Twintig jaar geleden bezocht ik Sint-Petersburg voor het eerst en werd meteen verliefd op deze prachtige stad.  De stad heeft zoveel cultureel en historisch erfgoed te bieden dat je makkelijk 4 dagen in Sint-Petersburg kan vullen.  Met dit overzicht bekijk je in 4 dagen tijd alle belangrijkste bezienswaardigheden.

4 dagen in Sint-Petersburg

Dag 1: Belangrijkste bezienswaardigheden van Sint-Petersburg

Start je reis met een rondleiding door de stad.  Op deze manier krijg je een eerste globale indruk en leer je de weg een beetje kennen.  De 3 belangrijkste kerken en kathedralen die niet mogen ontbreken tijdens je citytrip Sint Petersburg zijn de Kerk van de Verlosser op het bloed (Church of the Savior on Blood), de Izaäkkathedraal en de Petrus-en-Pauluskathedraal.

Reken op ongeveer 5 uur om deze 3 kerken aan de binnenkant te bekijken en onderweg van een heerlijke lunch te genieten.

Kerk van de Verlosser op het bloed

De officiële naam is ‘Kerk van de Wederopstanding van Jezus Christus’.

Deze Russisch-Orthodoxe kerk werd gebouwd op de plaats waar Tsaar Alexander II op 13 maart 1881 werd vermoord.  Men gooide een bom naar zijn rijtuig maar miste doel.   De Tsaar stapte uit om te kijken wat er aan de hand was, waarna een tweede bom gegooid werd die jammer genoeg wel doel raakte.

St Petersburg 31 Okt (50)

De zoon van de Tsaar gaf opdracht om op deze plaats een kerk te bouwen als herdenkingsmonument voor zijn vader.  De toren van de kerk is exact 81 meter hoog en verwijst naar het jaar waarin de moord gepleegd werd.

In de kerk staat een schrijn op de exacte plaats waar bloed van Alexander II zou gelegen hebben.

St Petersburg 31 Okt (34)

Tijdens WO II deed de kerk dienst als opslagplaats en later zelfs als mortuarium. 

Tijdens de oorlog werd de kerk zwaar beschadigd en bleef er een bom in de koepel van het dak steken.  Na de oorlog heeft men overwegen om die bom te laten ontploffen en de kerk gewoon op te blazen.  Gelukkig stak Unesco een stok in de wielen en werd dit prachtige monument bewaard.

De herstellingswerken startten uiteindelijk pas in 1970 en duurden tot 1997.  Sindsdien is de kerk een museum.

Sint Petersburg (101)
St Petersburg 31 Okt (22)
St Petersburg 31 Okt (25)

De Kerk van de Verlosser op het bloed is aan de buitenkant magnifiek met haar gouden en gekleurde koepels maar de binnenkant is nog indrukwekkender. 

De muren en het plafond zijn bekleed met 7500 m² mozaïek. 

De tekeningen zijn ontworpen door de bekendste kunstenaars uit die tijd.   Het restaureren van deze mozaïeken was dan ook een huzarenstuk.  

Sint Petersburg (2)

Openingstijden: dagelijks van 10.30u – 18.00u.  Gesloten op woensdag.

De wachtrijen kunnen lang zijn, dus boek je tickets online!

In de kerk staat een klein altaar.  Het orginele stuk werd verwoest en het huidige exemplaar is gemaakt van papier maché. 

Kerk Van De Verlosser Op Het Bloed

Als je over de Nevsky Prospekt wandelt heb je vanaf het kanaal langs de Singer winkel (schuin tegenover de Kazan Kathedraal) een mooi uitzicht op de kerk.

 

 

 

 

Izaäkkathedraal

Een tweede bezienswaardigheid die niet mag ontbreken tijdens je citytrip Sint-Petersburg is een bezoek aan de deze kathedraal aan het Izaäkplein.

St Isaac Cathedral 2

Peter de Grote liet in 1707 op deze plaats een kleine houten kerk bouwen.  Aangezien die kerk niet paste bij de grandeur van de rest van de stad, werd er in 1717 gestart met de bouw van een grotere kerk.  De kerk vertoonde echter al snel barsten door enkele grondverschuivingen en uiteindelijk werd ze in 1735 in de as gelegd door een enorme brand.

