Wij brachten onlangs een paar dagen door aan de Costa Blanca met als doel relaxen,  vrienden bezoeken en de restaurants aan de Costa Blanca testen. Deze regio is namelijk niet alleen populair bij strandgangers maar ook gastronomen komen hier zeker aan hun trekken.

Onze vrienden ,Catherine en Joost, hebben er al enkele jaren een tweede verblijf en afgelopen jaar startten ze met een zeer ambitieus project, de bouw van een luxe boutique hotel.  Over enkele maanden openen ze de deuren van The Adelante House,  maar er moet nog hard gewerkt worden.  Wij mochten alvast een kijkje gaan nemen en weten nu al dat ze ons regelmatig mogen verwachten.  Volg hen op de voet via IG.

Img 6075
The Adelante House (3)

De Costa Blanca is dan ook een prachtige regio die loopt van Denia tot  Pilar de la Horadada.  De kust is 244 km lang en telt maar liefst 74 stranden.  Iedereen kent de populaire steden Alicante, Calpe, Moraira, Altea en Benidorm.  Hier voelen Belgen zich thuis.  Het klimaat is fantastisch waardoor de regio veel overwinteraars aantrekt.   In de zomer is het niet te heet, met een gemiddelde temperatuur rond de 30 graden en zelfs in de koudste wintermaanden halen ze hier makkelijk 16 graden.  

Costa Blanca (58)

Als je de drukte wil opzoeken, dan kom je in plaatsen als Benidorm en Alicante zeker aan je trekken.  Geniet je graag van de rust, dan vind je je gading in plaatsjes als Moraira, Benitachell en Javea.  

Er zijn massa’s hotels in alle prijscategorieën, maar er zijn ook prachtige vakantiehuizen te huur.  Van flatjes met 1 slaapkamer tot villa’s voor de hele familie.  Van eenvoudig en typisch Spaans tot super de luxe en heel modern.  
En last but not least, kan je in deze regio fantastisch lekker eten.  Catherine en Joost zijn ondertussen echte locals en aangezien ze van een lekker hapje houden, waren zij het ideale gezelschap om ons de beste restaurants aan de Costa Blanca te leren kennen.

Reizen naar de Costa Blanca

Wij maakten ooit een roadtrip naar de Costa Blanca, maar aangezien het toch zo’n 2000 kilometer rijden is, is het handiger om het vliegtuig te nemen.  Vanuit Brussel, Amsterdam, Eindhoven en Dusseldorf zijn er talloze vluchten die je op 2 uur tijd naar Alicante of Valencia voeren.  Daar huur je een auto en rij je naar de plaats van bestemming.

Costa Blanca (9)

Restaurants in Javea

Wij logeerden in Casa Adelante  in Benitachell.  Van daaruit sta je in een kwartiertje aan het strand in Javea, het Knokke van de Costa Blanca.  Aan de Playa Arenal zijn massa’s restaurants en bars.  Dankzij onderstaande tips trap je niet in de tourist traps, maar geniet je van uitstekende gerechten in smaakvol ingerichte gelegenheden.

Een aantal restaurants zijn gesloten in de maanden januari en/of februari.  Aan het strand Arenal zijn de meeste restaurants het hele jaar geopend.

Om zeker te zijn van je tafeltje, reserveer je best op voorhand.

La Siesta

La Siesta is een hippe beachbar waar je de hele dag kan blijven hangen.  ’s Morgens zet je je aan een tafeltje en geniet je van een heerlijk ontbijt met zicht op zee.  Start met een English Breakfast of nog beter, een Mediterraneo.  Zware avond gehad?  Ga dan voor de Budha Detox.  Allemaal even lekker en prachtig gepresenteerd.

Ga even op het strand liggen om tegen de aperitief plaats te nemen in één van de zalige salons.  Ik lust wel een Gin & Tonic of een Frozen Daiquiri.  Als lunch kies ik voor een Catalan Baguette met heerlijke Iberico ham maar er zijn ook allerlei tapas te verkrijgen.

Aan het einde van de dag geniet je hier van de ondergaande zon en een heerlijk diner.   Kortom, een echt topadresje.  

