Als je op zoek bent naar een onvergetelijke vakantie met je familie, vrienden of medewerkers, dan is Lapland een perfecte bestemming.  Trotseer de kou en beleef enkele fantastische avonturen in de sneeuw.  Hieronder vind je de 9 leukste excursies in Lapland.

Waar ligt Lapland?

Lapland ligt in het meest noordelijke deel van Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland.  Je kan er grofweg vanuit gaan dat de regio's die boven de poolcircle liggen, tot Lapland behoren.  De plaatselijke bevolking zijn de Lappen of Samen en zijn nauw verwant aan de Inuit (Eskimo).  De inwoners van Lapland verkiezen de naam 'Samen' omdat 'Lappen' een scheldwoord is.  

Lapland is in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, geen land.  De regio van de Samen ligt verspreid over enkele landen.  Ze spreken daardoor ook allerlei verschillende talen.

Het populairste en meest toeristische deel van Lapland ligt in Finland.  

Kaart Lapland

Klimaat in Lapland

Lapland heeft een landklimaat.  De gemiddelde jaartemperatuur is slechts 2 graden.  Er valt regelmatig neerslag maar dat is dus vaak in de vorm van sneeuw.

Juli is de warmste maand, met een gemiddelde temperatuur van 17 graden (het is dus ook regelmatig boven de 20 graden).  Januari is met gemiddeld 10 graden de koudste maand.

Als je naar Lapland reist voor de winterse activiteiten, dan reis je best tussen december en half april.   

Op zoek naar het noorderlicht? Reis dan tussen november en januari.

Wil je het spektakel van de middernachtzon zien, reis dan tussen mei en juli.  De zon gaat in die periode niet onder.  Ze staat urenlang aan de horizon en dat levert prachtige kleuren op.

De 9 leukste excursies in Lapland

Als je in de winter naar Lapland reist, zijn er een heleboel activiteiten die je absoluut niet mag missen.  Elke trip omvat tochtjes met een sneeuwscooter of een husky safari maar er is nog veel meer leuks te beleven.

De organisaties die de excursies regelen, voorzien aangepaste kledij.  Je eigen skipak kan dus thuisblijven.  Neem goed thermisch ondergoed mee en de rest wordt ter plaatse voorzien.

1. Excursie met de sneeuwscooter

Je bent uiteraard niet in Lapland geweest als je niet met een sneeuwscooter hebt gereden.  Na enkele korte veiligheidsinstructies trek je er onder begeleiding van een ervaren gids op uit. 

Je scheurt met de sneeuwscooter over bevroren meren en door smalle bospaadjes.   Eens je de smaak te pakken hebt, gaat het gas erop en raas je door het oogverblindende landschap.  De gids houdt echter ook regelmatig halt om even in alle rust van al dat moois te genieten.

Snowmobiles Lapland
Afbeelding van skeeze via Pixabay

2. Excursie met rendieren

Rendieren nemen al eeuwenlang een belangrijke plaats in in het leven van de Lappen/Samen omdat ze sterk en betrouwbaar zijn.  Ze waren dus uitstekend geschikt om met de nomaden van plaats naar plaats te trekken.   Bijna alle rendieren in Lapland zijn dan ook eigendom van de Sami.  De rendieren lopen het grootste deel van het jaar los.  De rendieren die je onderweg tegenkomt zijn dus bijna nooit wilde rendieren.  Aan het begin van de winter 'roepen' de Sami hun rendieren terug naar de rendierenboerderij.  

Als je een rendiersafari boekt, vertrek je per sneeuwscooter naar een rendierenboerderij.  Je maakt kennis met deze zachtaardige, sloom uitziende rendieren.  

De rendieren worden voor een slee gespannen.  Meestal zit je per 2 in een slee die wordt getrokken door 1 rendier.  Langzaam komt de slee op gang en geniet jij, onder een dekentje, van de wijdse omgeving en de absolute rust.

