Als je liefhebber bent van overweldigende natuur, razende watervallen en ongerepte landschappen moet je absoluut naar Noorwegen.
Dat kan uiteraard met het vliegtuig en een huurauto, maar je kan ook je eigen auto meenemen op de boot. Wij vaarden met Stena Lina van Kiel (Duitsland) naar Göteborg om daar onze rondreis te laten starten. Zo’n nachtje op de ferry is trouwens een belevenis op zich en je komt heerlijk uitgerust aan.

Stena Line 3

Gamblebyen Frederikstad

Nadat we de Noorse grens passeerden, was Gamblebyen Frederikstad de eerste stop.  Deze vestingstad uit de 16de eeuw heeft een prachtig oud centrum, Gamblebyen, dat nog volledig intact is.  Het is de best bewaarde vestingstad van Noord-Europa.  Buiten de stad vind je de eerste fjord op je route, de Oslofjord

Oslofjord 3

Lillehammer

In Lillehammer werden in 1994 de Olympische winterspelen gehouden.  Je kan het Olympische dorp bezoeken en 954 treden omhoog klimmen (of de skilift nemen) om even bovenaan de helling staan waar het schansspringen werd georganiseerd.  Duizelingwekkend hoog en steil!  Tijdens de zomer is het hier vrij kalm, maar in de winter is het een drukte van jewelst.  Je kan ook een ritje maken in een bobsleesimulator.

Als je met kinderen reist kan je vlakbij Lillehammer het Hunderfossen familiepark bezoeken.  Dat is zo’n beetje het Plopsaland of de Efteling van Noorwegen. Hier geen kabouter Plop als thema, maar uiteraard Trollen. In het park staat de grootste trol van Noorwegen (40 m).

 

Hundertfossen 1

Ik ben gek van legendes dus even in’t kort wat over trollen.  Trollen of onderaardsen wonen in de bossen van Noorwegen en komen alleen in het donker tevoorschijn.   Als ze in het daglicht komen, verstenen ze.  Boeren houden ze graag te vriend want trollen kunnen veel ongeluk brengen.

Op weg naar de volgende stop passeer je het Mjosameer.  Met een lengte van 117 km is dit het grootste meer van Noorwegen.  Het ligt midden in de landbouwstreek en de meeste boerderijen in deze regio zijn al bewoond sinds de tijd van de Vikingen.  In het meer ligt een eiland, Helgoya of Heilig Eiland.   Hier lagen middeleeuwse landhuizen voor bisschoppen en edelen. Zelfs de koning had hier een zetel.

 

Opgepast Elanden

Jotunheimen

Iets meer naar het Westen ligt de drukbezochte regio Valdres/FagernesBeitostolen is een skidorp met een groot en mooi sporthotel.  Aansluitend ligt de bergketen Jotunheimen met toppen tot bijna 2500m hoogte. Vroeger was deze regio alleen bekend bij de plaatselijke jagers, vissers en herders om daarna veroverd te worden door toeristen. In 1980 werd het een nationaal park.  Er liggen tal van voetpaden in dit gebergte vol gletsjers, meren en dalen.  Perfect regio voor de wandelaars onder ons. De top van Skagastolstind zou dan weer de droom zijn van elke alpinist.

Vanaf weg 51 kan je een pad inslaan richting Ridderspranget.   Dit is een prachtige canyon waar de rivier Sjoa doorheen stroomt.   

De legende zegt  dat hier heel lang geleden een ridder over de rivier sprong, met zijn geschaakte geliefde in zijn armen, om aan zijn achtervolgers te ontsnappen.  

Ridderspranget

Staafkerken

In de buurt staan ook veel zogenaamde staafkerken.  Staafkerken zijn volledig in hout gebouwd volgens een typisch Scandinavische bouwstijl.  Ze ontstonden toen het Christendom in Scandinavie werd verspreid.

De Staafkerk van Lom uit het jaar 1000 is een mooi voorbeeld. In het nabij gelegen Vaga ligt de Jutulporten, een reusachtige ‘deur’ in de berghellling die in veel Noorse legenden voorkomt.

 

Robin Harwick Let Go (5)

Fotocredits voor Stan Reed. Lees meer over Noorwegen op LETgo

Fjorden en veerboten

De Geirangerfjord is één van de hoogtepunten van een reis door Noorwegen.  Iedereen heeft al wel eens een foto of schilderij van deze prachtige fjord gezien.  De omgeving is werkelijk adembenemend.  De 16 km lange Geirangerfjord is een schoolvoorbeeld.  Heldergroen water wordt omgeven door hoge bergen en overal zie je watervallen en mooie boerderijen.  De route van Grotli naar Geiranger en Andalsnes is de zogenaamde Gouden Route.  

Geirangerjfjord

Als je van Geiranger naar het zuiden rijdt, passeer je Flydalsjuvet, een overhangend klif vanwaar je een spectaculair uitzicht hebt over de fjord.   Neem de veerboot om de Geirangerfjord over te steken.  Onderweg zie je prachtige watervallen zoals de Bruidssluier en de 7 zusters.   

Kleine Globetrotter
Kleine Globetrotter 3
Kleine Globetrotter 2

Fotocredits Marlieke Kroon.  Leer meer over Noorwegen met kinderen op Kleine Globetrotter.

Iets zuidelijker passeer je de Nordfjord.   Iets minder spectaculair dan de Geirangerfjord, maar absoluut de moeite waard.  Als je daarna de weg naar Dragsvik neemt, neem je best een pilletje tegen wagenziekte want hier volgt de ene haarspeldbocht na de andere om uiteindelijk aan de Sognefjord te arriveren.  Alweer een pareltje.