  • Av. del Mediterraneo 27, Javea
  • +34 966462300 (Reserveren is niet mogelijk)
La Siest Beachbar Javea (6)
La Siest Beachbar Javea (1)
La Siest Beachbar Javea (4)

Chabada

Chabada is nog zo’n toppertje aan de Playa Arenal in Javea. In eerste instantie was het enkel een restaurant.  De eigenaar kocht het pand ernaast en maakte daar een prachtige cocktailbar van.   Het steegje tussen beide panden toverde hij om tot een feeëriek straatje.  Vooral tijdens de avond ziet het er geweldig uit.

In het restaurant kan je terecht voor een verkwikkend ontbijt, lichte lunch of heerlijk diner.  De mixed paella was heerlijk en de bediening is uitermate vlot en vriendelijk.  

 

 

Chabada Javea (2)
Chabada Javea (4)
Chabada Javea (3)
Chabada Javea (1)
Costa Blanca (20) 2

La Bambula 

La Bambula ligt helemaal aan het einde van de Playa Arenal.  Er zijn een aantal gezellige lounge hoekjes waar je kan genieten van een glaasje cava of een cocktail.  ’s Ochtends serveren ze je hier een uitgebreid ontbijt of een gezond broodje met avocada, hummus en groenten.   Naast paella, pasta en ander lekkers, kan je hier ook terecht voor heerlijke seafood schotels.  Wij genoten van de premium seafood tray.  Mooi gepresenteerd en kraakvers. Als je’t mij vraagt is dit een van de beste restaurants in Javea.  

  • Av. de Ultramar 3, Javea (het uiteinde van Playa del Arenal)
  • +34 966 470688
La Bambula (3)
La Bambula (2)
La Bambula (5)

Acqua

Acqua ligt naast Bambula.  Het is iets strakker maar ook hier geniet je van een prachtig uitzicht over het strand en de zee.  Naast de klassiekers hebben ze hier ook een uitgebreide kaart met pizza’s, pasta en burgers.  

  • Paseo Tenista David Ferrer (uiteinde van Play del Arenal in hetzelfde gebouw als Bambula)
  • +34 965 770131

Achill

Als je ’s avonds nog een stapje in de wereld wil zetten, moet je bij Achill zijn.  Deze hippe bar ligt boven restaurant Acqua en Bambula.  Een Dj zorgt voor de muziek terwijl jij geniet van één van de talloze cocktails en wat calorieën verbrandt op de dansvloer.  Dat is namelijk echt nodig na het afstruinen van de beste restaurants in Javea.   

  • C.Pireo (uiteinde van Playa del Arenal in hetzelfde gebouw als Bambula)
  • +34 965 771818

La Bohême

Hier kan je alleen terecht voor de lunch of het diner.  Vooraan heb je zicht op zee, aan de achterkant lijkt het of je op een of ander gezellig pleintje zit.  Sfeervol verlicht en smaakvol ingericht.  La Bohême serveert kraakverse vis en malse stukjes vlees.  Wij genoten tijdens ons laatste bezoek van een lekker schoteltje zeevruchten en heerlijke inktvis

Img 9251
Img 3649

Cala Clemence

Als je in Spanje een feestje wil geven, vind je hier de ideale locatie.  Dit restaurantje in Ibiza-stijl ligt op een klif aan een prachtig baaitje .  Nonchalant maar stijlvol ingericht, prachtige vergezichten en een Zuiders briesje.  Voeg daar nog heerlijke gerechten aan toe en je weet dat je op een topadresje zit.  Proef zeker de octopus (valt het op dat wij dat graag eten?) en de pasta met zeevruchten.

Costa Blanca (10)

The Beach House Rooftopbar

Ben je op zoek naar de bar met het mooiste uitzicht?  Dan is de Rooftopbar van The Beach House the place to be.  Het terras is boho chic ingericht en staat garant voor een waanzinnig uitzicht.  In de namiddag is het er vrij warm, maar een frozen strawberry daiquiri zorgt voor de nodige verfrissing.   In de bistro beneden kan je terecht voor een lekker hapje. 

In 2021 verkozen tot één van de mooiste rooftopbars ter wereld!

Img 6001

Cala Bandida

In hetzelfde pand als The Beach House vind je Cala Bandida.  Gezellig ingerichgt en prachtig uitzicht op de haven.  Wij genoten van de salade met tonijn maar je kan hier ook terecht voor een lekkere cocktail.

