De Dode Zee en Jeruzalem zijn 2 belangrijke bezienswaardigheden tijdens je reis naar Israël. Gelukkig was er in het programma van onze citytrip Tel Aviv tijd voorzien voor een uitstapje naar De Dode Zee en Jeruzalem.  

Daguitstap: De Dode Zee en Jerusalem

Deze daguitstap vertrekt vroeg in de ochtend en eindigt laat in de dag.  Als je geen tijd hebt voor een rondreis is het wel de ideale manier om even te proeven van deze 2 hoogtepunten in Israël.

De Dode Zee

De Dode Zee is een meer van ruim 1000 km² op de grens van Israël en Jordanië.  De waterspiegel van De Dode Zee lag in 2005 429 meter onder de zeespiegel en is daarmee de laagst gelegen plaats op aarde. De waterspiegel daalt elk jaar met ongeveer een meter waardoor het meer ondertussen zelfs al in 2 stukken verveeld is.  Aan het kleinste stuk liggen hotels en is De Dode Zee toegankelijk voor toeristen.

Aangezien het er naar uit ziet dat de Dode Zee, zonder hulp, over ongeveer 50 jaar verdwenen zal zijn, zijn er allerlei projecten om de Dode Zee te beschermen. Een van de oplossingen is het aanvoeren van water uit de Rode Zee.  Via een speciaal kanaal wordt er water uit de Rode Zee naar de Dode Zee geleid.  

In sommige andere plaatsen stijgt de waterspiegel van De Dode Zee door de grote opeenstapeling van zout op de bodem.  Omdat de nabijgelegen hotels hierdoor bedreigd worden, is men gestart met het baggeren van het zout.

 

Tel Aviv (30)

Waarom is de Dode Zee zo zout?

Het water van de Dode Zee komt uit een groot stroomgebied uit de regio. De enige rivier die in de Dode Zee uitmondt is de Jordaan. Het water dat in het meer terecht komt, verdampt grotendeels en zo stapelen mineralen en zout zich op.

De Dode Zee bestaat voor 33% uit zout en is daarmee het 3de zoutste meer op aarde, na het Juanmeer in Antarctica en het Assalmeer in Djibouti.

Vergelijking: in de zee bevat elke liter water ongeveer 35 gram zout.  In de Dode Zee bevat elke liter water 280 gram zout.

Is de Dode Zee echt dood?

Door het hoog zoutgehalte leven er inderdaad geen vissen, algen of andere zeedieren in de Dode Zee.  Er zijn echter wel microscopisch kleine organismen aanwezig.  De Dode Zee is dus niet echt dood.

De Dode Zee en Psoriasis

De Dode Zee dankt zijn populariteit vooral aan de heilzame werking voor huidaandoeningen zoals psoriasis en vitiligo.  Ook voor mensen met acne, reuma en longziektes is een trip naar de Dode Zee zeker een aanradere. Aan de Dode Zee liggen dan ook een aantal kuuroorden waar je terecht kan voor behandelingen.

Tel Aviv (109)

De verschillende zouten, de zon en ontspanning zorgen ervoor dat veel psoriasis patiënten hier veel minder klachten hebben en vak zelfs psoriasis vrij zijn.  Tijdens de behandeling in één van de kuuroorden sta je onder begeleiding van dokters en verpleging.  Zij bepalen hoeveel tijd je in de zon mag doorbrengen, hoeveel keer je in de Dode Zee mag/moet,….

Er zijn zelfs zorgverzekeringen die een deel van je kosten terugbetalen.  Als dat geen goed excuus is om naar Israël of Jordanië op vakantie te gaan.

Mijn collega's hadden dolle pret tijdens hun modder therapie aan de Dode Zee.  Gelukkig had ik een powerbank bij zodat ik massa's foto's en filmpjes kon maken om deze taferelen te vereeuwigen.

Tel Aviv (114)

Zwemmen in de Dode Zee

 
Wij brachten een paar uurtjes door aan het ‘Premier’ visitor center.  Op het strand werden we heerlijk verwend en kregen we uitgebreide toelichting over het baden in de Dode Zee.
 
