Jaren geleden maakte ik een citytrip naar Madrid.   Ik herinner me vooral statige gebouwen, gezellige straatjes, prachtige monumenten en slagerijen met etalages vol hespen (ham voor de Nederlanders :-)).  Hoog tijd dus voor een overzicht van de belangrijkste bezienswaardigheden in Madrid.


Madrid in het kort

Madrid is de hoofdstad van Spanje.  Het is de grootste stad en bovendien ligt ze midden in het land.  

Madrid ontstond, in tegenstelling tot veel andere Spaanse steden, pas in de 9de eeuw.  Er zijn nooit sporen van Romeinen of andere oudere volken aangetroffen.  Waarschijnlijk heeft dat te maken met het feit dat het in het binnenland ligt.  Vroeger lagen belangrijke steden meestal aan waterwegen of aan de zee.

Madrid Overzicht
Afbeelding van Carabo Spain via Pixabay

De eerste inwoners van de stad waren Moren.  De toenmalige emir liet hier een paleis bouwen op de plaats waar nu het Palacio Real staat.   De Moren noemden de rivier ‘al-Majrit’, het Moors voor waterbron.  Later werd de naam Madrid daarvan afgeleid.

Later kwam Madrid in katholieke handen.  In 1123 verkreeg Madrid stadsrechten.  In 1561 verplaatste men het Spaanse gerechtshof naar Madrid waardoor het de hoofdstad van Spanje werd, ten koste van Sevilla.

In de 18de en 19de eeuw was Madrid er slecht aan toe.  De koninklijke familie Bourbon vond dat de stad geen hoofdstad waardig was en liet nieuwe paleizen bouwen om de stad te verfraaien.  Later werden er parken, fonteinen, brede lanen en meer aangelegd.

In mei 1808 veroverde Napoleon de stad. Dit was meteen het begin van de Spaanse Onafhankelijkheidsoorlog.  

In de 20ste eeuw barstte de stad uit haar voegen waardoor nabijgelegen dorpen bij de stad werden gevoegd.  En werden ook nieuwe wijken aangelegd.  Het verkeer in de binnenstad werd ontlast door de Gran Via en door de metro.

Van 1936 tot 1939 woedde de Spaanse Burgeroorlog.  Madrid had hier zwaar onder te leiden.  Het was  de eerste stad ooit die werd gebombardeerd door vliegtuigen met het doel burgers te raken.

Na de Spaanse Burgeroorlog werd Spanje een dictactuur onder leiding van Franco.  Door de enorme groei van het inwonersaantal breidde de stad nog verder uit en vertienvoudigde de oppervlakte. Na de dood van Franco werd Spanje weer een Monarchie.

Vandaag is Madrid één van de grootste steden van Europa.  In 2004 werd Madrid door een zware terroristische aanslag getroffen waarbij 1700 gewonden en 190 doden vielen.

Klimaat in Madrid

Madrid heeft een mediterraan klimaat met continentale invloeden. Daardoor heeft het hete zomers en koude winters.  Er valt sporadisch sneeuw. 

Wat Moet Je Weten Over Madrid
Afbeelding van javier alamo via Pixabay

Wat moet je nog weten over Madrid

1. Hoe heten de inwoners van Madrid?

De inwoners van Madrid zijn Madrilenen.

2. Hoeveel inwoners heeft Madrid in 2020?

Madrid en de randgemeenten (dus de hele agglomeratie) heeft 6.550.000 inwoners.

3. Waar ligt Madrid?

Madrid ligt in het midden van Spanje in de landstreek Castillië.

4. De beste reistijd voor je citytrip naar Madrid

In de zomer is het vaak te heet om echt actief te zijn.  In de winter kan het heel koud zijn.  Als je de uitersten wil vermijden, plan je je citytrip naar Madrid het best in het voor- en najaar. 