De Izaäkkathedraal uit 1818 is één van de grootste kathedralen ter wereld en is gebouwd op meer dan tienduizend heipalen.  Alleen al de funderingswerken duurden 5 jaar en werden uitgevoerd door 125.000 werknemers. 

Sint Petersburg (12)

In de Sovjettijd werd de kathedraal ingericht als atheïstisch museum om aan te tonen hoeveel geld er ooit verspild werd aan godsdienst.

De rode, granieten zuilen aan de buitenkant wegen 114 ton per stuk en werden vanuit Finland aangevoerd op speciaal daarvoor gebouwde platbodems.

Sint Petersburg (22)

De binnenkant van de kathedraal is spectaculair.  Mozaïeken, vergulde iconen en verbazingwekkende plafondschilderingen.  Je komt ook hier ogen tekort.   De plafondschildering in de centrale koepel is waanzinnig mooi en midden in de koepel zie je een zilveren duif die symbool staat voor de Heilige Geest.

St Petersburg 31 Okt (81)

Door de deuren van de vergulde iconostase zie je een prachtig gebrandschilderd raam.

De 20 ton wegende Zuidelijke deuren zijn gemaakt van eikenhout en brons en versierd met tientallen reliëfs

Sint Petersburg (19)
St Petersburg 31 Okt (87)

 

 

In de kathedraal staat een buste van Auguste de Montferrand, de architect.  Hij treuzelde erg met de bouw van Izaäk omdat een zigeunerin hem voorspelde dat hij kort na afloop van de werken zou sterven.  De bouw duurde 40 jaar en vlak daarna stierf hij ook werkelijk.

 

Openingstijdens: Alle dagen van 10.30u tot 18.00u.  Gesloten op woensdag.

 

Vermijdt wachtrijen en bestel je entreetickets online:

 

 

 

Aan het Izaäkplein vind je nog: 

  •  Standbeeld van de Bronzen Ruiter: het stijgerende paard van Peter de Grote vertrappelt een slang en staat symbool voor de vastberadenheid van de stichter van de stad.  De naam van het beeld komt van het beroemde gedicht van Poesjkin.  Catharina de Grote liet het beeld maken als eerbetoon aan haar man.  De kunstenaar werkte 12 jaar aan het beeld.  Het voetstuk alleen, gemaakt uit 1 brok graniet uit de Finse Golf, weegt 1625 ton en bevat de inscriptie ‘Aan Peter I van Catharina II.  Pasgetrouwden poseren vaak voor het beeld omdat dat geluk zou brengen.
  • Admiraliteit: De 407 meter lange gevel van de Admiraliteit is versierd met beelden en reliëfs en naast de boog van de hoofdingang staan beelden van nimfen die een wereldbol dragen.  Het gebouw deed eerst dienst als scheepswerf en later als eerbetoon aan de Russische Marine.  De vergulde spits zie je van veraf.
  • Astoria hotel en Hotel Angleterre.  Beide 5-sterren hotels zijn absoluut een goede keuze tijdens je 4 dagen in Sint-Petersburg.  Hitler plande destijds zijn overwinningsfeest in het Astoria Hotel.
Astoria Hotel
Sint Petersburg (24)

Petrus- en- Pauluskathedraal

De Petrus-en-Pauluskathedraal ligt in de Petrus-en-Paulusvesting.  Vanaf het Hermitage in Sint-Petersburg zie je de vergulde torenspitsen aan de overkant van de Neva liggen.  Bovenop de 123 meter hoge torenspits staat een engel die een kruis boven haar hoofd houdt.  

Sint Petersburg (26)

De kathedraal uit 1733 ligt op het Hazeneiland in de Neva en maakt onderdeel uit van het fort dat Peter de Grote liet bouwen ter bescherming tegen mogelijke aanvallen tijdens de Grote Noordse Oorlog.  Het was de eerste stenen kathedraal van Sint-Petersburg en werd vernoemd naar de apostelen Petrus en Paulus, heiligen in de Russisch-Orthodoxe kerk.