  • Neem even een douche voor je De Dode zee ingaat.
  • Je hebt echt waterschoentjes nodig.  Het zout ligt namelijk opgestapeld op de bodem en is vlijmscherp.  
  • Als je wondjes hebt, zullen deze even flink pijn doen als ze in contact komen met het water.  Na een paar minuutjes verdwijnt de pijn echter vanzelf.
  • Wrijf ook niet met je handen in je ogen want het zoute water prikt enorm.
  • Wandel het water in tot het iets boven je knieën staat
  • Zak rustig door je benen en laat je achterover glijden
  • De eerste ogenblikken voelt het wat onwennig, maar je blijft dus echt drijven.
  • Je zal merken dat het niet eenvoudig is om weer recht te gaan staan.  Je beweegt je voeten richting de bodem, maar door de hoge zoutconcentratie duwt het water je voeten weer naar omhoog.  Ga dus naar een ondiep gedeelte en probeer rustig weer recht te staan.
  • Blijf maximum 15 aaneengesloten minuten in het water.
  • Spoel je na het baden goed af onder de douche (op het strand staan overal douches)
 
Na zo’n zwembeurt in de Dode Zee voelt je huid zijdezacht.  
 
Tip: smeer je voor het baden in met modder uit de Dode Zee en je hebt na het baden helemaal een babyvelletje.
In de vele shops aan De Dode Zee zijn allerlei schoonheidsproducten te koop.
Zwemmen In De Dode Zee

Zinkgaten 

Door het dalen van de waterspiegel ontstaan er scheuren en gaten in de aardbodem.  Vooral aan de Israëlische kant van de Dode Zee ontstaan er daardoor zinkgaten.  

Zinkgaten worden ook wel sinkholes of verdwijngaten genoemd.  Ze ontstaan doordat er een holte onder het grondoppervlak zit waardoor deze uiteindelijk instorten.

Wandelen langs de Dode Zee is dan ook levensgevaarlijk en verboden.  Uiteraard kan je aan je hotel rustig over het strand wandelen, maar niet langs de niet toeristisch geexploiteerde delen.

Onderweg naar de Dode Zee zie je die zinkgaten regelmatig.  Op een gegeven moment zie je zelfs dat de oorspronkelijk weg die hier liep ooit verdwenen is in zo’n zinkgat.

Moet je op vakantie naar de Dode Zee?

Tenzij je huidpatiënt bent, zou ik het houden bij een daguitstap.  De omgeving is troosteloos en er zijn geen gezellige restaurants of barretjes in de buurt. 

Tel Aviv (120)

 

 

 

 
 

Het tweede gedeelte van onze daguitstap brengt ons naar een andere bezienswaardigheid: Jeruzalem.

Jeruzalem

Jeruzalem staat in de top 20 van oudste, doorlopend bewoonde steden ter wereld.  Het is de bakermat van het jodendom en het christendom en wordt door zowel Joden als Christenen en Islamieten als een heilige plaats beschouwd. Binnen de oude stadsmuren leven de 3 grootste religies ter wereld zij aan zij.

Zowel Israël als Palestina beschouwen Jeruzalem als hun hoofdstad.  Dat is dan toch tenminste één ding waar ze het over eens zijn.   De rest van de wereld erkent Jeruzalem echter niet als hoofdstad van Israël.   Jeruzalem is al decennia lang een gevoelig item in het conflict tussen Israël en Palestina.

Jeruzalem is verdeeld in een oostelijk en westelijk gedeelte en telt samen een kleine 900.000 inwoners.

De stad telt 220 historische monumenten dus je begrijpt dat een bezoek van één dag veel te kort is.  Wij bezochten op die korte tijd de belangrijkste bezienswaardigheden van Jeruzalem.

I love Jerusalem

Oude Stad

De oude stad ligt in het oostelijk gedeelte van Jeruzalem en is volledig ommuurd.  De muur is 4 km lang, ongeveer 12 meter hoog en heeft 34 torens en 8 poorten.  In 1967 annexeerde Israël dit stadsgedeelte en voegde het bij Jeruzalem tot grote ergernis van de Palestijnen want zij zien de Oude Stad als hun hoofdstad.

De belangrijkste religieuze gebouwen liggen in de Oude Stad Jeruzalem.

De stad is in 4 wijken verdeeld:

  • De Armeense Wijk,
  • De Islamitische Wijk
  • De Joodse Wijk
  • De Christelijke Wijk.