Rendier Slee Lapland
Afbeelding van pasja1000 via Pixabay

3. Excursie husky safari

Na het rustige tochtje met een rendierslee is het tijd voor wat meer actie.  Je vertrekt opnieuw met de sneeuwscooter maar nu ga je richting een huskyfarm.   Van ver hoor je het opgewonden geblaf van de husky's.  De slee staat al klaar en de husky's staan letterlijk en figuurlijk in de startblokken.  Ze zijn momenteel nog vastgebonden want ze zouden zomaar zonder 'chauffeur' vertrekken.

Eén persoon gaat lekker ingepakt op de slee zitten en de andere persoon staat achter de slee.  Hou je goed vast, want zodra de honden worden losgemaakt, gaan ze er als een gek vandoor.  Er volgt een opwindende tocht langs een vastgelegd parcours.  Tijd om van het landschap te genieten is er niet, zeker niet als je achter op de slee staat, want de husky's rennen alsof hun leven ervan af hangt.

Als je zin hebt in meer dan is het mogelijk om meerdaagse tochten te maken.  Je reist dan met een huskyslee van hut naar hut.

Rendierslee Lapland
Afbeelding van pasja1000 via Pixabay

Fotocredits Cheapsnowgear.com

4. Excursie noorderlicht spotten

Het noorderlicht of de aurora borealis spotten is de ultieme excursie in Lapland.  Ik heb het zelf nog nooit gezien, maar het schijnt echt magisch te zijn.  De meeste hotels in Lapland wekken je (als je dat wil) als het noorderlicht te zien is.  Maar het is natuurijk nog leuker om tijdens je Lapland vakantie een excursie te maken in de hoop het noorderlicht te zien.

Je kan bijvoorbeeld met de sneeuwscooter of de elandenslee op stap.  Zelfs als je het noorderlicht niet ziet, is zo'n tocht in het donker magisch.

Wat is het noorderlicht?

Het noorderlicht ontstaat doordat gasvormige deeltjes in de atmosfeer rond de Aarde botsen met elektrisch geladen deeltjes van de zon.

De kleur van het noorderlicht wordt bepaald door het soort gasdeeltjes.  Meestal is het noorderlicht groen, maar heel af en toe is het ook rood, blauw of paars.

Wat is de beste tijd om het noorderlicht te zien?

Van november tot januari heb je de meeste kans om het noorderlicht te zien.  Uiteraard mag er geen bewolking zijn en moet het donker zijn.   Als het volle maan is, is er teveel licht om het noorderlicht goed te zien.  Er moet ook genoeg zonneactiviteit zijn. 

Naast Lapland zijn er nog heel wat andere leuke bestemming waar je het noorderlicht kan zien.

Noorderlicht Lapland
Afbeelding van Sturrax via Pixabay

5. Excursie ijsvissen

IJsvissen is een populaire activiteit in Lapland.  Je boort een gat in het ijs met een soort grote schroevendraaier.  Daarna hang je je hengel in het gat en wacht je tot je beet hebt.

Een gids leert je hoe je het meest kans maakt om een vis aan de haak te slaan.

Geen excursie voor koukleumen want je zit de hele tijd stil maar het is toch een leuke ervaring.

Ijsvissen In Lapland
Afbeelding van chulmin park via Pixabay

6. Excursie skiën of snowboarden

Uiteraard kan je tijdens je vakantie in Lapland ook tijd vrij maken voor een paar uurtjes skiën of snowboarden.  De hellingen zijn niet echt uitdagend dus ervaren skiërs hebben het hier na aan paar uurtjes wel gezien.

De dorpjes Levi en Äkäslompolo in Fins Lapland zijn uitstekend geschikt voor een dag op de latten.

