Na een paar geweldige dagen op Bali, vlogen wij met Air Asia naar Singapore.  Aangezien we kennissen hebben die een tijdje in deze bruisende stadstaat wonen, maakten we van de gelegenheid gebruik om een korte stopover te maken.


Singapore in het kort

Singapore ligt op het zuidelijke puntje van het Maleisisch schiereiland en bestaat uit een groot eiland, omring door verschillende kleinere eilanden.  Het is amper 697 km² groot en voorzien van immense wolkenkrabbers.  Ondanks dat is het toch een van de meeste groene steden ter wereld.  

Vanaf 1819 was Singapore een kolonie van Groot-Brittannië.  Nadat de Britten hen de onafhankelijkheid schonken, sloten ze zich in 1963 aan bij Maleisië, maar in 1965 werden ze een onafhankelijk land.

De luchtvochtigheid is er erg hoog, waardoor er veel regen valt.  Zorg dus dat je altijd een paraplu bij de hand hebt.  Wij werden de eerste avond verrast door een gigantische stortbui en kwamen als verzopen katten in het restaurant aan.

De bevolking is een muliculturele mengelmoes.  Bijna 80% is Chinees.  De officiële talen zijn Maleis, Chinees, Engels en Tamil.  De unieke mix van al deze talen is ‘Singlish’.

De economie wordt als een van de sterkste ter wereld aanzien.  De nadruk ligt vooral op elektronica, chemie en financiën.  Ook het toerisme is inmiddels zeer belangrijk.

Bali Singapore Sg (13)

Where to stay in Singapore?

Waar moet je verblijven als je in Singapore bent?  Tal van mogelijkheden in alle prijscategorieën, maar wij kozen voor het iconische Marina Bay Sands hotel.  Ik zag er onlangs een reportage over op TV en was heel benieuwd of het de verwachtingen kon inlossen.

Het is uiteraard een enorm indrukwekkend gebouw.  De kamers zijn ruim en er zijn talloze eetgelegenheden.  Trouwens, allemaal even prijzig.  De eyecatcher van het hotel is echter de spectaculaire infinitypool ‘Ce La Vi’ (geen spelfout) op het dak. ’s Avonds namen we al meteen een kijkje en vanop het dak heb je een prachtig uitzicht over de stad.

 

Bali En Singapore Wm (120)

Expectation vs reality

De volgende dag trokken we in badpak naar de 57ste etage voor de verplichte zwembadfoto.  Ik had wel verwacht dat we het zwembad niet voor onszelf hadden, maar wat een shock.  Het is dus echt gigantisch druk.  Het plan om boven een cocktail te drinken, lieten we meteen varen.  Hier kan ik me dus echt niet ontspannen.  Na de obligate foto, zochten we meteen rustiger oorden op.

 

Bali En Singapore Wm (344)
Bali En Singapore Wm (388)

Als je niet in het hotel logeert, kan je voor 23 Singapore Dollar toegang krijgen tot het Skypark Observation Desk op de 57ste etage.   Het zwembad is echter enkel toegankelijk voor hotelgasten.

De ligging van het hotel is dan weer top!  Het ligt aan de Singapore River en vanuit het hotel neem je zo de lift naar de Gardens by the Bay.  Voor de deur ligt het Artsciencemuseum.  Ook de Singapore Flyer (reuzenrad) ligt op wandelafstand.  

Bali En Singapore Wm (319)

Besluit: Marina Bay Sands is een hotel dat je echt een keer gezien moet hebben, maar 1 overnachting is genoeg. 

Hotel tips:

Als je houdt van de grandeur van lang vervlogen tijden, moet je in Raffles hotel zijn. Dit legendarische hotel in koloniale stijl opende in 1887 zijn deuren.  Destijds werden hier grandioze feesten gegeven met graag geziene gasten als Joseph Conrad, Charlie Chaplin en Michael Jackson.    De Singapore Sling werd hier in 1915 voor het eerst gemaakt.

 

The Raffles Singapore

Het Fullerton Hotel ligt tegenover het Marina Bay Sands en is één van de klassieke, stijlvolle hotels van Singapore.  Een paar deuren verder vind je het Fullerton Bay hotel.  Wij aten op het dakterras in hun restaurant The Lantern.

Bali En Singapore Wm (418) 2
Bali En Singapore Wm (6)
Bali En Singapore Wm (330)

Mijn man logeerde al eens in het Swissotel Merchant Court hotel aan Clarke Quay.  Het hotel is prachtig gelegen en heeft heel mooie kamers.

Bali En Singapore Wm (375)

Tijdens een eerdere trip naar Singapore logeerden wij in Grand Hyatt aan Orchard Road, DE shopping straat van Singapore.  Ik herinner mij vooral het geweldige ontbijt en de fantastische winkels. Slecht voor de creditcard, maar dat is in Singapore sowieso een probleem.

Grand Hyatt Singapore 2

Als je op zoek bent naar goede hoteldeals in Singapore (of elders), moet je ook eens online zoeken naar extra kortingen.  Via bijvoorbeeld deals.be vind je hoteldeals of aanbiedingen voor vliegtuigtickets die vaak nog gelden bovenop de promoties van Expedia, Emirates of Vliegtickets.be .  Dit scheelt je zo weer vele euro's!  Want ja,  je kan ook met een klein budget naar Singapore.

