Als natuurliefhebber stond IJsland al lang op mijn verlanglijstje.    De verwachtingen waren dan ook hooggespannen toen we eindelijk naar Reykjavik vlogen.

Voor we aan de reis beginnen, eerst enkele 'wist-je-datjes' over IJsland.

  • IJslanders zijn erg chauvinistisch?   Ze willen hun taal zo zuiver mogelijk houden dus ze weren zoveel mogelijk vreemde woorden en uitdrukkingen.    
  • Ze hebben ook hun eigen ras paarden, de IJslander.   Er mogen geen andere paarden ingevoerd worden op het eiland om het ras zuiver te houden.   
  • En wist je dat Napoleon hier nooit geweest is?   Daardoor zijn er maar een beperkt aantal achternamen.  Alle anderen hebben als achternaam de voornaam van hun vader met als achtervoegsel ‘son’ (zoon) of ‘dottir’ (dochter) 

Maar nu op naar de belangrijkste info over IJsland want hier valt echt zoveel te beleven.

The Blue Lagoon

Na aankomst haalden we onze huurauto af en zetten we meteen koers naar de eerste halte, The Blue Lagoon.    The Blue Lagoon is een in een lavaveld aangelegd meer met heerlijk warm water.   Het water is extreem zout (12.5%) en komt uit 1800m diepe bronnen en heeft dan een temperatuur van 70°C.  De bodem bestaat uit een soort witte klei die heel goed zou zijn voor de huid (o.a. voor de behandeling van psoriasis).     Neem een heerlijk bad zodat je je reis volledig ontspannen kan beginnen.

Toen wij Ijsland bezochten (2002) was het nog super rustig in The Blue Lagoon.  De laatste jaren is IJsland echter helemaal hot waardoor het een drukte van jewelst is.    Sla The Blue Lagoon over en bezoek de Reykjadalur Hot Springs, een prima alternatief.

Ijsland Blue Lagoon

Land van watervallen, geisers en ander natuurschoon

We zetten onze reis verder en passeren we het ene natuurwonder na het andere.

De eerste halte is Pingvellir (spreek uit als Thingvellir).   Dit nationaal park is in feite een grote verzakking (ongeveerk 240 km² groot) waar je duidelijk de Midden-Atlantische rug (geologische grens tussen het Noord-Amerikaans en Europees continent) kan zien.    De verzakking zelf is niemandsland.   De natuur is hier echt overweldigend mooi.   Je kan het water uit de riviertjes en meren gewoon drinken.    Ook op historisch gebied is het een heel belangrijke plaats.   Vroeger was het de plaats waar elke zomer een grote bijeenkomst plaats vond om vetes te beslechten, huwelijken te sluiten, om zaken te doen en recht te spreken, om mensen te executeren,....     In het jaar 1000 werd hier besloten dat het Christendom de officiële godsdienst zou worden.  Tegenwoordig is het de plaats voor belangrijke historische gebeurtenissen.   In 1944 werd hier bv. IJslands onafhankelijkheid hier uitgeroepen.

117 1721 Img

Onderweg naar de geisers passeren we ‘Kerid’.   Kerid is een explosiekrater die zich gevuld heeft met het blauwste water dat je ooit gezien hebt.

117 1738 Img

En dan komen we eindelijk aan één van de belangrijkste bezienswaardigheden van IJsland, de geisers.   IJsland is een zogenaamde hotspot (net zoals Hawaii).   Dat is een gebied met een bovennormale magmaproductie.   Die hoge temperaturen en uitzonderlijk activiteit onder de grond verklaart veel van de prachtige natuurverschijnselen.
De Geysir is de bekendste geiser maar door vervuiling heeft hij een deel van zijn activiteit verloren.   Vroeger gooiden ze nl wasmiddel in de geiser om te zorgen dat hij op bevel uitbarstte.      Hierdoor spuit hij nu nog maar 1 of 2 keer per dag.   De nabijgelegen Strokkur spuit echter ongeveer elke 10 minuten 10 tot 20 meter hoog.    Het is echt spectaculair om te zien hoe het water begint te borrelen, een grote bel vormt en uiteindelijk meters hoog de lucht in vliegt.