5. Waar is Madrid bekend om?

Madrid is bekend om de vele culturele bezienswaardigheden en om zijn bruisende nachtleven.  Uiteraard hebben ze ook een aantal typische streekgerechten die je zeker niet mag missen tijdens je Madrid citytrip:

  • El Cocido Madrileno: een stoofpotje dat bestaat uit soep, vlees en bonen
  • Estresijos y Gallinejas; gebakken darmen.  Meestal serveren ze die op een stokje. (mijn man eet werkelijk alles, maar hier zette hij toch zijn joker voor in)
  • Bocadillo de Jamon: broodje met gefrituurde inktvis
Waar Ligt Madrid In Spanje
Afbeelding van Alina Kuptsova via Pixabay

Top 9 bezienswaardigheden in Madrid

Tijdens je citytrip naar Madrid mag je deze hoogtepunten niet missen.

1. Plaza de Espana

Dit is een van de drukste en populairste pleinen van Spanje.  In het midden van het plein staat een Obelisk uit 1928 met een beeld van de schrijver Cervantes.  Aan zijn voeten staat Don Quichote op zijn paard Rocinante en Sancho Panza op zijn ezel.  Aan het plein liggen de 2 hoogste gebouwen van de stad, Torre de Madrid en Edificio Espana, respectievelijk 142m en 117m hoog.

Plaza De Espana Global Castaway

Foto credits: Global Castaway

 

2. Palacio Real

Het koninklijk paleis werd gebouwd om indruk te maken en staat op de plaats waar eeuwenlang een koninklijk fort stond.  Het fort werd verwoest tijdens een brand op kerstavond in 1734.  De bouw van het paleis duurde 26 jaar en stond onder leiding van Filips V.  Met een oppervlakte van 135000 m² is 3418 kamers is het nog steeds het grootste koninklijk paleis in de wereld en één van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. Tegenwoordig wordt het enkel nog voor staatsaangelegenheden gebruikt.
Palacio Real Penguin And Pia

Foto credits: Eric & Lisa from Penguin and Pia

Palacia Real Jenny Smit

Foto credits Jenny from Ik reis

Jessica Corners Of The World Palacio Real (1)

Foto credits Jessica from Corners of the World

3. Plaza de Oriente

 
Vanaf dit plein heb je een prachtig uitzicht op het koninklijk paleis.  Het ruiterstandbeeld is van Filips IV.  Tegenover het paleis staat het Teatro Real of het Teatro de la Opera uit 1850.
Plaza De Oriente, Madrid Gallop Around The World

Foto credit: Kiara from Gallop Around the World

4. Plaza Mayor

 
Aan dit mooie plein uit de Habsburgse periode  ligt de Casa de la Paraderia (huis van de bakkerij).  In dit gebouw huisde vroeger de belangrijkste bakkerij van Madrid. Later was het het hoofdkwartier van de Academie voor Schone Kunsten en voor de Geschiedenis Academie. Tegenwoordig vind je hier het Centrum voor Toerisme.  Midden op het plein staat een standbeeld van Filips III.  
Jessica Corners Of The World Palacio Real (2)

Foto Credits: Jessica from Corners of the World

Plaza Mayor Madrid By Bright Nomad

Foto credits: Tal from Bright Nomad

5. Puerta del sol

 
Dit plein ligt in het centrum van Madrid in het district ‘Sol’.  Puerta del Sol is het nulpunt van Spanje (referentiepunt voor alle snelwegen).  Het exacte middelpunt ligt op de ‘0 km’ tegel.  Niet te missen in Madrid!
 
De klok van het Casa de Correos telt elk jaar op Oudejaarsavond de laatste ogenblikken naar het nieuwe jaar af.  Volgens de traditie worden er dan 12 druiven gegeten, 1 bij elke klokslag.  Dit ritueel zou voor een gelukkig jaar zorgen.
 
