Enkele collega's brachten in april een werkbezoek aan Rio de Janeiro.  Uiteraard moest er in deze Zuid-Amerikaanse, flamboyante stad niet alleen gewerkt worden, maar was er gelukkig ook tijd voor wat sightseeing.   Jef, de fotograaf van het gezelschap, zorgde voor onderstaande guestblog.

Eind april stond er een korte trip naar Rio De Janeiro op het programma.  We logeerden in het Everest Rio Hotel vlakbij Ipanema beach. Vanaf het hotel moet je enkel het hoekje om en je bent al op het beroemde strand. Vanaf het dakterras heb je, tijdens het ontbijt, een schitterend uitzicht over de rotsformatie Morro Dois Irmãos met zijn favela Vidigal

Favela's zijn wijken in stedelijke gebieden met een lage levensstandaard en waar de bewoners van lage inkomens moeten rondkomen. Vaak wordt de term gebruikt om een typische Braziliaanse krottenwijk te beschrijven. De meest bekende favela's zijn de favela's van Rio de Janeiro. 

View Morro Dois Irmaos

Bezienswaardigheden

Natuurlijk stonden er enkele bezienswaardigheden op de planning. Hiervoor hadden we een gids ingehuurd met een privé-busje. 

Christo Redentor

Als eerste stond het beroemde beeld van Christus de Verlosser (Christ the Redeemer), bovenop de 710 meter hoge berg Corcovado, op het programma. Je vertrekt vanuit de wijk Cosme Velho.  Een treintje brengt je naar de top van de Corcovado. Je kan de berg ook te voet beklimmen maar hier hadden we te weinig tijd voor. Volgens onze gids kan je best ’s morgens naar boven gaan omdat het tijdens de middag zeer druk kan worden. Dat merkten we al toen we terug naar beneden gingen want het volgende treintje zal afgeladen vol.

Brazil 6

Het idee voor het standbeeld dateert al van 1850, maar uiteindelijk duurde het tot 1931 voor het standbeeld er stond. Het beeld werd in Frankrijk gemaakt en in blokken van 19 ton naar Rio vervoerd. In 2007 werd het beeld tot één van de New 7 Wonders of the World verkozen. In 2014 raakte een vinger van het beeld beschadigd door een blikseminslag.

Brazil 4
Brazil 8

Sugar Loaf Mountain

Na de Corcovado was het de beurt aan de volgende bekende berg van Rio: Suger Loaf Mountain. 
De weg naar de top gaat via een kabelbaan met een tussenstation op Morro Da Urca. Vanop de top van Sugar Loaf hebben we een schitterend zicht over Copacabana, Ipanema en Botafogo. Suger Loaf is zeker een bezoekje waard, al is het alleen al maar voor het schitterend uitzicht.

Brazil 3
Brazil 12
Brazil 11
Brazil 5

Marius Degustare

Tijdens de lunch bezochten we het bekende restaurant Marius Degustare op Copacabana. Dit restaurant staat in Patricia Schutz’s bekende boek “1000 places to see before you die’ en is zeker een bezoekje waard. De prijs is wel aan de hoge kant. Vooral het drinken is zeer duur. Wij hebben het gehouden bij water en een frisdrankje. 

 

Brazil 22
Brazil 23

Museum of Tomorrow

Als afsluiter van de dag was nog een bezoek gepland aan het nieuwe Museum of Tomorrow. Dit museum is speciaal gebouwd voor de Olympische Spelen. Het is een zeer mooi gebouw maar je moet een beetje geluk hebben met de tentoonstelling die er is. 

Brazil 15
Brazil 16
Brazil 19
Brazil 18
Brazil 17

Ipanema

De volgende dag hebben we het rustig aan gedaan. We zijn Ipanema en Leblon eens gaan verkennen. En natuurlijk in duik in de oceaan mocht niet ontbreken. Langs het strand zijn er voldoende terrasjes om tussendoor de dorst te lessen. Een verse kokosnoot mag zeker niet ontbreken tijdens een bezoek aan Rio. 

Ipanema ligt in het Zuiden van Rio en is na Copacabana het bekendste strand. Het dankt zijn bekendheid aan het liedje 'Girl from Ipanema'.

Copacabana Beach

Elke avond vanaf 16 uur is er een marktje aan het begin van Copacabana Beach. Helaas hadden we elke avond regen waardoor we de markt maar kort hebben bezocht. Ik kan me voorstellen dat tijdens een mooie, warme avond een bezoek aan de markt zeker niet mag ontbreken. Hier kan je ook zeer goedkoop souvenirs kopen. De prijs is hier zo’n 5x lager dan in de souvenirwinkels. 

Brazil 24
Brazil 25

Tot slot

Ik heb zeer genoten van ons bezoek aan Rio de Janeiro. Het was alleen te kort om alles te bezichtigen. We hebben o.a. de Botanische tuin niet kunnen doen, maar dat is een goede reden om nog eens terug te komen. Wil je nog meer lezen over Rio? Check dan zeker de blogpost 48 hours in Rio de Janeiro op lees 'Why you need to go to Rio de Janeiro'.

Wil jij binnenkort naar Rio de Janeiro? Dan vind je nog meer reisinformatie bij ZuidAmerika-Expert.

Aangezien eind april in Rio de herfst begint, was de temperatuur zeer aangenaam. Bovendien was het ook niet te druk. Je moet wel rekening houden dat in de herfst er regelmatig hevige regenbuien kunnen losbarsten. 

Je hoort veel over diefstallen en overvallen in Rio. Het zou er gevaarlijk zijn en je zou steeds op je hoede moeten zijn. Wij hebben hier niets van gemerkt en we voelden ons de ganse tijd zeer veilig. Zelfs als we ’s avonds nog een wandeling maakten of een terrasje gingen doen was er niets te merken. Net zoals in elke grootstad moet je je gezond verstand gebruiken en dan kan je een zeer fijne vakantie beleven in Riode Janeiro. Het weer is er fantastisch, de mensen zijn zeer vriendelijk en er is altijd wel iets te zien en te doen. 

Rio De Janeiro 2
Citytrip Rio De Janeiro

Ben jij al in Rio de Janeiro geweest? Wat vond jij er van?