Hong Kong ziet zichzelf als een 'wereldstad'. Dankzij haar complexe geschiedenis, denk aan de kolonisatie door de Britten, Chinese inmenging en haar huidige rol als financiëel centrum van China, heeft de stad heel wat te bieden.

Een citytrip naar Hong Kong heeft heel wat meer te bieden dan die verplichte foto van de indrukwekkende skyline. Mongkok district in Hong Kong is de dichtst bevolkte plaats ter wereld en er zijn nergens in de wereld meer stadsparken te vinden.

5 activiteiten in Hong Kong

1. Geniet van het uitzicht over de stad en de haven

Een reis naar Hong Kong heeft meer te bieden dan alleen die prachtige skyline, maar uiteraard moet je wel een foto hebben van dit iconische uitzicht. De skyline van Hong Kong siert niet voor niets de covers van vele tijdschriften en reisgidsen. De wolkenkrabbers flankeren de Victoria Harbour en staan garant voor fantastische kiekjes.

Je kan de skyline vanuit verschillende hoeken bekijken, maar het prachtigste uitzicht heb je 's avonds wanneer alle lichtjes branden of op een heldere dag. 

De beste plaatsen om de skyline van Hong Kong te bewonderen:

Victoria Peak - Met de kabelbaan 'Peak Tram' bereik je de top van de Victoria Peak om te genieten van een van de klassieke uitzichten over de stad.

TIP: neem de kabelbaan voor 8 uur 's morgens want daarna lopen de wachtrijen op.

Je kan ook bus 15 naar de top nemen terwijl je onderweg adembenemende landschappen passeert.  Uiteraard kan je ook de taxi of Uber nemen voor een korte, winderige rit.  Het mooiste uitzichting heb je van het platform op de Peak Tower.  Daar kom je echter enkel tegen betaling. Soortgelijke, maar gratis uitzichten heb je vanaf het nabijgelegen Lion's Pavilion of vanaf het voetpad ten westen van de Peak Tower.  Zodra je het gebouw van de kabelbaan passeert, krijg je een fantastisch zicht, gratis en voor niets. 

Hong Kong View

The Tsim Sha Tsui promenade - Vanaf de andere kant van de haven krijg je nog een klassiek uitzicht. Daarvoor wandel je oostwaarts, over het brede wandelpad,vanaf de Star Ferry Pier.  

5 Things To Do In Hong Kong

The Wheel - Een ritje in het reuzenrad, aan pier #9, kost maar US$2.50 en is één van de verplichte activiteiten in Hong Kong. Je passeert er als je op weg bent naar de ferry.

Hong Kong The Wheel

The Hong Kong Monetary Authority Exhibition - Wat?  Hoort dit wel thuis in deze blogpost?  Niet echt, maar er is een handige weetje in verband met deze kleine tentoonstelling.  De tentoonstelling bevindt zich op de 55ste verdieping van het International Finance Centre II, het gigantische gebouw op Hong Kong Island, naast het reuzenrad.  Dit is een beveiligd gebouw waar je enkel binnen mag met een ID card.  Als je naar de receptie gaat en zegt dat je de tentoonstelling wil bezoeken, krijg je een bezoekerspasje.  Je kan dan de tentoonstelling bezoeken maar vanaf hier heb je een waanzinnig uitzicht over de haven.  Alweer gratis en voor niets.

2. Winkel in street markets

Hong Kong staat bekend als winkelparadijs. Dat is echter slechts gedeeltelijk waar.  De prijzen van electronica en kleding zijn niet echt goedkoper dan in de USA of Europa maar het aanbod maakt veel goed. Als je een reusachtige mall wil bezoeken, ben je bij IFC Mall in Central, Pacific Place in Admiralty  en bij K11 in TST  aan het juiste adres.  Voor koopjes moet je bij  Dragon Centre in Sham Shui Po en Metro Plaza in Kwai Fong zijn.  Hier shoppen de locals.

Stanley Market - ligt ten Zuiden van Hong Kong island en is vrij moeilijk bereikbaar.  Je kan de Green Minibus #40 vanaf Causeway Bay nemen, maar een taxi is de handigste optie. Hier vind je kleding, souvenirs, schilderijen en speelgoed. Deze markt richt zich op toeristen.  Aan de andere kant van de markt zitten talloze kleine restaurants en het historische Murray gebouw in koloniale stijl.