Van 1718 tot 1924 deed de vesting dienst als politieke gevangenis.

Het indrukwekkende altaar is van hout en werd met bladgoud overschilderd door 44 werklieden.

Petrus En Paulus Kerk

In de kathedraal liggen de graven van bijna alle Russische heersers

Peter de Grote en zijn vrouw Katharina liggen hier.  Katharina was een Lithouwse boerendochter.  Zij werd als oorlogstrofee meegenomen naar Sint-Petersburg en kwam uiteindelijk in dienst als wasvrouw bij een vriend van Peter de Grote.  Toen hij haar zag werd hij meteen verliefd en trouwde uiteindelijk met haar.  Ze schonk hem 12 kinderen waarvan er maar 2 in leven bleven.

Op de troon staat het wapenschild met een tweekoppige adelaar.  Die twee hoofden staan symbool voor het feit dat Rusland bij Europa en Azië hoort.

In het groene graf ligt Alexander II die over Rusland heerste van 1855 tot 1881.  Hij kwam door een bomaanslag om het leven.  Op de plaats waar hij stierf staat nu de Kerk van de Verlosser op het Bloed.  In de rode kist ligt zijn vrouw.

Sint Petersburg (47)

Alexander III volgde Alexander II op en was tsaar van 1881 tot 1894.  Zijn vader had het Russisch volk meer autonomie gegeven maar Alexander III schroefde die vrijheid terug omdat hij van mening was  dat de moord op zijn vader een gevolg was van die vrijheid.   Hij was dan ook niet erg geliefd.  Zijn Deense vrouw kon uit het onveilige Rusland ontsnappen en overleed in Denemarken.  Het was haar wens om naast haar man te worden begraven.  Haar restanten werden uiteindelijk pas in 2006 overgebracht.  De kist van haar man ligt hier al veel langer en dat merk je aan het feit dat het goud op zijn kist veel donkerder is.

Sint Petersburg (48)

Achter in de hoek is een aparte kamer , The Chapel of St. Catherine the Martyr, die destijds dienst deed als kapel.  Er werden begrafenisdiensten gehouden voor kinderen uit de hoogste adelijke kringen.  Sinds 1998 liggen hier de lichamen van de laatste Romanovs en enkele van hun trouwe bedienden.  Tsaar Nicolaas II werd samen met zijn vrouw en 5 kinderen verbannen naar Jekaterinenburg tijdens een volksopstand in 1917.  Het jaar daarop werd het volledige gezin en enkele bedienden geëxecuteerd door bolsjewieken, aanhangers van het communisme.

Sint Petersburg (46)

Er werd lange tijd gedacht dat Anastasia nog in leven was en men twijfelde ook over de identiteit van de resten van 2 kinderen.  Inmiddels heeft DNA onderzoek uitgewezen dat de lichamen inderdaad van de tsaar en zijn gezin zijn.

Tsaar Nicolaas II en zijn vrouw Alexandra kregen eerst 4 dochters.  Het vijfde kind was tot hun grote geluk een zoon, Aleksej.  Hun geluk was echter van korte duur want Aleskei leed aan hemofilie.  Alexandra zocht hulp bij de gebedsgenezer Raspoetin.  Het volk was echter niet op de hoogte van het feit dat Aleksej ernstig ziek was.  Daardoor begrepen ze de nauwe relatie tussen Raspoetin en Alexandra niet, waardoor deze laatste een slechte reputatie kreeg.

Leuk weetje: de kat die hier rondloopt is de ‘huiskat’.  Ze woont hier al 16 jaar (2019).

Sint Petersburg (49)

Openingstijden: alle dagen van 10 tot 19u.  Zaterdag slechts tot 18.45u

Wachttijden vermijden: bestel je tickets online.

 

 

 

Bezienswaardigheden langs de Nevski Prospekt

Als je na het bezoek aan deze prachtige musea nog zin hebt in een wandeling, wandel dan eens over de Nevski Prospekt, de belangrijkste avenue van Sint-Petersburg. 