Javea Heidje (37)

BonAmb

Iets te vieren? Of mag het gewoon wat meer zijn?  Reserveer dan een tafeltje bij BonAmb.  BonAmb (prettige omgeving), doet zijn naam alle eer aan.  In dit bijzondere, stijlvol ingerichte pand toveren ze echte meesterwerkjes op tafel.  Het restaurant opende in 2011 zijn deuren en kreeg al snel een Michelinster.   Niet veel later volgde de tweede ster.  Chef Alberto Ferruz is een rijzende ster in de Spaanse gastronomische wereld.  In 2015 werd hij verkozen tot Beste Chef van het jaar door de ‘Academia de la Gastronomía de la Comunidad Valenciana’.

Wij genoten van een meergangenmenu (ik denk dat ik na 14 gerechten de tel ben kwijtgeraakt). Het ene gerechtje zag er nog spectaculairder uit dan het andere.  Het was echter niet alleen een streling voor het oog, maar ook voor de tong.  Zoooo lekker!   Ook bij de aangepaste wijnen ging men niet voor de voor de hand liggende keuzes.  Er werd o.a. een Spaanse Sake en een Chileens wijntje met hop (dus een mengeling tussen bier en wijn) geschonken. Tijdens een bezoek aan de regio is een etentje bij BonAmb absoluut een must.  Hou Alberto Ferruz in de gaten want je gaat ongetwijfeld nog van hem horen.  

Tijdig reserveren is de boodschap!

 

Bonamb Javea (3)
Bonamb Javea (4)
Bonamb Javea (13)
Bonamb Javea (7)

Tasca La Rebotica

Zoek je een authentiek tapasrestaurant, dan moet je bij Tasca La Rebotica zijn.  

Img 1132

Chola Gastro Javea

Dit authentieke tapas restaurant ligt in de oude stad van Javea en omschrijft haar keuken als 'exotic fusion food'.  Het zijn tapas met een twist.  Het kleine, ingesloten terras achteraan is super gezellig en ze serveren heerlijke gerechten die er ook nog eens uitzien als kleine kunstwerkjes.  Hier tillen ze de patatas bravas (rechts) naar een hoger niveau.

Img 9237
Img 9236

Terra Javea

Terra Javea is één van onze laatste ontdekkingen.  Wij aten hier één van de lekkerste gegrilde vissen ooit.   Ook de oesters en de tartaar van tonijn waren overheerlijk om over het assortiment kroketjes(garnaal, kaas en Iberico ham) nog niet te spreken.  Absoluut een aanrader.

Handig: ruime parking achteraan het restaurant

Terra Javea

Sileno Gastrobar

Deze nieuwe gastrobar in Javea is één van de betere nieuwe restaurants aan de Costa Blanca.  Heerlijke tapas, originele gerechten en een super ontvangst door de enthousiaste, piepjonge, Russiche gastheer.  De catch of the day was overheerlijk. 

Sileno Gastrobar Javea

Thalassa Xiringuito

Thalassa is een nieuwe xiringuito (restaurant/bar aan het strand) aan het strand van Cala Blanca.  Het ziet er heel erg uitnodigend uit.   Het is echter te duur voor het eten dat je krijgt en de bediening was tijdens ons bezoek waardeloos.

Javea (75)

Mezquida

Mezquida serveert traditionele mediterraanse keuken.  Ze hebben een ongelooflijk gevarieerd aanbod aan paella's en andere rijstgerechten.  Wij probeerden de arroz del senyoret en die was in elk geval heerlijk.  Het terras is bovendien erg gezellig en zeker tijdens de zomermaanden zit je hier heerlijk in de schaduw.

Img 3592

Sotavent

Ben je in Javea op zoek naar een authentiek restaurant, dan moet je Sotavent proberen.  Typisch Spaans interieur, heerlijke gerechten en spotgoedkoop.   De Arroz Meloso (lijkt op paella maar met veel saus) is fantastisch.  De bediening is top.  Je vindt Sotavent net boven de haven.

Javea (89)

La Fontana

La Fontana is niet het gezelligste, maar wel één van de betere restaurants aan de Arenal.  De gegrilde artisjokken zijn echt geweldig, de gegrilde octopus smelt in je mond en ook de paella is bovengemiddeld goed.  Eentje om te onthouden dus.

