Zoals jullie weten, ben ik een fan van cruisen. Ik heb al een paar cruises gemaakt, maar nog nooit met een schip van de Holland America Line.  Ik was dan ook heel blij toen ik onlangs de kans kreeg om in Zeebrugge een bezoekje te brengen aan de ms Koningsdam.


De ms Koningsdam, het nieuwste schip van de Holland America Line, is sinds april 2016 in de vaart. Ik had altijd het gevoel dat het om een beetje oubollige schepen ging, maar niets is minder waar. De Koningsdam is een prachtig schip met plaats voor 2650 passagiers en meer dan 1000 bemanningsleden.

 

Koningsdam Aerial

De Holland America Line heeft in totaal 14 schepen, maar de Koningsdam is het pronkstuk.   Ze zijn  volop bezig met de bouw van een volgend schip dat in 2018 te water wordt gelaten.

De Koningsdam is geen mastodont en dus veel eleganter dan de gigantische cruiseschepen van sommige andere maatschappijen.  De restaurants zijn fantastisch.  De Main Dining Room is werkelijk impressionant. Daarnaast kan je nog kiezen tussen 8 andere restaurants.  Zin in gegrild vlees, een lekker stukje vis of liever een snelle pizza?  Het kan allemaal.

 

Koningsdam Tamarind
Ms Koningsdam Food (1)
Koningsdam Culinary Arts Center
Ms Koningsdam Food (2)
Ms Koningsdam
Ms Koningsdam Food (3)

Culinair

Wij mochten genieten van een heerlijke lunch in het Culinary Arts Center.  Terwijl jij rustig aan tafel zit, zie je hoe de chef aan de slag gaat om jouw gerechtje te bereiden.  Er staan een aantal tv-schermen in de zaal zodat je vanop elke plaats kan volgen (als je dat wenst).

Heb je trouwens al eens een schip gezien waar ze aan boord verse kruiden kweken.  Op de ms Koningsdam doen ze dat. Verser kan het niet.

 

Ms Koningsdam Kruiden Kweken

5 topkoks hebben meegewerkt aan het samenstellen van de gerechten.  Ook één van Nederlands’ topchefs, Jonnie Boer, van de Librije (3 Michelinsterren) tekende voor enkele gerechten.

Activiteiten

Overdag zijn er tal van activiteiten.  Denk aan een gratis digitale workshop om je vakantiefoto’s nog beter te maken, BBC-earth ervaringen in het meest gesofisticeerde theater op zee, BLEND (om je eigen wijn samen te stellen),..   Hier heb je ook eindelijk tijd om eens echt aan jezelf te denken. Laat je behandelen in de SPA, tanden bleachen, botox behandelingen,...   Het is allemaal mogelijk.

Ms Koningsdam Workshop

Wil je wel eens cruisen, maar je kijkt op tegen de lange vliegreis die daar vaak bij hoort?  Geen probleem want er zijn een aantal cruises die vanuit Amsterdam  of Rotterdam vertrekken.

Ik heb voor de paasvakantie alvast een cruise met een fantastische vaarroute gezien.  Vanuit Fort Lauderdale langs de Bahama’s, Curaçao en Bonaire om daarna door het Panamakanaal te varen.  Dat laatste staat heeeel hoog op mijn verlanglijstje.  Bovendien maak je 2 stops in Panama en 2 stops in Costa Rica.  Dat klinkt toch fantastisch!   

Ik volg Holland America Line in elk geval op de voet op Facebook en Instagram @HALcruises

Als extraatje mochten wij ook nog een bezoekje brengen aan de brug.  Impresionnant!

 

Ms Koningsdam Brug (1)
Ms Koningsdam Brug (2)
Ms Koningsdam Brug (3)
Rondleiding Ms Koningsdam