Kreta is  één van de populairste eilanden.   De ruige natuur, prachtige stranden en het heerlijke klimaat dragen natuurlijk bij aan het succes van Kreta.   Plan jij een reis naar Kreta?   Lees hier dan wat je zeker niet mag missen.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke van de Griekse eilanden.   Het eiland dan zijn populariteit en het fijne klimaat, de mooie stranden en de overheerlijke keuken.   Een vakantie in Kreta heeft voor elk wat wils.  Zonnekloppers, party animals en cultuurliefhebbers komen allemaal aan hun trekken.   Hieronder delen we de mooiste plekken in Kreta en de tofste bezienswaardigheden zodat je weet wat te doen in Kreta

1. Knossos

Of je nu cultuurliefhebber bent of niet, als je Knossos niet bezocht hebt, ben je niet op vakantie geweest in Kreta.   Deze archeologische site dateert uit het Bronzen Tijdperk en is waarschijnlijk de oudste stad van Europa.  

Op zijn hoogtepunt woonden hier ruim 100.000 mensen en was het het schouwtoneel voor talrijke mytische verhalen.  Volgens de Grieke mythologie was het de stad van koning Minos.  Hij liet voor zijn stiefzoon, de Minotaurus (half mens half stier) een labyrint bouwen.  Voor zijn dochter Ariadne bouwde hij een danspodium.  

Eind 19de eeuw begon Arthur Evans aan de opgravingen om uiteindelijk aan het begin van de 20ste eeuw Knossos bloot te leggen.

Wat Te Doen In Kreta
Afbeelding van bigfoot via Pixabay

TIP: sla de wachtrij over en bestel je tickets voor een bezoek aan Knossos online.

 

 

 

2.  Richtis kloof en Samariakloof

Liefhebbers van natuurschoon en leuke wandelingen komen hier tijdens hun reis naar Kreta zeker aan hun trekken. 

 

Richtis kloof

In de buurt van het dorpje Exo Mouliana start een 3 kilometer lange wandeling door een prachtige kloof.   Je passeert onderweg allerlei moois maar de 20 meter hoge waterval is de kers op de taart.

Praktisch:

 • Start bij de stenen boogbrug van Lachanas
 • Eind op het strand van Richtis
 • 3 km ver/2.5 uur wandelen
 • hoogteverschil van ongeveer 350 meter

TIP: Richtis kloof met kinderen: wandel de route in omgekeerde richting.   Je doet er dan maar een half uur over.

 

Samaria kloof

De Samaria kloof is 16 kilometer lang en behoort daarmee tot de langste kloven in Europa.  

 

Praktisch:

 • Start ten noorden van Omalus
 • Einde in Agia Roumeli
 • 16 kilometer lang
 • Op 1250 meter hoogte

 

TIP: vanaf het eindpunt kan je de boot nemen richting de start.   Daarna is het nog maar een korte rit met de taxi of bus richting de parkeerplaats.

 

Afbeelding van Albrecht Fietz via Pixabay
Samaria Kloof Kreta

3. Bezoek de windmolens van Kreta

De bekende windmolens van Kreta liggen op de Lassithi hoogvlakte.   Je maakt hier de mooiste foto's voor je Instagram.  Aangezien je hier op 800 meter hoogte zit, geniet je van prachtige vergezichten.   Bovendien is het hier een aantal graden koeler en dat is mooi meegenomen als je tijdens de hete zomermaanden op vakantie bent in Kreta.

Windmolens Kreta
Afbeelding van Alexandra Fernandez via Pixabay

4. Ontdek het oude stadsgedeelte van Chania

Het charmante stadje Chania heeft een goed bewaard oud stadsgedeelte.  Rondom de autovrije Venetiaanse haven is het heerlijk toeven.  Verdwaal in de smalle steegjes, geniet van een drankje op één van de vele terrasjes en geniet van al het moois om je heen.   Een perfecte plaats om een namiddag te spenderen tijdens je reis naar Kreta.

Chania Kreta
Afbeelding van Albrecht Fietz via Pixabay

5. Vai Beach

Vai Beach is een prachtig strand met kristalhelder water en omringd door een palmenbos.  Je waant je hier echt in de tropen.   Het is de perfecte locatie voor een dagje luieren tijdens je vakantie in Kreta.

Vai Beach In Kreta
Afbeelding van Walkerssk via Pixabay

Wat moet je ook nog doen tijdens je reis naar Kreta?

 • Bezoek het eiland Spinalonga.   Goed voor een leuke boottocht, een indrukwekkend fort, prachtige natuur en romantische strandjes.
 • Elafonisi beach.   Als er veel schelpen zijn aangespoeld kleurt het strand roze.   
 • Ontdek de prachtige Melidoni grot.   Naast de indrukwekkende omgeving, hangt er ook een triest verhaal vast aan deze locatie.  De Kretenzers verstopten zich hier aan het begin van de 19de eeuw om te ontsnappen aan de Turkse bezetters.  De Turken sloten de grot af en rookten de Kretenzers uit waardoor ze uiteindelijk allemaal stierven.   Enkele jaren later werd de grond herontdekt en vond men de slachtoffers.  Hun overblijfselen worden nu bewaard in een sarcofaag.
 • Bezoek de geboorteplaats van Zeus in de Dikti grot of in de Idagrot;   De meningen zijn namelijk verdeeld.
 • Bezoek het Arakadi klooster, het oudste klooster van Kreta.  
 • Breng ook zeker een bezoek aan de baai van Balos.  Hier komen de Middellandse Zee, Ionisch zee en Egeïsche zee samen.

Wat waren jouw favoriete plaatsen tijdens je vakantie in Kreta?

Bewaar voor later!

 

Wat Te Doen In Kreta

8