Eind oktober trok ik, in het kader van een bedrijfsuitstapje, 4 dagen naar Krakau.  Krakau was tot 1609 de hoofdstad van Polen en is nu na Warschau de grootste stad van het land.  Het is een van de belangrijkste cultuursteden van Midden-Europa en wordt daarom wel eens het Florence van Polen genoemd.  Die vergelijking gaat voor mij net iets te ver, maar het is absoluut een charmante stad.  Het is een echte studentenstad en er valt dus altijd iets te beleven.   Veel gezellige pleintjes, café’s en restaurants en een bruisend nachtleven.  Bovendien is het de ideale uitvalsbasis om de concentratiekampen Auschwitz en Birkenau te bezoeken.

4 dagen in Krakau

Het centrum van de stad heeft heel wat oorlogen ongeschonden doorstaan.   Het oudste gebouw is de Sint Andreaskerk uit 1098 en er staan nog heel wat gebouwen uit de 13de eeuw.  Het stadscentrum staat dan ook niet voor niets op de Unesco Werelderfgoedlijst.

Krakau Grote Markt

De Grote Markt ofRynek Glowny

De grote markt (Rynek Główny ) is een van de mooiste marktpleinen van Europa.    Hier vind je de Mariakerk met een wereldberoemd altaar.  Deze kerk werd trouwens door de Nederlandse architect Tielman getekend.  Ook de Raadhuistoren, Lakenhal en de kerk van Sint-Adalbert zijn absoluut de moeite waard. 


Aan de Mariakerk is nog een mooie legende verbonden (en ik ben hevige fan van leuke legendes).  Elk uur speelt vanaf de hoogste toren van de Mariakerk (Kosciół Mariacki) een trompetblazer een melodie die plotseling afgebroken wordt. De 'hejnał' was vroeger het signaal om de stadspoorten te openen of te sluiten en werd elke ochtend en avond gespeeld.

Volgens de legende zag  in de Middeleeuwen een torenwachter de Tataren komen. Hij speelde op zijn trompet om iedereen te waarschuwen, maar werd door een pijl geraakt en stopte dus abrupt zijn trompetspel.   Gelukkig konden de stadspoorten net op tijd worden gesloten en de Tataarse aanval worden afgewend. Sinds de 19e eeuw wordt deze afgebroken 'hejnał' als herinnering elk uur gespeeld. Sinds 1927  wordt het zelfs elke dag om 12u op de Poolse radio gespeeld.

Krakau Wawel

Wawel

De Wawel is een  228 m  hoge heuvel op de oever van de Wisła.   Op die heuvel staan enkele mooie gebouwen zoals de Wawelkathedraal en het kasteel van Wawel.   De huidige kathedraal stamt uit de 14de eeuw, maar voor die tijd stonden hier al 2 kathedralen die beiden zijn verwoest.     Ook het kasteel is grotendeels verwoest door een brand, dus wat je nu ziet is in latere eeuwen heropgebouwd.  

Onder de heuvel vind je de drakengrot waar volgens de mythe vroeger een heuse draak woonde.   De koning van Krakau beloofde aan diegene die de draak zou vermoorden, de troon en zijn dochter. De arme schoenmaker Skuba ging de uitdaging aan en bedacht een slim plan.   Hij slachtte een schaap, vulde het met zwavel en voerde het aan de draak.  De draak schoot in brand en sprong in de Wisla.   De schoenmaker trouwde met de prinses en werd de nieuwe koning.

Hotels in Krakau

Er zijn heel veel leuke hotels voor je citytrip Krakau Wij logeerden in het Metropolitan Boutique Hotel. Op wandelafstand van de belangrijkste bezienswaardigheden en toch heel rustig gelegen.  De kamers zijn gezellig en comfortabel en er is een gezellige binnentuin. 

Metropolitan Boutique Hotel Krakau

Ook het Balthazar Design Hotel, op 500 meter van het koninklijk kasteel Wawel is een goede keuze.  Het is prachtig ingericht en heeft een kleine tuin.

Hotel Unicus Palace ligt op 300 meter van de Maria Hemelvaartkerk en heeft een spa en binnenzwembad.    Je kan ook een fiets huren in het hotel.  Prima manier om de stad te verkennen.

Hotel Unicus Palace

Restaurants in Krakau

  • Restaurant Pimiento  is een absolute aanrader in Krakau.   Dit Argentijns restaurant is heel gezellig ingericht, de bediening is top en het eten was fantastisch.    Aangezien we met een grote groep waren, brachten ze ons grote schotels met alle voorgerechten van de kaart.  Op die manier kon je van alles wat proeven.   Van inktvis dat Poolse pasteitjes, het smaakte allemaal even heerlijk.    Daarna koos iedereen uiteraard voor een lekker stukje Argentijns rundsvlees.   De wijn vloeide rijkelijk, de rekening was navenant.
Krakau (2535)
  • The Piano Rouge ligt op de grote markt en  is zeer toeristisch maar alleen al omwille van het interieur een bezoekje waard tijdens je 4 dagen in Krakau.   Op het gelijkvloers wandel je een sprookje binnen en de kelder lijkt wel een rijkelijk gedecoreerde grot.   Om 21u is er live pianomuziek (van bedenkelijk alooi) en dan kan je er ook terecht voor een drankje (ze serveren heerlijke cocktails).    Als je er eet, kies dan zeker voor de goulash.
Img 0056
  • Voor een diner met Mediterraanse toets kan je terecht bij Trezo .  De Tiger Shrimps en het lamskroontje smaakten uitstekend.   