Peter de Grote was destijds in Europa geweest en wilde een stad ontwerpen die op Amsterdam moest lijken.  Voor de Nevsky Prospekt haalde hij zijn inspiratie echter bij de Champs-Elysées in Parijs.  De ruim vier kilometer lange avenue loopt van de Admiraliteit tot aan het Alexander Nevski klooster.

Er staan kerken van allerlei strekkingen langs de Nevski Prospekt waardoor de Franse schrijver Dumas het de straat van de religieuze tolerantie noemde.

Enkele bezienswaardigheden langs de Nevski Prospekt:

  • Aan huisnummer 120 hangt een bord met het opschrift ‘Burgers!  Deze kant van de straat is het gevaarlijkst tijdens artilleriebeschietingen’.
  • Het Literair Café op nummer 18 was het favoriete adres van Poesjkin.  Van hieruit verttrok hij in 1837 naar zijn fatale duel. Poesjkin is een van de grootste dichters uit de wereldliteratuur en hij hoorde samen met o.a. Tolstoj en Dostojevski tot de gouden eeuw van de Russische literatuur.  Poesjkin was gelukkig getrouwd met Natalja maar hij was erg jaloers van aard.  Op een gegeven moment dacht hij dat Natalja een relatie had met Georges d’Anthès en hij daagde hem uit tot een duel.  Hij moest jammer genoeg het onderspit delven en overleed twee dagen later aan zijn verwondingen.
  • De Kazan Kathedraal is het grootste monument langs de Nevski Prospekt.  Hij werd gebouwd om het icoon van de Madonna van Kazan te bewaren. De Madonna van Kazan, gevonden in 1579 in Kazan, is het meest vereerde icoon in de Russisch-Orthodoxe kerk  De architecten van de Kazan Kathedraal haalden hun inspiratie bij het Sint-Pieter in Vaticaanstad.

 

Kazan Kathedraal Sint Petersburg
  • Schuin tegenover de Kazan Kathedraal staat een prachtig gebouw waar Singer (het bekende naaimachines merk) gehuisvest is.  Van hieruit heb je prachtig uitzicht op de Kerk van de Verlosser op het Bloed.
Singer Nevsky Prospekt
  • Op nummer 56 ligt Magazin Kuptsov Yeliseyevykh.  In dit waanzinnig mooie, historisch pand huist de oudste delicatessenwinkel van Rusland.  Toen ik de winkel 20 jaar geleden bezocht was hij nog vrij authentiek en was hij niet zo rijkelijk gevuld als nu.  Vandaag is het een toeristische attractie, maar wel een heel indrukwekkende.  De winkel is luxueus ingericht en is de ideale plaats om een leuk souvenir te scoren.  Wil je de drukte vermijden?  Boek dan ’s avonds een tafeltje in hun restaurant SKLAD no 5 of Mezzanine.  Je moet namelijk door de winkel naar binnen.  Hij is dan al gesloten zodat je op je gemak kan rondkijken. Je kan hier overdag ook terecht voor een kopje koffie met een taartje.
Sklad No 5
  • De Anitsjkov brug over de Fontanka rivier herken je aan de vier schitterende standbeelden van paardentemmers.
Anichkov Bridge

Ballet

Het Russisch ballet is wereldvermaard dus je 4 dagen in Sint-Petersburg zijn niet compleet zonder een avondje ballet.

Het bekendste theater in Sint-Petersburg is het Mariinsky.  Wij genoten hier 20 jaar geleden van een opvoering van het Zwanenmeer.  Het Mariinsky I is het oude, klassieke theater.  Zodra je hier binnenkomt, waan je je in lang vervlogen tijden.  Rode fluwelen stoelen en wandbekleding en gouden, rijk versierde balkons.  Alleen al voor het interieur zou je een bezoek brengen aan Mariinsky I.  Het huidige gebouw dateert uit 1860 en is de thuisbasis van het Kirovballet met 100 operazangers en zangeressen, ruim 70 dansers en danseressen en een symphonisch orkest.

