In Venetië kan je weken ronddwalen, maar als je niet veel tijd hebt, kan je op 1 dag heel wat van Venetië's bezienswaardigheden zien.  Tijd dus voor een mini citytrip Venetië.

Naar Venetië

Na een vlucht van amper 1.5 uur (vanuit Brussel), arriveerden wij op Marco Polo Airport. Venetië heeft trouwens nog een 2de luchthaven, Treviso. Die ligt iets verder weg.  De meest lowcost maatschappijen landen op Treviso.

Transport vanaf de luchthaven naar Venetië centrum

Vanaf Marco Polo Airport heb je 3 opties om de stad te bereiken:

  • Bus of taxi: er rijden bussen en taxi’s tot aan Piazzale Roma, de rand van de stad. Van daaruit kan je met koffers te voet door de stad.
  • Aangezien je in een stad met zoveel water bent, is een waterbus volgens mij een betere optie.  Je kan de Alilaguna veerboot nemen.  Hiermee duurt het ongeveer 45 tot 90 minuten (afhankelijk van de locatie van je hotel) voor je op de plaats van bestemming bent. Een retourkaartje kost een kleine 30 euro. 
  • Het allerhandigst is natuurlijk een privé watertaxi. Op 40 minuten ben je op de plaats van bestemming. De taxi zet je zo dicht mogelijk bij je hotel af.  Het kost je wel ongeveer 120 euro (enkele reis).

Wij kozen voor de privé watertaxi.  Geniet hier mee van ons tochtje.

Brug Venetie

Hotels in Venetië

In Venetië barst het van de hotels.  Als je niet met je koffers door de stad wil slepen, moet je erop letten dat je hotel tegen het water ligt.  Op die manier kan je een watertaxi nemen en word je voor de deur afgezet.   Je kan zo'n watertaxi vanaf de luchthaven nemen maar je kan ook met de waterbus tot in het centrum varen.  Daar kan je dan voor het laatste stukje een watertaxi nemen.

Volgende hotels in Venetië hebben wij bezocht:

Ca’della Corta ligt in de wijk Dorsoduro.  Na wat zoeken vonden we het hotel, waar we te horen kregen dat we een ‘upgrade’ kregen naar een appartement enkele straten verder.

Het appartement was super gelegen en heel ruim (perfect voor een gezin). Toen we de hal binnenkwamen, waren de verwachtingen meteen hooggespannen, want de entree was fantastisch. Prachtige oude vloeren, kunstzinnige verlichting en een antieke gondel als decoratie.  Mede daardoor viel het appartement zelf een beetje tegen.   Het was ruim, maar het was hoog tijd voor een opfrisbeurt (lees: de badkamer was duidelijk aan vervanging toe) en  voor de inrichting mocht de eigenaar wel eens een interieurarchitect raadplegen want daar had hij zelf geen kaas van gegeten.

De eigenaar kwam elke ochtend een zakje aan onze voordeur hangen met wat croissants en pistolets. Een Italiaans ontbijt is dan ook vrij sober. Gelukkig maken ze dat tijdens de lunch en het diner meer dan goed.

gondola venice

Hotel Bonvecchiati is een leuk hotel in Venetië.  Het is zeer centraal gelegen.  Het ligt aan een kanaaltje en via een ingang aan de zijkant stap je zo in je speedboot.  De kamers zijn vrij ouderwets, maar alles is prima in orde.  Voor het hotel ligt het terras van hun restaurant.  Ze serveren hier heerlijke pasta's.

Venetie (29) 2

Vind je Venetië te duur of te druk om te logeren? Ben je met de auto in deze regio? En heb je tijd genoeg om ook de ruime omgeving te verkennen?  Denk dan eens aan Verona.  Deze prachtige stad ligt op minder dan een uur van Venetië. Als je toch al de romantische toer op bent, is Verona de perfecte aanvulling.  Op de blog van Footprints around the world vind je veel info over een citytrip in Verona.

