Na enkele dagen in Havana (meer daarover lees je hier), was ik blij de drukte even achter me te kunnen laten. We huurden een oldtimer met chauffeur om ons naar Vinales, de tabaksstreek in het Westen van Cuba te brengen.

Oldtimer Vinales

Aangezien de rit van Havana naar Vinales toch ruim 2 uur in beslag neemt, beslisten we een cabrio te huren. De kinderen zagen dat helemaal zitten en op die manier was de reis voor hen iets leuker. Heerlijk frisse wind opsnuiven en onderweg genieten van het prachtige landschap. Na een paar dagen in de stad, was dat echt genieten. 

De gids wilde met ons naar Pinar del Rio, midden in de Vinales. Wij kozen voor de kortste route (2 uur) die grotendeels uit snelweg bestaat. Je kan ook de langere, leukere route nemen langs de kust, maar aangezien wij maar 1 dag hadden, was dat niet haalbaar.

Ook al neem je de snelweg, er valt onderweg nog heel wat te zien.

Onderweg Naar Vinales Cuba (4)
Onderweg Naar Vinales Cuba (3)
Onderweg Naar Vinales Cuba (2)

WIl je liever een auto huren om Cuba op eigen houtje te ontdekken, dan kan dat uiteraard ook.  Edith vertelt je al wat je moet weten.

Cuba is uiteraard bekend omwille van de sigaren. Vinales is de regio van de tabaksplantages. Wil je meer weten over sigaren, lees dan meer in deze blogpost.

Onze eerste stop bracht ons dus uiteraard naar een plantage. Daar kregen we een uitgebreide uitleg over het kweken en oogsten van tabaksbladeren. Op de plantage die wij bezochten, worden geen pesticiden gebruikt. De wormpjes die zich tegoed willen doen aan de bladeren, worden handmatig verwijderd. Na het plukken worden de bladeren over horizontale stokken gehangen om daarna in de droogkamers of Casas del tabaco te worden opgehangen. Dit drogen neemt 45 tot 60 dagen in beslag. De staat is nog steeds eigenaar van alle tabaksplantages. De 'uitbater' van de plantages mag een klein gedeelte van de oogst houden, de rest is voor de staat die hierdoor nog steeds de enige producent en distributeur van Cubaanse sigaren is.

Vinales Tabaksplantage (1)
Vinales Tabaksplantage (2)
Vinales Tabaksplantage (4)

Na het oogsten en drogen komt natuurlijk het leukste deel, het rollen van de sigaren. Een heel norse Cubaan demonstreerde ons hoe dat in zijn werk gaat. Onder het genot van een glaasje rum, rolde hij de ene sigaar na de andere. Het lijkt een makkie als je naar het volgende filmpje kijkt. 

Cuba Sigaren Rollen

Hierna reden we verder naar hotel Los Jazmines in Pinar del Rio.  Naast het hotel heb je namelijk een prachtig uitzicht over de streek. Het hotel zelf heeft officiëel 4 sterren.  Dat lijkt me wat overgewaardeerd, maar het zag er nog redelijk ok uit. Als je dus wat meer tijd wil doorbrengen in Vinales, is dit een optie.

De naam Pinar komt trouwens van het woord 'pijnboom'. Het stadje werd zo genoemd omdat er hier destijds een pijnboombos op de oevers groeide.

Vinales View (1)
Vinales View (3)
Vinales View (2)

Het nabijgelegen dorpje Vinales in Valle de Vinales is een uitstekende plaats om te lunchen of even een terrasje te doen. De hoofdstraat met gekleurde lage huisjes is heel gezellig. Het dorpje dankt zijn naam aan de wijngaarden die hier door een immigrant van de Canarische Eilanden werden aangelegd. 

Het landschap van Valle de Vinales is adembenemend. Mogotes (steile kalksteenformaties), rode aarde, koningspalmen en tabaksvelden wisselen elkaar af.  Je kan hier een aantal grotten bezoeken. Wij kozen voor Cueva del Indio, in het dal van San Vicente. Deze grot werd pas in 1920 ontdekt. Je wandelt eerst een stukje door de verlichte gangen van de grot. Daarna kan je een boottochtje maken over een ondergrondse rivier. Buiten stap je weer uit waarna je een glaasje versgeperst suikerrietsap (al dan niet met rum) kan drinken.

Cuba Cueva Del Indo (1)
Cuba Cueva Del Indo (2)
Cuba Cueva Del Indo (3)
Cuba Cueva Del Indio 4

Als je deze uitstap vanuit Havana maakt, moet je rekenen dat je 10 tot 12 uur onderweg bent. Als je meer van Vinales wil zien, moet je dus zeker een overnachting in de regio boeken. 

Na 4 dagen Havana vertrokken wij richting Varadero, maar dat ging niet zonder slag of stoot. Het hotel dat we in Varadero boekten, voorzag een gratis transfer van de luchthaven naar het hotel.  Aangezien wij al een paar dagen in Havana waren, contacteerde ik het hotel telefonisch om te informeren of ze ons ook aan Hotel Parque Central konden afhalen.  No problem aldus de telefoniste. Ik had toen echter al een donkerbruin vermoeden dat dat niet helemaal goed ging komen.   En jawel, de volgende ochtend stonden wij stipt om 10u in de lobby te wachten. 10.30u, geen taxi, 11u, geen taxi. Uiteindelijk belde ik naar het hotel maar daar bleek niemand op de hoogte te zijn. Ik werd 10 keer doorverbonden (en telefoneren naar het buitenland is niet goedkoop), waarna ze beloofden binnen 5 minuten terug te bellen.  Guess what? Uiteraard deden ze dat niet. Ik gaf ze nog het voordeel van de twijfel en dacht dat het probleem aan de communicatie lag (mijn belabberde Spaans en hun Engels van hetzelfde niveau). Ik vroeg dan ook aan de concierge van het hotel of hij even wilde bellen. Zo gezegd, zo gedaan.  Ook hij kreeg het antwoord 'ik bel binnen 5 minuten terug'.  Ik geloof dat hij nu nog op dat telefoontje staat te wachten.  Uiteindelijk namen we uit Cubaanse colère zelf een taxi naar Havana. Daar aangekomen uitten we ons ongenoegen en uiteindelijk gingen ze akkoord om aan het einde van onze vakantie onze transfer naar het vliegveld te betalen. De Cubanen hebben nog heel wat te leren op het gebied van communicatie.

Vanuit Varadero maakten we een uitstap naar Santa Clara, Cienfuegos en Trinidad.  Meer daarover volgt in de volgende blogpost.

Pinterest Vinales