De bezienswaardigheden in Barcelona heb je nu wel gezien, maar je hebt nog een paar vrije dagen?  Dan valt er in deze regio nog heel wat leuks te bezoeken. Ik neem je graag mee op deze rondreis door Catalonië

Routemap voor je rondreis door Catalonië

Op onderstaande kaart krijg je alvast een geografisch beeld van deze rondreis,

Rondreis Catalonië

1. Blanes

Blanes is een populaire badplaats, ten noordoosten van Barcelona.  De badstad heeft een levendig uitgaansleven, maar overdag kan je hier de botanische tuin ‘Mar I Murtra’ bezoeken.  De tuin is spectaculair gelegen op de kliffen.  Je hebt hier dan ook een prachtig uitzicht over de regio.  De Duitser Karl Faust begon in 1921 met het aanleggen van de tuin, die tegenwoordig meer dan 4000 plantensoorten herbergt.

Blanes Mar I Murtra (2)
Blanes Mar I Murtra (3)
Blanes Mar I Murtra (1)
Blanes Mar I Murtra (4)
Blanes Mar I Murtra (5)

2. Figueres

Figueres dankt haar bekendheid vooral aan Salvador Dali.  Het stadje is de geboorte- en laatste rustplaats van deze extravagante kunstschilder.  Dali verkende heel wat stromingen, zoals het futurisme en het kubisme. Hij is echter vooral bekend omwille van zijn surrealistische werken.  Hij is een van de grootste kunstenaars van de 20ste eeuw.  Het Dali Museum heeft de grootste collectie van zijn werken in haar bezit.  De buitenkant alleen al is bij uitstek het bijzonderste museum dat ik ooit gezien heb.  Ook kinderen zullen zich hier niet vervelen.

Dali5, Glimpses Of The World
Dali4, Glimpses Of The World
Dali6, Glimpses Of The World

Picture credits to Glimpses of the world.  Neem zeker een kijkje op haar blog. 

3. Besalu

Besalu is een piepklein bergdorpje. Het is amper 5 km² groot. Het 12de eeuwse stadje lijkt wel een openlucht museum. De goed bewaarde, versterkte brug over de Riu Fluvia en de Romaanse kerken Sant Pere en Sant Vicenç zijn zeker een bezoek waard. In 1964 ontdekte men hier toevallig een mikvah (Joods ritueel badhuis) uit 1274.  Er zijn in heel Europa maar 3 van deze badhuizen bewaard gebleven. Absoluut één van de mooiste bezienswaardigheden in Catalonië.

Besalao Aaa 27
Besalu.micva(c)

Picture credits to Tourisme office of Besalu

Besalao Aaa 25
Besalao Aaa 06

4. Castellfullit de la Roca

Even verderop passeer je dit bijzondere dorpje. De ligging op meer dan 60 meter hoge basaltzuilen, boven de Fluvia, is ronduit spectaculair.  Het zuilen zijn tot aan de rand bebouwd en op het puntje van de rots staat een kerkje.

Castelfullit De La Roca

5. Montserrat

Het klooster van Montserrat is een bedevaartsoord en één van de hoogtepunten in deze regio. Het is het heiligste oord van Catalonië en is omgeven door kapellen en kluizenaarsgrotten.

De oorsprong van het klooster is niet goed bekend, maar volgens een legende hoorden  enkele pastoors op een zaterdagmiddag in  880 een mooi lied en zagen ze een fel licht neerdalen uit de hemel.  Dit fenomeen herhaalde zich de 4 volgende zaterdagen.  Daarop werd beslist om op deze plaats een kerk te bouwen.

In eerste instantie was het een priorij, maar later werd het een volwaardige abij, onafhankelijk van Rome.  Toen de bisschop dit hoorde, bracht hij een bezoek aan de berg.  Tijdens dit bezoek werd een grot ontdekt waarin een schilderij van de heilige Maagd verscheen.  De bisschop wilde het schilderij naar Manresa laten brengen, maar het bleek opeens loodzwaar. Men ging ervan uit dat het de wens van de heilige Maagd was om in Montserrat te blijven en men liet een kapel bouwen om het schilderij te bewaren.  

In 1811 werd het jammer genoeg verwoest door de Fransen tijdens de onafhankelijkheidsoorlog.  In 1844 werd het heropgebouwd. Tegenwoordig wordt het bewoond door Benedictijner monniken.  Het klooster is spectaculair gelegen en is prachtig aan de buitenkant.  Binnen staat het kleine houten beeld van ‘La Moreneta’ oftewel, de Zwarte Madonna. Dit beeld is de ziel van Montserrat.  Naar verluidt is het gemaakt door St-Lucas en naar hier gebracht door St-Petrus in 50 n.C.  Koolstofdatering heeft echter aan het licht gebracht dat het beeld in de 12de eeuw is gemaakt. In 1881 werd de Zwarte Madonna uitgeroepen tot schutspatrones van Catalonië.  Het beeld wordt bezocht door ontelbaar veel zieke en gehandicapte mensen in de hoop dat het beeld hen genezing zal brengen.

Je kan het klooster bereiken per auto of met de kabelbaan van Montserrat.  Reizen naar Catalonië zonder een bezoek te brengen aan deze bezienswaardigheid, is onmogelijk.

Montserrat Panoramic 2
Montserrat View 2
Montserrat Interior 2

Picture credits Monasterio Montserrat. 

6. Monestir de Poblet

Om dit klooster te bezoeken moet je wat van de route afwijken.  Het ligt een kleine 2 uur rijden van Blanes.  Het is het belangrijkste klooster van de Cisterciënzer-driehoek.  Deze driehoek speelde een belangrijke rol bij de consolidatie van de macht in Catalonië nadat de regio door Ramon Berenguer IV was heroverd op de Moren.  Tijdens de 1ste Carlistenoorlog werd de abdij geplunderd en ernstig beschadigd door een brand.  In 1930 startte de restauratie van het gebouw.  Het is prachtig gelegen tussen de wijnranken.  Binnenin vind je enkele koninklijke graven.  Het klooster is sinds 1991 Unesco Werelderfgoed en dus een must tijdens je rondreis door Catalonië.

Poblet

Tijdens deze rondreis door Catalonië leg je ruim 700 km af.  Je kan onderweg 1 of 2 leuke hotelletjes zoeken om te  overnachten. Uiteraard kan je alle bezienswaardigheden bezoeken vanuit Barcelona, maar dan leg je wel veel extra kilometers af.

Ken jij nog leuke adresjes in deze regio?

Roadtrip Catalonie