Geen enkele streek in Frankrijk heeft mij ooit zo gecharmeerd als de Loire.  Het gebied rond de 1000 km lange rivier de Loire was in de 15de eeuw een populair jachtgebied bij de adel. Zij bouwden prachtige kastelen in de regio. Sommige zijn verfijnd en elegant, andere bombastisch of voorzien van veel tierlantijnen.  Het gebied tussen Sully-sur-Loire en Chalonnes-sur-Loire is door het grote aantal kastelen tot Unesco Werelderfgoed verklaard.

In de Loirevallei staan ongeveer 140 kastelen. Om die allemaal te bezoeken, moet je wel heel veel tijd hebben.  Ik neem je mee naar de mooiste en bekendste exemplaren.

DE 8 MOOISTE KASTELEN VAN DE LOIRE

Cheverny

Dit perfect symmetrische kasteel werd gebouwd tussen 1620 tot 1630 voor Henri Hurault.  Het kasteel is nog steeds in het bezit van zijn nazaten.  Kuifje-fans zullen het ongetwijfeld herkennen want het stond model voor Kasteel Molensloot in de albums van Kuifje.  Sinds 2001 is er in het kasteel een permanente Kuifje-tentoonstelling. 

Cheverny

De jachthonden van Cheverny zijn ook een bezienswaardigheid.  Elke dag om 15u krijgen ze te eten.   Ze wachten echter zeer gedisciplineerd tot ze een signaal krijgen dat ze mogen eten.

In de orangerie van Cheverny werd tijdens WOII de Mona Lisa van Da Vinci verborgen.

Orangery Cheverny

Chambord

Chambord is zonder twijfel het meest bombastische kasteel in de streek.   Met zijn 44 vertrekken, 1036 ramen en 365 schouwen is het een indrukwekkend gebouw.  Het kasteel is waarschijnlijk gebouwd op basis van schetsen van Leonardo da Vinci.  Het was vooral een politiek symbool en werd bijna nooit bewoond. Het domein 5500 hectare groot en omringd door een 32 km lange muur.

Chambord 2

Chaumont-sur-Loire

Dit kasteel ligt in Loire-et-Cher en kende een turbulente geschiedenis.  Het werd gebouwd in de 10de eeuw en verwoest in 1465 en in 1510.  In 1560 kocht Catharina de Medici het kasteel.  Hierdoor kon ze Diane de Poitiers, de maîtresse van haar man Hendrik II, uit Chenanceau zetten om haar hier onder te brengen.

Chaumont Sur Loire

Amboise

Het kasteel van Amboise is gebouwd op een rots en was destijds een ideaal uitkijkpunt over de Loire. Het werd in de 11de eeuw gebouwd door een graaf en kwam in de 15de eeuw in handen van koning Karel VII.  Het werd meermaals verbouwd en uitgebreid.  Karel VIII voegde de twee bekende Tour des Minimes (ruiterstorens) toe. Ruiters konden via deze toren (via een schuine helling) naar een terras op 40 meter hoogte.  

Karel VIII kon zijn werk echter niet afmaken. Hij stierf in 1498 nadat hij zijn hoofd had gestoten tegen een balk boven een deur.

Chateau D'amboise

Later deed het kasteel nog dienst als staatsgevangenis.  Tijdens de Franse Revolutie werd het grotendeels verwoest. Tegenwoordig kan je nog maar een klein gedeelte van het kasteel zien.

Ook Da Vinci woonde in Amboise.  Zijn huis Clos Lucé kan bezocht worden. Het huis stond via een ondergrondse gang in verbinding met het kasteel. Hij was daar dan ook vaak te gast. De legende zegt dat Da Vinci stierf met zijn hoofd in de armen van Frans I. Hij is begraven in de Chapelle Saint Hubert van het kasteel.   In het dorp staat een gigantisch beeld van Leonardo de Vinci.

Beeld Leonardo Da Vinci

Tussen Chambord en Chinon moet je zeker even stoppen om de Pagode de Chanteloup te bekijken.  Deze 44 meter hoge pagode ligt in een mooi park.

