Als Afrika-liefhebber dacht ik altijd dat Senegal een soort ‘Afrika voor beginners’ was. In de krokusvakantie snakten we naar een beetje zon en zochten we een bestemming die niet te ver weg was en niet teveel tijdverschil had. Senegal beantwoordde aan alle eisen, dus boekten we een reisje naar dit West-Afrikaanse land.

Le Lamantin Beach

Wij boekten een kamer in hotel Le Lamantin Beach en dat was echt een schot in de roos. Het hotel bestaat uit een verzameling ronde, oranje-orde huisjes met een rieten dak. De familiekamer beslaat een hele etage en heeft 2 slaapkamers. Midden tussen de huisjes ligt een heel gezellig zwembad en als je nog een paar meter verder loopt, sta je met je voeten in het zand. Het eten in het hotel is echt van ongelooflijke kwaliteit. Zelden aten we in een hotel zo verfijnd. Op het buffet vond je elke avond oesters en zee-egels en de geflambeerde pannenkoekjes waren zalig.

Wandel ’s middags het strand op en ga een paar honderd meter naar rechts. Daar vind je een strandtentje waar je de heerlijkste langousten kan eten. Ons kon je daar bijna elke middag vinden.

Ben je in voor een beetje avontuurlijke gastronomie? Eet diezelfde langoust dan bij restaurant du Port chez Sacha. Hier ben je echt in Afrika! Wij vroegen of we ‘verse’ langoust konden eten, waarop een mannetje zijn surfplank nam en een eind in zee peddelde. 5 minuten later stond hij naast onze tafel met een fuik vol langousten. Voor de zekerheid liepen we even mee naar de ‘keuken’.  Die bleek wel heel primitief, maar dat was niet te proeven.  De langoust was werkelijk om duimen en vingers bij af te likken. Je kan dit restaurantje vinden door vanuit het hotel links het strand op te wandelen.   Na een fikse wandeling zie je het vanzelf liggen. Je kan uiteraard ook een paard en kar huren en je laten brengen.  Je ziet dan ook meteen wat van downtown Saly.

Senegal Langoust

4 activiteiten in Senegal

Heb je genoeg langs het zwembad gelegen?    Boek dan één van de volgende activiteiten.

Zeevissen

In het hotel kan je een dag (of halve dag) trip boeken. Wij boekten gelukkig maar een halve dag want na een uurtje dobberen, werden zowel de kids als ik zelf zeeziek. We waren blij toen we terug vaste grond onder onze voeten voelden.  Maar als je een sterkere maag hebt, is het zeker een leuk uitstapje.

Buggy/quad

Huur een dag een buggy (2 personen) of quad en verken het binnenland met een gids. Bij de start kregen we een sjaaltje om voor onze mond en neus te binden.  Dat bleek geen overbodige luxe want we hebben heel wat stof gevreten.

Het was echter een super leuke uitstap. De gids reed voorop en loodste ons het binnenland in. We stopten bij een gigantische termietenheuvel en bij een familie die werkelijk in the middle of knowhere woonde. Geen elektriciteit of stromend water en van Apple hebben ze hier nog nooit gehoord. Vooral voor onze kinderen was het even een reality check (en een cultuurshock). We hielden halt bij de grootste baobab of apenbroodboom van Senegal. In de stam kunnen 8 volwassenen staan. Vroeger werden de doden onder de baobab begraven, maar sinds enkele jaren is dat wettelijk verboden.  Deze bomen zijn trouwens het symbool van Senegal.  

Senegal Buggy

“L’arrivée des pêcheurs” in Mbour

Een uitstapje naar Mbour is een absolute must. In de namiddag wemelt het op het strand van het volk.  De vrouwen wachten dan tot hun mannen met hun gekleurde vissersboten arriveren. Zij verkopen de vangst die hun mannen aan wal brengen. De terugkeer van de houten visserssloepen is prachtig en als je op het strand staat, voel je je echt in Afrika. Vlak achter het strand kan je leuke souvenirs kopen.  Onze zoon wilde perse een haaiengebit mee, maar daar hadden we bij thuiskomst veel spijt van.  Blijkbaar hing er nog wat haai aan de tanden, waardoor onze koffer uren in de wind stonk.  Loop ook nog even door de overdekte markt. Als je ziet hoe ‘verse’ vis en vlees hier aan de man worden gebracht, weet je waarom het niet verstandig is om bij de locals te eten. Hier zijn onze westerse ingewanden echt niet tegen bestand.  Deze trip was voor ons de top activiteit in Senegal.

Senegal L'arrivee Des Pecheurs

Lac Rose

Het Lac Rose is een zoutmeer op 25 km van Dakar en dankt zijn naam aan de roze/mauve kleur van het water. Door de hoge zoutconcentratie (380gram/liter) is vrijwel geen leven in het water mogelijk en blijven baders drijven zoals in de Dode Zee. Het meer is 3 meter diep, waarvan 1.5m uit zout bestaat. Het water komt ondergronds uit de oceaan onder de duinen door zodat het gezuiverd wordt. Sinds de jaren 70 wordt hier door de bevolking aan zoutwinning gedaan.  Iedereen mag er vrij komen werken. Het zout wordt gewoon uit het meer geschept en in hoopjes op het strand gestapeld.  Ieder heeft zijn eigen zoutberg met een bordje met zijn naam. Er zijn 3 kwaliteiten: het beste kan als keukenzout gebruikt worden, de tweede voor het inzouten van vis en de laatste wordt in Europa gebruikt om de sneeuw te doen smelten.  Een bezoek aan dit meer is een must tijdens je week in Senegal.

Uiteraard kent iedereen Lac Rose omdat de Rally Parijs-Dakar hier vroeger eindigde.

Senegal Lac Rose

Al deze uitstapjes kan je via het hotel boeken, maar je kan ze uiteraard ook op eigen houtje ondernemen.    Senegal is doorgaans vrij veilig, maar wij waren er 1 week voor de verkiezingen waardoor er in Dakar wel een grimmige sfeer hing.   Senegal is malariagebied, maar in het droge seizoen valt er geen mug te bespeuren.    Saly (waar de meeste hotels liggen), ligt op ongeveer 2 uur rijden van Dakar.  Er wordt momenteel een luchthaven gebouwd in Saly, maar dat gaat op z’n Afrikaans. Geen idee wanneer die klaar zal zijn (update dec 2018: de luchthaven is jammer genoeg nog steeds niet klaar).

Zoek je in de winter een zonzekere bestemming waar je strand kan afwisselen met een paar leuke uitstappen, dan zit je in Senegal zeker goed.

  • Reisduur:  9 dagen
  • Reistijd:  februari

Ben jij in Senegal geweest en heb je nog leuke tips?  Laat het ons zeker weten.

Ook in de ban van Afrika? Wil je graag meer weten over de verschillende safari bestemmingen en de beste reistijden, lees dan hier verder.

Like it? Pin it!

Senegal Pinterest
4 Activiteiten In Senegal