 

Mariinsky Theater 2

Deze keer boekten wij kaartjes voor het ballet Cinderella in het nieuwe theater Mariinsky II.   Dit hypermorderne theater is het neusje van de zalm.  Het is uiteraard minder charmant dan Mariinsky I maar daar staat dan weer een geweldige akoestiek tegenover.   Wij hadden stoelen op de eerste rij en keken dus recht in de orkestbak.  Heel bijzonder en af en toe wat afleidend door de zeer uitbundige dirigent. 

Mariinsky Ii

 

 

 

 

DAG 2: Hermitage Sint-Petersburg

Dag 2 van je 4 dagen in Sint-Petersburg staat in het teken van de bekendste bezienswaardigheid: Hermitage Sint-Petersburg.

Bezoek de Hermitage

Het Hermitage is het neusje van de zalm voor liefhebbers van kunst en musea maar zelfs als je niet zo’n fan bent, moet je hier toch naartoe.  Het gebouw op zich is namelijk al een bezienswaardigheid.

Hermitage Sint Petersburg

Het indrukwekkendste gebouw van het beroemdste museum ter wereld is het ‘Winterpaleis’.  Catharine de Grote startte haar beperkte verzameling kunstwerken in 1764 maar moest het Hermitage al snel uitbreiden om haar 2500 schilderijen, 10.000 beeldhouwwerken en evenveel tekeningen te herbergen.  Ook haar enorme collectie zilver en porselein kon heel wat paleizen vullen.

Als je aan de overkant van de Neva staat heb je een prachtig uitzicht op de gevel van de Hermitage met van rechts naar links het Winterpaleis, de Paviljoen zaal, de Grote Hermitage, het Winterkanaal en het Theater.

De indrukwekkende inkomhal van de Hermitage is waanzinnig. De Jordaantrap uit 1762 was van de hand van Rastrelli.  Vanop deze plaats kon de keizerlijke familie toekijken op de jaarlijkse doopceremonie in de Neva.  

 

St Petersburg 1 Nov (37)
Sint Petersburg (67)

Maar ook bij volgende zalen blijf je ongetwijfeld even stilstaan:

  • Staatsievertrekken: deze zalen stonden destijds symbool voor de macht en rijkdom van Rusland.
  • Paviljoenzaal: deze fabelachtige witmarmeren en gouden zaal verving Catharina’s oorspronkelijke interieur en herbergt nu de Pauwenklok.  Een van de bijzonderste bezittingen van het Hermitage.
  • De prachtige Kapel: ook hier is het al goud wat blinkt.
Sint Petersburg (72)
Sint Petersburg (75)
Sint Petersburg (74)
Sint Petersburg (77)
Sint Petersburg (86)

Bekijk voor je vertrek even wat er allemaal te zien valt in de Hermitage en beslis vooraf welke collecties je absoluut wil bekijken.  Alles zien is namelijk uitgesloten.  Als je elk kunstwerk 1 minuut wil bekijken heb je 11 jaar nodig.   

En koop je kaartjes op voorhand want de wachtrijen kunnen ellenlang zijn.  In het hoogseizoen passeren hier gigantische cruiseschepen en die willen allemaal naar de Hermitage.  Ook in het weekend is het heel erg druk.  Probeer je bezoek dus op een weekdag te plannen of doe zoals ons en reis in het laagseizoen.

 

 

 

Paleisplein

Aan de achterkant van de Hermitage ligt het Paleisplein  Midden op dit plein staat de Alexanderzuil, ter ere van tsaar Alexander I vanwege zijn overwinning op Napoleon.  Op de zuil staat de inscriptie ‘aan Alexander I, van een dankbaar Rusland'.  De47 meter hoge  zuil weegt ruim 600 ton en is daarmee het grootste vrijstaande monument ter wereld.

 

Alexanderzuil

Foto credit: Dvorianova via Pixabay

Rond het plein liggen het Winterpaleis, het hoofdkwartier van het Russisch leger, een triomfboog, het hoofdkwartier van de Garde en de Admiraliteit.  

Paleisplein Triomfboog

Het Paleisplein speelde een belangrijke rol in de Russische geschiedenis en in 1905 vond hier de ‘Bloedige Zondag’ plaats.  De troepen van de tsaar openden toen het vuur op duizenden ongewapende demonstranten die een petitie wilden afgeven aan tsaar Nicolaas II.  Dit bloedbad betekende de start van de Revolutie.