Javea Heidje (41)
Javea Heidje (39)

La Mar de Chola

Vlakbij hotel Nomad (waar we noodgedwongen logeerden omdat Casa Gonzales verhuurd was), opende een nieuw restaurant zijn deuren.  Strakke, sobere maar stijlvolle inrichting en Japanse keuken.  Normaal eten we in Spanje liever Spaans maar omdat dit een zusterrestaurant is van Chola, volgens ons één van de beste restaurants aan de Costa Blanca, besloten we het toch te proberen.   Dat was een goede beslissing want de sushi zijn echt hemels.  Als je de paelle beu bent, is dit dus een welkome afwisseling.

Img 4286
Img 4290
Img 4288

Bonapata

Bonapata is een gezellig terrasje aan de achterkant van de Arenal.  Je eet hier heerlijke tapas.  Probeer zeker de gefrituurde garnaaltjes.   Vriendelijke bediening en goed geprijsd.

 

A Bordo

Dit gezellige restaurant ligt aan de haven (dus echt de plaats waar de boten liggen).   Ze serveren hier een heerlijke zeebaars in zoutkorst en ook de paella is prima.  Super gezellig terras om 's avonds van het zicht op de boten te genieten.

Andere restaurants aan de Costa Blanca

Vall de Cavall

Vall de Cavall ligt in het dorpje Gata de Gorgos, ongeveer 10 km landinwaarts vanaf Javea of Denia.  Het dorpje is vooral bekend om de handgemaakte, rieten artikelen.  Voor een betaalbare rieten strandtas of hoed, moet je hier overdag een keer passeren.

Wij waren er echter om te gaan eten bij Vall de Cavall. Dit restaurant ligt op een gigantisch domein.  Je rijdt over een ellenlange oprijlaan tussen de weilanden door om uiteindelijk bij de finca uit te komen.  

Het interieur is landelijk en heel erg gezellig.  De bediening is snel en vriendelijk.  Wij deelden een aantal voorgerechtjes. De octopus en de kroketjes (met kip en ham) zijn om van te watertanden.  Als hoofdgerecht kozen wij voor de Chateaubriand a la piedra.  Dat is een heerlijk stukje rundsvlees dat aan tafel op een steen wordt gebakken. Absoluut een aanrader.  

Leuke extraatje: je kinderen kunnen hier heerlijk zwemmen terwijl jij geniet van de culinaire hoogstandjes.

Miguel Juan

In Dénia werden we overvallen door een regenbuitje.  Wat doet een mens dan?  Juist, een hapje eten.  Bij Miguel Juan bestelden we een Paella en een Fidua (een soort paella, maar dan met pastasliertjes ipv rijst).  Wederom een schot in de roos.  

Miguel Juan Denia (6)

Le Dauphin

Le Dauphin is een bijzonder stijlvol restaurant aan het strand van Moraira.  Het restaurant ligt tegen de heuvel en kijkt uit over de baai van El Portet.  Elegant gedekte tafels met linnen tafelkleden, zilveren bestek en kristallen glazen.   De keuken is Mediterraans met een Franse toets.  De lamskroontjes zijn mijn favoriet.

  • Bahia del Portet, Moraira (boven het strand van El Portet)
  • +34 966 490432
Le Dauphin Moraira (1)
Le Dauphin Moraira (5)
Le Dauphin Moraira (3)

Vespa’s

Als je het een beetje gehad hebt met de Spaanse keuken, kan je bij Vespa's in Moraira terecht voor een heerlijke pasta, risotto of pizza.  Volgens onze kinderen is het met voorsprong de beste pizza ever. 

Vespa Moraira (1)
Vespa Moraira (2)

Bar la Cabana

De gezelligste ontdekking van onze recente trip is Bar la Cabana.  Een waanzinnig gezellig terras, een kleiner terras op het strand en een geweldige Instragram-wall.   Bovendien serveren ze ook nog eens lekker eten.  De gemarineerde oesters en de pasta vongole waren geweldig.  Prijzig, maar absoluut de moeite.  Naast the Foodbar.

Img 9220

Mandala

Mandala ligt aan een kleine baai in Benissa  aan Fustera Beach.  De setting is prachtig, het uitzicht adembenemend en de paella hemels.  Need I say more? 