Tot in 1967 was er ook nog een Marokkaanse wijk maar die werd volledig verwoest.  Op de plaats van die wijk ligt nu het plein voor de klaagmuur.

Je kan de Oude Stad bereiken via 8 poorten.  Als niet-moslim mag je echter niet zomaar elke toegangspoort gebruiken.

Door haar groot symbolisch belang staan de Oude Stad en de muren van Jeruzalem op de Unesco Werelderfgoedlijst.

 

Jeruzalem

Bezienswaardigheden in Jeruzalem

Olijfberg

Vlak voor je Jeruzalem bereikt, neem je de afslag naar de 827 meter hoge Olijfberg waar heel wat  Bijbelse gebeurtenissen plaats vonden.  De Olijfberg zou bijvoorbeeld de plaats zijn waar God aan het einde der tijden zal beginnen met het tot leven wekken van de doden.  De Olijfberg is daardoor een populaire begraafplaats voor de Joden.  Er zouden ongeveer 150.000 doden zijn begraven.

Op de Olijfberg ligt het populaire ‘Jerusalem Viewpoint’.  Van hieruit heb je een fenomenaal zicht over Jeruzalem.

 

Olijfberg Jeruzalem

Na dit eerste zicht over Jeruzalem reden wij verder de stad in om in het oude stadsgedeelte de zogenaamde kruisweg te wandelen.

De Kruisweg  of via Dolorosa

De kruisweg of via Dolorosa volgt de weg die de Franciscanen al eeuwenlang op iedere vrijdagmiddag lopen.  De kruisweg loopt van de Leeuwenpoort naar de Heilige Grafkerk, de plaats waar Jezus zou zijn begraven.  Volgens de overlevering zou Jezus deze weg gelopen hebben naar zijn executieplaats, Golgotha.  Hij droeg het kruis op zijn rug, vandaar de naam kruisweg.

Langs de weg hangen regelmatig ‘staties’.  Deze schilden of beeldjes vertellen het verhaal van deze route.

  • Statie I: Jezus wordt ter dood veroordeeld
  • Statie II Jezus neemt het kruis op zijn schouder
  • Statie III: Jezus valt onder het kruis
  • Statie IV: Jezus ontmoet zijn heilige Moeder
  • Statie V: Simon van Cyrene helpt het kruis dragen
  • Statie VI: Veronica droogt het gezicht van Jezus af
  • Statie VII: Jezus valt opnieuw
  • Statie VIII: Jezus troost huilende vrouwen
  • Statie IX: Jezus valt weer
  • Statie X: Jezus wordt van zijn kleren beroofd
  • Statie XI: Jezus wordt aan het kruis genageld
  • Statie XII: Jezus sterft
  • Statie XIII: Jezus wordt van het kruis gehaald
  • Statie XIV: jezus wordt in zijn graf gelegd
Tel Aviv (141)
Tel Aviv (143)
Tel Aviv (151)

De weg voert je langs kronkelende steegjes, door poorten en langs pleintjes.  De grond is geplaveid met oude stenen en langs de steegjes zijn allerlei winkeltjes.   

Als je met kinderen naar Jeruzalem reist, laat je de buggy best thuis.  De wegen zijn zo ongelijk en je moet steeds trap op/trap af.

Heilige Grafkerk

Uiteindelijk bereik je de Heilige Grafkerk of Verrijzeniskerk, gebouwd op de  plek waar Jezus gekruisigd en begraven werd.  De oorspronkelijke kerk werd meermaals verwoest.  De huidige kerk dateert uit de 12de eeuw.

 

Tel Aviv (154)

Binnen in de kerk loopt je recht op een mozaïek waarop de kruisiging en dood van Jezus staan afgebeeld.  Op één van de taferelen zie je het lichaam van Jezus op een plank liggen terwijl hij wordt gewassen.  De plank die voor de mozaïek op de grond ligt, zou de plank zijn waarop Jezus lag.  Rond de plank knielen tientallen gelovigen die bidden en huilen terwijl hun voorhoofd op de plank rust.  Voor mijn gevoel grenst het een beetje aan godsdienstwaanzin, dus ik voelde mij er erg ongemakkelijk bij.

