Zoek jij nog inspiratie voor je rondreis door Zuid-Afrika? Dan ben je hier aan het juiste adres. Omdat de wereld zo groot is en zoveel moois te bieden heeft, ga ik normaal nooit twee keer naar dezelfde bestemming, maar voor het prachtige Zuid-Afrika maak ik graag een uitzondering. Dit gigantische land heeft werkelijk alles te bieden.  Een ruig binnenland met overweldigende vergezichten, een fantastische kuststreek, een regio waar ze heerlijke wijnen produceren, een  keuken die elke bourgondiër kan bekoren,….    Ik kan eindeloos doorgaan.  Afrika reizen en meer bijzonder een rondreis door Zuid-Afrika kan mij keer op keer bekoren.

20 jaar geleden leerde ik het land kennen tijdens onze huwelijksreis.    Mijn man en ik waren op slag verliefd en wisten meteen dat we ooit weer zouden keren naar Zuid-Afrika met onze kinderen.   Dat deden we in 2015 toen onze ouders ons trakteerden op een safari in Sabi Sands gevolgd door een strandvakantie in Mozambique.  In de paasvakantie van 2017 vertrokken we voor een derde keer en namen we de tijd om de Tuinroute uitgebreid te verkennen.

Een rondreis door Zuid-afrika kan je zelf samenstellen op basis van je interesses.  Wil je meer safari of bezoek je graag de belangrijkste steden?  Of ben je een bourgondiër en wil je vooral de beste restaurants in Zuid-Afrika bezoeken?  Ik bezorg jullie alvast wat inspiratie voor een individuele rondreis door Zuid-Afrika.   Tijdens deze 3 weken in Zuid-Afrika ontdek je heel wat highlight.

Inspiratie rondreis 3 weken Zuid-Afrika

Johannesburg

De meeste vliegtuigmaatschappijen bieden nachtvluchten aan naar Zuid-Afrika.  Met KLM vlieg je op de heenvlucht overdag.  Ik vlieg persoonlijk voor zo’n lange vlucht liever ’s nachts.

Na een vlucht van 12 uur stap je in Johannesburg uit het vliegtuig waar een medewerker van Sawadee  je hartelijk verwelkomt.  Johannesburg is nl niet zo’n veilige stad dus hier ga je best niet op eigen houtje op avontuur.  Je kan bijvoorbeeld wel mee met een georganiseerde uitstap naar het township Soweto  (South Western Township)

Johannesburg

Trouwens, als je het vliegveld verlaat, denk je even dat je op het verkeerde continent bent uitgestapt.   De wegeninfrastructuur is geweldig.   Daar kunnen ze in België nog iets van leren.   Je krijgt dus geen instant ‘This is Africa’ gevoel.  Zuid-Afrika leent zich door zijn goede wegen dus wel uitstekend voor een individuele rondreis.  

Panorama route

Na je eerste overnachting op Afrikaanse bodem start de zogenaamde panorama route, de eerste dag van je 3 weken Zuid-Afrika. De omgeving heeft zijn naam niet gestolen. Het ene uitzicht is nog fenomenaler dan het andere.   

In Mpumalanga ligt het Blyde River Canyon Nature Reserve.  Hier vind je God’s Window.  Van hieruit heb je een ‘goddelijk’ uitzicht over de Lowveld.  Even verder hoor je het geklater van de Mac-Mac Waterval.   Bourke’s Luck Potholes lijkt dan weer een kleine canyon waar water doorheen stroomt.   Eén van de hoogtepunten hier is het uitzicht op de 3 rondavels, ook wel de 3 gezusters genoemd.  Het zijn bergen die lijken op kleine hutjes (rondavels).

Deze eenvoudig te rijden route is het perfecte startpunt van je individuele rondreis door Zuid-Afrika.  Je kan op je gemak wennen aan het links rijden. Ook als je Zuid-Afrika met kinderen bezoekt, is deze route een aanrader.

3 Rondavels

Als je nog wat tijd over hebt kan je in Limpopo de Echo Caves bezoeken.  Een rondleiding duurt 45 minuten. Geen tijd meer?  Geen probleem.  Binnenkort passeer je Oudtshoorn en daar liggen de Cango Caves die veel spectaculairder zijn.

Na een prachtige rit arriveer je aan Kruger Park.  Naast de rivier die door de tuin van je hotel loopt, staat een bord met de waarschuwing ‘Waarskuwing, pasop vir seekoeie snags’ (opgepast voor de nijlpaarden ’s nachts).   Het Zuid-Afrikaans is echt een heerlijk taaltje.  Als je Zuid-Afrika met kinderen bezoekt, neem dan zeker een Nederlands-Afrikaans woordenboek mee.  Perfect om de tijd in de auto te doden want sommige woorden zijn echt hilarisch.

