Tijdens de kerstvakantie wilden wij een weekje ontsnappen aan het gure Belgische weer.  De vereisten waren wederom: zonzeker, niet te ver vliegen, weinig tijdverschil en een paar leuke bezienswaardigheden.  Uiteraard kom je dan weer in Afrika, ons favoriete continent, terecht.

Enkele jaren geleden bezochten we Senegal en dat was ons super goed bevallen.  Sinds die tijd stond een vakantie in Gambia op ons lijstje.   

Gambia wordt omgeven door Senegal en grenst aan de Atlantische Oceaan.   Het land wordt in 2 verdeeld door de Gambia-rivier.

Geschiedenis van Gambia

Er zijn bewijzen gevonden dat Gambia rond het jaar 700 bewoond werd.  In die tijd trokken de Arabieren op veroveringstocht door Noord-Afrika.  Zij verjoegen de Berbers naar het zuiden.  Uiteindelijk kwamen die Berbers, samen met de islam, in Gambia terecht.

Van de 14de tot de 16de eeuw viel Gambia onder de macht van de keizer van Mali maar later kwamen de Europeanen aan het bewind.  De Britten hebben echter de grootste invloed gehad in Gambia waardoor Engels nog steeds de officiële taal is.  Zij organiseerden slaventransport op grote schaal.  De slaven werden verzameld en verscheept naar Amerika, Europa en het Caraïbisch gebied.  Naar schatting werden er op 50 jaar tijd ruim 3 miljoen slaven uit deze regio naar Amerika gebracht.   Door de miserabele omstandigheden stierf 15% van de slaven al tijdens de reis.  De slavenhandel werd in 1807 door de Britten en in 1856 door de Amerikanen afgeschaft.  In Gambia zelf werd de slavernij pas in 1906 afgeschaft.  Als je geïnteresseerd bent in deze geschiedenis moet je het boek ‘Roots’ van Alex Haley lezen of de gelijknamige tv-serie bekijken.

Gambia werd in 1965 onafhankelijk, maar viel nog onder het Britse Gemenebest.  Later verenigden ze zich met Senegal maar die samenwerking was maar van korte duur.  In 1970 werd Gambia een republiek en sinds 2015 is het een islamitische republiek.  Het overgrote deel van de bevolking is Moslim maar voorlopig leven de verschillende godsdiensten vrijwel zonder problemen naast elkaar.

Klimaat van Gambia

Gambia is subtropisch en heeft een droog seizoen van half oktober tot half juni.  Aan het einde van de droge tijd kan de temperatuur tot 40 graden oplopen.   Zelfs in de natte periode regent het gemiddeld slechts 12 dagen per maand, meestal ’s nachts of in de ochtend.

Economie

De economie is één van de zwakste ter wereld.  Er worden veel pinda’s uitgevoerd, maar de overige gewassen worden bijna uitzonderlijk voor eigen gebruik geteeld.   25% van de inkomsten komt uit de toeristenindustrie.  Een groot deel van deze toeristen komt uit Nederland en België.   Gambia heeft 2 miljoen inwoners en is één van de dichtstbevolkte landen van Afrika.

The Gambia (65)

Vervoer naar en in Gambia

Vanaf Nederland en België vlieg je in 6 uur tijd naar Banjul, de hoofdstad van Gambia.   Als je met TuiFly vliegt, maak je op de terugweg een tussenstop op de Kaapverdische Eilanden.

In Gambia zelf verplaats je je best per taxi.  Ze zijn spotgoedkoop en in overvloed aanwezig.  De groene taxi’s zijn officiëel, de gele (met groene streep) zijn niet officiëel en ongeveer 50% goedkoper.  Wij hebben tijdens ons verblijf echter weinig groene taxi’s gezien en hebben altijd met de gele gereden.  

Ook als je een daguitstap wil maken, kan je een taxi nemen.  Leg uit wat je wil doen en spreek op voorhand een prijs af.  Reken op ongeveer 20 euro per dag.

Je kan een auto huren, maar dat zou ik niet adviseren.  Voor Afrikaanse begrippen zijn de Gambianen nog goede chauffeurs, maar het blijft chaos.  Bovendien zijn veel wegen niet verhard en dus niet geschikt voor een huurwagen.

Wist je dat? In Gambia staat er maar 1 verkeerslicht.


Als je de Gambia-rivier over wil steken, doe je dat best met de veerboot tussen Banjul en Barre, een waar avontuur.

Gambia (131)

Hotels in Gambia

Wij kozen voor onze week in Gambia voor Coco Ocean Resort & Spa*****.  Volgens de gids het beste hotel in Gambia.  Het is een prachtig hotel in Moorse stijl.  De meeste kamers liggen in het hoofdgebouw, maar aan het strand staan enkele Beachclub houses met een enorm terras en op enkele stappen van het strand. Deze kamers mogen ook gebruik maken van een afzonderlijk zwembad aan het strand.  Wij boekten zo’n Beachclub house.

