Als fervent liefhebber van natuurreizen stond Borneo uiteraard al heel lang op mijn bucketlist.   Het leek me echt het einde om oog in oog te staan met een oerang oetang en te zien of ze nu echt zo op ons lijken.  Maar eerst, op naar Maleisië.

Kuala Lumpur


Na een vlucht van bijna 13 uur landen we in Kuala Lumpur.    Wij verbleven hier 2 nachten om wat te acclimatiseren en deze prachtige stad te ontdekken.    We logeerden in Hotel Corus KL.   Het hotel ligt in de Gouden Driehoek en is uitstekend gelegen om de stad te verkennen.  


Uiteraard mag een bezoek aan de Petronas Twin Towers niet ontbreken.    Ooit waren dit met hun 88 verdiepingen en 452m hoogte de hoogste gebouwen ter wereld (ondertussen moeten ze het stellen met een 9de plaats)  Bezoekers mogen tot op de 42ste verdieping komen.  Hier zijn de twee gebouwen met elkaar verbonden door een brug met glazen bodem.  Niet geschikt voor bezoekers met hoogtevrees!    Sean Connery en Catherine Zeta-Jones hadden wel toegang tot de top voor de opnames van de film Entrapment.

Petronas Twin Towers Maleisie

De rest van de stad heeft heel wat leuks te bieden.  Huur een taxi voor een dag  en laat je afzetten voor de leukste bezienswaardigheden.  Als je een leuke chauffeur hebt, heb je meteen een gratis gids.


Welke plaatsen moet je zeker bezoeken:

 

  •  Dataran Merdeka (plein van de onafhankelijkheid):  Prachtig grasplein omring door sierlijke koepels en Moorse minaretten.   Het is de historische plaats waar op 31/08/1957 de Britse Union Jack voor het laatst werd gestreken.
  • Bangunan Sultan Abdul Samad is met zijn prachtige gaanderijen en koperen koepeltjes het meest gefotografeerde gebouw in Moorse stijl.
  • Royal Selangor Club is door de Engelsen gebouwd inTudorstijl en werd spottend de Gevlekte Hond genoemd door het clubembleem van een rennende panter.
  • Chinatown is een paradijs voor liefhebbers van nep.   Rolex, Burberry, Prada,… het is hier bijna niet van echt te onderscheiden.    Ik hou er niet van, maar het is welke een leuke wijk om een keer rond te lopen.  Onze gids/chauffeur was ook geen fan van de Chinezen.  Het ontlokte hem de uitspraak ‘Chinese people eat anything that moves’.
  • Istana Negara met de gele koepels is het nationaal paleis.   Voor politici en andere hoogwaardigheidsbekleders rollen ze hier de rode loper uit.  Geel is de kleur van de vorsten en alleen zij mogen over de gele loper.
  • Stesen Keretapi is een oud, spierwit spoorwegstation (1911) dat door zijn torentjes, koepels, minaretten en Moorse bogengalerijen meer op een moskee dan op een station lijkt.
  • Masjid Negara is de nationale moskee.  De 18 punten van de stervormige koepel staan symbool voor de 13 deelstaten van Maleisië en de 5 pijlers van de islam.
Maleisie Dataran Merdeka
Maleisie Istana Negara
Maleisie Stesen Keretapi

Where to eat? 


In Maleisië hebben veel huizen geen keuken omdat het zo goedkoop is om in de stalletjes langs de straat te  eten.
In Kuala Lumpur breng je best een bezoek aan Chinese Village.   Hier staat een grote verzameling stalletjes waar je voor een spotprijs de heerlijkste dingen kan eten.    Ik heb gevoelige ingewanden maar heb nergens last van gehad.

Cameron Highlands


Na je bezoek aan Kuala Lumpur huur je best een auto om een rondreis door Maleisië te maken.  Het is de perfecte bestemming om op eigen houtje te ontdekken.
Onze eerste stop bracht ons naar de Cameron Highlands op 1800 meter hoogte.    Dit is een van de Hill Stations die ontstonden doordat de ondraaglijke hitte de Britse kolonisten destijds naar de heuvels verjoeg.   Daar drongen ze het oerwoud terug en ontstonden kleine rustige oorden met rozentuinen en bungalows in imitatie Tudorstijl.
De natuur is werkelijk prachtig in deze regio.   

Wij logeerden in The Lakehouse   Een prachtige oude Engelse villa in Tudorstijl en de perfecte locatie om de regio te verkennen.

Maak zeker een korte stop aan Tasik Sultan Abu Bakar, een kunstmatig meer nabij Ringlet.  Geniet van de prachtige omgeving met theeplantages, de weelderigste bloemen en de het overweldigende regenwoud.    

Uiteraard mag een bezoek aan één van de vele Chinese tempels niet ontbreken.   Maar wij vonden de Hill Strawberry Farm en de ernaast gelegen Rose Centre ook heel leuk.  Ook de Honey Bee Farm is een bezoekje waard en de Butterfly farm is een absolute must.  Hier fladderen de grootste en mooiste vlinders om je hoofd.  Je kan een toer boeken met een van de vele organisaties, maar je kan alles ook gerust op eigen houtje bezoeken. Op de meeste van deze plaatsen mag je trouwens gratis binnen.

Maleisie Butterfly Farm
Maleisie Theeplantages Cameron Highlands

De oudste theefabriek (1929) staat op de plantage Fairlie nabij Habu en is eigendom van de plaatselijke gigant BOH.  Hier wordt nog steeds het originele produktieproces toegepast.

In Tana Rata barst het van de leuke eetgelegenheden.   Eet hier zeker de plaatselijke Steamboat Soup (soort Chinese fondue).    Heerlij

Maleisie Steamboat Soup

Het vervolg van deze prachtige reis door Maleisië & Borneo lees je in deel 2.

Zin om een flinke wandeling te maken in Maleisië?  Lees meer in deze blogpost.  Of lees hier verder voor een lijst van 10 gratis bezienswaardigheden in Kuala Lumpur.