Een vakantie in Zuid-Tirol biedt voor elk wat wils.  Wie van een actieve vakantie houdt kan hier terecht voor spectaculaire bergwandelingen en ook klimliefhebbers komen aan hun trekken.  Als je voor de rust en de culturele bezienswaardigheden komt, dan ben je in de therme Meran, een populaire kuurstad, aan het juiste adres.  Voeg daar een aangenaam klimaat en een lekkere keuken aan toe en je hebt de perfecte mix voor een fantastische vakantie.

Zuid-Tirol

Zuid-Tirol is de meest noordelijke provincie van Italië en grenst aan Tirol in Oostenrijk.   De hoofdstad van deze provincie is Bolzano.

De streek telt ruim 500.000 inwoners en er worden 3 talen gesproken; Italiaans, Duits en Ladinisch, een taal die sterk op Retro-Romaans lijkt.

Zuid-Tirol is heel bergachtig omdat het in de Dolomieten ligt.  In de zomer is de regio dan ook heel geliefd voor mensen die houden van klimmen of wandelen in de Dolomieten.

Naast Bolzano is ook Merano één van de populairste steden in de omgeving.

Klimaat Zuid-Tirol

Zuid-Tirol heeft een zeeklimaat en een landklimaat.   In de winter schommelt de temperatuur rond het nulpunt.  In de zomermaanden is het tussen de 20 en 25 graden.  Uiteraard is het boven in de Dolomieten was frisser.  In de winter valt er flink wat sneeuw dus de regio is een uitstekend skigebied in de winter.

Door dit zachte klimaat groeien er in Zuid-Tirol naast naaldbomen ook cactussen, palmbomen en olijfbomen.

Dankzij de milde temperaturen en de vele uren zonneschijn is de omgeving rond Merano al eeuwenlang een populair luchtkuuroord.

Reizen naar Zuid-Tirol

Zuid-Tirol is makkelijk bereikbaar met de auto.   Vanaf Amsterdam en Brussel is het iets meer dan 1000 km.   

Ook met het vliegtuig is Zuid-Tirol prima te doen.  je vliegt naar Innsbruck, Verona, Munchen, Milaan of Venetië.  Huur ter plaatse een auto zodat je de regio uitgebreid kan verkennen.

Met de trein kies je best Bolzano als eindbestemming.  Vanuit Munchen rijden er rechtstreekse treinen naar de hoofdstad van Zuid-Tirol.

Logeren in Zuid-Tirol

Hotel in Schenna

Aangezien er in en om Merano veel te beleven valt, zoek je best een hotel in deze regio.

Hotel Hiburger in Schenna

Dit luxe 4-sterren hotel in Schenna is in familiale handen en dat voel je.  Het hotel ligt in het zonovergoten Schenna, op enkele kilometers van de kuurstad Merano

Vanuit hotel Hilburger wandel je zo de bergen in en ook het centrum van het gezellige Schenna ligt op wandelafstand.  

Hotel Hilburger Schenna (3)

Het hotel beschikt over een binnen- en buitenzwembad, een goed uitgeruste wellness (dus je moet zelfs niet naar Merano) en een uitstekend restaurant.  De kamers zijn ruim en comfortabel ingericht.  Je geniet overal van prachtige vergezichten over de landelijke omgeving en de Dolomieten.

Hotel Hilburger Schenna (1)
Hotel Hilburger Schenna (4)
Hotel Hilburger Schenna (5)

Vakantie in Zuid-Tirol

Tijdens je vakantie in de Dolomieten in Zuid-Tirol valt er heel wat te beleven.  Je hebt naast de Dolomieten de fantastische thermen in Meran.  Spendeer dus zeker een dagje in een Meran wellness.  Maar bezoek ook een paar mooie kastelen en andere bezienswaardigheden.

Wat te doen in Zuid-Tirol?

1. Wandelen in de Dolomieten

In de omgeving rond Schenna en Merano ligt 220 km aan wandelpaden op verschillende hoogtes en met verschillende moeilijkheidsgraden;  Er zijn ook 180 km bewegwijzerde fietspaden.

Bergwandelroute Meraner Höhenweg

Deze 100 km lange wandeling is één van de mooiste wandelroutes in de Alpen.   Uitstekend geschikt voor een meerdaagse wandeling, maar je kan er ook voor kiezen slechts een gedeelte van de route te wandelen tijdens een dagtocht.

Deze wandeling voert je rond het natuurpark Texelgruppe.  Aan de noordzijde is de omgeving vrij kaal maar aan de zuidkant is er veel meer begroeiing.

