Na vorige cruises in Azië, Midden-Amerika en de westelijke Caraïben gingen wij 2 jaar geleden op verkenningstocht door de oostelijke Caraïben.  Onze zoon was helemaal in de ban van Anthem of the Seas, op dat moment het paradepaardje van Royal Caribbean en die cruiste tijdens de Paasvakantie langs een aantal bestemmingen die op ons verlanglijstje stonden.

Vaarroute

 • Dag 1: vertrek vanuit New Yersey (New York)
 • Dag 2: op zee
 • Dag 3: op zee
 • Dag 4: Haïti
 • Dag 5: Puerto Rico
 • Dag 6: Sint-Maarten
 • Dag 7: Martinique
 • Dag 8: Barbados
 • Dag 9: St Kitts & Nevis
 • Dag 10: op zee
 • Dag 11: op zee
 • Dag 12: op zee
 • Dag 13: New Jersey (New York)

 

Pre-cruise dag

Zorg dat je altijd een dag voor vertrek aankomt.  Als er dan iets misgaat met je vlucht, heb je nog wat marge want het schip wacht niet.  Zelfs niet op jou!

Een dag in New York is geen straf dus wij maakten van de gelegenheid gebruik om enkele highlights te bezoeken en uiteraard moest er ook nog wat gewinkeld worden.   

De volgende ochtend genoten we nog van een korte wandeling door de stad maar daarna vertrokken we naar Cape Liberty, de cruisehaven van New York (New Jersey).  

Img 0562 (2) 2

In New York was het nog vrij koud (eind maart/begin april) dus we keken er al naar uit om naar warmere oorden te vertrekken.  De kapitein van het schip wist te melden dat we nog 1 dag door een koude front vaarden, daarna arriveerden we in de Caraïben waar de zon (bijna) altijd schijnt.

Als je in een warmere periode vertrekt, stop je zwemkleding en zonnecrème dan in je handbagage.  Het duurt namelijk een hele tijd voor je koffer in je kajuit is.

Om 15u vertrekt het schip.  Langs de kant staan mensen te zwaaien en als je de haven uitvaart, passeer je het vrijheidsbeeld.  Je geniet nog even van de skyline van New York en vaart dan richting zonniger oorden. 

 

Dsc00037

De eerste twee dagen zit je op zee.  Perfect, want op die manier heb je tijd om uit te rusten en het schip te ontdekken.  Op Anthem of the Seas valt dan ook veel te ontdekken (link).  Tal van restaurants en bars staan op je te wachten.  Bovendien zijn er zoveel activiteiten dat je je dag echt wel gevuld krijgt.  Uiteraard kan je ook langs het zwembad liggen (in ons geval pas vanaf de 2de dag omdat we in het koude New York vertrokken) en genieten van de eerste zonnestralen.

Anthem Of The Seas (25)

Activiteiten in Haïti

Na 2 dagen op zee zetten we voet aan wal in Haïti.  Jammer genoeg heb je hier niet de kans om het echte Haïti te ontdekken.  Royal Caribbean heeft namelijk een stukje van het eiland gekocht en omgetoverd tot een paradijs voor toeristen.  Jammer, maar als alternatief zijn er wel een aantal leuke activiteiten georganiseerd.

 

Haiti (1) 2
 • Hier geniet je vooral van het strand en de Caraïbische Zee. ’s Middags wordt er een heerlijke barbecue op het strand geserveerd.  Geen zin om tussen de massa op het strand te liggen?  Huur dan een cabana.
 • Kinderen hebben hier dolle pret want voor de kust ligt een gigantische speeltuin in zee.  
Dsc09574
 • Klim naar de top en vlieg met een zipline naar de overkant.  De Dragon’s Breath Flight Line is ‘s werelds langste zipline over het water en op het hoogste punt hang je ruim 150 meter boven de grond.
 • Voor de snelheidsduivels is er ook nog een bobslee baan.  Tegen een snelheid van bijna 50 km per uur suis je naar omlaag op de Dragon’s Tail Coaster.
 • Wij boekten echter een tochtje met een RIB.  Met een duizelingwekkende snelheid vlieg je over de golven.  Niet voor watjes!  Rugpatiënten blijven beter aan wal.
Dsc09605
Haiti (2) 2

Activiteiten in Puerto Rico

Het schip arriveert in San Juan, de 500 jaar oude hoofdstad van Puerto Rico.    In 1521 werd hier de tweede Spaanse stad in Amerika gesticht.  In de daaropvolgende 400 jaar werden hier heel wat bouwwerken opgetrokken om de stad en de baai te beschermen.  Er werd hier dan ook heel wat gevochten door Spanjaarden, Hollanders, Fransen en Engelsen.

Wat kan je hier allemaal doen?