Krugerpark

Van hieruit kan je op safari in het bekendste park van Zuid-Afrika, Kruger Park, om de big five te spotten. Ik garandeer je, een close encounter met één van hen is een onvergetelijke ervaring. Als het je eerste safari is, zal je het Kruger Park  wel leuk vinden, maar voor ons had het een iets te hoog Beekse Bergen-gehalte.  Kies liever voor een safari in één van de privé-parken zoals Sabi Sands. Veel authentieker en ook de lodges zijn er veel beter.    Als je naar Zuid-Afrika reist met kinderen die jonger dan 12 zijn, moet je opletten welk lodge je boekt.  Jonge kinderen mogen namelijk niet overal mee op safari.

Dsc08140
Dsc08067
Dsc08270
Dsc08107
Dsc08376

Tuinroute

Vanuit Johannesburg nemen we het vliegtuig naar Port Elizabeth voor het tweede deel van onze 3 weken in Zuid-Afrika. Hier krijgen we een heel ander Zuid-Afrika te zien. De ruige kuststrook met zijn talloze baaien, stranden, klippen, grotten en kapen verbindt het ene vakantieoord met het andere.  Je individuele rondreis door Zuid-Afrika voert je via de 227 km lange kustlijn tot in Kaapstad.

Vlakbij Stormsriver  staat ‘De Groot Boom’, een zoals het woord zegt, grote boom van ruim 800 jaar oud.    Er ligt een houten pad door het bos dus je kan hier een leuke wandeling maken.

Dsc01233

Tsitsikamma national Park

Een bezoek aan dit park is echt een must tijdens je rondreis door Zuid-Afrika.  Het park ligt vlak bij het charmante Knysna in Zuid-Afrika en strekt zich over een lengte van 80 km uit langs de Indische Oceaan.  De ruige kust wordt regelmatig onderbroken door een idyllisch strandje. Voor duikers schijnt het een waar paradijs te zijn.

In het park zijn 2 populaire maar pittige wandelingen,Tsitsikamma trail en Otter trail.  Wij kozen voor de korte wandeing naar de Stormsriver Mouth Suspension Bridge. Een 77 meter lange hangbrug die over de Storms River gaat. Aan de brug hangt een bordje met de waarschuwing ‘Versigtig, die plankpad kan dalk glad mees vroeg oggend en na reën’.  Lekker sappig, dat Zuid-Afrikaans.  

Je kan het park makkelijk bezoeken vanaf Knysna Zuid-Afrika.

Img 1200

Na het park passeert je rondreis in Plettenbergbaai, het Knokke van Zuid-Afrika. Prachtige villa’s, sjieke hotels, gezellige terrasjes.  Leuk voor een korte stop of een paar dagen relaxen tijdens je rondreis door Zuid-Afrika.

Knysna

Het volgende plaatsje op de route is Knysna. Hier zie je The heads, 2 dramatische kliffen die de ingang van de lagune lijken te bewaken.  Het uitzicht is opnieuw spectaculair. Proef hier zeker een bordje oesters.  Ze komen rechtstreeks uit de lagune, dus verser vind je ze niet.

Note: de oesterkwekerijen zijn recent (2019) naar Port Elisabeth verplaatst.  Er zijn dus minder oesters in Knysna, maar dat maakt het plaatsje niet minder charmant.  Het is één van mijn favoriete plekken in Zuid-Afrika.

Dsc01611
Img 1168

Oudtshoorn

Oudtshoorn is de hoofdstad van de kleine Karoo en de struisvogelhoofdstad van de wereld.  In de periode van 1900 tot 1915 was de veren boa heel populair onder the rich & famous waardoor Oudtshoorn gouden tijden beleefde.  De struisvogelboeren bouwden gigantische huizen die vaak verenpaleizen werden genoemd   In de regio vind je nog een paar voorbeelden. 

Bezoek hier zeker één van de vele struisvogelfarms.  Safari Ostrich Farm is de grootste, maar de Cango Ostrich Farm op weg naar de Cango Caves is ook heel leuk.  De waaghalzen (die minder dan 80 kg wegen), kunnen zelfs een ritje maken op een struisvogel.  Als je nog op zoek bent naar een leuk aandenken aan je rondreis door Zuid-Afrika, dan vind ik een beschilderd struisvogelei een aanrader. Je hebt hele kitscherige versies, maar sommige eieren zijn ware kunstwerkjes.  Ze zijn dan ook niet echt goedkoop.  Als je Zuid-Afrika met kinderen bezoekt, is Oudtshoorn absoluut een must.

Dsc01468

De Cango Caves liggen aan de voet van de Swartbergpas.  Je komt hier terecht in een sprookjesachtige ondergrondse wereld.  Het zijn met voorsprong de mooiste grotten die ik ooit gezien heb. 