7. Excursie naar Santa Claus Village, het dorp van de Kerstman

De enige echte Kerstman woont in een dorpje in de buurt van Rovaniëmi.  In feite is Santa Claus Village een themapark met wat winkeltjes en een postkantoor.  Je mag binnen in het kantoor van de Kerstman om hem even de hand te schudden.  De entree is gratis maar als je een foto wil van jou en de Kerstman, dan moet je flink in de buidel tasten.

In het postkantoor kan je je adres (of dat van iemand anders) opgeven.  Tegen betaling krijg jij volgend jaar dan een brief van de enige echte Kerstman.  WIj deden dat 20 jaar geleden, maar onze brief is nog steeds onderweg.

De poolcircel loopt dwars door het dorp van de Kerstman.  Maak dus zeker de obligate foto naast het bordje dat de poolcircel aanduidt.

Als je met kinderen naar Lapland reist, is een excursie naar Santa Claus Village een must.

Santa Claus Village In Ijsland
Afbeelding van Sqv7n via Pixabay

8. Excursie naar het ijshotel

Er zijn meerdere ijshotels in Lapland.  Wij logeerden in SnowHotel Kemi dat in 2016 bekroond werd als World Luxury Hotel Winner en als meest exclusieve luxe ervaring tijdens je vakantie in Lapland.

Uiteraard kan je ervoor kiezen om het hotel gewoon te bezoeken.  Je loopt door de ijsculpturen tentoonstelling, bezoekt de kapel en drinkt een ijskoud drankje aan de bar.  

Ik zou je echter toch adviseren om er een keer te slapen.  Het is echt een heel bijzondere ervaring.

Je slaapt op een gigantisch ijsblok waar rendiervellen overheen liggen.  Je laat aan de receptie weten hoe laat je ongeveer gaat slapen want dan brengen ze een verwarmde slaapzak van lamsvel.   Heel snel omkleden is de boodschap en als een speer in de slaapzak duiken.  In de kamer is het ongeveer -5 graden dus het puntje van je neus blijft ijskoud, maar voor de rest krijg je het toch lekker warm.    

De deuren van de kamers lijken op de deuren van een saloon.  's Nachts komt er namelijk regelmatig iemand controleren of jij nog wel netjes in je slaapzak ligt.

Ijshotel Lapland 1

9. Excursie met een ijsbreker

Een tocht met een ijsbreker vond ik met stip de leukste excursie tijdens onze vakantie in Lapland.  De Sampo is een oude ijsbreker die nu wordt ingezet voor deze bijzondere excursie.  Je gaat aan boord en vaart met het schip de Botnische Golf op.  Onderweg geniet je in het restaurant op het schip van een heerlijke maaltijd terwijl je door het raam ziet hoe de ijsbreker zich een weg baant door het dikke ijs.

Na een korte tocht stap je midden op zee uit.  Heel bizar want je staat dus midden op zee op een dik pas ijs.  De avonturiers onder ons kunnen een speciaal overlevingspak aantrekken en daarmee in het wak achter het schip springen.  Zoals gezegd, vonden wij dat de meest bijzondere excursie in Lapland.  Je drijft als een soort teletubbie in het water.  Met deze reddingspakken kunnen zeelui in geval van schipbreuk uren en dagen overleven in het ijskoude water.  Echt een aanrader!

De boot ligt op 10 minuutjes rijden van Kemi dus de uitstap is perfect te combineren met een nachtje in het ijshotel.

Ijsbreker Sampo 2

Tijdens een week in Lapland kan je al deze excursies maken.  Wissel af met een sessie in de sauna van je hotel want ook op wellness gebied weten ze in Lapland van aanpakken.

Wil jij ook naar Lapland reizen?  Kijk dan alvast naar inspiratiereis: 6 dagen avontuur in Lapland.

Like it? Pin it!

De 9 Leukste Excursies In Lapland

Mijn eigen reis naar Lapland dateert uit het pre-digitale tijdperk.  Daardoor zijn de foto's deze keer niet van mezelf.