Voor ik op vakantie ga, lees ik graag wat achtergrondinformatie over het land van bestemming. Normaal lees ik altijd op mijn e-reader, maar voor reisgidsen verkies ik de papieren versie.  Balpen en fluostift bij de hand om aan te duiden wat ik zeker wil zien/doen.  Heerlijk!   De voorpret is al het halve werk. Hierbij vat ik voor jullie even samen wat je allemaal over Cuba moet weten.

Cuba geografisch

Cuba is het grootste eiland van de Grote Antillen en wordt omringd door de Atlantische Oceaan, Caribische zee en de Golf van Mexico. Het bestaat uit 1 groot eiland met daarrond duizenden riffen en eilandjes, de zogenaamde Cayos. Het grote eiland is 1250 km lang en gemiddeld 100 km breed. Met zijn 11 miljoen inwoners, waarvan er bijna 3 miljoen in Havana wonen, is het een dun bevolkt eiland.

Korte geschiedenis

Columbus ontdekte Cuba in 1492 en begin 16de eeuw werd het een Spaanse kolonie.Destijds bestond de bevolking uit kolonisten, inheemse indianen en Afrikaanse slaven.  Na de afschaffing van de slavernij mengde de bevolking zich, waardoor er nu een mix van blank tot zwart op het eiland leeft. De muziek en dans van de Afrikaanse slaven beïnvloedde de locale muziek en ook de keuken leerde nieuwe kruiden kennen.

Cuba werd lange tijd bestuurd door de dictator Batista. In 1952 probeerde Fidel Castro tevergeefs de macht te grijpen. Hij kreeg hiervoor een gevangenisstraf van 15 jaar. Na 3 jaar kwam hij vrij en ging in ballingschap naar de Verenigde Staten en Mexico. In 1956 keerde hij terug naar Cuba en dit keer slaagde hij er wel in de macht over te nemen.

Castro was een communist en kwam in aanvaring met de VS waardoor er in 1960 een embargo volgde. In 1961 probeerde men Castro al te onttronen, maar de Invasie in de Varkensbaai mislukte.  Castro zocht steun bij de Sovjet-Unie wat in 1962 tot de Cubacrisis leidde.

Vorig jaar werd het embargo opgeheven. Dat zal de komende jaren voor grote veranderingen in Cuba zorgen. Daarom beslisten wij om het land nu te bezoeken, voor het zijn authenticiteit verliest.

Dsc00670

Onderwijs en gezondheidszorg

Onder invloed van het gedachtegoed van José Marti kwam er gratis openbaar onderwijs. Hierdoor verdween het analfabetisme op korte tijd bijna volledig.  Ook de gezondheidszorg is van hoog niveau. Door landelijke vaccinatieprogramma's zijn heel wat ziektes op het eiland zo goed als uitgeroeid.

Landschap

Cuba heeft een enorm divers landschap, gaande van bergen tot bijna 2000 meter hoogte, over vlaktes tot moerasgebieden en tropisch regenwoud.  De vruchtbare vlakes zijn uitstekend geschikt voor de telt van suikerriet en tabak.

Dsc00805

Cubaanse sigaren

Wie aan Cuba denkt, denkt aan sigaren. Ten tijde van Columbus dacht men dat tabak een heilzame werking had. De eerste rokers werden echter gevangen genomen omdat men geloofde dat de rook het werk van de duivel was.

Een sigaar bestaat uit 3 delen:

  • De Tripa: is het binnenste van de sigaar. De tabaksbladeren die hiervoor gebruikt worden, zorgen voor de geur en de smaak
  • De Capote: het blad dat het binnengoed bij elkaar houdt.
  • De Capa: het buitenste blad van de sigaar.  Hiervoor worden meestal de bovenste bladeren van de plant gebruikt omdat deze de egaalste kleur geven.

Het sigarenbandje wordt sinds 1830 gebruikt en zou er gekomen zijn omdat Catharina de Grote van Rusland altijd een doekje om haar sigaar draaide om geen vlekken op haar vingers te krijgen.

Een sigaar kan 2 vormen hebben:

  • Recht: voor een vollere smaak en volgens kenners zijn dit de beste sigaren
  • Figurado: deze lopen voor en achteraan in een punt uit

Enkele bekende sigarenmerken zijn Cohiba en Montecristo.

Havana Cigars

Om je reis voor te bereiden kan ik je de Capitool reisgids voor Cuba aanbevelen.  Een goede kaart van Cuba is ook onmisbaar.

Hoe bereid jij je reis voor?

Meer over ons bezoek aan Havana lees je hier.

Meer over onze uitstap naar Vinales lees je hier.