Zoals je kon lezen in de vorige blogpost, ruilen we na 4 dagen Havana in voor Varadero. Van hieruit maakten we een uitstap naar Trinidad, Cienfuegos en Santa Clara. Deze 3 prachtige steden moet je echt gezien hebben.

In Varadero hadden we een familiekamer geboekt in Hotel Paradisus Varadero, onderdeel van de Melia-groep. Het hotel zag er op het eerste zicht fantastisch uit.  Een grote open lobby, waardoor je meteen de zee zag. Een uitgestrekt strand, palmbomen en geen hoogbouw. Alle kamers liggen verspreid over het domein en hebben allemaal slechts 1 verdieping. Onze kamer was heel erg groot, met een fijn terras. De familiekamer bestond uit 2 communicerende kamers met 2 badkamers.  Allemaal top dus. Het was alleen jammer dat het hotel echt toe was aan een grondige opknapbeurt.  Er was al lang geen verfborste meer in de buurt geweest, de tegeltjes van het zwembad losten en de bar had zijn beste tijd gehad. Er was onlangs wel een nieuw gedeelte geopend, waar je deze problemen niet had maar daar was alles vrij strak en kil ingericht. Dat was ook niet helemaal ons ding. 

Ook het eten was niet wat we van een 5 sterren hotel mogen verwachten.  Het Italiaanse en Japanse specialiteiten restaurant maakte gelukkig wat goed.

Paradisus Varadero (2)
Paradisus Varadero (3)
Dsc01076

Maar dit mocht de pret niet bederven. We waren hier namelijk niet om op onze hotelkamer te zitten, maar om Midden-Cuba te ontdekken.

Trinidad, Cienfuegos en Santa Clara stonden op het programma. We hadden gedacht daar 3 aparte uitstappen van te maken, maar navraag bij een plaatselijke touroperator, leerde ons dat dat niet zo handig was. De rit van Varadero naar deze 3 steden, duurt 3 uur omdat er bijna geen snelweg is.  Bovendien liggen de 3 steden vrij dicht bij elkaar, zodat het handiger was om er 1 heel lange uitstap van te maken. In het verleden kon je met een helikopter naar Trinidad vliegen, maar sinds vorig jaar kan dat niet meer. De staat heeft de helikopter nodig voor andere doeleinden.  Er zat dus niets anders op dan opnieuw een auto met chauffeur/gids te huren.

Om 7u 's morgens stond onze chauffeur voor de dag al netjes op ons te wachten. Vader en zoon zouden ons vandaag de mooiste plekjes van midden-Cuba laten zien. Het was trouwens de eerste keer dat we een gids hadden die echt goed Engels sprak.

Santa Clara

Na een rit van 3 uur arriveerden we in Santa Clara. Deze stad werd in 1689 gesticht door de inwoners van Remedios die het binnenland introkken om te ontsnappen aan de piraten. In 1958 vonden hier de laatste gevechten van de door Che Guevara geleide guerillaoorloog plaats. Het betekende meteen het einde van de dictatuur van Batista.

Er zijn enkele mooie parkjes in Santa Clara, maar de stad wordt vooral bezocht omwille van het monument 'Comandante Ernesto Che Guevara'. Het werd in 1988 onthuld ter nagedachtenis aan de gevechten die hier geleverd werden. Achteraan het monument kan je naar binnen om het museum en mausoleum te bezoeken.

Santa Clara Monument Che Guevara
Santa Clara (2)
Santa Clara (3)
Santa Clara (4)

Net buiten het centrum staat het Tren Blindado-monument. Op 28 december 1958 veroverde Che Guevara met de hulp van 300 guerillastrijders de stad die door meer dan 3000 soldaten van Batista werd verdedigd. De volgende dag liet Che ook nog een trein ontsporen waarmee soldaten en wapens vervoerd werden. Op de kruising met de spoorlijn staat een monument en een klein museum in een paar van de treinwagons die hier destijds ontspoorden.

Santa Clara Tren Blindado Monument

Richting Trinidad, in de buurt van Sancti Spiritus ligt het dorpje Iznaga. Je zit hier midden in de Valle de los Ingenios, de regio van de suikerfabrieken uit de 19de eeuw. Er zijn hier nog tal van ruines uit die florisante tijd. Het dal staat dan ook niet voor niets op de Unesco werelderfgoedlijst.  

De Manava Iznaga-plantage is één van de interessantste om te bezoeken. Het plantershuis is nog intact en is nu een bar/restaurant. Ook de slavenhutten of barracones zijn nog te bezichtigen. De 45 meter hoge toren uit 1830 werd gebouwd door Alejo Iznaga die aan zijn broer duidelijk wilde maken wie de baas was in het dal.  Je kan de toren beklimmen en genieten van een prachtig uitzicht over de omgeving.  Vanuit Trinidad kan je een stoomtrein nemen om deze regio te verkennen. 

Iznaga Plantage

Trinidad

Dit prachtige stadje uit 1514 met  zijn originele keienstraatjes, pastkleurige huisjes, gezellige pleintjes en historische gebouwen is sinds 1988 Unesco werelderfgoed. Je waant je hier honderden jaren terug in de tijd. Destijds was het het centrum van de handel in suiker en slaven. 