117 1751 Img
117 1759 Img
117 1746 Img
117 1752 Img

We zijn de geisers nog maar net voorbij of we passeren Gullfoss.    Dit is één van IJslands mooiste watervallen.    Het neerstortend water veroorzaakt grote wolken van fijne nevel waardoor er bijna altijd een prachtige regenboog te zien is boven de waterval.    Hieraan dankt de Gullfoss zijn naam, Gouden Waterval.

Ijsland Gullfoss

De volgende dag starten we opnieuw met een bezoek aan een waterval.    De Seljelandsfoss is een smalle maar heel hoge waterval.   Voorzie stevige wandelschoenen en een regenjas en maak zeker een wandeling over het glibberige pad dat achter de waterval loopt.    Wandel daarna de berg (heuvel) op en zoek de Paradisarhellir of de paradijsgrot.

Seljelandsfoss Ijsland
Achter Seljelandsfoss Ijsland

Hoe rijd je door een rivier?

Na de vorige stop passeer je een redelijk ruig gebied en moet je met de auto een aantal rivieren over.    Als je een auto huurt, krijg je goed uitgelegd waar je op moeten letten.    Wij werden echter iets te overmoedig!   Wij (lees: mijn man) vonden de oversteek zo leuk dat we beslisten om dat nog eens te doen.    Niet slim, want bij het achteruitrijden schepte de bodemplaat zoveel water dat die onder de auto onderuit viel.   Gelukkig deed de volgende waterval ons dit ongelukje snel vergeten.

Legendes

De Skogarfoss is een 60 meter hoge waterval.   Volgens de legende heeft kolonel Prasi een kist met goud onder deze waterval verborgen.   Er is vaak naar gezocht, ook door ons, echter zonder resultaat.   

In Vik moet je het zwarte zandstrand bezoeken.   Vanop het strand heb je zicht op een aantal hoge rotspunten in zee.   Men beweert dat dit de resten zijn van een driemaster die door trollen in zee werd getrokken.   Ze werden echter verrast door de zonsopgang waardoor ze samen met het schip versteenden.

Vik Ijsland Basalt
Vik Ijsland

In Nupsstadur kan je een piepklein turfkerkje uit de 17de eeuw bezoeken.   En we bedoelen echt piepklein.  Het kerkje is amper 5 meter op 2.5 meter.   In de buurt staat ook nog een boerderij en een paar plaggenschuurtjes.

Je hebt het misschien al gemerkt, maar ik ben gek op legendes.   De volgende stop was dus ook een echte must.  Laufskalavördur is een heuvel die bezaaid is met talloze steenmannetjes (stapeltjes stenen).   Niemand weet waarom, maar iedereen die hier voor de eerste keer langskomt werd verondersteld een steen op het heuveltje te leggen om zo gevrijwaard te blijven van pech onderweg.

Laufskalavordur Ijsland

Kirkjubaejarklaustur was lang één van de grootste boerderijen van de streek.  Ondertussen is het zelfs een flink dorp. Het dankt zijn naam aan een benedictijnenklooster dat hier van 1186 tot 1550 heeft gestaan.   Op de bergtop zouden 2 nonnen begraven liggen die werden verbrand omdat ze de kloosterregels hadden ontdoken.    De ene had zich met mannen opgehouden en de andere had onaardige dingen gezegd over de paus.    

Het meer vlakbij heet Systravatn, het meer van de zusters.   Het dankt zijn naam aan 2 nonnen die hier altijd kwamen baden.   Op een dag zagen zij een hand met een mooie gouden ring uit het water reiken.   Toen ze de ring wilden pakken werden ze door de hand onder water getrokken.   Sindsdien is er niets meer van hen vernomen.

Ben jij ook zo gek op legendes?  Dan kan je in IJsland echt je hartje ophalen.