De Cango Wildlife Ranch is een cheetah- en krokodillenpark dat onderdeel is van de Cheetah Conservation Foundation die werd opgericht in 1993 ter bescherming van het jachtluipaard.

Voor de geïnteresseerden even een kort lesje biologie:

Een jachtluipaard (of cheetah) is niet hetzelfde als een luipaard.    Het jachtluipaard is  smaller en atletischer terwijl een luipaard het vooral van zijn kracht moet hebben.   Ook de vlekken zijn verschillend.      Panter is dan weer een andere benaming voor luipaard en een zwarte panter is geen poema.    Een poema heeft geen vlekken en hoort eigenlijk meer thuis bij de leeuwen.    Een jaguar lijkt op een luipaard maar is veel groter en heeft ook grotere vlekken.

Dsc01544

 Kaap Agulhaas

‘U is nou op die mees suidelijke punt van die vasteland van Afrika’

De volgende rit brengt je naar Kaap Agulhaas, het zuidelijkste puntje van Afrika.  De omgeving is hier ruig en vrij kaal, maar het is één van die plaatsen waar je geweest moet zijn. De vuurtoren doet dienst als museum.    

Kaap Agulhaas

Wijnregio

Voor de wijnliefhebbers komt nu het hoogtepunt van de tuinroute want we naderen de wijnregio.     De kleinere wijnen kan je bezoeken zonder afspraak.  Wil je bij een bekendere ‘naam’ een kijkje nemen, dan boek je best op voorhand een afspraak.   Lees hier alles over de Kaapse Wijnstreken.

Whale watching in Hermanus

Reis je tussen juli en november naar Zuid-Afrika dan is Hermanus een absolute must.  Volgens WWF is Hermanus één van de 12 beste bestemmingen ter wereld om walvissen te zien.  Zelfs vanaf de kust heb je bijna 100% kans om walvissen te zien.  Boek een trip met een boot, of nog avontuurlijker, met een kajak om deze giganten van dichtbij te bekijken. Voor mij was dit één van de hoogtepunten van de reis.    

Kaapstad en omgeving

Je nadert nu het charismatische Kaapstad, aan de voet van de Tafelberg. Ongetwijfeld een van de highlights van je individuele rondreis door Zuid-Afrika.   Het uitzicht vanop de top zou fabelachtig zijn, maar tijdens ons verblijf hing er dikke mist. Kaapstad is een bruisende stad met talloze fantastische restaurants.    

Breng ’s avonds zeker een bezoekje aan The Victoria & Alfred Waterfront.  Het is de meest bezochte plaats van Zuid-Afrika en ligt in het historische hart van Kaapstad.   In deze haven vind je restaurants, hotels en terrasjes en van hieruit vertrekken de boten naar Robbeneiland.  Dit is één van de uitstappen die je absoluut niet mag overslaan.  Het eiland ademt geschiedenis.

Je kan met de kabelbaan naar de top, maar een helikoptervlucht over de stad is een goed alternatief. Onze kinderen vonden dit het hoogtepunt van de Zuid-Afrika reis.

Img 1068
Dsc01168 2

Vanuit Kaapstad is het nog een korte rit naar Kaap de Goede Hoop.  Hier gaat de Atlantische Oceaan over in de Indische Oceaan.  Menig schip verging hier bij het ronden van de kaap.    In feite is er weinig te zien, maar het is zo’n  historische plaats dat het toch een bezoekje waard is.

Nog een leuke stop is Boulders Beach bij Simon’s Town. Op dit strand leeft de enige kolonie Afrikaanse pinguins.  Ze zijn beschermd en er wordt streng op toegezien dat je de dieren niet stoort, maar voor een kleine prijs kan je op het strand om ze van dichtbij te bekijken. Vroeger mocht je nog echt over het strand wandelen, maar tegenwoordig moet je op het houten pad blijven.

Dsc01246

Hier eindigt je individuele rondreis door het fantastische Zuid-Afrika.  Woorden schieten te kort om te beschrijven hoe mooi het is. Ik ben overtuigd dat jij je hart hier ook zal achterlaten.

Wil jij naar Zuid-Afrika?  Dan help ik je graag op weg.  Hier vind je alvast een voorbeeldreis naar Zuid-Afrika.  Uiteraard kan deze volledig aan jouw wensen worden aangepast.

Wil je Zuid-Afrika, eventueel in combinatie met de omringende landen, op een super-de-luxe manier bezoeken?  Boek dan een van deze treinreizen door Afrika.

Echte gastronomen komen aan hun trekken in onze culinaire reis door Zuid-Afrika.

Inspiratie Rondreis Zuid Afrika