Logeren in bijzondere plaatsen of hotels is onze passie.  Onlangs logeerden wij in een kasteel in Frankrijk.  Tijdens het Hemelvaartweekend trokken wij naar de Franse Jura en waanden we ons enkele dagen kasteelheer en kasteelvrouw in Chateau Amélie.

Hoe bereik je Chateau Amélie?

Het dorpje Thoirette ligt op 670 km van Brussel en op 860 km van Amsterdam. Het is dus makkelijk te bereiken met de auto.

Wil je liever vliegen dan is Genève de beste keuze want dat is slechts 40 km verwijderd van Chateau Amélie.   Lyon, op 80 km van Thoirette, is ook een optie

Logeren in een kasteel in Frankrijk

Bijzonder overnachten in Chateau Amélie

Heb jij altijd al eens willen logeren in een kasteel in Frankrijk, dan is  Chateau Amélie, een prachtig petit-chateau in het dorpje Thoirette in de Franse Jura, iets voor jou. 

Thoirette is zo’n charmant Frans dorpje waar iedereen elkaar nog kent.  Het kasteel ligt aan de oever van de 190 km lange rivier Ain, een zijrivier van de Rhône en vanop het terras geniet je van een fabelachtig uitzicht. 

Chateau Amelie (57)
58089632986 080da0f4 B245 4999 998a A3b9d0373425 2

Je overnacht in een kasteel met 7 kamers met ensuite badkamers.  Vijf kamers hebben een tweepersoonsbed en 2 kamers hebben een stapelbed.   In de woonkamers zijn nog twee zetelbedden ter beschikking.

Boven is een grote keuken met een grote woonkamer en beneden is een kleine keuken met een eetkamer.

Op het ruime terras ligt een zwembad maar tijdens warme dagen kan je ook een duik nemen in de rivier.

Chateau Amelie (80)

All-in concept

 
Chateau Amélie is het perfecte adres voor families, vrienden of bedrijven.   Je huurt het kasteel namelijk volledig af voor je gezelschap.  Je logeert niet alleen luxe maar je hebt tijdens je verblijf ook een privé-chef, gastheer, gids en huishoudster ter beschikking.   Chateau Amélie combineert de privacy van een eigen huis met de service van een 5-sterren hotel.  Bijzonder overnachten op zijn best.
 
Jurgen, de uitbater, is van alle markten thuis.  Hij was ongeveer 10 jaar eigenaar van een succesvol gastronomisch restaurant in Turnhout en was regelmatig te zien als kok op de regionale zenders.   Op zoek naar een nieuwe uitdaging, kwam hij terecht in Retie waar hij boutique hotel Villa Tilia uitbaatte.  Dat smaakte naar meer, waardoor hij uiteindelijk in de Franse Jura belandde.

Je all-in verblijf is inclusief het volgende:

  • Overnachting voor 14 personen
  • Luxe ontbijt
  • Lichte lunch
  • Gastronomisch diner
  • 24/7 gevulde koelkast met wijn, bier, water, frisdrank,….
  • Gids/begeleider (indien gewenst) om wandelingen te maken, wijnboeren of kaasmakers te bezoeken,….

PRIJS

Vanaf 1 januari 2021 tot 1 mei 2021 betaal je 1750 euro per overnachting.   Er is plaats voor 12 personen.  In dat geval betaal je dus maar 146 euro per persoon per nacht.  Alle maaltijden en dranken zijn inbegrepen in deze prijs. 

Minimum aantal gasten: 6

Chateau Amelie (20)

Activiteiten in de omgeving van Chateau Amélie

Dauwwandelingen

De vroege vogels kunnen ’s morgens een heerlijke dauwwandeling maken met de gastheer (of de  châtelain zoals ze hem in het dorp noemen).   Hij neemt je mee voor een pittige boswandeling terwijl de Franse Jura ontwaakt.  Na deze wandeling smaakt het ontbijt extra goed.

Chateau Amelie (29)

Natuurwandelingen

De gastheer neemt je mee op een avontuurlijke wandeling door de omgeving.  Onderweg passeer je prachtige watervallen en een stuk van de wandeling loopt door de rivier.  Je kan echt niet geloven dat je ‘maar’ in Frankrijk zit.  Bij mooi weer kan je onderweg zwemmen, onder de waterval lopen en van de waterval naar beneden springen.  Onze kinderen vonden het het leukste dat ze in jaren gedaan hebben. 

Voor mij liep het iets minder goed af.  Ik stapte in een put in de rivierbedding en brak mijn voet.  Ik word de komende twee maanden dus nog dagelijks herinnerd aan die bijzondere overnachting in een kasteel in Frankrijk.

Chateau Amelie (23)
Chateau Amelie (23)

Spring eens van een brug

Nog meer fun voor de avonturiers onder ons.  Vlakbij het kasteel is een brug waar de plaatselijke jeugd zich komt amuseren.  Er hangt een boom schuin over de rivier en daaraan hebben ze een liaan bevestigd.  Jong en oud vermaakte zich hier heel wat uren met het vervolmaken van hun tarzan-technieken.

Bezoek een wijnboer

Jurgen neemt je graag mee naar een lokale wijnboer voor een rondleiding en degustatie.  De wijnen uit de Jura zijn minder bekend, maar daarom niet minder lekker.   

De ‘Vin Jaune’ is een specialiteit uit de Jura.  Vin Jaune of ‘gele wijn’ is gemaakt van de savagnin, een druivenras dat buiten de Jura weinig wordt gebruikt.  Deze bijzondere wijn mag pas na 6 jaar en 3 maanden worden gebotteld en mag in feite pas 10 jaar na botteling gedronken worden.  Als de kurk goed blijft is de fles na 100 jaar nog steeds een lekkernij.