20130626 152907 Stanley Market Shops 055
20130626 152959 Stanley Market Shops 061

Ladies Market - ligt in het Mongkok district en is omgeven door wolkenkrabbers.  Langs de weg proberen straatverkopers hun waren te slijten. Alles is hier goedkoop en nep.  Ladies Market bereik je met de MTR naar Jordan Station.

Temple Street Night Market - het aanbod is ongeveer hetzelfde als in Ladies Market, maar hier moet je 's avonds zijn. Er zijn heel veel leuke eetgelegenheden. Proef zeker de Spicy Crab in een van de eetstalletjes en wandel dan verder tot aan de Tin Hau tempel. Onderweg passeer je toekomstvoorspellers, en karaoke zangers.  Ook deze markt bereik je met de MTR naar Jordan Station.

3. Eten in Hong Kong 

Eten, eten, eten.  De locals eten de hele dag (en nacht) door. Zelfs ik sta soms versteld van de gerechten die je hier in het midden van de nacht kan krijgen. Als je geen nachtraaf bent, kan je ook overdag kiezen uit een enorm uitgebreid aanbod.

Dim sum - staat op elke menukaart in Hong Kong en daar is een goede reden voor.  De Hong Konger proeft graag allerlei verschillende dingen.  Dat kan perfect door allerlei kleine Dim Sums te eten. Eigenlijk kan je ze een beetje vergelijken met de Spaanse tapas maar qua uitzicht zijn ze uniek. Doordat er zo'n grote variëteit aan smaken is, raak je ze nooit beu.  Tijdens je reis naar Hong Kong moet je deze lekkernij dus proeven.  Voor de traditionele dim sum ervaring moet je naar het authentieke Maxim's Palace restaurant op de 2de etage van de City Hall op Hong Kong Island.  Terwijl je aan tafel zit passeren er allerlei karretjes met verschillende gerechten.  Je wijst aan wat je wil hebben en het wordt bij je rekening geteld.  Bij Maxim's Palace komen veel toeristen dus je kan hier prima uit de voeten in het Engels.  Ga zeker op tijd zodat je een tafeltje hebt.  Een andere top keuze is Metropol Restaurant o de 4de eteage van United Centre in Admiralty. Het restaurant zit verstopt in een saai kantoorgebouw en is dus minder bekend bij toeristen.  Er komen echter veel expats dus ook hier kan je terecht in het Engels. Een heel traditioneel restaurant is Wu Kong Shanghai Restaurant,  27-33 Nathan Road.  Voor een modernere versie moet je bij  YUM CHA in Granville Road zijn.  Hier vind je dim sums in allerlei leuke vormen.  Na de luch wandel je naar Granville road om langs de trendy boetieks te slenteren.  Daarna neem je de voetgangersbrug over Chatham Road richting het Hong Kong History Museum.  Dat is niet alleen een heerlijk frisse plaats tijdens een warme dag, maar je leert er veel over de geschiedenis van Hong Kong. 

Dim Sum 004
Dim Sum 012

Cantonese dishes - Hong Kong maakte ooit deel uit van de Chinese provincie Kanton en dat merk je nog in de keuken.  Er zijn een paar Kantonese restaurants die bekroond werden met een Michelinster, zoals  T’ang Court.  Als je portemonnee dat niet kan trekken moet je Jade Garden Chinese Restaurant in Star House naast de TST Star Ferry terminal proberen. Er ligt in elke straat een Kantonees restaurant.  Vaak worden ze aangeduid met "seafood restaurants" maar ze serveren ook andere gerechten.   Probeer zeker de soep van de dag, Choi Sum vegetable with  Beef, Steamed Fish with Ginger and Spring onion, Beef With Oyster Sauce, Sweet and Sour Pork (een beetje cliché, maar het blijft lekker), en Steamed Prawns.  Alle gerechten worden geserveerd met witte rijst.  Drink er Chinese thee of een plaatselijk  Tsingtao biertje.

Hong Kong cafe food - De mix van Engelse ingrediënten en Chinese smaken heeft geleid tot een unieke keuken.  Het zogenaamde café food wordt vooral tijdens het ontbijt en de lunch geserveerd.  Denk aan gerechten met noodles, gebakken kippenvleugeltjes, broodjes met ham, French toast en een kopje sterke thee met melk.  Voor een optimale ervaring moet je een bezoekje brengen aan Mido Cafe naast de Temple Street Night Market.  Hier is de tijd 50 jaar geleden stil blijven staan.  Bestel "YUANYANG TEA", koffie gemengd met thee en melk. Heel bijzonder.