Om de Meraner Höhenweg wandeling te maken, volg je bordjes met nummer 24.  Opgelet: deze uitdagende wandeling is niet voor beginners.

Bergwandeling Spronser Seen

Deze wandeling brengt je naar de 10 Spronser meren.   Wandelervaring en een goede conditie zijn onontbeerlijk.  Bovendien mag je geen hoogtevrees hebben.   Het uitzicht op de top is echter waanzinnig.

Van Taseralm naar Ifingerhut

Deze wandeling is iets meer dan 8 km lang.  Je stijgt van 800 meter naar ruim 1800 meter dus het is een pittige klim.  Toch zou je de wandeling in een kleine 4 uur moeten kunnen maken.

Aan het bergstation van de Taser stoeltjeslift volg je de bordjes met nummer 18.  Je wandelt door een prachtige, bosrijke omgeving en komt enkele hutten tegen voor een korte pitstop.

Obervinschgau

Op een uurtje rijden van Merano ligt Obervinschgau.  Hier ligt meer dan 100 km aan wandelpaden.  Minder geoefende wandelaars en gezinnen kunnen hier een leuke dagtrip maken, maar ook ervaren wandelaars komen hier aan hun trekken.   Kinderen zullen zich ongetwijfeld vermaken dankzij de interactieve natuurinstallaties die je onderweg tegenkomt.  

Spronser Seen
Afbeelding van rottonara via Pixabay
Wadeling Alta Badia

Wandelen in de Dolomieten kan ook in Alta Badia.  Hier wandel je in een prachtige omgeving van het ene pittoreske dorpje naar het andere.  Er zijn ontspannen wandelingen maar ook pittige meerdaagse trektochten.  

Als je tijdens zonsopgang of -ondergang in Alta Badia wandelt, ben je getuige van een spectaculair natuurverschijnsel: Enrosadira.   Dankzij dit fenomeen kleuren de bergen lichtgeel, rood en paars.   Prachtig!

Gastronomen komen hier trouwens ook aan hun trekken want in de berghutten serveren ze heerlijke gerechten.

Alta Badia
Afbeelding van kordula vahle via Pixabay

2. Fietsen in Zuid-Tirol

Zuid-Tirol staat garant voor fantastische fietsroutes.   Of het nu een ontspannen ritje met een e-bike is of een pittige tocht met een mountainbike, er is voor elke fietser wat wils.

Val Pusteria Fietspad

Deze dalweg is de verbinding tussen Zuid-Tirol (Italië) en Oost-Tirol (Oostenrijk). Je fietst doorheen pittoreske dorpjes en links en rechts van je lilggen indrukwekkende bergen.  Je kan ervoor kiezen om slechts een stukje van de route te rijden maar je kan er ook een meerdaagse tocht van maken.   Je kan bijvoorbeeld een stuk fietsen en met de trein weer terugkeren naar je startplaats.

Val d'Ega fietspaden

Op 20 minuten van Bolzano en 30 minuten van Merano vind je Val d'Ega (Eggental).  Hier vind je kilometerslange fietspaden tussen indrukwekkende bergen, fabelachtige meren en charmante dorpjes.  Er zijn massa's berghutten waar je terecht kan voor een heerlijke lunch.

Je kan hier fietstochten maken met een gids maar het is ook heel eenvoudig om er alleen op uit te trekken.

Fietsen In De Dolomieten

3. Paragliding in Merano

Heb je er al altijd van gedroomd om eens tussen de bergtoppen te zweven?  Op het plateau boven Merano zijn er meerdere startpunten om te paragliden.   Contacteer één van de clubs in Schenna en boek een tandemvlucht.

4. Golfen in Schenna en omgeving

Nergens in Europa vind je zo'n grote concentratie aan golfterreinen als in de omgeving van Schenna.     Bij Passeier - Merano kan je in de golfschool allerlei cursussen boeken.  Beginners leren de grondbeginselen en meer geoefende golfers verfijnen hun techniek.

Golfen
Afbeelding van Markus Spiske via Pixabay

4. Proef de heerlijke keuken van Zuid-Tirol

Zuid-Tirol dat is Oostenrijk met een Italiaans sausje.  Je kan niet alleen in de berghutten terecht voor heerlijke gerechten maar er zijn ook tal van top restaurants.

Probeer bijvoorbeeld restaurant Hohenwart in Schenna. Zij serveren Zuid-Tiroolse en Italiaanse gerechten.  Ook Castel Rundegg in Merano is een aanrader.

Nog een paar adressen die je niet mag overslaan zijn Trattoria Flora, Hasen Jos, en Restaurant Sissi.