Vin Jaune

Bezoek een fromagerie of kaasmaker

De Jura is  ook de streek van de kaasmakers.  De beroemde raclette is afkomstig uit deze regio.  Er zijn heel wat kaasmakers in de regio waar je terecht kan voor een rondleiding en proeverij.

Enkele bekende kazen uit de Jura zijn de Comté kaas, Morvier, Bleu de Gex, Bleu du Haut-Jura, Vacherin franc-comtois en vele andere. 

Uiteraard heeft de gastheer van Chateau Amelie deze lekkernijen altijd in huis.   In het dorp zit een charmante kaaswinkel zodat je deze heerlijke kazen ook mee naar huis kan nemen.

Bezienswaardigheden in de Jura

Bourge en Bresse

Het gezellige stadje Bourge en Bresse ligt op 30 km van Chateau Amélie.  Het 16de eeuwse koninklijk klooster van Brou is absoluut een bezoek waard.  De gevel is een flamboyant staaltje gotische kunst.  Margaretha van Oostenrijk liet dit klooster bouwen om de liefde voor haar man, Filips de Schone, te vereeuwigen.  Binnenin bevinden zich de graftombes van het koppel en van Margaretha van Bourbon.  Het beeldhouwwerk werd vervaardigd door Franse en Vlaamse kunstenaars.

Klooster Van Brou

Pérouges

Dit middeleeuws stadje ligt op 75 km van Chateau Amélie  en is geklasseerd als één van de mooiste dorpen in Frankrijk.    Zodra je dit goed bewaarde dorp betreedt, waan je je in de middeleeuwen.  Geplaveide straatjes, oude gevels, een kerk die veel weg heeft van een bucht,…..   Zelfs de boom op het marktplein dateert uit 1792. 

Proef hier zeker de plaatselijke specialiteit, de galet van Pérouges.  

Perouges

Saint-Cyr-sur-Menthon

50 km westelijker, richting Mâcon vind je de regio waar de Bresse kip vandaan komt.  Er loopt hier een toeristische route, de Route van de Bresse, doorheen een aantal dorpjes.  Onderweg passer je de boerderijen met Saraceense schoorstenen, het authentieke dorp Bâgé-le-Châtel en Pont-de Veule of het Venetië van Bresse.  Gastronomen moeten absoluut een stop maken in Vonnas.

Mâcon

20 km voorbij Sain-Cyr-sur-Menthon bereik je het stadje Mâcon.  Je bent hier niet meer in de Jura, maar in de Bourgogne.  Het stadje met zijn kleurrijke gevels, daken van Romeinse dakpannen en een rijk historisch erfgoed, is absoluut een stop waard.   Bovendien zullen wijnliefhebbers in deze regio zeker aan hun trekken komen.

Macon

De Dombes

60 km van Thoirette ligt De Dombes, een keivlakte met bijna 1000 meren.  Het is een geliefde plaats voor wilde vogels.  Ook vissers kunnen hun hartje ophalen in dit natuurreservaat

Abdij van Ambronay

40 km naar het zuiden bereik je de Abdij van Ambronay, een benedictijnenabdij uit de 9de eeuw.

Saint-Sorlin-en-Bugey

20 km voorbij Ambroney ligt Saint-Sorlin-en-Bugey, bijgenaamd het rozendorp.  Dit karakteristieke stadje ligt tussen rotskliffen en er bloeien overal rozen tegen de oude gevels.  Neem zeker de weg naar de kerk want dit steegje staat helemaal in bloei.  Vanop het plein aan de kerk heb je een mooi uitzicht over de omgeving.

Saint Sorlin En Bugey

Het meer van Nantua

20 km ten Noorden van Thoirette ligt het 141 hectare grote meer van Nantua.  Ideaal voor vissers, zeilers, waterfietsers en zwemmers.   In het stadje kan je een bezoek brengen aan de abdijkerk Saint-Michel.  Plaatselijke specialiteit: quenelle van snoek met Nantuasaus.

Nantua

Logeren in een kasteel met kinderen

Ik hoor je al denken dat zo’n bijzondere overnachting in een kasteel in Frankrijk niets is voor je kinderen, maar niets is minder waar.

Tijdens de zomermaanden genieten je kinderen van het zwembad.  Hier zijn geen gasten die zich storen aan het opgewonden gejoel van je kinderen want het kasteel is jullie home away from home.  

Ze zullen dolenthousiast zijn tijdens de avontuurlijke wandelingen door de natuur waarbij ze watervallen overwinnen en in bergriviertjes zwemmen.  Wij reisden met 4 pubers en die hadden hun smartphone alleen nodig om foto’s en filmpjes te maken.

In het chateau zijn ze meer dan welkom om in de keuken een handje toe te steken.  Ze mogen zelf pizza’s maken en in de steenoven in de tuin bakken.  Fantastisch toch!

Kleine kinderen kunnen gewoon te bed terwijl jij op het terras of aan de open haard geniet van de rust.  Wijntje in de hand, regionaal kaasje erbij en familie of vrienden om je mee te amuseren.  Meer heeft een mens niet nodig.

TIP: verhuis je kantoor tijdelijk naar het kasteel.  In deze inspirerende omgeving kom je ongetwijfeld tot nieuwe inzichten en stijgt je productiviteit.  Werken in deze prachtige kamer decoratie voelt als vakantie. 

 

Kasteel in Frankrijk huren?

Wil jij ook logeren in een kasteel in Frankrijk?  Kijk dan hier hoe je dit verblijf kan boeken.

Like it? Pin it!

Logeren In Een Kasteel In Frankrijk