Venetië is één van de meest romantische steden ter wereld.  Bovendien staat het met recht en rede op de Unesco-Werelderfgoedlijst. Ook al is Venetië slachtoffer van zijn eigen succes, een Citytrip Venetië moet je een keer gemaakt hebben.  Probeer buiten de klassieke schoolvakanties te reizen zodat je de ergste drukte kan vermijden. 

Citytrip Venetië

Naast de gezellige kanaaltjes barst Venetië van de prachtige gebouwen. De Santa Maria della Salute,de Palazzo Ducale of Dogepaleis horen bij de belangrijkste Venetië bezienswaardigheden.  

Uiteraard moet je even de duiven voeren op het San Marco plein (tegenwoordig mag dat niet meer) En als je daar toch bent, kan je genieten van een heerlijk koffietje op het terras van het Gran Cafe. Tenminste, als je 15 euro over hebt voor een koffie!

Als je lekker en voor een aanvaardbare prijs wil eten tijdens je citytrip Venetië, blijf je best weg uit de toeristische buurten. Wandel enkele straatjes verder en ontdek de adresjes van de locals. ’s Middags eten veel Venetianen trouwens rechtstaand aan een Osteria omdat je voor de zitplaatsen moet betalen.

Venetië bezienswaardigheden

San Marcoplein

Het San Marcoplein is met stip de meest bezochte bezienswaardigheid van Venetië.   Dit prachtige plein is volledige omringd door historische gebouwen.  Via het plein kan je naar het Dogepaleis en vlak daarachter is een opstapplaats voor gondelvaarten en voor de Vaporetto; de Venetiaanse variant van onze bussen.

De blikvangers op het San Marcoplein zijn echter:

San Marco Kathedraal

De huidige kathedraal, de 3de op deze plaats, dateert uit 1060 en werd gebouwd om de overblijfselen van de heilige Marcus een laatste rustplaats te bieden.  Zijn sarcofaag staat achter het altaar.  De rijkversierde voorgevel is een pareltje.  Het brozen vierspan werd tijdens de Vierde Kruistocht in Constantinopel gestolen en meegebracht naar Venetië.  Napoleon heeft ze nog een tijdje op de Arc de Triomphe laten plaatsen, maar uiteindelijk zijn ze terug in Venetië terecht gekomen.

Ook de binnenkant is absoluut een bezoekje waard;  De mozaiëken in de koepels zijn waanzinnig mooi.  Neem aan de hoofdingang de trap naar de eerste verdieping om de koepels van naderbij te bekijken.

Het pronkstuk van de kathedraal is het beroemde altaarstuk 'Pala d'Oro'.  Het staat achter de kapel van de heilige Clemens.  Hoewel Napoleon heel wat edelstenen uit het altaarstuk stal, is het toch nog heel indrukwekkend.

Campanile

De Campanile is een 98.5 meter hoge klokkentoren op het San Marco plein.  Hij staat rechts voor de kathedraal.  De oorspronkelijke toren uit 1173 deed dienst als vuurtoren.  In de 16de eeuw werd hij verhoogd tot de huidige hoogte.  In de Campanile zit geen trap maar een spiraalvormige gang zodat hoogwaardigheidsbekleders met hun paard tot boven in de toren konden rijden.

In 1902 wilde men een lift in de toren bouwen waardoor de toren instortte.   Als je van het zicht vanaf de top wil genieten, zal je dus te voet naar boven moeten.  De beloning is echter de moeite.

Torre dell'Orologio

De Torre dell'Orologio is, zoals het woord het zegt, een toren met een klok.  Hij werd gebouwd tussen 1496 en 1499 en slaat al 500 jaar lang op de uren.   Als je in de week van Hemelvaart in Venetië bent, moet je zeker op het hele uur een kijkje nemen want dan komt er een engel uit het deurtje.  Op Hemelvaartsdag zelf komen de Drie Koningen uit het deurtje.

Venetie (13)

Het Dogepaleis

Ook het Palazzo Ducal of Dogenpaleis mag je niet missen tijdens je citytrip Venetië.  Je kan het paleis betreden via het San Marcoplein.  Het mooiste zicht op de buitenkant heb je vanop het water.   Dit gotische paleis was de woonplaats van de Doge, de leider van de republiek Venetië.  De fundamenten dateren uit de 9de eeuw maar het huidige paleis werd gebouwd tusse 1309 en 1424. 

Dogepaleis

Venetië is, net zoals Barcelona en Amsterdam, slachtoffer van zijn eigen succes.  Wil je de basiliek of het Dogenpaleis aan de binnenkant bekijken, boek je tickets dan vooraf.  De wachtrijen zijn namelijk vaak ellenlang.

