Oman ligt vlak langs de Verenigde Arabische Emiraten, maar is een wereld van verschil. Het is een land waar Arabische tradities en moderne technologie hand in hand gaan.In tegenstelling tot de Emiraten proef je hier de authentieke Arabische cultuur.

Verblijf

Het hotelaanbod is minder uitgebreid dan in Dubai, maar de kwaliteit is meer dan uitstekend.   De prijs is dan ook navenant. De bekendste hotels zijn Al Bustan Palace, The Chedi, Six Sences Zighy Bay en Shangri-La Barr al Jissah Resort. Wij logeerden in het laatste.  Shangri-la bestaat uit 3 afzonderlijke hotels.   Al Waha is het meest geschikt voor gezinnen met kinderen, Al Bandar lijkt een klein dorp en Al Husn is een adults only. 

Tijdens je verblijf mag je eten in de restaurants van de 3 hotels en het eten is overal van uitstekende kwaliteit. Je wandelt over een dijk van het ene naar het andere deel en ’s avonds is alles prachtig verlicht.  Ideaal voor een ontspannen afsluiter van de dag.

Door Al Waha en Al Bandar  loopt ‘The Lazy River’.   Vooral kinderen vinden het zalig om, al liggend op een zwemband, op deze rivier rond te dobberen.    

 

Oman Shangri La Al Waha
Oman Shangri La Al Wah Lazy River

Muscat

Muscat is de hoofdstad van Oman en absoluut een bezoek waard. Er staan nog enkele forten die dateren uit de tijd van de Portugese overheersing.  De Sultan Qaboes-Moskee is de grootste van het land en heeft een capaciteit van 20.000 mensen.  De prachtige koepel en minaretten zie je al van ver.  Vooral ’s avonds zijn ze een ware lust voor het oog.  Het Al Alam- Palace is het officiële paleis van de Sultan.    Dwaal rond in de Mutrah Souq en scoor een souvenir.  Maak een wandelingetje over de Muttrah Corniche, dat is de boulevard langs de kust. Met een beetje geluk zie je het Al Said Yacht, eigendom van de sultan.

 

Oman Sultan Qaboes Moskee
Oman Muscat Mutra Souq Outside
Oman Muscat Mutra Souq Shop
Oman Muscat Mutra Souq Binnen
Oman Muscat Mutra Souq 2

Sundown cruise

Sluit de avond af met een romantische sundown cruise  Je kan deze boeken bij het hotel.  De kapitein neemt je mee voor een tocht langs de kust.  Je ziet verlaten strandjes,  oude forten, prachtige rotsen en met wat geluk passeren er een paar dolfijnen.

 

Oman Sundown Cruise
Oman Sea
Oman Fort
Oman Sundown Sea
Oman Sea 2

3 bezienswaardigheden in het binnenland

Huur een dag een chauffeur om je door het binnenland van Oman te loodsen. Wij hadden een super leuke dag met Sif.  

  • Eerst bracht hij ons naar het Nizwa fort.    Nizwa ligt op ongeveer 1.5u rijden van Muskat en is vooral bekend om zijn goed bewaard fort uit de 17de eeuw.  Het museum in de oude gevangenis geeft een goed beeld van het vroegere leven in en om het fort. Kuier daarna nog even door het dorpje waar je tal van leuke winkeltjes met lokaal aardewerk, juwelen en andere snuisterijen treft. In de markthal verkopen ze de heerlijkste noten en dadels.Neem zeker een zakje mee voor ‘on the road’.   

 

Oman Coffee
Oman Nizwa Fort 2
Oman Nizwa Fort
Oman Moskee Nizwa Fort
Oman Food
  • Op weg naar de Wadi Ghul, de grootste canyon van Oman, passeer je prachtige vergezichten. Desolate landschappen met hier en daar een dorpje of een palmbomenbos. Vanop het plateau Jebel Shams (zonnenberg) heb je prachtig zicht op de canyon.  Met zijn 3009 meter is dit de hoogste berg van Oman. Hij is enkel te bereiken via een 32 km lange weg vol haarspeldbochten. Ben je snel wagenziek?  Neem dan zeker je voorzorgen.

 

Oman Wadi Ghul
Oman Whadi Ghul
  • De volgende stop brengt ons naar Misfat Al Abriyeen, het oudste dorpje van Oman.  Het charmante stadje geeft een goed beeld van het vroegere leven. Maak zeker een wandeling langs het oude watersysteem. Die tocht brengt je uiteindelijk bij de Wadi. Met een beetje geluk staat die niet droog (tijdens ons bezoek jammer genoeg wel).
Oman Misfat Al Abriyeen

Bij de lokale moskee waren wij wel geshockeerd door het bordje met het opschrift ‘Not allowed to non-muslim’.  Ik denk niet dat het gewaardeerd zou worden als wij iets soortgelijks aan onze kerken hangen.

Oma Misfat Al Abriyeen 2

Wij hebben al deze bezienswaardigheden op één dag bezocht, maar dat was wel een zware trip. Het bespaarde ons wel extra ritjes op en af de berg. Onze zoon, die snel wagenziek is, was ons daar dankbaar voor.

Aangezien het extreem heet was voor de tijd van het jaar (ruim 36°C in februari), hebben we ons verder beperkt tot eten en luieren.

Oman is een absolute aanrader als je in de winter wat vitamine D wil opdoen en naast zonnebaden ook nog wat leuke dingen wil zien.  Ga je voor een echte luilekkervakantie, dan trek je beter naar Dubai want daar zijn de hotels nog net iets goedkoper. Meer info over een vakantie naar Dubai vind je hier

Lonely Planet vind ik persoonlijk de handigste reisgids voor Oman. Bestel hem hier.

Lees je liever een Nederlandstalige reisgids, dan is Dominicus een goede keuze.

Oman