International favourites - Hong Kong is een smeltkroes van allerlei nationaliteiten en dat merk je in de keuken. Op elke hoek van de straat vind je Japanse, Koreaanse of Engelse restaurants. Wandel door 'Soho' op Hong Kong Island en proefs van Italiaans tot Indisch en alles daartussen.

4. Wandel- en trektochten

Hong Kong heeft een prachtig platteland. Geloof je dat niet?  Check je Google maps satellietkaart en zoom in.  Je zal zien dat je ongelooflijk veel groen ziet.  Het overgrote deel van het grondgebied van Hong Kong is bedekt met een licht subtropisch regenwoud.  Er zijn dus eindeloze mogelijkheden om te wandelen of om heuse trektochten te maken.  Wandeltochten met de kinderen of tochten voor ervaren trekkers, er is voor ieder wat wils. Een flinke wandeling mag dus niet ontbreken tijdens je citytrip Hong Kong.

The Circular Walk - Wil je Victoria Peak bezoeken?  Super! En als je er toch bent, kan je er misschien eens omheen wandelen.  Het is veel leuker om er in een uur omheen te wandelen dan omhoog te klimmen.  Het pad is ongeveer 3.5 km lang met af en toe een bankje om te rusten.  je passeert een aantal mooie tuinen, residentiële woningen en als extraatje geniet je van spectaculaire uitzichten over de Zuid-Chinese Zee.  Er staan bordjes met informatie over de inheemse en uitheems bomen, vogels en andere dieren.  De wandeling is makkelijk te doen voor kinderen en zelfs de buggy kan mee.  Neem wel een middeltje tegen de muggen mee.  Start je wandeling aan het Peak Tower gebouwd en volg het pad links van het gebouw (als je naar het gebouw kijkt)  Je wandelt dan tussen gebouw en het koloniale tramgebouw met de rode deur.

Panorama Of View From Circular Walk2 2
Panorama Of View From Circular Walk2 Cropped

The Dragon's Back - deze populaire wandeling langs een klif op Hong Kong Island staat garant voor spectaculaire vergezichten over het water.  Deze route ligt iets verder van de stad waardoor je een hele dag moet uittrekken voor deze wandeltocht.  Maak ook van de gelegenheid gebruik om even te ontspannen op Tai Long Wan strand aan het einde van de wandeling.  Hier zie je de locale surfers aan het werk.  De naam van het strand betekend dan ook 'grote golven baai'.  Neem de MTR naar Shau Kei Wan Station, stap daarna op bus 9 naar To Tei Wan en volg de bordjes naar het strand.

The Lantau Trail - The Island of Lantau is het grootste van de 283 eilanden die Hong Kong rijk is.  Hier vind o.a.  je de internationale luchthaven, Disneyland en een traditioneel vissersdorp.  Bovendien ligt hier ook de 70 km lange Lantau Trail.  Deze route is onderverdeeld in 12 stukken van verschillend niveau. Sommige stukken zijn verhard en de route is duidelijk gemarkeerd waardoor je niet kan verdwalen.  Er zijn echter enkele uitdagende stukken dus voorzie stevige schoenen, voedsel, voldoende water en een GSM die in Hong Kong werkt (nvdr als je zo'n waarschuwingen krijgt, gaat mijn zin al over :-))  Vertrek in het dorp Mui Wo dat je kan bereiken met de ferry vanaf Central Pier #6 on Hong Kong Island,  De wandeling duurt ongeveer 5 uur maar loont echt de moeite.  Onderweg passeer je de Big Buddha in het Po Lin Monastery en de grootste liggende Buddha ter wereld (in de open lucht).  Je kan ook met de kabelbaan van Tung Chung naar boven gaan en naar beneden wandelen.  Neem de MTR naar Tung Chung en ga met de kabelbaan naar de top om het klooster te bezoeken. Eet authentiek Boedhistisch vegetarisch in het plaatselijke restaurant en wandeling naar Mui WO.  In het dorp aangekomen, wacht je een heerlijke drankje in de China Bear pub met uitzicht over de zee.