Al deze restaurants in Krakau liggen in de buurt van het centrum.


Concentratiekampen Auschwitz en Birkenau


Tijdens je citytrip Krakau is een bezoek aan Auschwitz en Birkenau een absolute must.   Eigenlijk zou iedereen deze voormalige concentratiekampen een keer moeten bezoeken.   Er zijn massa’s boeken geschreven over de gruweldaden die zich hier hebben afgespeeld, dus daar ga ik jullie hier niet mee vervelen.    

Auschwitz is eigenlijk een verzamelnaam voor meerdere kampen.   Auschwitz I, het basiskamp.  Auschwitz II Birkenau was het vernietigingskampen en Auschwitz III Monowitz het werkkamp. Het eerste deel van het bezoek bracht ons naar Auschwitz I.   Je stapt er binnen door de legendarische poort met het opschrift ‘Arbeit macht frei’.  De ‘B’ van Arbeit staat trouwens ondersteboven.  Onze gids (die op een stripfiguur uit een of ander horrorboek leek) zei dat niemand echt weet waarom, maar dat het waarschijnlijk een daad van verzet was door de smid die de poort destijds moest maken.  Hier zijn de barakken in steen en bevindt zich o.a. het ‘hospitaal’ waar dr. Mengele zijn experimenten uitvoerde.   Onze gids kon gepassioneerd vertellen en herhaalde meermaals dat de kampen wel op Pools grondgebied staan, maar dat het een ‘uitvinding’ van de Duitsers was.

Auschwitz Polen
Auschwitz I Polen

Na een uitgebreide rondleiding kwamen we bij Auschwitz II – Birkenau.   Dit kamp maakte op mij nog veel meer indruk.   Hier zie je een gigantisch domein met de houten barakken die je kent uit de films over deze periode.   Nu zijn ze omringd door gras, maar destijds was het hier één grote modderpoel.    Bij een kijkje in zo’n barak moet zelfs de koelste kikker wel even slikken.  Ongelooflijk in welke mensonterende omstandigheden de gevangenen hier terecht kwamen.   De trein reed destijds binnen in dit kamp waarna een eerste ‘selectie’ gebeurde.  De meesten verbleven hier maar enkele dagen want er werden dagelijks  tot 4750 gevangenen  vergast.   Daarna werden de lichamen uit de gaskamers gehaald, kaalgeschoren, van gouden tanden ontdaan en verbrand.

Een bezoek aan deze kampen is geen plezierreisje, maar zoals ik eerder al zei, mag dit absoluut niet ontbreken tijdens je 4 dagen in Krakau.

Birkenau Polen

Wieliczka zoutmijn


Een andere belangrijke bezienswaardigheid in Krakau en beschermd Unesco werelderfgoed is de Wieliczka zoutmijn.    Dit is één van de oudste zoutmijnen ter wereld en werd voor het eerst vermeld in 1044.    De gangen van de mijn zijn 300 km lang en gaan tot 327 m diep.  De rondleiding brengt je d.m.v. 800 treden tot een diepte van ongeveer 130 meter.   Daarna volgt een wandeling van enkele kilometers waarbij je allerlei beeldhouwwerken passeert die zijn uitgehouwen in het rotsachtige zout. Er is een gigantisch ondergronds meer en de Sint-Kingakapel is adembenemend.   Zoek je nog een originele trouwlocatie, dan is dit the place-to-be.   Godzijdank kan je met een lift terug naar boven want anders had ik waarschijnlijk nog in die mijn gezeten.

Zoutmijn Polen Kerk (2)

Om al deze bezienswaardigheden te bezoeken heb je toch wel 4 dagen in Krakau nodig.   Het is een vermoeiend tripje, maar absoluut de moeite waard.   Kleine voetnoot: als je wil shoppen, zoek dan een andere bestemming want dat stelde hier niet veel voor.

TIP: wil je graag met de auto naar Krakau? Maak dan een tussenstop in Duitsland om de bezienswaardigheden in Dresden te bezoeken. Deze verborgen parel in Duitsland heeft zoveel moois te bieden.  Boek hier bijvoorbeeld twee overnachtingen om de trip naar Polen te breken.

Bezocht jij Auschwitz en/of Birkenau? Wat deed het met jou?


REISDUUR: 4 dagen
REISTIJD: oktober

Like it? Pin it!

4 Dagen In Krakau 2
Citytrip Krakau