Img 1120

Orobianco: Michelinster in Calpe

Tijdens ons recente bezoek aan ons vakantiehuis in Javea, boekten we een tafeltje in Orobianco.  Dit sterrenrestaurant in Calpe serveert gerechten met een Italiaanse twist.    Hun hapjes beloofden veel goeds.  Achteraf viel het een klein beetje tegen;  Dat komt waarschijnlijk omdat je aan de Costa Blanca zoveel lekkers kan eten voor minder geld.  Maar, alleen al voor het uitzicht moet je hier een keertje naartoe. 

Javea (92)
Javea (97)

La Bandideta Granadella Beach Bar

Tijdens onze vorige bezoeken aan Javea, ondernamen we meerdere pogingen om Granadella Beach te bezoeken maar het was er altijd veel te druk.  Dit strand is bij uitstek het mooiste strand van Javea en is zelfs verkozen tot één van de mooiste stranden van Europa.  Eind september lukte het ons eindelijk om het strand te bezoeken.  Azuurblauw water, een strand met spierwitte keien en rondom de baai prachtige kliffen.  Bovendien zit er een beachbar waar je heerlijk kan eten en drinken.  Ben je buiten het hoogseizoen in Javea, dan is een bezoekje aan dit strand en deze bar absoluut een must. 

Aanrader: de gegrilde avocado met garnalen en een heerlijk sausje (sorry, je wordt al dik als je er naar kijkt) en de tonijntartaar met mango.   

Javea (106)
Javea (105)

The Foodbar by Republic

Een hip adresje met een heerlijk, uitgebreide keuken.  De bediening is top.   Er zit een Food Bar in Moraira.  In Denia zit Republic Restaurant en The Food & Lounge Bar.   Allemaal van dezelfde eigenaar.   De sharing plate is heerlijk maar heel veel. Een van de betere restaurants aan de Costa Blanca.

Javea (112)
Javea (115)

Amantes de Moraira

Restaurant met een prachtig terras met fantastisch uitzicht.  Binnen is het echter ook gezellig zitten.  De paella is hier een stuk duurder dan elders maar het is dan ook een sjieke versie.  Ook de tartaar van tonijn is heerlijk.

Javea (51)
Javea (52)

La Cena by Nola

La Cena by Nola heeft restaurants in Albir, Altea, Calpe, Altea Beach en sinds kort ook in Moraira.  Wij bezochten het restaurant in Moraira. 

Het interieur is prachtig maar het is vooral één van de beste restaurants aan de Costa Blanca om in de winter buiten te eten.  Je zit beschut achter glas en dankzij de terrasverwarmers is het er zelfs op koude dagen aangenaam zitten. 

Wij kozen voor de Family Tapas schotel.  Alles was even lekker.  Absoluut een aanrader als je in Moraira bent.

Javea (72)

Restaurante Meson el Pou

Voor 15.5 euro eet je hier de menu del dia.  Je kan dan kiezen uit 2 voorgerechten, een paella mixta of verdura en een dessertje.   Heerlijk eten voor een eerlijke prijs.  Bovendien zit je op een allerschattigst terrasje met zicht op de haven en de zee.

Javea Heidje (63)

La Bodeguita 1999 in Alicante

Als je vanuit Alicante weer naar huis vliegt met een avondvlucht dan kan ik je adviseren om wat vroeger te vertrekken en nog even een laatste avondmaal te nuttigen in dit fantastische restaurant.

TIjdens mijn laatste trip naar Spanje gingen we hier naartoe op advies van onze Spaanse housekeeper.  Het was echt een schot in de roos.   Smaakvolle inrichting, top bediening en heerlijke gerechten.  Het zat er dan ook vol Spanjaarden.

La Bodeguita 1999 is het beste vleesrestaurant van Alicante dus probeer hier zeker hun Rib-eye of entrecôte.   Nest 1999 is één van hun specialiteiten en ook de gegrilde artichokken zijn geweldig.   

Wij vonden het een geweldige ontdekking en een fantastische afsluiter van onze korte vakantie in Casa Gonzales.

Nadat we al deze restaurants aan de Costa Blanca geprobeerd hadden, bleef er echt geen tijd (en fut) meer over om aan sightseeing te doen.  We hebben nu in elk geval een goede reden om terug te keren.  Heb jij wel nog tijd voor leuke activiteiten, lees dan zeker verder om te zien wat je allemaal kan doen in Javea en omgeving. 

Like it? Pin it!

Beste Restaurants Costa Blanca