Ubadiah, één van de meest gefotografeerde islamitische gebouwen van het land.   Er staat ook nog het Istana Kenangan (paleis van de herinneringen) dat gebouwd werd zonder dat er een spijker aan te pas kwam en zonder bouwtekening.

Maleisie Istana Kenangan

De Tempel of de Azuurblauwe Wolk of Slangentempel ligt vol giftige groefkopadders, wellicht verdoofd door de wierook.  Tegenwoordig niet meer dan een toeristische attractie.


Georgetown is het hart van Penang.   Op de hoek van Gurney Drive vind je de beroemdste en duurste eetstalletjes (en dan nog valt de prijs reuze mee).

Kota Bharu


Khota Baru is de bakermat van de Maleise cultuur en ligt aan de grens met Thailand.  Het is ook de enige plaats ter wereld waar verkeersborden staan die waarschuwen voor overstekende olifanten.

 

Maleisie Opgelet Voor Overstekende Olifanten

Tegenvaller


In Cherating logeerden wij in Impiana Cherating.    Dat was voor ons zo ongeveer de slechtste hotelervaring ever.   Er logeerde 5 man en een paardenkop.   Het dak stond op instorten.  De bar aan het zwembad stond er verlaten bij.   Echt bizar.   Gelukkig verbleven we hier maar 1 nacht.  Ik heb het hotel opnieuw opgezocht en blijkbaar is er tot op de dag van vandaag niet veel veranderd.     Bovendien is er in deze regio weinig te beleven.   Plankgas voorbijrijden is dus de boodschap!


Malakka


In Malakka maakte hotel Equatorial dan weer veel goed.       Het hotel is uitstekend gelegen om dit super gezellige stadje te ontdekken.

Malakka was rond 1400 de eerste nederzetting op het Maleisisch schiereiland en hier werd in 1957 de onafhankelijkheid uitgeroepen.   Het kan dus met recht de geboorteplaats van Maleisië genoemd worden.

 

Maleisie Malakka Riksja
123 2361 Img

Passeer zeker Tasik Cini.   Dat is een zeldzaam verdronken land van 12 met elkaar in verbinding staande meren.   Er leven veel apen en het is een paradijs voor vogelliefhebbers.    

Maak in het centrum zelf een ontspannen ritje met de fietstaxi of maak een drie kwartier durende boottocht over de Sungai Melaka.

Als je meer wil weten over Malakka, dan moet je bij Couple RTW zijn.

Doerian


Tijdens onze reis zagen wij in meerdere hotels de vermelding ‘Doerian’s not allowed’ hangen.   We vroegen ons al een hele tijd af wat Doerian’s waren.  Wij dachten al aan één of andere bevolkingsgroep die niet zo welkom was in Maleisië. Toen we een keer stopten aan één van de vele fruitkraampjes onderweg, ontdekten we de waarheid.   De Doerian (ook wel stinkvrucht genaamd) is een grote vrucht met een groene stekelige schil.    De vreselijke geur komt je al van ver tegemoet.  Ondanks de geur is de vrucht echter heerlijk van smaak en kan ze wel een weeksalaris kosten.   Er zijn geen plantages maar de armste inwoners krijgen de toestemming om enkele bomen in hun tuin te plaatsen.  Overal langs de weg tref je kleine stalletjes waar zij hun doerians verkopen.   De doerian is niet echt geschikt om in je auto mee te nemen.  Koop liever wat ramboutans.   Dat is een soort grote lychee en smaakt heerlijk.

 

Maleisie Doerian
Maleisie Lychee

Oerang Oetangs en neusapen


Na de roadtrip door Maleisië was het eindelijk tijd voor mijn favoriete deel van de reis.    Na een korte vlucht arriveerden we in Maleisisch Borneo.   Borneo is nl gedeeltelijk grondgebied van Maleisië en Indonesië en ook de onafhankelijke staat Brunei ligt op dit eiland.   Snel inchecken in Hotel Sabah, midden in het regenwoud.  

Wij gingen meteen voor het hoogtepunt: een bezoek aan Sepilok.      Oerang Oetangs die zijn weggehaald bij hun eigenaars of jongen waarvan de moeder dood is, worden in dit 4000 ha grote reservaat  opgevangen en voorbereid op hun terugkeer naar de vrije natuur.   Een prachtig project.     2 keer per dag ben je 100% zeker dat je deze mensapen tegenkomt omdat ze dan gevoerd worden.     Het duurde dan ook niet lang voor we oog in oog stonden met onze (bijna) soortgenoten.   Ik kan met geen woorden beschrijven hoe fantastisch dat was.  Ik had hier uren kunnen blijven. 
Voor meer informatie klik je hier 

 

Borneo Oerang Oetang

Regel ook zeker een boottocht op de Kinabatangan, de langste rivier van Sabah.   Tijdens deze boottocht kom je bijna zeker de neusapen tegen.    Deze neusapen hebben een lange neus, hangbuik, rosse haren en een witte staart.   Door de locals werden deze apen destijds Hollanders genoemd omdat ze vonden dat ze op de kolonisator leken.   Deze unieke apen leven enkel op Borneo en zijn in geen enkele dierentuin te zien omdat ze in gevangenschap zelfmoord plegen.

Het duurde niet lang voor wij een groep neusapen tegenkwamen.   Een moederneusaap sprong boven ons hoofd vanuit een boom naar de oever aan de overkant.    Haar jong durfde haar in eerste instantie niet volgen.  We hebben een half uur genoten van haar aanmoedigingen om het kleintje te overtuigen om toch te springen.   

Daar, samen met mijn man in een houten bootje, was één van die momenten waarop het leven helemaal perfect is.

 

Maleisie Neusaap

Vogelnestjes en kakkerlakken


De volgende dag boekten we een gids om de rest van het eiland te verkennen.    Hij bracht ons naar Gomantang, een van de grootste grotten van Borneo.   Enorme aantallen vleermuizen en salanganen, waarvan de nestjes worden verzameld voor Kantonese restaurant over de hele wereld, fladderen hier rond.    Deze vogelnestjes brengen 1000 euro per kilo op en worden dan ook streng bewaakt door ranchers.  De gids neemt ons mee voor een wandeling door de grot. Ik was dom genoeg om te vragen wat de miljoenen kevers waren die over het houten wandelpad kropen.   Kakkerlakken!!!!     Kousen over de broekspijpen, kraag van het hemd dichtknijpen en doorwandelen.     Afgrijselijk!

 

Borneo Gomantan
Borneo Gomantang Kakkerlakken

Hou je van een fikse wandeling?  Ga dan zeker met de gids het regenwoud in om de gigantische raflesias te zoeken.   Deze gespikkelde bloemen halen een diameter van meer dan 1 meter en kunnen makkelijk 10 kg wegen.    Deze naar rottend vlees stinkende bloemen, zijn het symbool van Sabah.

Borneo Raflesia

Tot slot nog een tip.   Wij reden heel Maleisië rond maar achteraf gezien is het beter om alleen de westkust te doen.   Dat spaart je heel wat kilometers en dan heb je toch alle hoogtepunten gezien.    Maar boek vooral dat uitstapje naar Borneo want dat maakt je reis echt onvergetelijk!  

Heb je nog meer tijd om Maleisië te verkennen, lees dan zeker het verslag van Kris en Sylvia van Wapiti travel.

Ben je al in Borneo geweest?   Dan hoor ik graag wat jij ervan vond.