Bezienswaardigheden in Venetië

Vanaf ons hotel in Dorsoduro wandel je op minder dan 10 minuten naar Accademia. Hier ligt de  Gallerie dell'Accademia, een museum waar de prachtigste verzameling Venetiaanse schilderkunst tentoongesteld wordt.  Tegenover het museum steek je via de prachtige houten Ponte dell’Accademia het Canal Grande over.  Canal Grande is het kanaal dat zich van Santa Lucia tot San Marco door het centrum van Venetië slingert.

Venetie Canal Grande Vanaf Ponte Dell Accademia

Hier vandaan wandel je in 10 minuten naar het San Marco plein of naar de Rialtobrug, enkele van de bekende Venetie bezienswaardigheden.

Je kan uiteraard ook de Vaporetto nemen en al dit moois vanop het water bewonderen.  Je passeert o.a. San Simeone Piccolo, Fondaco dei Turchi, Ca’ d’Oro, de Pescheria en een aantal prachtige paleizen.  Bij de belangrijkste bezienswaardigheden stap je af om alles even rustig te bekijken.

cruise venice

Ongeveer halfweg Canal Grande, vind je de Rialtobrug.  De naam van de brug komt van ‘Rio Alto’, hoge oever.  Oorspronkelijk was deze buurt de plaats waar de bankiers zich vestigden. Later werd het een markt.  Tegenwoordig is het nog steeds een van de drukste plaatsen van Venetië.  In eerste instantie lag hier een houten brug.  De stenen versie werd pas in 1591 gebouwd en was tot in 1854 de enige brug over het Canal Grande. Vanop de brug heb je een fantastisch uitzicht over het kanaal.  

Zicht Vanop Rialtorbrug
Rialto Brug

Verder langs het kanaal passeer je de Riva del Vin, waar de wijn werd gelost.  Iets voorbij de Accademia passeer je aan de rechterkant een Peggy Guggenheim museum met een prachtige collectie moderne kunst.  Vlak voor je de Canal Grande uitvaart, passeer je de imposante Santa Maria della Salute.  Deze gigantische, barokke kerk werd gebouwd nadat er een einde aan de pestepidemie kwam.  In november gaan jaarlijks een massa gelovigen met brandende kaarsen naar de kerk.  Binnen hangt onder andere een schilderij van Titiaan. Bezoek ook zeker het interieur van deze bezienswaardigheid in Venetië.

cathedraal venice

Als je aan het einde van het kanaal afstapt, ben je vlakbij het San Marco plein.  Op enkele vierkante meters vind je hier de top bezienswaardigheden van Venetië.  Aan de kop van het plein staat de 13de eeuwse Basilica di San Marco.  Als je rechts van de basiliek het plein verlaat, heb je vanop het bruggetje zicht op de bekende Brug der zuchten.  Deze brug verbond het Palazzo Ducale met de gevangenis en dankt zijn naam aan de zuchten die de gevangen slaakten terwijl ze op weg waren naar de rechtbank.

Als je naar de basiliek kijkt, heb je links de Torre dell’Orologio.  De hoge toren voor de basiliek is de Campanile.  De oorspronkelijke toren stortte in in 1902.  Rechts van de basiliek ligt het Palazzo Ducale, het dogepaleis.  Vanop de vaporetto heb je een prachtig zicht op dit architectonisch hoogstandje.

Het plein zelf werd door Napoleon de mooiste ontvangstzaal van Europa genoemd. Kijk even naar onderstaand filmpje en je begrijpt het meteen.

San marco plein venetie
Dogenpaleis

Neem hier ook even de tijd om op zoek te gaan naar Harry’s bar.  Als je van de vaporetto stapt aan de halte San Marco Vallaresso, ga je meteen links het bruggetje over.  Enkele meters verder aan de rechter kant vind je de bar.  In de jaren 30 kon Giuseppe Cipriani hier zijn eigen bar openen met de steun van een rijke Amerikaan.  De bar werd een gigantisch succes en kreeg heel wat bekende gasten over de vloer.  Ernest Hemmingway,Truman Capote, Charlie Chaplin,  de Nederlandse koningin, Charles en Diana en vele anderen genoten hier van een drankje.  Sluit je citytrip Venetië af met een zalige cocktail op deze unieke locatie.