5. Boten en ferries

Hong Kong is een havenstad aan de monding van de Pearl River.  Het overgrote deel van de 283 eilanden is onbewoond of zeer dun bevolkt.  De belangrijkste eilanden zijn de Hong Kong Islands.  Hier vind je het zakencentrum en de belangrijkste bezienswaardigheden.  Het vliegveld ligt op Lantau Island en Lamma Island  is populair bij de toeristen vanwege de vele seafood restaurants, De locals eten hun zeevruchten echter op Cheung Chau .   Om van de stranden en de plattelandsrust te genieten, moet je naar Peng Chau.  Het is hier heel rustig maar er liggen een aantal leuke tempels die een bezoekje waard zijn

Al deze eilanden zijn met elkaar verbonden door boten en ferries en hier en daar zijn er tunnels en bruggen.  Als je Hong Kong van een andere kant wil zien, moet je absoluut een keer de zee op.  Hoe ver of hoe lang, hangt af van de tijd je die je hebt.

Enkele suggesties:

The Star Ferry - Dit is zonder twijfel een must! Ja, je kan de MTR trein nemen om de haven over te steken. Maar waarom zou je door een tunnel reizen als er bovengronds zoveel meer te zien is.  Bovendien is de ferry sneller en goedkoper.  De locals gebruiken deze ferry als openbaar vervoer tussen Hong Kong island en Kowloon peninsula.   De pier is enkele jaren geleden verlegd waardoor hij nu op 10 minuten wandelafstand van het zakendistrict ligt.  Via het verhoogde voetpad geniet je van een mooi uitzicht op het reuzenrad en andere bezienswaardigheden.  Neem de ferry van Central Pier #8.  Je kan kiezen tussen tickets voor het boven- of onderdek.  Neem het onderdek want dan zit je dichter bij het water en kan je, vooral 's avonds, prachtige foto's nemen omdat de omgeving weerspiegeld wordt in het water.  Je kan bovendien een kijkje nemen in de machinekamer en je kan de matrozen aan het werk zien.  En dat allemaal voor amper US$0.50! 

Probeer je tocht zo te plannen dat je om 8 uur 's avonds op zee zit zodat je kan zien hoe op het land alles ineens wordt verlicht tijdens de zogenaamde 'Symphony of Lights'.

Star Ferry Hong Kong Accepts Octopus Card 053113 7848

Cheung Chau Ferry - vanaf pier #5 in Central kan je de fast ferry (35 minuten) of gewone ferry (55 minuten) nemen naar een vissersdorpje op het eiland Cheung Chau.  Kies het upper (of luxe) deck of op de gewone ferry.  Op die manier krijg je namelijk toegang tot het open observation deck achteraan de ferry en geniet je van prachtige vergezichten over de haven en de delta van de rivier.  Hou je ticket steeds bij de hand want je moet je ticket aan boord tonen.   Op het eiland aangekomen, wandel je naar het dorpje om het strand en de historische Pak Tai tempel te bezoeken.  Hier voel je de sfeer van het oude Hong Kong.  Aan het zuidwestelijk einde van het eiland ligt te piratengrot.  Dit is slechts een hol in de grond, maar je hebt hier een spectaculair uitzicht en de omgeving is prachtig.  Let op de getijden.  Bij laag tij volg je de bordjes Reclining Rock, voor een wandeling langs een prachtig rotspad en kleine baaitjes.  Zorg voor goede (waterdichte) schoenen want af en toe moet je een eindje klimmen.  Kinderen kunnen mee, maar de buggy moet je thuis laten.

Hong Kong Boats And Ferries

Macau by Hydrofoil - Ben je al ooit in in Chinese ex-Portugese kolonie geweest?  Ooit met een hydrofoil ferry gevaren?  Hier krijg je de gelegenheid om dat op te lossen.  Met de waanzinnige hydrofoil bereik je de enclave Macau in amper een uur tijd.  Een hydrofoil vliegt over het water.  Boek een ticket voor de  TurboJET Premier ride en breng een paar uur in Macau door of blijf er een nachtje logeren.  Hier moet je zijn voor goede Portugese restaurants, het uitzicht vanaf de oude vuurturen, het Guia Fort, de St. Paul's ruines en het Macau museum.

Zijn er highlights die Raymon vergat?  Deel ze hieronder!

Like it? Pin it!

5 Activiteiten In Hong Kong (1)