Denk je bij cruisen ook meteen aan gigantische schepen met duizenden passagiers, varend over rustige wateren? Een cruise met de Star Clipper is een totaal andere ervaring. De Star Clipper is nl. een prachtig zeilschip met plaats voor slechts 170 passagiers. Net zoals zusterschip Star Flyer is het een viermaster. Het derde schip van de rederij is de vijfmaster Royal Clipper.  Een reis met deze majestueuze schepen is een avontuur.

Wij boekten destijds de Maya route, maar deze trip bestaat niet meer omdat de zee hier wel erg woelig is. Dat mocht mijn man (en zelfverklaard zeeman) de eerste ochtend al ondervinden, waardoor hij meteen het ontbijt mistte. En ok, ik geef het toe, bij mij was het nog erger. Ik heb Captain's Dinner gemist.

Eén dag voor vertrek arriveerden we in Cancun, Mexico.    De volgende avond werden we in de haven verwacht om in te schepen. We werden hartelijk verwelkomd en meteen naar onze prachtig ingerichte kajuit gebracht.  Door de mahoniehouten lambrizeringen, koperen railings en prachtige decoraties waan je je meteen in lang vervlogen tijden toen reizen nog echt voor de happy few was weggelegd.

Net na zonsondergang werden de zeilen gehesen en vertrokken we richting zee.    De masten waren prachtig verlicht en op de achtergrond klonk de muziek van Conquest of Paradise.  Een magisch moment!

Star Clipper Kajuit
Star Clipper By Night
Star Clipper Boegspriet

De eerste dag was meteen een zeedag waardoor we alle tijd hadden om het schip en onze medereizigers te ontdekken. Het schip heeft een heel gezellige bar, een klein zwembad en een knusse bibliotheek waar regelmatig lezingen werden gegeven. Maar uiteraard is het het gezelligst lekker buiten te zitten op het teakhouten dek. Dat kan aan de bar of in een heerlijke zetel langs het zwembad. Het beste plekje is echter in de netten langs de boegspriet. Met een beetje geluk springen de dolfijnen onder je door.  

Het eten aan boord is van topkwaliteit. Het ontbijt en de lunch worden in buffetvorm geserveerd.  ’s Avonds kan je à la carte eten. Het diner is met zogenaamde ‘open-seating’, je gaat dus zitten waar je wil. Dineer gezellig met z’n tweetjes of sluit aan bij andere gasten. Alles is mogelijk. Heb je tussen die 3 maaltijden door nog een hongertje? No problem. In de namiddag staat er een buffetje met zoete lekkernijen en vanaf 23u is er een late night snack.   

Zin om al die calorieën te verbranden?  Doe mee aan de morning fitness of klim mee in de masten (als het weer het toelaat).  

Zoals gezegd vaart de Star Clipper niet meer naar de bestemmingen die wij aandeden dus je zal een alternatief moeten zoeken want ze zijn echt een bezoekje waard.

Honduras

De eerste dag stopten we in Honduras, Cayos Cochinos.  Deze archipel, bestaande uit 14 eilandjes, ligt vlak voor de kust van Honduras.  De 2 grootste zijn Cochino Grande en Cochino Pequeno.  Vroeger lieten zeerovers hier varkens achter  zodat ze op de terugweg vers vlees konden ophalen. Hieraan danken de eilanden hun bijnaam ‘varkenseiland’. Het is een prachtige locatie voor snorkelaars en duikers. Het wemelt er van de felgekleurde vissen, het water is kristalhelder en het rif rond de eilanden maakt deel uit van het 2de grootste koraalrif ter wereld (Meso-American Barrier Reef) .   Volgens National Geographic is het de natte droom van elke maritieme bioloog.    

Er is op deze eilanden slechts 1 hotel, nl het Turtle Bay Eco resort.

 

Honduras Cayoscochinos

De volgende ochtend meerden we aan in Roatan. Dit is het grootste en meest toeristische eiland van Honduras.     Aangezien het stadje 2 cruisehavens heeft, wordt het af en toe overspoeld door bezoekers.

Ben je geen snorkelaar of duiker, maar wil je toch graag het koraalrif zien? Dan kan je hier een glass bottom tour boeken. Tobyana Beach aan West Bay is één van de mooiste stranden van het eiland.

In het Roatan Institute for Marine Sciences kan je in een grote baai zwemmen met dolfijnen. Of dat al dan niet verantwoord is, laat ik in het midden.   

 

Honduras Roatan

Belize

De volgende halte brengt ons naar Belize waar we de Maya ruines van Xunantunich bezoeken.      Na een flinke rit per bus volgt nog een boottocht en een fikse wandeling maar het is de inspanning waard.   Er zijn beter bewaarde ruines, maar de locatie, midden in het regenwoud is prachtig.   Vanop El Castillo (74m hoog), zie je de grens met Guatemala.

Belize Xunantunich Overzetboot
Belize Xunantunich Maya Tempel

Van hieruit varen we naar onze volgende stop in Belize en passeren we onderweg Coco Plum.  Een mini-eilandje met een adults-only resort. Zoek je een heel exclusieve en intieme honeymoonbestemming, dan moet je hier zijn.

In Belize city nemen we een taxi om ons in de stad rond te rijden. Deze werd in de 17de eeuw gesticht door Britse houtvesters. Het was tot 1970 de hoofstad van Belize, maar nadat orkaan Hatti de stad vernietigde (in 1961), besloot de regering de hoofdstad te verplaatsen van de kwetsbare kust naar een veiliger plek in het binnenland. Belmopan is sinds die tijd de nieuwe hoofdstad.

Je kan van hieruit snorkeltrips boeken naar plaatsen waar je gegarandeerd pijlstaartroggen en verpleegsterhaaien ontmoet. In de buurt van de mangroves heb je dan weer meer kans om zeekoeien te zien.  Het Barriererif van Belize is het 2de grootste rifcomplex ter wereld en staat sinds 1996 op de Unesco-werelderfgoedlijst.

De liefhebbers van Maya-cultuur kunnen Altun Ha, 10 km buiten de stad, bezoeken.

Mexico

Mexico stond al lang op ons verlanglijstje dus het was fijn dat we hier al een korte kennismaking kregen.  Jammer genoeg was dat op het super toeristische Cozumel, een eilandje voor de kust van Mexico.  Tot slot worden we weer in Cancun afgezet.   Hier genieten we nog een paar dagen van het strand en wennen we weer aan vaste grond onder onze voeten.

We zijn in elk geval overtuigd dat we ooit weerkeren om onder andere Yucatan met onze kinderen te verkennen.

Na een laatste uitstapje, waarbij we met een kleine speedboat door de mangroves varen, is het weer tijd om naar huis te gaan.

Deze cruise heeft ons een glimp van de regio laten zien en heeft ons overtuigd om zeker nog een keer terug te keren. Cruisen met de Star Clipper is een geweldige ervaring. Doen we zeker nog eens, maar dan op een minder ruige zee.

Heb jij tips i.v.m. deze regio?   Deel ze dan hieronder via de reacties.