De meeste bergbeklimmers hebben een aantal iconische bergen op hun bucketlist staan.   Naast de Mont Blanc in Frankrijk,  Matterhorn in Zwitserland, Mount Everest in Nepal en Mount Fuji in Japan, staat Kilimanjaro in de top 5.   In onderstaande blogpost vertellen we je alles wat je moet weten voor je Kilimanjaro gaat beklimmen

Kilimanjaro maakt deel uit van de zogeheten 'Seven summits challenge';  De uitdaging bestaat er uit om in elk continent de hoogste berg te beklimmen.  Tot op heden is het 362 alpinisten gelukt.   

Wist je datjes: 50 vrouwen bereikten de top van deze 7 bergen. De jongste bergbeklimmer was amper 15 jaar toen hij alle 7 toppen had bereikte en de oudste was 74 jaar.  De enthousiaste en snelste bergbeklimmer was Vern Tejas;  Hij beklom de 7 bergen in 134 dagen en beklom uiteindelijk alle toppen 9 keer..

7 summits:

  • Australië: Mount  Kosciuszko (2228 meter) en Puncak Jaya in Nieuw-Guinea (4884 meter) dat ook bij Australië hoort.
  • Europa: Mount Elbrus (5642 meter)
  • Antarctica: Vinson Massief (4892 meter)
  • Noord-Amerika: Denali (6168 meter)
  • Zuid-Amerika: Aconcagua (6961 meter)
  • Afrika: Kilimanjaro (5895 meter)
  • Azië: Mount Everest (8848 meter)

Waar ligt Kilimanjaro?

Met een hoogte van 5895 meter is dit met voorsprong de hoogste berg van Afrika.   Het bergmassiefmaakt deel uit van de Eastern Rif Mountains en  werd 150.000 tot 2.5 miljoen jaar geleden gevormd door 3 aaneengesloten stratovulkanen (Shira, Mawenzi en Kibo).

Kilimanjaro ligt in het noordoosten van Tanzania.   

Hoe reis je naar Kilimanjaro?

Vanaf Amsterdam vlieg je meestal eerst naar Nairobi in Kenia om daarna met een korte vlucht door te vliegen naar Kilimanjaro.    Qatar vliegt naar Kilimanjaro met een overstap in Doha.  Ethiopean Airlines maakt dan weer een stop in Addis Abeba.

Hoewel Kilimanjaro airport de 2de grootste luchthaven van het land is, is het niet veel meer dan een landingsstrip.  Toen wij er naartoe vlogen, bleek alle elektriciteit te zijn uitgevallen waardoor de piloot zonder verlichting moest landen.   Het kostte hem twee pogingen om ons veilig aan de grond te zetten.

Kilimanjaro 3
Afbeelding van Greg Montani via Pixabay

Beste tijd om Kilimanjaro te beklimmen?

Je kan Kilimanjaro het hele jaar beklimmen.  In april en mei valt er echter de meeste regen en ook in november en december valt er meer neerslag.  In deze periodes is het vaak kouder en kan het zelfs sneeuwen.

De beste maanden om Kilimanjaro te beklimmen zijn dan ook januari tot en met maart en juni tot en met oktober.

Welke routes zijn er om Kilimanjaro te beklimmen?

Er zijn 6 routes om de Kilimanjaro te beklimmen.   De ene route is al uitdagender dan de andere.   Er zijn routes waarbij je in tenten overnacht maar bij de populairste route overnacht je in hutten.   

In oktober 1889 slaagden Ludwig Purtscheller en Hans Meyer er als eersten in om de top van Kilimanjaro te bereiken.