Shoppen in Sint Petersburg

  • Als je graag wil winkelen, kan je terecht in het grootste warenhuis van Sint-Petersburg: Gostiny Dvor.   
  • Schuin tegenover Gostiny Dvor ligt nog een leuke winkelpassage in een historische gallerij met een glazen dak.
  • Voor dure designermerken kan je terecht in MDT (Maker Design Loft).  Deze winkel ligt in een zijstraat van de Nevski Prospekt.   Op de hoek van de straat ligt restaurant ‘Biblioteka’ dat trouwens ook een aanrader is.  Tussen het restaurant en MDT ligt een prachtige kaviaarwinkel.

Shoppen is in Rusland niet interessant.  Doordat ze hoge invoerrechten moeten betalen, is kleding duurder dan bij ons.

Winkelgallerij St Petersburg

DAG 3: Poesjkin

De derde dag werden we om 10 uur opgehaald in ons hotel voor een Sint-Petersburg Winter Fairy Tale Horse Ride & Tour.

Eerst reden we met een busje naar Poesjkin, 20 kilometer ten zuidoosten van Sint-Petersburg, voor een bezoek aan het voormalig zomerhuis van de Romanovs.

Het stadje werd in 1710 gesticht door Peter de Grote als Selo en kreeg al snel de bijnaam ‘tsarendorp’.  In 1937, op de honderste verjaardag van de sterfdag van Poesjkin, werd de stad omgedoopt tot Poesjkin en is Unesco Werelderfgoed

Er staan dan ook 2 prachtige paleizen in deze stad.

Pavlovsk Paleis

Het Pavlovsk paleis werd gebouwd door de zoon van Catharine de Grote.  Dit circelvormige paleis ligt in één van de grootste parken van Europa.

Sint Petersburg (111)

Tijdens de 2de Wereldoorlog werd het paleis 28 maanden bezet door de Nazi’s.  Gelukkig waren veel kunstwerken en meubilair vooraf weggehaald en verstopt, maar toch lieten de Nazi’s het kasteel totaal verwoest achter. 

Pavlovsk was het eerste paleis dat na de oorlog opnieuw werd gerestaureerd. In eerste instantie dacht men dat er geen beginnen aan was, maar een 27-jarige museumdirectrice werkte een plan uit en bewees dat het mogelijk was om het paleis in al zijn glorie te herstellen.  Zij vond kunstenaars die in staat waren om de majestueuze muur- en plafondschilderingen te restaureren. 

Het kasteel is aan de buitenkant niet zo bijzonder, maar de binnenkant is prachtig.  De schitterende kamers, bibliotheken, wandtapijten en feestzalen zijn allemaal even indrukwekkend. 

Hou zeker even halt bij het schilderij van Cupido.  Waar je ook staat, het lijkt steeds alsof Cupido je in de ogen kijkt en zijn pijl op je hart richt.  Als je hier staat, zal de liefde je vinden.  Wij hadden een vrijgezel bij en na ons bezoek sloeg zijn Tinder-account tilt

Sint Petersburg (144)
St Petersburg 2 Nov (23)
St Petersburg 2 Nov (40)
St Petersburg 2 Nov (69)
St Petersburg 2 Nov (29)
St Petersburg 2 Nov (36)
St Petersburg 2 Nov (60)

 

 

 

 

Catharinapaleis

Vanaf Pavlovsk is het slechts een korte wandeling naar het Katharinapaleis.  Onderweg passeer je nog het huis waar Nikolai Mikhailovich Karamzin, een bekend Russisch schrijver, woonde van 1816 tot 1821.

 

Sint Petersburg (147)

Kort daarna zie je van ver de gouden, blinkende torens van het Katharinapaleis die nog maar recent gerestaureerd zijn.

