Kreta is het grootste van de Griekse eilanden en heeft een rijke historie. De eerste tekenen van beschaving dateren uit  6500 v.C. en rond 3300 v.C. ontstond hier de eerste grote beschaving tijdens de Minoïsche periode. Ze dreven handel met de hele Middellanse zee-regio waardoor de welvaart op Kreta enorm toenam. Het Paleis van Knossos is hier een stille getuige van. In de loop van de geschiedenis werden ze door verschillende volkeren overheerst tot ze in 1913 uiteindelijk bij Griekenland gingen horen.


Je kan uiteraard naar Kreta gaan om er in een all-inclusive van een weekje van zon, zee en zand te genieten, maar het eiland heeft wel wat meer te bieden.   Hieronder vind je 10 uitstappen om het zonnebaden mee af te wisselen.

 

  • Het Minoïsche paleis van Malia

Hou jij van een beetje geschiedenis, dan kan je ten oosten van Malia een Minoïsche Paleis bezoeken.   Het paleis werd rond 1900 v.C. gebouwd, 200 jaar later verwoest en rond 1650 v.C. op dezelfde plaats en volgens hetzelfde ontwerp heropgebouwd. Nog eens 200 jaar later werd het opnieuw verwoest. De ruïnes zijn een toeristische trekpleister en liggen er nog net hetzelfde bij als hoe ze gevonden werden na de opgravingen.   

  • Watermolens van de Lassithi-vlakte

De beroemde watermolens van de Lassithi-vlakte zijn een 15de eeuws product van de Venetianen.  Ze werden vroeger gebruikt om water op te pompen, tegenwoordig zijn ze louter decoratief.   Alleen de rit ernaartoe is al de moeite want je geniet onderweg van spectaculaire vergezichten.  Onderweg passeer je het Kera klooster en het Toplou klooster.  In het laatste kan je een heel bijzonder icoon uit 1770 bekijken.  

Op deze vlakte ligt ook de Grot van Zeus.  Volgens de legende zou dit de geboorteplaats van Zeus zijn.  Zijn vader, Kronos, was bang de macht te verliezen aan zijn zoon en wilde daarom zijn mannelijke nakomelingen opeten.  Zijn vrouw misleidde hem en liet hem een steen opeten terwijl ze Zeus verborg in de grot.   De baby werd beschermd door de Koureten die met wapengekletter het gehuil van de baby overstemden.

Kreta Molens Lasithi
  • Samariakloof

De Samariakloof is een 16 km langer kloof.  Op sommige plaatsen zijn de wanden 500 meter hoog en op het smalste punt, de Ijzeren Poort, staan de wanden slechts 4 meter uit elkaar. terwijl op het smalste punt de wanden slechts vier meter uit elkaar liggen.  Het begin van de kloof ligt in de buurt van het dorp.   Sinds 1962 is deze regio uitgeroepen tot nationaal park vanwege de zeldzame planten en dieren die hier voorkomen. In de kloof kom je ook een paar kleine  Byzantijnse kapelletjes tegen.

Kreta Samaria Kloof
  • Vai

Vai is het enige natuurlijke palmenstrand in Europa. Volgens de legende zijn deze palmen gegroeid uit de dadelpitten die de Fenicische handelaars op het strand uitspuugden.

Kreta Strand Vai
  • Spinalonga

Spinalonga is een eiland voor de kust van Kreta.  Tot 1954 was hier een melaatsenkolonie gevestigd.  Het is een belangrijke toeristische trekpleister en het langzaam vervallende melaatsendorp maakt een troosteloze indruk.   Tijdens het boottochtje ernaartoe, kan je genieten van de prachtige kuststrook tussen Agios Nikolaos en Elounda. Elounda is trouwens door een natuurlijke brug verbonden met het schiereiland Spinalonga.