Top 5 activiteiten in Singapore

River Cruise

De beste manier om de regio rond de Singapore river te verkennen is een river cruise.  Water B River Cruise neemt je mee op een mooie, milieuvriendelijke, elektrische boot.  Je kan op verschillende plaatsen op- en afstappen.  Onderweg passeer je een aantal prachtige oude bruggen,  het parlement, boat Quay and Clarke Quay.  Clarke Quay is een perfecte buurt om een keer uit te stappen en langs de gezellige restaurantjes en terrasjes te slenteren.  Hier ligt ook de oude gevangenis.

 

Bali En Singapore Wm (366)
Bali En Singapore Wm (160)
Bali En Singapore Wm (51)

Gardens by the Bay

Gardens bij the Bay is een van de nieuwe paradepaardjes van de stad en past volledig in de strategie om van Singapore een tuinstad te maken.  Het park ligt vlak achter het Marina Bay Sands en is een oase van groen met indrukwekkende waterpartijen.  De belangrijkste bezienswaardigheden zijn:

  • Super Tree Grove: een verzameling van 18 supertrees,sculpturen die op bomen lijken,en inmiddels bijna volledig begroeid zijn met allerlei planten.  Het zijn dus een soort verticale tuinen.  In de stam van één van deze supertrees neem je de lift om vanop de OCBC Skyway op 22 meter hoogte te genieten van het waanzinnige uitzicht.

 

Singapore (6)
Singapore (12)
Bali En Singapore Wm (39)
  • Cloud Forest: even verderop zie je twee futuristisch ogend bollen.  De hoogste is Cloud Forest.  Binnen waan je je in een exotisch regenwoud.
  • Flower Dome: de 2de bol herbergt een verzameling bloemen van over heel de wereld.  In 2015 stond de Flower Dome in het Guinnes book of records als grootste serre ter wereld.

Verder vind je in het park overal prachtige kunstwerken.   Het is de perfecte plek om aan de drukte te ontsnappen en even helemaal tot rust te komen.

Singapore Flyer

Een rondje met dit reuzenrad duurt ongeveer 40 minuten en onderweg geniet je van een spectaculair uitzicht over de stad. Probeer dit vooral ’s avonds te doen, want dan is de stad op haar mooist.   

 

Bali En Singapore Wm (298)

ArtScience Museum

Het museum, naast Marina Bay Sands, is geïnspireerd op een futuristisch uitziende lotusbloem.  Hier vind je kunsttentoonstellingen, maar ook wetenschappen, technologie en cultuur komen uitgebreid aan bod.  Dankzij tal van creatieve activiteiten is het ook een leuk voor kinderen.

 

Bali En Singapore Wm (254)

Heb je meer tijd, check dan zeker deze Ultimate Guide to Singapore.

Shoppen

Als je in Singapore bent, MOET je shoppen.  Vanuit het Marina Bay Sands Hotel kom je via een ondergrondse tunnel meteen in The Shoppes (geen spelfout), een gigantische shopping mall.  Hier vind je alle grote merken, tal van restaurants en een wijnhandel waar mijn man helemaal wild van werd.  Hier moet je trouwens absoluut de Louis Vuitton winkel bezoeken.  Na de Flagshipstore op de Champs Elysee in Parijs, is dit de grootste Louis Vuitton ter wereld.   In de shopping Mall stap je bij hen binnen en via een ondergrondse tunnel kom je in een glazen winkel die midden in de Singapore river ligt. Voor de fans is dit het walhalla.  Don’t forget your creditcard (of laat ze voor de veiligheid thuis).

 

Bali En Singapore Wm (191)

Handtasjes van Kate Spade!  Irresistable!

Bali En Singapore Wm (17)
Bali Singapore Sg (41)

De bekendste winkelstraat in Singapore is Orchard Road.  Hier wisselen grote merken en kleine winkelcentra elkaar af.

Bali En Singapore Wm (197)

Eten in Singapore 

Ik vind Singapore een culinair paradijs.  Als ze het hier niet hebben, bestaat het niet.

Streetfood wordt hier ook naar een ander niveau getild.  Bezoek zeker één van de vele hawker centers.    Dit is een verzameling eetstalletjes.  Je loopt langs de stalletjes, kiest een gerechtje en plaatst je aan een van de plastic tafeltjes.  Wij bezochten het Hawkers center schuin tegenover Marina Bay Sands (aan de waterkant buiten lopen en rechts afslaan.  Je loopt om het water heen.  Vlak achter de tribune voor de formule 1 vind je de stalletjes.   De peking duck, seafood rice, chicken saté, ….   Heerlijk!  Bang om ziek te worden?  Helemaal niet nodig.  De stalletjes staan onder streng toezicht en zijn super hygiënisch.

Bali En Singapore Wm (176)
Bali En Singapore Wm (266) 2
Bali En Singapore Wm (153)

Uiteraard valt er in Singapore nog veel meer te beleven.  Je kan hier makkelijk een week vullen.  Aangezien het echter een perfecte stopover is tijdens een reis naar allerlei Aziatische bestemmingen, verkozen wij een kort bezoek.  We zullen hier de komende jaren ongetwijfeld nog vaker komen om telkens een stukje van deze fantastische stadstaat te ontdekken. Enige nadeel: alles is hier zooooooo duur.

Geniet in 2 minuten mee van 48 uur in Singapore.

Wil jij ook naar Singapore?  Bekijk dan hier ons voorstel voor je citytrip Singapore.

48 Uur In Singapore