Gletsjers en ijsbergen

IJsland is uiteraard ook bekend om zijn gletsjers.  De Vatnajökull is na de ijskap van Groenland de grootste gletsjer op aarde.   Deze ijsmassa van 8100 km² is waarschijnlijk ongeveer 2500 jaar geleden ontstaan, is ongeveer 900 meter dik en verplaatst zich met een snelheid van 800 meter per jaar.

Gletsjer Ijsland Vatnajokull

Na de gletsjer rijd je door een enorme troosteloze spoelzandvlakte.   Deze vlakte werd gevormd door gletsjerrivieren.   In 1974 lukte het eindelijk om hier bruggen te bouwen die niet werden weggespoeld.  In 1996 ging het echter mis.    Door de uitbarsting van een vulkaan onder de Vatnajökullgletsjer ontstonden er grote hoeveelheden smeltwater.   Die massa water tilde de gletsjer rond het meer op waardoor het meer leegstroomde.   Dit zorgde voor een ware vloedgolf.  Op zijn hoogtepunt stroomde er 45000 m³ water en ijs per seconde richting zee.    Na afloop lagen er op de vlakte ijsblokken zo groot als een gebouw van 6 verdiepingen.    Stop dus zeker even aan het monument dat doet herinneren aan deze ramp.

Na deze vlakte kom je echter aan Jôkulsarlon, een prachtig gletsjermeer.  Voor mij was dit het hoogtepunt van de reis.     Ik heb nog nooit zoiets moois gezien.    Op deze plaats werd niet voor niets de openingsscene van de Bondfilm  ‘A View to a Kill’ opgenomen.  

Het water is prachtig gekleurd, er dobberen gigantische ijsbergen en met geluk zie je een zeehond voorbij zwemmen.    Boek zeker een tochtje met een amfibievoertuig.    Voorzie wel warme kleren want het is hier echt ijskoud!   

Gletsjermeer
Gletsjers

Na dit natuurschoon zetten we koers naar Reykjavik.   Na enkele dagen in de woeste natuur lijkt zelfs een stad als Reykjavik druk en dichtbevolkt. 

Niet te missen

In IJsland moet je absoluut een keer op een IJslander hebben gereden.    Op verschillende plaatsen kan je tochten boeken.   Zelfs als je nog nooit op een paard gezeten hebt, kan je mee.   Deze robuuste paarden zijn zo rustig en zacht van karakter dat zelfs een onervaren ruiter met gemak een tochtje kan maken.

Vanuit IJsland ben je zo in Groenland.  Aangezien dat niet meteen een vakantiebestemming is, moet je zeker van de gelegenheid gebruik maken om een daguitstapje te maken.     Hier zie je echt alleen maar sneeuw, af en toe opgevrolijkt door een dorpje met felgekleurde huisjes.    Het landschap is echter zo desolaat dat ik wel begrijp waarom er een enorm drankprobleem heerst onder de lokale Inuits (Eskimo is blijkbaar een scheldwoord).

Groenland

Als je in het juiste seizoen (zomer) in IJsland bent, moet je in Olafsvik zeker een walvissafari boeken.

Nog een kleine tip: je hoeft echt niet heel IJsland rond te rijden.   Als je enkel de zuidkust doet, heb je de mooiste dingen wel gehad.   Je kan al dat moois makkelijk op een week zien.

Wij reisden in juni omdat de temperatuur dan wat zachter is en het bijna dag en nacht licht is.    Maar als je wel wat kou kan verdragen, dan schijnt de winter in IJsland ook fantastisch te zijn (als je er niet woont).   De bevroren watervallen leveren spectaculaire plaatjes op.  Als je op zoek bent naar een echte arctische ervaring moet je Spitsbergen eens overwegen.  Ontdek Spitsbergen staat boordevol informatie.

Ik vind gastronomie en charmante hotels heel belangrijk tijdens de vakantie.   Daar ontbreekt het een beetje aan in IJsland, maar de verpletterende schoonheid van de natuur maakt in dit geval alles goed.   Ijsland is dan ook niet voor niets één van mijn favoriete vakantiebestemmingen.


REISDUUR: 1 week

REISTIJD: juni

Iceland Pinterest