Op het plein staan verschillende standbeelden en fonteinen maar het bekendste  bezienswaardigheden in Madrid is het beeld van Oso y Marono (beer en de aardbeiboom).  Op één van de gebouwen rond het plein staat een grote neonreclame van Tio Pepe.  
Puerto Del Sol By Follow My Footprints

Foto credits: Denise from Follow my Footprints

Bear Statue Madrid Constant Traveller

Foto credits: Constant Traveller

0km Worldwide

Foto credits Judith from Worldwife

6. Palacio de Comunicaciones

 
Het Paleis van de Communicatie is het voormalig hoofdpostkantoor en ligt aan de Plaza de Cibeles.  Tegenwoordig doet het dienst als gemeentehuis.  Het prachtige, spierwitte gebouw met talrijke torentjes wordt wel eens vergeleken met een bruiloftstaart en is een van de bijzonderste bezienswaardigheden in Madrid.
Palacio De Comunicaciones Madrid

7. Mercado de San Miguel

 
Ik ben gek van overdekte markten.  Het 19de eeuwse Mercado de San Miguel, gemaakt van staal, hout en glas, is een pareltje.   Ze staat op de plaats waar sinds de 13de eeuw een kerk stond.  Toen deze verwoest werd door een brand, werd de vrijgekomen plaats gebruikt om vis te verkopen.  Later werd het een overdekte markt.  De markt overleefde de Spaanse Burgeroorlog maar werd wel tijdelijk gesloten.  In 1951 heropende ze.  Door de opkomst van supermarkten nam het belang van de Mercado af.  In 2003 werd de markt opgekocht door El Gastronomo de San Miguel.  Zij maakten er een gastronomische ontmoetingsplaats van.  Er zijn 33 kraampjes waar je allerlei lekkers kan bestellen.  In het midden staan tafeltjes en stoelen waar je je even kan zetten om te eten en te genieten van het uitzicht.  De perfecte plaats voor een snelle lunch tijdens je citytrip in Madrid.
San Miguel By Alajode

Foto credits: Jodie from Alajode

San Miguel By All Day Every Daisy

Foto credits: Daisy from All Day Every Daisy

8. El Escorial

 
El Escorial, 40 km buiten Madrid, vond ik absoluut één van de hoogtepunten.  Het complex bestaat uit een abdij, kasteel en koninklijk mausoleum en staat op de Unesco Werelderfgoedlijst sinds 1984.  
 
De grond van dit domein werd in eerste instantie gekocht als jachtdomein door Koning Felipe II.  In 1563 werd er begonnen met de bouw van een klooster.  
 
Het domein is dagelijks geopend, behalve op maandag.  Bestel online tickets om lange wachttijden te vermijden. 
 
Het gebouw ligt op een heuvel waardoor je geniet van een spectaculair uitzicht over de omgeving.  Bezoek vooral de crypte waar urnen met de as van de koninklijke familie staan.  Ook de bibliotheek en de koepel van de kerk zijn de moeite.  Liefhebbers van kunst komen ook aan hun trekken want er hangen schilderijen van Titiaan, El Greco en Vlaamse Primitieven.
Escorial Monastery By Stringy Nomads

Foto Credits: Stingy Nomads

 

Hier vind je meer tips om van je citytrip naar Madrid een geweldige reis te maken.

Mis geen enkele bezienswaardigheid in Madrid en boek een leuke trip!

9. Santa Cruz del valle de los Caidos

 
Het Heilige Kruis van de Vallei der Gevallenen ligt op het domein van El Escorial.  Franco besliste in 1940 dit monument ter ere van de slachtoffers van de Spaanse Burgeroorlog te laten oprichten.  Er werden 46000 slachtoffers begraven.  In de rotsen werd een gigantische kerk uitgehouwen.  Daarvoor werd 200.000 ton graniet met dynamiet opgeblazen.  
 
Achter het altaar vind je het graf van Franco.
 
De Spanjaarden hebben gemengde gevoelens bij dit monument.  Het herinnert hen namelijk aan een heleboel narigheid uit het verleden (burgeroorlog, fascisme, dictatuur,…)
Valle De Los Caidos

Staat een citytrip naar Madrid op jouw lijstje?

Like it? Pin it!

9 Bezienswaardigheden In Madrid