Na een fantastische rondreis door Zuid-Afrika waarbij we de Panoramaroute en de Tuinroute volgden, namen wij vanuit Kaapstad het vliegtuig naar de Victoria Falls in Zimbabwe voor het allerlaatste deel van onze vakantie.  

Victoria Falls Zimbabwe

Victoria Falls Hotel

Wij sloten onze vakantie af in het historische The Victoria Falls hotel.    Dit iconische hotel uit 1904 hoort met recht en rede bij The Leading Hotels of the World.   De perfecte plaats om een betoverende huwelijksreis af te sluiten met een absoluut hoogtepunt.  Het hotel is uitmuntend, maar de ligging is echt top of the bill.  Van hieruit heb je namelijk een fantastisch zicht op de Victoria Watervallen en op de imposante Victora Falls Bridge

Het hotel en de omgeving ademt de koloniale grandeur van lang vervlogen dagen.  Je waant je hier meteen Livingstone.   Het Victoria Falls Hotel werd destijds gebouwd als verblijf voor de werkkrachten die de Victoria Falls Bridge moesten bouwen in opdracht van Cecil Rhodes.  Hij droomde ervan om een spoorlijn aan te leggen van Kaapstad naar Cairo.  Cecil Rhodes stond erop dat de brug op een plaats passeerde waar je de 'rook' van de Victoria watervallen zag.

In het Victoria Falls hotel serveren ze, zoals het Engelsen betaamt' een zalige high tea en de beste Gin Tonics.  Vanaf het terras geniet je van het spectaculaire uitzicht op de Victoria falls en de brug over de Victoria Watervallen.   

Kamers in het Victoria Falls hotel

De luxueus ingerichte kamers zullen zelfs de meest verwende reizigers niet teleurstellen.  Maar voor meer dan 200 dollar per persoon per nacht mag je al wel wat verwachten. Het Victoria Falls hotel zal je echter niet teleurstellen.

Victoria Falls Hotel

Victoria Falls Klimaat

De Victoria Watervallen kan je in principe het hele jaar bezoeken.    In april bereikt het watervolume een hoogtepunt waardoor je gegarandeerd kletsnat bent na je wandeling langs de Victoria Falls.  De 'rook' van de Victoria watervallen is zo dik dat het zicht beperkt is.

In mei en juni word je waarschijnlijk nog flink nat maar het zicht is al wat beter.  Als je aan de Zambiaanse kant van de Victoria Falls logeert kan het zijn dat je niet tot aan de watervallen kan wandelen omdat dat te gevaarlijk is.   Een helikoptervlucht over de Victoria watervallen is dan een goed alternatief.

Van juli tot oktober neemt het watervolume af maar blijft het zicht  op de Victoria watervallen spectaculair.   Het is de perfecte periode voor wandelingen, boottochten of een duik in Devil's Pool.  

Devil's Pool is een een poel, vlakbij de afgrond van de Victoria Falls.   Je kan hier rustig ronddobberen terwijl enkele centimeters verder het water met een ongelooflijke kracht de afgrond in duikt.  Om de poel te bereiken moet je wel een gids nemen.

Vanaf november tot januari is het zo warm dat de Victoria watervallen bijna droogvallen.  

Victoria Watervallen

Vooraf stelde ik iets à la Niagara voor, maar niets is minder waar.   Niagara is een kleine kermis, midden in de stad maar Victtoria Falls ligt midden in de natuur.  Met haar 1708m zijn de Victoria watervallen de breedste waterval ter wereld.   Per minuut valt er 500 miljoen liter water over de rand.  De waterval ligt in de Zambezi op de grens van Zimbabwe en Zambia.  En uiteraard staat dit natuurspektakel op de Unesco-werelderfgoedlijst.


De eerste blanke die de de Victoria watervallen zag was Dr. Livingstone.  Hij week bij de naamgeving voor de eerste en enige keer in zijn leven af van zijn gewoonte om de plaatselijke namen te behouden. Hij noemde deze watervallen naar de toenmalige koningin van het Verenigd Koninkrijk, koningin Victoria. De lokale bevolking noemt deze watervallen Mosi-oa-Tunya    (de rook die dondert).

De wandeling langs de Victoria watervallen is werkelijk fantastisch.  Dit natuurspektakel valt met geen woorden te beschrijven.  Ik kan hier uren van genieten. In dit geval zeggen foto's meer dan woorden

Victoria Watervallen 2

Activiteiten in de buurt van Victoria Falls

Wil je de Victoria watervallen vanuit een ander perspectief zien, boek dan een raftingtocht op de Zambezi.    Onder begeleiding van ervaren gidsen bedwing je de onstuimige Zambezi rivier.  

Zoek je een adrenaline kick?    Boek een bungee sprong vanaf de Victoria Falls bridge.   Destijds was dit met 111 meter de hoogste sprong ter wereld.  Ondertussen zijn er veel hogere sprongen mogelijk, maar de locatie blijft volgens mij onovertroffen.  Mijn man boekte een sprong, maar vond het toch wel heel angstaanjagend toen hij op het platform stond.  Toen duidelijk was dat hij zijn geld terug kreeg als hij niet sprong, was de beslissing snel gemaakt.  Hij heeft dus niet gesprongen maar bungee springen toch van zijn bucketlist geschrapt.

In het Victoria Falls treinstation kan je een treinrit boeken met een oude locomotief die je tot in Zambia brengt.     Hier kan je de Victoria watervallen vanaf de andere oever bekijken.   

Trein Op Victoria Falls Bridge

Rondreizen door Zimbabwe is momenteel minder veilig maar een uitstap naar de Victoria watervallen is perfect te doen.  Het is dan ook een prima verlenging van je rondreis door Zuid-Afrika.

Wij vlogen destijds met Air France, maar ook KLM vliegt meermaals per week op Johannesburg en Zuid-Afrika.    Alle maatschappijen die Zuid-Afrika aandoen, bieden nachtvluchten aan.   KLM vliegt echter op de heenweg overdag.

Ook in de ban van Afrika?  Als je graag meer wil weten over verschillende safari bestemmingen en de beste reistijden, lees dan hier verder.

Boek bijvoorbeeld een African Night Safari en verleng deze met een bezoek aan de Victoria Watervallen.

Like it? Pin it!

Zimbabwe Victoria Falls