  • Knossos

De belangrijkste bezienswaardigheid op Kreta is uiteraard het Paleis van Knossos. Het paleis werd gebouwd tijdens de Minoïsche beschaving en was de woonplaats van de mytische koning Minos.  Kreta was destijds zeer machtig en hun beschaving liep ver voor op die in de rest van Europa. Men zegt dat het Paleis van Knossos met zijn ontelbare kamers het beroemde labyrinth uit de Griekse sagen moet zijn. Ik vond het bezoek aan Knossos bijzonder teleurstellend. Ik had het gevoel dat er heel amateuristische restauraties zijn gebeurd. Jammer.  Knossos ligt vlakbij Heraklion, de hoofdstad van het eiland.  In Heraklion kan je het 13de eeuwse driebeukige kerkje Pangia i Kera bezoeken.  Hier vind je heel wat goed bewaarde fresco’s uit de 13de – 15de eeuw.

Kreta Knossos
Kreta Heraklion Panagia I Kera
  • Ierapetra

Ierapetra is de meest zuidelijke stad van Kreta en ook de meest zuidelijke stad van Europa. In het verleden speelde de stad een belangrijke rol als brug tussen Afrika en Egypte. In juli 1726 overnachtte Napoleon hier op zijn weg naar Egypte. De ruines van de plaats waar hij verbleef, kunnen nog steeds bezocht worden. Tegenwoordig is dit gebied de grootste tuin van Griekenland. Er worden groenten van topkwaliteit gekweekt. Aangezien de temperatuur hier zelden onder de 12 graden daalt, kan er meerdere keren per jaar geoogst worden.  De toeristen worden vooral gelokt door de mooie zandstranden.

  • Agios Nikolaos

Agios Nikolaos is idyllisch gelegen aan de Golf van Mirabello, aan de oostkust van Kreta.  Het is één van de drukst bezochte steden van Kreta. Midden in de stad ligt het Voulismemeertje dat op 64m diepte wordt gevoed door een bron. De kust met haar vele zandstranden, hotels en restaurants is een trekpleister voor de toeristen.   Voor de kust liggen 2 kleine eilandjes, Megalo en Mikro Nisi. Het grootste is een reservaat voor de wilde geiten van Kreta, de Kr-Kri.

Kreta Agios Nikolaos
  • Rethymno

Rethymno is één van de grootste steden van het eiland en kende haar gouden tijdperk in de Venetiaanse periode.  Het stond bekend als een intellectuele stad vanwege de kunst, literatuur en boekdrukkunst. Het oude, schilderachtige stadsgedeelte biedt een mengeling van Venetiaanse en Turkse overblijfselen. Via de smalle steegjes kom je aan de Venetiaanse burcht. De Venetiaanse haven met de kleurrijke vissersbootjes staat garant voor mooie plaatjes.   De vele Turkse huizen, minaretten en houten balkons verwijzen naar de Kretenzische tijd. Maak van hieruit een uitstap naar het idyllische klooster Arkadi, een nationaal heiligdom voor Griekenland.  In 1866 sneuvelden hier 700 Kretenzers tijdens een aanval van de Turken.

  • Chania

Ondanks de vele verwoestingen die hier ooit plaatsvonden, zijn er toch nog veel overblijfselen uit de Venetiaanse en Turkse periode. In de markthal worden groenten, fruit, vlees, vis en andere waren verhandeld.  De buurt rond de haven is een levendige uitgaansgelegenheid met tal van restaurants en barretjes. Aan de rand van Kastelli staat het Venetiaans arsenaal dat destijds dienst deed als scheepswerf, door de Turken werd omgebouwd tot moskee en sinds 1918 is het een Orthodoxe kerk. 

Er valt dus wel wat te beleven in Kreta, maar al bij al vond ik het toch een tegenvaller. Wij vonden het vooral een vuil eiland en ook de kwaliteit van de hotels is niet te vergelijken met die in andere Zuid-Europese bestemmingen. Het feit dat ik geen fan ben van de Griekse keuken, zal ook wel bijdragen aan dit gevoel.

Ben jij wel fan van Kreta?

Meer info over het weer op Kreta vind je hier.

10 Bezienswaardigheden In Kreta