Pagode De Chanteloup

Chenonceau

Voor mij is Chenonceau met uitstek het mooiste kasteel aan de Loire. Het kent ook een rijkgevulde geschiedenis.  Het kasteel staat op pilaren in het water en bij mooi weer is de weerspiegeling prachtig.  Het is duidelijk dat de vrouwen hier aan de macht waren. 

Chenonceau
Het verhaal van de 6 kasteelvrouwen:
 
 • Catherine Briçonnet liet het bouwen in 1513
 • Diane de Poitiers kreeg het van haar minnaar Hendrik II in 1547
 • Catharine de Medici liet Diane de Poitiers echter buitengooien toen haar man (Hendrik II)stierf.  Diane moest naar Chaumont verhuizen en Catherine trok in Chenonceau in.
 • Louise de Lorraine, echtgenote van Hendrik III, erfde het kasteel van Catharina de Medici.  Toen haar man vermoord werd, bleef zij er nog 11 jaar rouwen.
 • Madame Dupin leefde er in de 18de eeuw en vulde haar dagen met het uitnodigen van intellectuelen.  Rousseau en Voltaire waren graag geziene gasten.
 • Madame Pelouze liet vanaf 1864 10 jaar lang restauraties uitvoeren

 

Ook de tuinen van Chenonceau zijn prachtig.

Tuinen Van Chenonceau

Chateau d’Usse

Dit kasteel stond model voor Doornroosje.

Chateau D'usse

Azay-le-Rideau

Gilles Berthelot begon begin 16de eeuw met de bouw. Hij werd verdacht van wanpraktijken en sloeg in 1527 op de vlucht.  Zijn zoon bleef achter met een onafgewerkt kasteel. In de 18de eeuw werden de laatste middeleeuwse resten afgebroken en werd een groot, romantisch park aangelegd.  

Azay Le Rideau

Villandry

Villandry is een heel goed bewaard kasteel.  Het heeft een prachtig interieur.  Eén van de kamers heeft een plafond dat afkomstig is uit en 13de eeuwse moskee.  Het kasteel werd in 1536 voltooid en is het laatste in de reeks grote kastelen die tijdens de renaissance op de oevers van de Loire werden gebouwd.  In tegenstelling tot de meeste andere kastelen werd hier geen aandacht besteed aan het militaire nut.  Hier dus geen torens en schietgaten en geen gesloten binnenplein.  

Er werden in Villandry vaak klassieke concerten gegeven vanwege de uitstekende akoestiek en omdat de witte stenen’s avonds hun warmte behouden.

Villandry
Ceiling Villandry

De moestuin en siertuin van het kasteel zijn ongelooflijk mooi.  Een waar kunstwerk.  Je kan hier dan ook uren ronddwalen.

Behalve kastelen zijn er nog een aantal plaatsen die je zeker niet mag missen:

Bourges

In het charmante stadjes Bourges staat de Kathedraal Saint-Etienne. Deze gigantische, gotische kathedraal is 124 meter lang, 41 meter breed en 37 meter hoog.  Hij werd gebouwd tussen 1195 en 1255 voor de aartsbisschoppen van Bourges en staat sinds 1992 op de Unesco Werelderfgoedlijst. Waarschijnlijk werd hij ontworpen door dezelfde architect als die van de Notre Dame in Parijs.  

 

Kathedraal Bourges

Aubigny-sur-nère

Dit dorpje ten Noorden van Bourges telt amper 6000 inwoners en is vooral bekend om zijn Schots verleden.  Karel VII van Frankrijk schonk het dorp na de Honderdjarige Oorlog (1423) aan John Stuart, de Schotse legeraanvoerder die hem gesteund had tijdens deze oorlog. In  1512 werd de stad verwoest door een brand, waarna de Stuarts haar heropbouwden in Schotse vakwerkstijl.  Ongeveer 200 huizen uit die tijd zijn perfect bewaard gebleven.

Aubigny Sure Nere

Vendôme

Dit groene kunst- en geschiedenisstadje ligt ongeveer 150 km ten Zuid-Westen van Parijs en heeft nog talloze historische gebouwen.  Er zijn nog heel wat overblijfselen van de oude stadsmuren.   Boven in de oude stad vind je de een feodaal kasteel. Door het 6 hectare grote kasteelpark kan je prachtige wandelingen maken om te genieten van het uitzicht over de stad.