Enkele belangrijke bezienswaardigheden in Trinidad:

  • Iglesia y convento de San Francisco: De klokkentoren van de kerk en het aangrenzende klooster, dateert uit 1853 en is het symbool van Trinidad. In 1895 deed de kerk dienst als kazerne voor het Spaanse leger. in 1920 werd het klooster gesloopt en bleef alleen de toren over.
Trinidad (3)
  • Canchanchara: in deze 18de eeuwse bar serveren ze Canchanchara, de slavendrank. Gemaakt van rum, limoen, water en honing.  Een live-bandje vrolijkt de boel op.  
  • Enkele deuren verder heeft Trinidad, in navolging van Havana, haar eigen Bodeguita del Medio.
Trinidad (9)
Trinidad (8)
Trinidad (7)
Trinidad (10)
  • Het Casa de los Conspiradores was de ontmoetingsplaats van het nationalistische geheime genootschap la Rosa de Cuba. Tegenwoordig is het een gezellig restaurantje.
Trinidad (1)
  • Hierachter bevonden zich vroeger de slaapplaatsen van de slaven. Enkel de voorgevel staat nog recht.
Trinidad (2)
  • Casa de la Trova ligt aan Plazuela de Segarte.  Het is een plaats waar mensen naar muziek kunnen luisteren en een cocktail kunnen drinken. De meeste plaatsen hebben hun eigen Casa de la Trova. In grotere steden als Havana en Trinidad is het een toeristische trekpleister.
Trinidad (11)
  • Iglesia Parroquial de la Santisima Trinidad is de kerk die op de Plaza Mayor staat. Het grote 18de eeuwse, houten beeld komt uit Spanje. Volgens de legende was het beeld gemaakt voor een kerk in Mexico. De boot die het beeld vanuit Barcelona naar Mexico zou brengen, werd tot 3 keer toe door hevige windstoten naar Trinidad gedreven. Toen ze een 4de poging waagden om te vertrekken, besloot de kapitein een deel van de lading achter te laten, waaronder dus de kist met het beeld.  Dat werd gezien als een teken van God en sindsdien wordt het beeld aanbeden.
Trinidad (12)
  • Op deze plaats verklaarden de Spanjaarden dat ze Trinidad innamen.
Trinidad (5)

Enkele sfeerbeelden van de gezellige steegjes in Trinidad.

Trinidad Sfeerbeelden (3)
Trinidad Sfeerbeelden (1)
Trinidad Sfeerbeelden (2)
Trinidad (4)

Als je meer tijd hebt in Trinidad moet je zeker een trip naar Topes de Collantes overwegen.

Cienfuegos

Na het bezoek aan Trinidad, zetten we koers naar Cienfuegos. Deze havenstad ligt aan één van de mooiste baaien van het Caribisch gebied en stond bekend als 'De Parel van het Zuiden'. Columbus ontdekte de baai in 1494. In 1745 bouwden de Spanjaarden er een fort om de baai te verdedigen tegen piraten en in 1819 ontstond de eigenlijke stad.

Cienfuegos (5)

Benny Moré was afkomstig van Cienfuegos. Hij wordt gezien als de grootste Cubaanse zanger. Hij beheerste alle muziekgenres en kreeg als bijnaam 'El Barbaro del ritmo'.

Cienfuegos (6)

Parque Marti

In het midden van Parque Marti ligt de zogenaamde 'Nul-kilometer', het middelpunt van Cienfuegos.  Het park hette vroeger Plaza de Armas, werd kreeg later de naam van de nationale held. Het plein is omringd door historische gebouwen en op deze plaats werd ook de officiele ceremonie gehouden om de stichting van Cienfuegos te vieren. Hier vind je ook de enige triomfboog die Cuba rijk is.

Cienfuegos (1)
Cienfuegos (7)
Cienfuegos (9)
Cienfuegos (8)
Cienfuegos (10)

Iets dichter naar de kust, staan veel mooie gebouwen. Het Palacio de Valle werd door Batisto in een casino veranderd. Tegenwoordig is het een restaurant.

Na het bezoek aan Cienfuegos stond ons nog een lange rit huiswaarts te wachten. Als je deze 3 steden op 1 dag wil bezoeken, ben je ongeveer 13 uur onderweg.  Een behoorlijk zware trip dus. Achteraf gezien hadden we de uitstap ook vanuit Havana kunnen maken.  In kilometers is het iets verder dan vanaf Varadero, maar vanuit Havana heb je een snelweg, zodat het beter opschiet.

Ik ben blij dat ik het land van Fidel en Che Guevara heb leren kennen nu het nog enigzins authentiek is. Ik ben echt benieuwd wat de toekomst brengt voor dit prachtige land.en jij al B

Dsc00944

Ben jij al in Cuba geweest? Laat dan even weten wat jij ervan vond.

Lees je graag meer over Havana? Dan kan hier.  Voor meer algemene info over Cuba kan je hier terecht.

Pinterest Trinidad Cienfuegos En Santa Clara