Catharinapaleis Sint Petersburg
Barnsteenkamer in het Catharinapaleis

Dit blauw met witte paleis werd tijdens de 2de Wereldoorlog moedwillig verwoest door de Nazi’s. Gelukkig hadden ze ook hier op tijd alle waardevolle schilderijen en meubilair weggehaald en verstopt.  Enkel de Barnsteenkamer kon niet in veiligheid gebracht worden.  De Nazi’s ontvreemden deze en tot op de dag van vandaag is deze nog niet teruggevonden.   

De Barnsteenpanelen werden voor het laatste gezien in Koningsbergen, het latere Kaliningrad.  Aangezien er daar hevig gevochten werd, bestaat de kans dat de panelen, die heel brandbaar zijn, in vlammen zijn opgegaan.  Toch doet de Russische Overheid nog altijd onderzoek naar de verblijfplaats van de Barnsteenkamer.  Tijdens die zoektocht vonden ze wel een steenmozaïek en een commode die ooit in de Barnsteenkamer stonden.   

De populairste theorie is dat de Barnsteen panelen in een trein vol ontelbare schatten zitten die mogelijk in een mijn bij Walbrzych staat.  Verscheidene onderzoeksteams en schattenjagers zijn al jaren, zonder succes, op zoek naar deze trein.

De Barnsteenkamer is wel gereconstrueerd maar het is niet de originele versie. 

Het paleis wordt massaal bezocht door Chinezen omdat zij geloven dat het aanraken van de Barnsteen geluk brengt.

De Barnstenen muurplaten werden oorspronkelijk gemaakt voor de Koning in Pruisen.  Hij schonk het echter aan Peter de Grote. Tsarina Elisabeth gaf architect Rastrelli de opdracht om de Barnstenen muurplaten in het Catharinapaleis te plaatsen. 

Het gebouw in rococostijl was niet naar de smaak van Catharine de Grote.  Zij liet in de tuin een klein huis in Griekse stijl bouwen waar zij haar dagen doorbracht.

Het Catharinapaleis bezochten we deze keer, door tijdgebrek, niet aan de binnenkant.  In plaats daarvan maakten we met paard en koets een leuke tocht door het park en bos in de nabije omgeving.  

St Petersburg 2 Nov (84)

Vodka en Kaviaar tasting

Rusland staat bekend om zijn vodka en kaviaar.  Een citytrip Sint-Petersburg is dus niet compleet zonder een Vodka en Kaviaar tasting.  

Wij trokken hiervoor naar Vodka Room nr 1.   Eerst kregen we een rondleiding door het kleine museum. 

Daar leerden we onder andere dat het shotjes drinken ingevoerd werd door Peter de Grote.  Hij had er een hekel aan als mensen te laat kwamen en voerde daarom de regel in dat iedereen die te laat kwam een glas vodka ad fundum moest drinken.  Het betreffende glaasje was wel iets groter dan de huidige borrelglaasjes.  Degene die het meest dronken was, kreeg daarvoor wel een medaille.

Sint Petersburg (89) Kopie
Sint Petersburg (90) Kopie

Hoewel de Russen nog steeds fervente vodkadrinkers zijn, zijn er van de 40 distilleries nog maar 2 over.

 

Sint Petersburg (93) Kopie
Sint Petersburg (92) Kopie

 

 

Tijdens de drooglegging begonnen mensen zelf alcohol te stoken.  Op de fles waarin ze dat deden, werd een rubberen handschoen geplaatst.  Zodra de drank klaar was, blaasde de handschoen op.  Ze plaatsen deze fles onder het raam vooraan het huis. Als ze hun huis naderden en zagen dat de handschoen omhoog stak, was het feest want het drankje was klaar.

 

 

 

 

 

 

 

In het museum staan allerlei bijzondere flessen, o.a. flessen met een knoop in de hals voor mensen die willen stoppen met drinken.  De scheve flessen zijn dan weer voor de doorwinterde drinkers.  Na een paar borrels lijkt de fles vanzelf recht.

Na de korte rondleiding (door een zeer saaie gids) was het tijd voor de tasting.  We kregen 4 soorten vodka te proeven.  Een standaard vodka, eentje met look, eentje met haver en eentje met honing.  Daarbij proefden we pannenkoeken die we moesten besmeren met zure room en kaviaar.  Heerlijk!