Ben je in de herfst in de buurt van Merano dan moet je zeker een keer 'Törggelen'.  Je kan overal terecht om gepofte kastanjes en de eerste jonge wijn te proeven.  Een echte Zuid-Tiroolse traditie.

5. Tyrol Castle in Merano

Tyrol Castle of Schloss Tirol is één van de belangrijkste bezienswaardigheden in Merano en dus een must tijdens je vakantie in Zuid-Tirol.  

De bouw van het kasteel, dat trouwens zijn naam gaf aan de regio, startte in de 11de eeuw.  De komende 9 eeuwen werden er regelmatig stukken verwoest en bijgebouwd.

Vanop het terrein geniet je van prachtige vergezichten over de regio.

Ook je kinderen zullen zich ongetwijfeld amuseren want voor hen is er een speciaal programma.

Tyrol Castle Merano
Afbeelding van tuptus1703 via Pixabay

6. Schenna Castle

Schenna Castle of Schloss Schenna werd gebouwd rond 1350 en is één van de indrukwekkendste kastelen in Zuid-Tirol.  Ook dit is dus weer een must tijdens je vakantie in de Dolomieten.

Het kasteel is nog ingericht met het originele meubilair en er hangen veel schilderijen van bekende schilders uit de regio.

De kapel is het mausoleum van Schenna.  De bijzondere architecteur en de overvloedige lichtinval maken een bezoek aan deze neo-gotische kapel absoluut de moeite.

Mausoleum Schloss Schenna

7. Gardens of Trauttmansdorff Castle in Merano

In deze 12 hectare grote botanische tuin geniet je niet alleen van de overdadige planten en bloemen, maar ook van spectaculaire uitzichten over de regio.

Het terrein is onderverdeeld is meer dan 80 tuinen met planten uit de hele wereld.  Het is dan ook één van de belangrijkste bezienswaardigheden in Merano.

Je vindt er niet alleen planten en bloemen maar ook konijnen, geiten, schapen, papegaaien, slangen, vlinders en nog veel meer.  Als je in Merano bent met kinderen, zullen ze deze bezienswaardigheid zeker weten te waarderen.

Trauttmansdorff Castle In Merano
Afbeelding van Tommy_Rau via Pixabay

8. Ötzi, the Iceman

Ötzi is het oudste menselijk lichaam dat ooit in Europa gevonden werd.  In 1991 werd hij toevallig ontdekt in het Ötztal.  Het lichaam is zo goed bewaard dat men in eerste instantie dacht dat het om een vermiste skiër ging.  Later bleek echter dat het het lichaam was van een man die meer dan 5000 jaar geleden geleefd had.  

Ötzi ligt in het Zuid-Tiroler Archeologiemuseum in Bolzano. Absoluut een must tijdens je vakantiein Zuid-Tirol.

Otzi Archeologisch Museum Bolzano

9. Messner Mountain Museum

Het Messner Mountain Museum bevindt zich op 6 verschillende locaties in Italië.  Het is opgericht door Reinhold Messner, een bergbeklimmer.  Het thema van de 6 musea is 'man's encounter with mountains.'.

Eén van de musea is het Sigmundskron Castle in Bolzano.   Je leert hier alles over de geologie maar ook over de religieuze band tussen mensen en bergen en over de geschiedenis van het bergbeklimmen.

Messner Mountain Museum
Afbeelding van Peeti via Pixabay

10. Thermen in Merano

Merano staat bekend om zijn thermen en is al sinds de 19de eeuw een echte kuurstad.  Keizerin Sisi kwam hier vanaf 1870 en andere edellieden volgden snel haar voorbeeld. 

In Therme Meran, een bijzondere kubus van glas en staal, kan je genieten van een fantastisch uitgebreid spa- en wellness-aanbod.  Je kan hier terecht voor standaardbehandelingen maar ook voor een wijnbad of schapenwolbehandeling.  Of neem net zoals keizerin Sisi een melkweibad.  

Dankzij de eeuwenlange traditie behoren de Thermen van Meran bij de belangrijkste bezienswaardigheden in deze regio.  Een dagje wellness in Merano moet dus zeker op het programma staan.

Zuid-Tirol op de kaart

Op deze kaart vind je de belangrijkste steden uit deze blogpost terug: Bolzano (Bozen), Schenna en Merano (Meran)

Ben jij klaar voor je vakantie in Zuid-Tirol?  Welke belangrijke bezienswaardigheden hebben we nog gemist?

Like it? Pin it!

Vakantie In Zuid Tirol