Uiteraard zijn er nog veel meer bezienswaardigheden in Venetië, maar op 1 dag kan je makkelijk alle highlights zien.

Shoppen in Venetië

Genoeg cultuur gehad?  Dan is Venetië ook een uitstekende bestemming om te shoppen.   De Mercerie, het gebied tussen de Rialto en San Marco, is het populairste winkelgedeelte.  In lang vervlogen tijden werden hier vooral dure stoffen verkocht, maar tegenwoordig zit elk zichzelf respecterend modehuis in deze wijk. Design wordt afgewisseld met leuke souvenierwinkeltjes en kleine boetiekjes.  Het is heerlijk om langs de etalages te slenteren en te genieten van al het moois.

In de wijk Dorsoduro, vind je meer traditionele winkels en kunstgalerijen.

Op zoek naar een origineel souvenir tijdens je citytrip Venetië?  Koop dan een prachtig Venetiaans masker. Daarvoor kan je terecht in de vele stalletjes, maar voor een mooi exemplaar moet je bij Ca’ Macana of Casin dei Nobili zijn.  Een miniatuur gondelriem vind je dan weer bij Forcole, één van de enige overgebleven gondelriemmakers. 

Venetiaans Masker

Zelf vond ik het Fondaco Dei Tedeschi (wat zoveel wil zeggen als ‘het magazijn van de Duitsers’), naast de Rialtobrug, helemaal geweldig.  Dit historische gebouw uit de 13de eeuw werd enkele jaren geleden gekocht door de groep achter Benetton en omgebouwd tot een luxueus winkelcentrum. Het opende in 2016 zijn deuren.  Valentino, Jimmy Choo, Gucci,….   Ze zitten er allemaal.  Ook al heb je geen zin om te shoppen, dan nog moet je hier even binnenlopen.  Het gebouw is namelijk prachtig.  Loop ook even helemaal naar het dakterras, want daar wacht je een fabelachtig uitzicht over Venetië.   Wij konden meteen doorlopen naar het terras, maar blijkbaar hadden we geluk.  Soms staat hier een gigantische rij.  Je kan wel (gratis) kaartjes reserveren.   

luxury shopping venice
view over venice
View over Venice

Heb je nog een dag over (en je portemonnee is nog niet leeg)?    Neem dan aan Tronchetto de bus naar McArthur Glenn Designer Outlet.  Deze outlet ligt een uurtje buiten Venetië.  Een retourticket met de bus kost 15 euro.

Outlet shopping Venetie
Outlet shopping Venetie
Outlet shopping Venetie

Eten in Venetië

Eten is een belangrijk onderdeel van mijn vakanties.  In Venetië zit je dan op de juiste plaats.  Op het platteland wordt een stevige boerenkeuken geserveerd. In de stad ontstond, dankzij haar ligging op de handelsroute, een zeer verfijnde keuken. De Adriatische zee is een bron van lekkernijen en nergens in Italië worden zoveel vis- en schaaldieren gegeten.  En uiteraard serveren ze hier de heerlijkste pasta’s.  

Onze Local Jack van Wanderjack adviseerde ons tijdens onze citytrip Venetië zijn favoriete osteria ‘4 Feri’ in de wijk Dorsodoru.  In dit smalle steegje achter het plein Campo Santa Margherita, vind je heel wat kleine, gezellige restaurantjes.  Ook Pane e Vino San Daniele is een absolute aanrader.  Het voorgerecht met coquilles en scheermesjes is zalig!

Niet zo ver van de Rialtobrug, ligt Ristorante Sempione.  Wij zijn hier op goed geluk binnen gevlucht vanwege een gigantische hagelbui.  De risotto kan ik je van harte aanbevelen.

Venetie food

Na een dag in het drukke Venetië, waren we blij dat we de volgende dag de boot naar Lido konden nemen om daar met onze Local Jack van Wanderjack een onverwachte uitstap te maken: Fietsen in Venetië.

 

 

 

Like it? Pin it!

1 Dag In Venetie 3
1 Dag In Venetie 2