1. Marangu route

De Marangu route wordt ook wel eens de Coca Cola route genoemd.  Het is de drukste route om de Kilimanjaro te beklimmen omdat het de kortste en makkelijkste weg is.   Bovendien overnacht je hier niet in tenten maar in hutten.  Net iets comfortabeler, zeker als je Kilimanjaro in één van de koudere maanden wil beklimmen.  Nadeel: je stijgt hier snel waardoor de kans op hoogteziekte natuurlijk veel groter is.   In principe kan je Kilimanjaro via deze route op 5 dagen beklimmen.  Wil je de kans op hoogteziekte vermijden, las dan een of meerdere extra dagen in om te acclimatiseren.  Op die manier is de kans dat je de top bereikt groter.

2. Machame route

De Machame route noemt met ook wel eens de Whiskey Route.?  Als je voor deze route kiest om Kilimanjaro te beklimmen, dan word je onderweg getrakteerd op de mooiste omgeving.  Je route start in het tropisch regenwoud en eindigt op de top in een arctisch landschap.  Bovendien geniet je onderweg van fabelachtige uiitzichten op Mount Meru.  Je stijgt hier minder snel dan bij de Marangu route waardoor je iets minder kans hebt op hoogteziekte.  Toch is het nog steeds vertandig om een rustdag in te plannen zodat je rustig kan wennen aan de hoogte.

3. Lemosho route

Heb je geen zin om de Kilimanjaro met massa's andere avonturiers te beklimmen, kies dan voor de Lemosho route.  Hier is het veel rustiger.   Ook de stijging verloopt geleidelijk.   Als je deze route volgt, logeer je in tenten.

4. Rongai route

Als je voor de Rongai route kiest, word je met een Landcruiser al op vrij grote hoogte afgezet.  Handig, maar niet zo goed voor de acclimatisatie.  Neem dus zeker de tijd om aan de hoogte te wennen want anders haal je de top niet.   Ok hier overnacht je onderweg in tenten.

5. Umbwe route

Deze route is wat uitdagender dan de andere omdat het eerste gedeelte vrij stijl is.  Het eerste deel voert je, zoals Machame, door het regenwoud.   Via deze route ben je het snelst op de top maar het is raadzaam om te zorgen dat je al wat aan de hoogte went voor je vertrekt.  Deze route is enkel geschikt als je echt in topvorm bent.

6. Northern Circuit Route

Hoewel het de langste route is om de Kilimanjaro te beklimmen, is het toch een aanrader.  je begint in het westen, loopt rond de top en gaat langs het zuiden weer naar beneden.  Op deze manier zie je de top van alle kanten.   Je mist via deze route wel enkele highlights zoals Dendrosenicio planten en the Barranco Wall.  

Kilimanjaro Beklimmen
Afbeelding van 251556 via Pixabay

Hoeveel kost het om de Kilimanjaro te beklimmen?

Voor een reis naar Tanzania met als doel het beklimmen van Kilimanjaro, ben je al gauw 2000 tot 2500 euro kwijt exclusief de vlucht.   

Met welke betrouwbare expeditie group beklim ik de Kilimanjaro het best?

Er zijn meerdere aanbieders;  Altezza Travel is een zeer gerenommeerde touroperator in Tanzania die garant staat voor authentiek African adventure travel.   Ik verkies zelf altijd bij voorkeur een lokale touroperator voor mijn reizen.    Op die manier blijft het meeste geld in het land van bestemming.  bovendien werk je dan met mensen die het land door en door kennen.

Met Altezza Travel kan je uiteraard de Kilimanjaro beklimmen langs de verschillende routes.   Je wordt bijgestaan door professionele expeditieleiders .  Ze zijn door Tripadvisor verkozen tot beste Kilimanjaro-expeditie;   15% van alle bergbeklimmers worden door hun team begeleid.

Bovendien kan je voor of na het beklimmen van de Kilimanjaro met hen op safari of even uitrusten op een exotisch strand.

Beklim De Kilimanjaro
Afbeelding van Lisa Peters Esvelt via Pixabay

Staat het beklimmen van de Kilimanjaro op jouw bucketlist?

Save for later!

Beklim De Kilimanjaro