Heilige Grafkerk Jeruzalem

Verder in de kerk kom je uiteindelijk bij 2 graven terecht.  Eén van die graven zou het graf van Jezus zijn geweest. De kerk is gebouwd rond deze graven in de rotswand.   Er is discussie over welk van de 2 nu echt het graf van Jezus was, maar dat zullen we dus nooit te weten komen.

Tel Aviv (5)

Rotskoepel

Vanaf het uitzichtpunt op de Olijfberg springt de gouden koepel van de Rotskoepel meteen op.  Dit islamtisch schrijn staat op de zogenaamde Tempelberg en werd tussen 688 en 692 gebouwd op de plaats waar ooit een houten moskee stond.  Veel mensen denken dat dit een moskee is, maar dat klopt niet.  Het is een gedenkplaats en een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Jeruzalem.

De rotskoepel wordt door de Joden, Christenen en Islamieten erkend als de plaats van het offer van Abraham.

 

Zicht Vanop Olijfberg

Al-Aqsamoskee

Naast de Rotskoepel ligt de Al-Aqsamoskee met plaats voor 5000 gelovigen.  Hij werd rond 711 gebouwd en is naast Ka’aba in Mekka en de Moskee van de Profeet in Medina de 3de heilige plaats van de Islam.  Enkel moslims mogen de moskee betreden.

Westmuur of Klaagmuur

Het hoogtepunt van je bezoek aan Jeruzalem is een bezoek aan de Klaagmuur, de belangrijkste bezienswaardigheid van Jeruzalem.  Tegenwoordig is er nog maar een klein stuk over van de oorspronkelijke Romeinse muur die rond de Tempelberg is gebouwd ter ondersteuning.   De muur is het restant van de tweede Joodse tempel die hier stond tot hij in het jaar 70 werd verwoest door de Romeinen.  Het is de westelijke muur van de tempel, vandaar de naam ‘Westmuur’. 

Veel Joden kwamen aan deze muur ‘klagen’ over de verwoesting van de tempel waardoor de muur de bijnaam ‘klaagmuur’ kreeg.

Het plein voor de muur is in 2 verdeeld.   Links is voor de mannen, rechts voor de vrouwen.   De mannen die geen keppeltje dragen, krijgen een wit, papieren keppeltje overhandigd.

Als je de Klaagmuur op vrijdagavond bezoekt, aan het begin van de Shabbat, is het een drukte van jewelst.  Er hangt een bijzondere sfeer, dus het is de moeite om de drukte te trotseren.  In principe mag je hier geen foto’s nemen, maar als je dat toch stiekem wil doen met je telefoon, zorg dan voor een stevig telefoonhoesje  zodat je GSM een eventuele val overleeft.  Hiervoor kan je terecht bij hoesjesdirect.nl

Tel Aviv (169)

Joodse klederdracht en pijpenkrullen

Terwijl je aan de klaagmuur staat, merk je dat er veel onderscheid is tussen de Joden.  Zo zijn er bijvoorbeeld veel verschillende zwarte hoeden.  Blijkbaar heeft elk land zijn eigen model hoed.  Aan de hoed kan je dus zien vanwaar de drager afkomstig is.

Sommige Joden dragen geen hoed maar een bontmuts.  Deze bontmuts krijgen ze bij hun huwelijk cadeau van de schoonfamilie en dragen ze hun leven lang.  De bontmuts is echter een statussymbool want hoe hoger de muts, hoe sjieker. Het is dus de Chanel van de Joden.

De Orthodoxe Joden hebben pijes of pijpenkrullen aan hun oren.  De pijpenkrullen groeien ter hoogte van de slaap, het gevoeligste gedeelte van je gezicht.  De Joden mogen zich op die plaats niet scheren omdat het volgens de joodse mystiek de scheiding is tussen het voorste (intellect) en achterste (spiritualiteit)  deel van de hersenen. Vandaar het ontstaan van de lange lokken op die plaats.

Joden

 

 

 

Wij hebben op deze halve dag de highlights van Jeruzalem gezien, maar dit bezoek smaakte naar meer.  We komen zeker nog eens terug om de stad uitgebreider te bekijken en dan meteen andere plaatsen zoals Nazareth en Bethlehem te bezoeken.

Staat Israël op jouw verlanglijstje? Bekijk dan onze 7-daagse rondreis door Israël.

Like it? Pin it!

Daguitstap Vanuit Tel Aviv Dode Zee En Jeruzazlem