 

 

 

Basiliek van Santa Maria della Salute

Deze impressionante, barokke kerk uit 1631 - 1687 staat langs de Canal Grande en lijkt de ingang van Venetië te bewaken. 

Als je op 21 november in Venetië bent, kan je de kerk op een unieke manier bereiken.  Boten vormen dan namelijk een pad over de Rio Grande zodat je de kerk over het water kan bereiken. Er worden duizenden kaarsen aangestoken om te bidden voor familie en voor Venetië.

's Avonds is de kerk prachtig verlicht.

De kerk steunt op 100.000 houten palen en werd gebouwd omdat men dacht dat de pest uitgebannen was.  Dat bleek achteraf niet het geval zijn.

Citytrip Venetie

Rialtobrug

De Rialtobrug is de bekendste brug in Venetië.  Het is één van de 4 bruggen die over het Canal Grande liggen.  De eerste brug op deze plaats werd in 1181 gebouwd.  Het was een vlotbrug die in 1250 werd vervangen door een vaste, houten brug.  Deze stortte meermaals in om in 1591 te worden vervangen door de huidige stenen brug.

De houten brug stortte in 1444 in onder het gewicht van de menigte die vanaf hier naar een optocht van boten kwam kijken.

Rialtobrug

Fondaco dei Tedeschi

Dit voormalig paleis uit 1228, langs de Rialtobrug, werd in 2016 omgebouwd tot een luxueus shoppingcenter.  Hier vind je Gucci, Chanel, Dior en vele andere designers.  Ook als je niet wil shoppen, moet je echter even naar binnen want ook de binnenkant van het pand is imposant.  De verbouwing/restauratie kostte 100.000.000 euro maar het resultaat mag gezien worden.

TIP: vanop het dakterras geniet je van het beste uitzicht over de stad tijdens je citytrip Venetië.  Bovendien is het volledig gratis.

Venetie (26)

Gondel varen

Het toppunt van romantiek is een tochtje met een gondel.  Hiervoor met je wel flink in de buidel tasten.

Wil je enkel van A naar B, neem dan de Vaporetto of een watertaxi.

Brug Der Zuchten

 

 

 

Fietsen in Venetië

Bij Venetië denk je niet meteen aan fietstochten.  Als je even aan de drukte wil ontsnappen, moet je een boottocht maken naar het eiland Lido om daar te fietsen in Venetië.  Daar kan je met je Local Jack van Wanderjack fantastische fietstochten maken.  Je ontdekt hier een heel ander Venetië.

Ook als je van het strand wil genieten, is het Lido de perfecte plaats.

Img 1457
Img 1444
Img 1432

Rondom Venetië

Als je de stad uitgebreid wil bezoeken, raad ik je aan 2 dagen uit te trekken voor je Citytrip Venetië. Als je wat meer tijd hebt, kan je  ook naar:

  • Marostica is een Middeleeuwse versterking die nog bijna intact en vooral bekend is om de traditie van het levende schaakspel.
  • Ook Bassano del Grappa, gelegen aan de voet van de Monte Grappa, is een gezellig plaatsje. Het is bekend om zijn Majolica, beschilderd aardewerk, en uiteraard om zijn Grappa.
  • De prachtige brug Ponte delgi Alpini staat er al sinds 1569. Ze is volledig uit hout gemaakt omdat hout meegeeft wanneer in de lente het smeltwater van de rivier in een kolkende stroom verandert.

Als je maar 1 dag in Venetië hebt, vind je hier een goede leidraad.

Souvenirs

Venetië is uiteraard wereldberoemd om zijn carnaval. Een masker is dan ook een mooi souvenir. Laat je echter niet verleiden door de toeristische souvenirshops, maar koop een echt masker bij Ca’ Macana. Zij maken de echte Venetiaanse maskers, die vaak niet duurder zijn dan de troep die ze in de souvenirshops verkopen. De maskers die Tom Cruise en Nicole Kidman droegen in Eyes Wide Shut, komen hier vandaan.

Logeren in Venetië

Logeren is Venetië is duur.  Overweeg voor je citytrip Venetië eens om buiten de stad te logeren.  Wij logeerden in Villa Franceschi, maar ook het zusterhotel Villa Margherita is echt de moeite. Beide horen bij de groep Relais et Châteaux en liggen ongeveer 10 km buiten de stad.

Overtuigd? Verras je geliefde dan met een tripje naar het romantische Venetië.

Like it? Pin it!

Venice Pinterest
Citytrip Venetie