Op zoek naar een tropische bestemming waar net iets meer te zien is dan zand en palmbomen? Dan is het eiland Réunion precies wat je zoekt. Dit Frans overzees gebied ligt tussen Madagascar en Mauritius. Omdat het een Frans departement is, is het deel van de Europese Unie.Je kan er dus gewoon met je identiteitskaart naartoe.


Boucan – Canot

Wij logeerden in hotel Le Saint Alexis, gelegen aan het bekendste strand van het eiland, Boucan-Canot. Dit strand is beveiligd met haaiennetten, waardoor het hier veilig zwemmen is (toch gaf dat mij geen veilig gevoel).  Naast haaien zwemmen er hier ook meerden dan 20 verschillende walvisachtigen zoals langsnuitdolfijnen, bultruggen, potvissen,,.... Op sommige plaatsen zijn er zeer hoge golven die het minder interessant maken voor zwemmers, maar des te beter voor surfers.

Le Saint Alexis is gebouwd in koloniale stijl en is het oudste 5-sterren hotel van het eiland.  Dat was er tijdens ons bezoek wel aan te zien, want het kon nodig een opfrisbeurt gebruiken. Desalniettemin blijft het een prachtig adres. Aan de bar op het strand drink je de heerlijkste cocktails met een prachtig zicht op de oceaan.

La Reunion Hotel Le Saint Alexis
La Reunion 22 Tem 27 Feb 006

Geschiedenis in een notendop

Réunion kende een turbulente geschiedenis.  

 • In de 16de eeuw werd het ontdekt door de Portugezen.  
 • Eind van die eeuw werd het eigendom van Frankrijk en kreeg het de naam Bourbon, ter ere van de koning.  
 • De eerste inwoners, afkomstig uit Madagascar, arriveren in 1646 en de eerste kolonisten volgen in 1663.  
 • In de 18de eeuw verkoopt Frankrijk het eiland aan de Oost-Indische compagnie. De landbouw ontstaat en er wordt koffie geteeld.  
 • In 1793 krijgt het eiland de naam Réunion.  
 • In de 19de eeuw doopt Napoleon het eiland ‘Bonaparte’.  
 • Britse troepen bezetten het van 1810 tot 1815 en in 1820 verschijnen de eerste suikerrietplantages.  
 • In 1841 ontdekken ze een manier om vanille kunstmatig te bevruchten, waarna ze de grootste leverancier ter wereld worden.  
 • Slavernij wordt afgeschaft in 1848, waarna arbeiders uit India worden aangetrokken.  
 • In 1880 arriveren de eerste Chinezen.  
 • Vanaf 1895 telen ze geraniums en ylang-ylang voor de parfum-industrie.    
 • Tijdens WOI stuurt Réunion 14.000 soldaten naar Europa, waarvan er 3000 sneuvelen.  
 • In WOII wordt het eiland afgesneden van de rest van de wereld en heerst er hongersnood.  
 • In 1946 werd het een Frans overzees gebied.

Waarschijnlijk begrijp je nu wel waarom de bevolking zo’n mengelmoes van nationaliteiten en rassen bevat.

10 bezienswaardigheden

Het eiland is slecht 2500 km² groot dus je kan het in een dag rondrijden.   Het Parc National de la Réunion beslaat 40% van de totale oppervlakte.  Het Nationaal Park staat niet voor niets op de Unesco Werelderfgoedlijst want het is echt een paradijs voor liefhebbers van ongerepte natuur.  Tijdens onze rondrit maakten we een aantal leuke stops langs de belangrijkste bezienswaardigheden van Réunion.  

1. Kelonia, schildpaddenreservaat

Kelonia is een schildpaddenreservaat waar jaarlijks 25000 eieren worden uitgebroed. Als de schildpadjes groot genoeg zijn worden ze opnieuw vrijgelaten.

La Reunion Kelonia

2. Les Souffleurs

In de buurt van Saint-Pierre vind je Les Souffleurs.   Het zeewater spuit hier als geisers omhoog doordat het met enorme kracht door gaten in de rotsen omhoog wordt gespoten.   

La Reunion Les Souffleurs

3. Grand Asne

Grand asne is een prachtig strand in de buurt van Saint-Joseph. Een klein gedeelte van het water is afgebakend om te zwemmen.  Daarbuiten is het veel te gevaarlijk om in het water te gaan.  Het is echter een perfect strand om een drankje te nuttigen en te genieten van het uitzicht.    Volgend filmpje van Reunionvirtueltv geeft alvast een goede indruk. 