Langs de rivier vind je prachtige huizen en de kleine bruggetjes bezorgen het stadje een charmante sfeer.    Hier vind je ook het Ronsardpark met zijn voetgangersbruggetje en zijn oude wasplaats. De ideale plaats voor een romantische wandeling.

L’ Abbaye de la Trinité is een abdijkerk met een bijzondere gevel in gotische stijl. De Romeinse torenspits is maar liefst 80 meter hoog. Binnen tref je prachtige muurschilderen en oude glas-in-loodramen.

 

Abbaye De La Trinite In Vendome

Aan het Saint-Martinplein zijn veel oude huizen bewaard gebleven en in de Rue du Change zijn veel leuke  winkels.

Om de stad goed te ontdekken, kan je beste de 2 wandelroutes volgen.  Je moet alleen de goudkleurige spijkerkoppen om de grond te volgen.  

 • De eerste wandeling, ‘Au coeur de la ville’ (in het hart van de stad) duurt 1.5 uur en voert je langs de middeleeuwse vakwerkhuizen en langs de Abbaye de la Trinité en de l’Islette toren uit de 13de eeuw.
 • De tweede wandeling ‘Flânerie vers le château’ (slenteren richting château) duurt 1 uur en gaat de religieuze toer op.  Je komt langs de Sainte-Marie-Madeleine kerk, Saint-Pierre-la-Motte kapel en de oude Saint-Martin kerk. Verder ontdek je de overdekte markt, de Pont Neuf en Saint-Georges poorten.   Alleen al voor het uitzicht dat je hier hebt over de Vendôme moet je deze wandeling maken.

Honore de Balzac schreef zijn roman ‘Louis Lambert’ aan de hand van zijn intellectuele vorming in de Vendôme.

 

Honore De Balzac

Montrésor

Dit piepkleine plaatsje is geklasseerd als één van de mooiste dorpen van Frankrijk.  Het 11de eeuwse renaissancekasteel, de gotische huisjes en de oude wasplaats aan de oever van de rivier zijn zeker een bezoek waard. Vanaf de rivier heb je een prachtig zicht op het kasteel.

 

Montresor

Loches

 
Loches is een middeleeuwse vestingstad die haar historische karakter goed heeft bewaard.
 

Fontevraud

L’abbaye de Fontevraud is een gigantische abdij.  Het is een afzonderlijke tak van de Benedictijnen met 5 afdelingen:
 
 1. Le grand moûtier: nonnen
 2. La madeleine: leken zusters
 3. St-Lazare: leprozen
 4. St-Benoît: zieken
 5. St-Jean-de-l’Habit: mannen (broeders en priesters)
Abbaye Fontevraud

Turquant

In Turquant staat Moulin de la Herpinière, een molen uit de 12de eeuw.

 

Moulin De La Herpiniere

Saumur

Ook Saumur, de stad van protestanten en paarden heeft een prachtig kasteel.  Het is echter vooral bekend omwille van het Hunnebed van Bagneu.  De 15 neolitische dolmen wegen meer dan 500 ton.  Deze stenen vormen samen de grootste en meest regelmatige dolmenkamer van Frankrijk.  In Europa is alleen het Spaanse hunnebed in Malaga groter.
Oorspronkelijk deden deze Hunnebedden dienst als gemeenschappelijk graf.  Het Hunnebed van Bagneux heeft later echter ook dienst gedaan als schuur.

 

Domlmen Bagneux

Je ziet, deze regio is het walhalla voor liefhebbers van kastelen en geschiedenis.  Voeg daar nog een aangenaam klimaat, heerlijk eten en lekkere wijntjes aan toe en je hebt een top vakantiebestemming.

Wil jij ook naar de Loire?  Bekijk dan zeker deze aanbieding voor een 'Reis langs de mooiste kastelen van de Loire'.

Op deze kaart kan je de route volgen:

De Mooiste Kastelen Van De Loire

Ben je nog op zoek naar een goede reisgids?