Ik stond deze zomer voor de uitdaging om mijn 14-jarige zoon wat cultuur bij te brengen. Als student in een kunstrichting moet je toch een beetje op de hoogte zijn van de Vlaamse klassiekers.  De Magritte Experience (link) was al een schot in de roos.  Zou dat met het Rubenshuis in Antwerpen ook lukken?

De aanleiding voor het bezoek aan de Rubenshuis was het nieuwe schilderij dat hier sinds kort wordt tentoongesteld.   David Bowie was een kunstliefhebber en eind vorig jaar werden de meesterwerken die hij bezat, geveild.  Een Belg kocht  het prachtige altaarstuk van de Venetiaanse oude meester, Tintoretto.   Het kunstwerk was meer dan 30 jaar in het bezit van David Bowie en was nog nooit aan het publiek getoond.

 

Antwerpen (20)

Ook aan de randevenementen (om de motivatie te verhogen) werd voldaan.  Er ging een vriendje mee, we zochten een leuk restaurant en er kon achteraf nog wat geshopt worden.

Over het Rubenshuis

Het prachtige gebouw aan de Wapper is het stadspaleis waar Rubens met zijn gezin woonde. Je ziet hier dus niet alleen een groot aantal van zijn meesterwerken, maar je dwaalt door het huis waar deze grootmeester ooit leefde en werkte.

 

Antwerpen (7)

Als je door de hoofdpoort binnenstapt, kom je op een prachtig binnenplaats terecht. Aan je linkerzijde ligt het woonhuis, rechts zie je zijn voormalig atelier.  Daarachter ligt de tuin, die een reconstructie is van de tuin van weleer.

Antwerpen (1)
Antwerpen (2)
Antwerpen (10)

Op de site van het Rubenshuis vatten ze Rubens kort samen:

Hij kon alles en hij wist alles. Hij was een briljant en veelzijdig kunstenaar, leidde een groot atelier, sprak zijn talen, verzamelde kunst, ontwierp zijn eigen huis, reisde als diplomaat door Europa en was geïnteresseerd in wetenschap. Rubens was een alleskunner.

Briljant bezoek

Wij trokken uiteraard naar Antwerpen om het kunstwerk te zien dat jarenlang David Bowie’s woonkamer sierde (hoewel ik me kan voorstellen dat het in een kluis werd bewaard).

Naast dit prachtige altaarstuk en tal van meesterwerken van Rubens, vind je hier portretten van andere Antwerpse meesters als Anthony van Dyck en Jacob Jordaens.

 

Antwerpen (4)
Antwerpen (3)

Maak bij je volgende bezoek aan Antwerpen even tijd voor wat cultuur. (link)

Achteraf kan je jezelf belonen met een lekkernij van een andere kunstenaar in het Frites Atelier van Sergio Herman.

 

Antwerpen (13)
Antwerpen Rubenshuis (2)

Ben jij in het Rubenshuis geweest? Laat ons weten wat je er van vond.