La Reunion Grand Ase

4. Le Jardin Volcanique

Vlakbij Cap Méchant vind je Le Jardin Volcanique.  Dit maanlandschap is het gevolg van de uitbarstingen van Piton de la Fournaise, één van de actiefste vulkanen ter wereld. Wij waren er een jaar na de laatste uitbarsting en je zag nog overal smeulende restanten.  Het duurt ongeveer 8 jaar voor de natuur zich herstelt en hier en daar groeien er opnieuw bomen en planten op de lava. Je ziet overal rotsblokken met bordjes die aanduiden hoe hoog de lava kwam bij de verschillende uitbarstingen.  

La Reunion Jardin Volcanique
La Reunion Jardin Volcanique 1 Jaar Later
La Reunion Jardin Volcanique Na 8 Jaar

 

 

 

5. Piton-Saint-Rose

Het plaatsje Piton-Saint-Rose werd in 1977 op paasdag volledig verwoest door een vulkaanuitbarsting.   De lava stroomde tot aan de ingang van de Notre-Dames de Laves en kwam tot  stilstand vlak voor het altaar.  Hier vind je ook een beeld van de maagd Maria dat oorspronkelijk werd geplaats door een landbouwer om zijn vanille-plantages te beschermen.  Bij verscheidene vulkaanuitbarstingen die de omgeving verwoestten, bleef het beeld telkens gespaard.   In de loop der tijd is het dan ook een echte pelgrimsplaats geworden.

La Reunion Pitons Saint Roses
La Reunion Notre Dame De Laves

6. De East River Suspension Bridge

De East River Suspension Bridge werd in 1862 gebouwd en doorstond meerdere cyclonen en landverschuivingen. De brug was tot 1979 in gebruik. Maak een wandelingetje over de brug en geniet van het uitzicht.

La Reunion East River Suspension Bridge

7. La Chapelle Pointue

La Chapelle Pointue is een historisch, fotogeniek kapelletje.  


8. Les Cascades de Trois-Bassins

Les Cascades de Trois-Bassins is absoluut een stop waard. Na een flinke wandeling door een riviertje, kom je aan een prachtig water met spectaculaire watervallen. Zorg wel voor stevige, waterbestendige schoenen want op blote voeten is de wandeling niet te doen.

La Reunion Cascades Des Trois Bassins

9. Saint-Denis

De hoofstad Saint-Denis heeft een leuke promenade aan het water waar o.a. het standbeeld van Roland Garros, die hier geboren werd, staat.

10. Les Cirques

 De belangrijkste bezienswaardigheid van het eiland zijn Les Cirques.  Deze keteldalen zijn bizare, geologische natuurwonderen.  Het zijn 3 enorme holtes met elk een diameter van ongeveer 10 kilometer.  Ze ontstonden door de instorting van vulkanen.

 • Het keteldal van Cilaos, in het midden van het eiland, is bereikbaar vanaf de zuidkust via de  ‘weg met 400 bochten’. 
 • Het keteldal van Salazie is toegankelijk vanuit Saint-André en is veel groener en rotsachtiger. 
 • Het keteldal van Mafate is onbereikbaar via de weg.   Een bezoek (te voet of per helikopter) is wel de moeite waard want de gehuchtjes hier zijn een prachtig voorbeeld van duurzame onntwikkeing.

De sportievelingen onder ons kunnen hier hun hart ophalen door de uitdagende wandelingen naar de top aan te gaan.   Wij kozen echter voor een helikoptervlucht.  De laatste ochtend van ons verblijf moesten we om 6u ’s ochtends klaar staan, maar jammer genoeg bleek het zo mistig te zijn dat de vlucht niet door kan gaan. Ontzettend jammer, maar ook een goed excuus om dit prachtige eiland nog een keer te bezoeken.

What to eat in Réunion?

In Réunion weten ze wat lekker eten is. De keuken heeft een Franse basis, met veel Creoolse, Madagaskische, Chinese en Indische invloeden. Eén van de specialiteiten die ze in bijna elk restaurant serveren is een 'Salade palmier'.  Het voornaamste ingrediënt in deze salade is palmhart. Ze zijn ook dol op (zeer pikante) chili pepers, dus die tref je in heel veel gerechten.  Ook de worst-rougail moet je een keer geproefd hebben. Uiteraard staat er ook veel vis op het menu (denk aan zwaardvis, tonijn, marlijn,...).  De meeste gerechten worden geserveerd met rijst en een saus van bonen, erwten of linzen. Het favoriete fruit van de Réunionnais is lychée, mango en ananas. Er wordt wel wijn gedronken, maar bij deze vrij pikante keuken past een biertje beter.  Het lokale Bourbon smaakt heerlijk.

La Reunion Keuken
La Reunion Bourbon
La Reunion 22 Tem 27 Feb 185

Aangezien wij de belangrijkste bezienswaardigheid gemist hebben, kunnen we maar één ding zeggen: Réunion, on revient!

Ben jij al in Réunion geweest? Deel je ervaringen in de reacties.

Like it? Pin it!

10 Bezienswaardigheden In Reunion