The Gambia (1)
Gambia (161)

Het hotel heeft alles om je een fantastische vakantie in Gambia te bezorgen.  Grote kamers, nog grotere terrassen, een tropisch strand voor de deur,….   Maar, de schilder en klusjesman moeten dringend aan de slag.  Gedateerde inrichting, afbladderende verf, beddegoed en handdoeken hebben hun beste tijd gehad,…   Ik word daar niet echt vrolijk van.

Coco Ocean Resort

Daartegenover staat dan weer wel dat je er heel lekker kan eten.  In de ochtend eet je à la carte en kies je uit een omelet, banana pancakes, Coco Ocean waffles en nog veel meer.  Ik verkies een buffet omdat ik graag van alles wat proef, maar alle gerechtjes waren mooi gepresenteerd en lekker.

’s Middags kan je in het beach restaurant terecht voor een pasta, pizza, hamburger,….   Vanaf het terras heb je een prachtig uitzicht over het strand en de oceaan.

’s Avonds serveren ze in het hoofdrestaurant westerse gerechten.  Wij waren echter fan van het beach restaurant want daar serveren ze heerlijke Thaise gerechten.   De loempia’s werden elke dag vers gemaakt en ook de andere gerechten waren super.  Beef Lok Lak of een wokgerecht waarbij je zelf de ingrediënten mag kiezen, zijn aanraders.

The Gambia (16)
The Gambia (12)
The Gambia (14)
The Gambia (11)
Gambia (172)

Het hotel ligt op een half uurtje van de luchthaven en op 20 minuutjes wandelen van de Senegambia Strip (in de badplaats Kololi).

Tijdens ons verblijf ontmoetten we mensen die in Gambia Coral Beach Hotel & Spa ***** en het Kairaba Beach Hotel***** verbleven.  Ook zij hadden dezelfde commentaar.  Het hotel is prima maar er is veel achterstallig onderhoud.
Kortom, als je op vakantie naar Gambia gaat, verwacht dan niet de luxe die je in andere vakantieoorden krijgt.  Het is allemaal een beetje met de Afrikaanse slag.

Restaurants in Gambia

Als je in de buurt van Kololi verblijft, kan je naar de Senegambia Strip voor wat ambiance.  Hier barst het van de barretjes en restaurants.  Een van de betere keuzes is African Queen.

Om de hoek van de Senegambia Strip vind je Gaya.  Dit zou het beste (en duurste) restaurant in de regio zijn.  Wij aten er met 5 personen een hoofdgerecht, flesje wijn en wat frisdrankjes voor 80 euro.  Het restaurant is heel gezellig ingericht en de bediening is super.  De nasi goreng en de pasta met seafood zijn heerlijk.  

Gambia (79)
Gambia (93)

Naast hotel Coco Ocean (links als je naar de oceaan kijkt) ligt een gezellig terras waar je terecht kan voor een drankje en een heerlijk Afrikaans gerecht.  Een frisdrankje kost minder dan een euro en voor minder dan 5 euro eet je er een heerlijk stoofpotje met rijst.  Bij zo’n stoofpotje drink je een flesje Julbrew, het lokale biertje.

The Gambia (21)
The Gambia (20)
The Gambia (22)

10 bezienswaardigheden in Gambia

Kololi

  • Wandel over de Senegambia Strip

Dit kustplaatsje heeft maar 1 belangrijke straat: The Senegambia Strip.  ’s Avonds verzamelen toeristen en locals hier voor een leuk avondje uit.  Loop eens langs de vele winkeltjes en zoek een plaatsje in één van de gezellige bars of restaurantjes.

  • Bezoek het Bijilo Forest Park

Vroeger was heel de kuststreek hier bebost.  Door de bouw van hotels is een groot deel verdwenen.  Bijilo Forest Park en Nature Trail (ook wel Monkey Park genoemd)  is een stukje regenwoud van ruim 50 hectare waar veel vogels en apen zitten.    Er is een 4.5 km lang wandelpad aangelegd.  Onderweg zijn er bankjes geplaatst en schaduwrijke plaatsen voorzien waar je rustig van de omgeving kan genieten.

Het is in principe verboden om de apen te voeren.  Aan de ingang staan er echter locals die je nootjes willen verkopen.  Veel toeristen laten zich daardoor verleiden waardoor de apen wennen aan mensen en agressief worden als ze niets krijgen.  Vooral de apen achteraan in het bos zijn agressief want de nootjes zijn meestal op voor de bezoekers aan het einde van het park zijn.  Er zijn genoeg fruitbomen in het park waar de apen zich tegoed aan doen.  Bovendien zijn noten helemaal niet zo gezond voor hen.