Sint Petersburg (84) Kopie
Sint Petersburg (96) Kopie

 

 

 

DAG 4: Peterhof

Tijdens de laatste van onze 4 dagen in Sint-Petersburg hadden we nog net tijd voor een bezoek aan een andere, belangrijke bezienswaardigheid.   

10 jaar geleden reisden wij naar het Peterhof met de hydrofoil, een boot die als het ware over het water vliegt.  Deze keer reden wij met de auto.

Peter de Grote wilde na de overwinning op Zweden een kasteel bouwen dat ‘passend was voor de grootste der vorsten’.  Na zijn reis naar Europa was hij in de ban van Amsterdam, maar ook in Frankrijk haalde hij heel wat inspiratie. Zijn ambities voor zijn kasteel werden gevoed door zijn bezoek aan Versailles  Hij wilde een Russische variant die  nog groter, indrukwekkender en protserig moest worden dan het origineel en dat is hem aardig gelukt. De bouw startte in 1714.  In 1723 betrok Peter de Grote de keizerlijke residentie.  Ondertussen werd er nog verdergebouwd, maar de werken stopten bij zijn dood in 1725.

 

Peterhof

Tsarina Elisabeth I liet een extra verdieping en 2 grote zijvleugels bijbouwen.  Haar architect, Rastrelli, voorzag minder fonteinen dan Peter de Grote, maar later werden de fonteinen die Peter de Grote gepland had toch nog geplaatst.

De hoofdtrap is één van de indrukwekkendste delen van het paleis.  Het vergulde houtsnijwerk en de plafondfresco zijn ware kunstwerken.   

Sint Petersburg (174)

Tijdens de Russische revolutie werd Peterhof staatsbezit. Net als in veel andere paleizen, werden de kunstwerken en meubilair weggehaald en verborgen. Vanaf 1918 werd Peterhof een museum.
Tijdens de 2de Wereldoorlog deed men er opnieuw alles aan om de kunstwerken te redden en veel kostbaarheden werden begraven. Peterhof werd bezet van 1941 tot 1944 en het paleis en de tuinen werden zwaar beschadigd. Gelukkig begon men snel met de restauratiewerken.

Het paleizencomplex ligt op een 16 meter hoog klif aan de Finse Golf, op minder dan 100 meter van de kust. Vanaf de kust tot vlak voor het paleis loopt een kanaal zodat Peter de Grote tot voor zijn voordeur kon varen. Aan het einde van het kanaal ligt de grote Cascade met in totaal 37 bronzen beelden, 64 fonteinen en 142 waterspuwers.
De fontein van Simson werd vernietigd tijdens de oorlog dus de huidige fontein is een reproductie. Het gouden beeld van Simson die de bek van een leeuw opentrekt, is de krachtigste fontein van Peterhof.

Peterhof Kanaal 3

De fonteinen spuiten enkel in de zomer, maar zelfs tijdens de winter is Peterhof absoluut een bezoek waard.

Op de terugweg naar Sint-Petersburg passeer je het dorp Strelna. Dit miljonairsstadjes is de thuisbasis van Poetin. Hier opende recent het Constantine Palace of Nationaal Congres Paleis zijn deuren voor het publiek. Deze zomerresidentie van Poetin is ook geïnspireerd op Versailles en is onderverdeeld in zalen, zitkamers en appartementen. Het complex staat op de Unesco Werelderfgoedlijst. Wij hadden geen tijd meer om het te bezoeken, maar we hebben nu een goede reden om nog eens terug te keren.

Constantin Palace Strelna

Wil jij ook naar Sint-Petersburg? Bekijk dan alvast deze voorbeeldreis 4 dagen in Sint-Petersburg.

 

 

 

Een citytrip Sint-Petersburg is een must voor cultuur-liefhebbers. De gigantische kerken en kathedralen en fenomenale paleizen zijn van ongekende schoonheid. Op 4 dagen tijd zie je de belangrijkste bezienswaardigheden die Sint-Petersburg te bieden heeft.

Staat Sint-Petersburg op jouw verlanglijstje?

Like it? Pin it!

4 Dagen In Sint Petersburg