De fjorden van Noorwegen zijn om bij weg te dromen. Fjorden waar je in je verbeelding de Vikingen ziet aankomen. Fjorden waar je de boeren tussen de hoge bergen ziet schapen hoeden. Het zijn voornamelijk de  fjorden in Zuid-Noorwegen die iedereen kent. Velen vergeten de fjorden in het noorden! Vergeet het Sognefjord en reis naar Noord-Noorwegen, want daar wachten een stel ruige ongerepte fjorden op je.

Het natuurgeheim van Noord-Noorwegen: de Lofoten

De Lofoten herbergt het natuurgeheim van Noord-Noorwegen: kraakhelder water gecombineerd met reusachtige bergen. Staat het zien van de zeearend op je bucketlist? Dan is de Lofoten the place to be. De Lofoten is namelijk een paradijs voor vogelliefhebbers, want de diepe fjorden van deze bestemming trekken tal van vogelsoorten aan. 

Een ander mooi element aan de Lofoten is dat het een van de meest duurzame bestemmingen ter wereld is. Deze bestemming in Noord-Noorwegen streeft er naar de lokale natuur, cultuur en omgeving te behouden zoals ‘ie hoort te zijn. Een bezoek aan de Lofoten staat garant aan het zien van een stukje Noord-Noorwegen pur sang

De Lofoten was hét decor van de Vikingen. Jarenlang leefden de Vikingen op en rond het water van de Lofoten. In het dorpje Borg hebben archeologen het grootste traditionele longhouse uit de Vikingtijd ontdekt. Dit 83 meter lange huis is nu ingericht als museum. Als reiziger ontdek je hier hoe Vikingen leefden.

De Lofoten is een stuk zwoeler dan de andere fjordenbestemmingen in Noord-Noorwegen. Dit komt door de warme golfstroom. De Lofoten is hierdoor een ideale bestemming om de middernachtzon én het noorderlicht te spotten. In het aangename klimaat is het een verwennerij om 24 uur per dag buiten te zijn – of om een hele nacht vlakbij je camper of bungalow het noorderlicht te bewonderen.

 

Mountainview45 Lofoten 3549 1327120

Een stukje Caraiben in Europa: Vesterålen

Op zoek naar een stukje Caribisch gebied in Europa met hagelwitte stranden en helderblauw water? Ga naar de paradijselijke Vesterålen, ten noorden van de Lofoten.  De trotse inwoner van dit natuurgebied is de walvis. Onder het genot van een goede haringtrek, en het dichtbij zijnde continentaal plat, zwemt de walvis met veel plezier tussen de steile kliffen van de Vesterålen. Het hele jaar door laten deze keizerlijke zeedieren zich zien. In de zomer spot je de reusachtige potvis en in de winter de orka’s en bultruggen.

 

Dsc 2608

De Vesterålen is een ruige eilandenarchipel waar je één van de grootste eilanden met één van de hoogste bergtoppen van Noorwegen aantreft. Je herkent de Vesterålen al van verre, want de hoogste berg is 1.200 meter. Deze berg, en alle andere bergen op de eilanden van de Vesterålen, zijn te voet te ontdekken. Trek je wandelschoenen aan en wandel langs de weelderige kustlijn naar mooie uitzichtpunten over het water. Wie weet zie je in de verte een potvis tevoorschijn komen.

Je kunt natuurlijk ook de kustlijn van de Vesterålen per kajak verkennen. Al peddelend langs metershoge fjorden en karakteristieke vissersdorpjes kan het zomaar voorkomen dat je oog in oog komt te staan met een reusachtig zeezoogdier!  Kanoën in Noorwegen is dan ook een absolute must.

 

Sea Safari Andenes C Marten Bril

Senja

Het synoniem voor Senja is ‘Noorwegen in het klein’. Bij een bezoek aan Senja ontdek je waarom. De puntige bergen, metershoge kliffen en diepe fjorden geven je een goed beeld van hoe Noorwegen er samengevat uit ziet. De kleurrijke vissersdorpjes maken het typisch Noorse beeld compleet.

Senja ligt ver boven de poolcirkel. Je komt hier eenvoudig met de auto vanaf Tromsø. Deze bestemming is net als de Vesterålen het walhalla voor walvisliefhebbers. Het continentaal plat, dat hier in de buurt ligt, stimuleert de haringtrek waardoor hier genoeg eten is voor de voorbijkomende walvissen. Via Voigt Travel kun je de walvissen in de baai van Senja ontmoeten.

Noordkaap

Als kers op de taart is het (onofficiële) noordelijkste puntje van Europa één van de hoogtepunten van Noord-Noorwegen: De Noordkaap. Eigenlijk is de Noordkaap geen fjord maar een kaap. Deze kaap is vanaf het plateau, langs de klif naar beneden, 307 meter hoog. Bovenop deze gigantische rots heb je prachtig uitzicht over de Barentszee met daarachter de horizon. 

Je bereikt de Noordkaap wanneer je de fjorden van Noorwegen achter je laat. De Noordkaap ligt zo afgelegen en hoog dat het landschap hier behoorlijk anders is. Een wandeling over de Noordkaap door het toendra landschap heen is een must. Vergeet niet omlaag te kijken, want langs de kliffen zitten honderden papegaaiduikers!

Wil jij de fjorden (én Noordkaap) van Noord-Noorwegen ontdekken? Vlieg met Voigt Travel naar Noord-Europa en reis door het mooie Lapland langs de mooiste plekken naar de indrukwekkende kust van Noord-Noorwegen. 

Fjorden Van Noord Noorwegen Door Voigt