Ons hotel lag vlakbij het Bijilo Forest waardoor de apen ook vaak in de tuin van ons hotel zaten.  In de ochtend hoorden we hen vaak over het dak van onze kamer rennen.  

The Gambia (3)

Geniet van een dagje aan het strand

De stranden zijn hier prachtig.  Parelwit zand, wuivende palmbomen en hier en daar een gezellig barretje.  Er lopen locals over het strand die fruit, noten of koele drankjes verkopen.  Ze maken graag een praatje (in de hoop je iets te verkopen of om zich aan te bieden als gids), maar als je vriendelijk zegt dat je geen interesse hebt, laten ze je ook meteen met rust.  Het is hier niet voor niets The Smiling Coast of Africa.

Andere gezellige stranden: Builo Beach, Paradise Beach in Sayang en Kotu Beach.

Hou er rekening mee dat de Atlantische Oceaan hier een sterke onderstroming heeft. Laat je niet verrassen en blijf uit het water als de rode vlag uithangt.  

Gambia (168)
Gambia (175)

Bakau

In het strandplaatsje Bakau zijn een aantal interessante bezienswaardigheden.

Bezoek Kachikally Crocodile Pool and Museum

In een stukje regenwoud ligt een plas waar ongeveer 80 nijlkrokodillen leven.  Je kan hier een korte wandeling door het regenwoud maken.  Aan de poel liggen heel wat krokodillen bij elkaar, maar ook onderweg in het bos zie je er wel eens eentje liggen.  Ik vermoed dat ze goed gevoed worden want ze lijken geen zin te hebben in een hapje toerist.   

De poel is één van de drie heilige plaatsen waar vruchtbaarheidsrituelen worden gehouden

In het park ligt ook een klein Afrikaans museum.

Gambia (6)
The Gambia (26)
Gambia (12)
The Gambia (28)
  • Verken de Volksmarkt

Je bent niet in Gambia geweest als je geen markt hebt bezocht.  In het centrum van Bakau is het een drukte van jewelst op de plaatselijke markt.  Prachtig geklede Gambiaanse vrouwen doen hier hun inkopen.

The Gambia (34)
  • Aanschouw de aankomst van de vissers

Tijdens je vakantie in Gambia moet je minstens één keer naar een vissershaven.  In de loop van de dag arriveren de mannen met hun prachtig geschilderde prauwen met hun vangst.  De geur van vis komt je al van ver tegemoet.  Er liggen overal golfplaten waarop vis te drogen ligt en vrouwen verkopen de verse vis die hun man net aan land brengt.  In de donkere, bouwvallige rookhuizen wordt de vis gerookt.  Ondertussen hoor je overal het gekrijs van meeuwen die over het strand vliegen om een graantje (in dit geval visje) mee te pikken.  Een vergelijkbaar tafereel vind je op het strand van Tanji.

Opgelet: Gambia is The Smiling Coast of Africa en ze zijn over het algemeen super vriendelijk.  Hier hebben ze echter niet graag dat je foto’s maakt.  Wees dus een beetje discreet en vraag toestemming.  Meestal vinden ze het dan wel ok.

Gambia (76)
Gambia (72)
Gambia (69)
Gambia (67)

Serrekunda

  • Verdwaal in de grootste markt van Gambia

Serrekunda is de grootste stad van Gambia en hier proef je de hectiek van een Afrikaanse stad.   De plaats is vooral bekend omwille van haar grote markt.  Wandel even door de talloze steegjes en geniet van de geuren en kleuren.  Tijdens het weekend geniet je ook nog van een partijtje Afrikaans worstelen.

The Gambia (33)

Kotu

  • Verken het platteland

In Kotu kom je in een heel andere wereld terecht.  Groene rijstvelden, jungle, palmplantages,….   Proef een vers afgetapt palmwijntje.

Banjul

Ook de hoofdstad Banjul is een bezoekje waard.  Een deel van de straten is verhard, maar eens je de hoofdweg verlaat vind je hier ook veel zandwegen.  Na een bezoekje aan de stad zie je helemaal oranje door het stof.

Gambia (154)
  • Arch 22

Een van de enige bezienswaardigheden is de Arch 22, een 36 meter hoge triomfboog ter nagedachtenis van de militaire coup in 1994.   

Gambia (99)
  • Albert Market

Verdwaal tussen de stalletjes van deze drukke markt.  Groenten, fruit, vis, vlees en fake designer spullen alom.

Naast al deze bezienswaardigheden, kan je ook nog een paar leuke daguitstappen  in Gambia maken om je week in  te vullen. 

Like it? Pin it!

Een Week In Gambia

Nog op zoek naar een reisgids?