Norway Sognefjord Happiness Travels Here

Fotocredits: Kaylie. Lees alles over haar Noorse avonturen met kids

7 Zusters

Om de weg terug te vermijden kan je hier de veerboot nemen naar Vangsnes (richting Geilo).   

Tvindefossen is een prachtige waterval tussen Voss en Stalheim.  Het water stort zich hier vanaf een hoogte van 140 m in verschillende etages naar beneden.  Voor mij was het één van die plaatsen waar ik uren zou kunnen blijven zitten.

 

Tvindefossen

De Voringfossen in de gemeente Eidfjord zijn al even overweldigend.  Hier maakt het water een vrije val van 145 m.  Voringfossen is dan ook het Noors voor ‘Grootse waterval’.

Hierna kan je opnieuw de veerboot nemen van Bruravik naar Brimnes over de Hardangerfjord.  1600 m boven deze fjord ligt de gletsjer Folgefonna met uitlopers tot 500m boven het wateroppervlak.  Eén van die uitlopers lijkt wel een loodrechte, bevroren waterval. Het nabijgelegen Hardangervidda is het grootste plateau van Europa en het ligt ver boven de boomgrens. Dat verklaart voor een groot deel het desolate landschap.

Van Geilo naar Oslo

Onderweg van Geilo naar Oslo passeer je Kongsberg.  Tot 1957 werden hier zilvermijnen geëxploiteerd.   In Saggrenda kan je met een wagon diep in de Kongens Gruve (Koningsmijn).

Ook de Kongsberg Kirke met zijn prachtige altaar, orgel en glazen kroonluchters is zeker een bezoek waard.

Daarna is het in 1 rechte lijn naar Oslo.  De stad brandde in 1624 volledig af en werd iets dichter bij de Oslofjord heropgebouwd.  De Karl Johans Gate is de hoofdstraat van de stad en verbindt in een bijna loodrechte lijn het station met het Koninklijk Paleis.  Het Noors parlement en de Dom liggen lang deze straat en vrijwel alle internationale winkelsketens zitten hier.

Aker Brygge is een winkel- en uitgaansgebied in de haven.  Tot 1982 bevond zich hier  een scheepswerf.  In de jaren tachtig werd het echter omgevormd tot het uitgangscentrum dat het nu is.  De plaats voor een terrasje.

 

Aker Brygge

De belangrijkste gebouwen in de stad zijn het stadhuis, het parlement en het koninklijk paleis.

Stadhuis Oslo

Wandel zeker een keer door Frognerparken, een groot openbaar park.  Hierbij bevindt zich ‘Vigelandspark’, volledig ontworpen door de kunstenaar Vigeland.   Er staan meer dan 200 bronzen, stenen en ijzeren beelden, gemaakt tussen 1904 en 1908.  Ik vond vooral de grote fontein prachtig. De beelden dragen een schaal met levensbrengend water en de beelden zelf stellen de levensloop van de mens, van zuigeling tot bejaarde, voor.  Ook de 17m hoge granieten zuil is imposant;  De zuil is uit 1 stuk gemaakt en stelt 121 naaktfiguren voor die zich naar het licht omhoog worstelen.  Er omheen staan 36 beeldgroepen op sokkels. Vlak voor de zuil staan 58 bronzen beelden op een brug.  Ze symboliseren tegenstellingen zoals liefde – haat, jeugd – ouderdom,…   Die Vigeland was echt wel een bezig baasje.

Gustav Vigeland Park1
Gustav Vigeland Park2

Credits: Stan Reed @LETgo Follow him on Instagram.

Sluit de dag af met een terrasje en geniet van de zonsondergang boven de haven.   

Zonsondergang Oslo

Oslo voor foodies

Foodies moeten zeker een bezoekje brengen aan Mathallen Oslo.  In deze overdekte foodmarket loopt het water je in de mond.

Athallen Oslo
Mathallen Oslo 2

Fotocredits: Rosalie  Lees hier alles over haar life & travels

Hotels in Noorwegen

  • De eerste nacht verbleven wij in de buurt van de Oslofjord in Spatind Hoyfjells hotel.  
  • De volgende halte was Pollfoss Gjestehus in Nordberg.   Een heel charmant hotel in chaletstijl.   Let op, aan de achterkant van het hotel ligt de Donfoss, een prachtige maar luidruchtige waterval. 
  • Het Dragsvik Fjordhotell is een familiaal gerund hotel met prachtig zicht over de Sognefjord.   
  • In Oslo verbleven wij in Rica Helsfyr Hotel.  Heel netjes, maar zoals vaak in Scandinavië is het een beetje strak en kil. 

Ook al is onze reis al weer heel wat jaren geleden, bovenstaande hotels krijgen nog steeds goede kritieken.

 

Route

Wij volgden min of meer onderstaande route. Het is makkelijk te doen op 1 week.  Als je met kinderen reist, kan je het tempo wat verlagen.  Ook als je hier een daar een flinke wandeling wil maken, heb je meer tijd nodig.

Tot slot

Ik vond Noorwegen een prachtig land.   Tijden deze reis hebben wij enkel het meest zuidelijke deel van Noorwegen bezocht.  Een trip tot aan de Noordkaap staat nog op mijn verlanglijstje. Heb jij die trip al gemaakt?  Deel je tips in de reacties hieronder.

Rondreis Noorwegen

NVDR: de kwaliteit van de foto's is niet geweldig omdat het ingescande foto's uit het pre-digitale tijdperk zijn.