 • Tijdens een eerste bezoek aan het eiland moet uiteraard de oude stad, Old San Juan, bezocht worden.  Gezellige straatjes met vrolijke gekleurde, koloniale huisjes zorgen meteen voor de juiste sfeer.  Onderweg passeer je het huis waar in 1963 de bekende cocktail Pina Colada werd gecreëerd. 
Puerto Rico (36)
Puerto Rico (37)
 • La Fortaleza uit 1540 werd gebouwd om aanval van buitenaf te weerstaan.  Het bestaat uit La Fortaleza, El Morro en San Cristobal.  De overblijfselen hiervan zijn Unesco Werelderfgoed.   El Morro staat op een rotspunt en werd ooit verdedigd door meer dan 400 kanonnen.   El Morro verdedigde de stad tegen aanvallen vanuit zee, Castillo de San Cristobal zorgde dan weer dan er geen aanvallen vanuit het land konden gebeuren.    Van hieruit heb je ook een prachtig uitzicht over de baai.
Puerto Rico (29)
Puerto Rico (32)
Puerto Rico (31)
 • Het Capitol building ligt net buiten het oude centrum.  Hier zetelt o.a. de Senaat en het Hooggerechtshof.   Het indrukwekkende gebouw heeft een prachtige gevel, maar ook de binnenkant is zeker een bezoek waard.  Je ziet hier prachtige koepels, muurschilderingen, mozaïeken,…..
Puerto Rico (11) 2
Puerto Rico (9) 2
 • De Walkway of the presidents is een verzameling standbeelden van alle Amerikaanse presidenten.  Onze kinderen schudden de hand van Obama.  Ik ben benieuwd of er inmiddels al een standbeeld van Trump staat.

Wist je dat? Puerto Ricanen zijn US Citizens maar mogen niet stemmen.  

Puerto Rico (18) 2
Puerto Rico (14)
 • Geen zin om de stad te bezoeken?  Maak dan een uitstap naar  El Yunque regenwoud.  Vanaf San Juan sta je binnen het half uur in dit weelderig groene landschap met op de achtergrond het geluid van talrijke kikkers.  Er zijn wandelpaden naar enkele prachtige watervallen en uitkijktorens.  Uiteraard kan je ook een gids huren.  Zorg voor goede wandelschoenen en vergeet je badpak niet als je een duik wil maken in een meertje onder de waterval.

Activiteiten in Sint-Maarten

Mijn man en ik maakten 25 jaar geleden onze eerste gezamenlijke reis naar dit prachtige eiland. Voor ons was het dus een trip down memory lane.   We keken er naar uit om te zien of het eiland nog aan onze verwachtingen voldeed.  Of hadden we onze reis geromantiseerd in de afgelopen 25 jaar?

Sint-Maarten is en echt bounty eiland met parelwitte stranden. Er wonen 120 verschillende nationaliteiten en ze spreken er 80 talen.  Bovendien is dit kleine eiland dan ook nog in 2 delen gescheiden. Het ene deel hoort bij Nederland, het andere bij Frankrijk.  

Wij huurden een auto om het eiland rond te rijden op zoek naar herinneringen.  

 

Sint Maarten (2)
 • Uiteraard kan je hier genieten van een dagje aan het strand.  Er is een snorkeluitrusting beschikbaar en je kan zelfs duiken.
 • Wandel door de gezellige straatjes van Philipsburg. Hier kan je Tax Free shoppen.  Stop zeker aan de Guavaberry shop en proef het lokale likeurtje.
Guavaberry
 • Ga ziplinen met de Fly Zone Xtreme bij Loterie Farm of kies voor de Flying Dutchman.  Dat is momenteel de steilste zipline ter wereld.  Vanaf het vertrekpunt geniet je van een prachtig uitzicht over het eiland.  Even verderop zie je St. Barths, Anguilla en Saba liggen.
 • Maak een zeiltocht, bijvoorbeeld naar Prickly Pear Cay, een verlaten eilandje.  Je kan hier naar hartenlust snorkelen en op het strand wacht een heerlijke barbecue.
 • Het hoogtepunt is echter een bezoek aan Maho Beach.  Dit kleine stukje strand staat vol planespotters.  Vliegtuigen komen hier heel laag over het strand aangevlogen.  Als vliegtuigen vertrekken word je weggeblazen door de krachtige luchtstroom.   Orkaan Irma bracht hier veel schade aan in 2017.  Het strand was bijna volledig verdwenen.  Ondertussen zou dit terug hersteld zijn.

 

Sint Maarten (26)
Sint Maarten (27)

Als je meer tijd hebt, kan je een uitstapje maken naar één van de omringende eilanden. Dat kan per vliegtuig of boot.  

 • St. Barthelemy is de thuishaven van vele beroemdheden.  Je kan een trip rond het eiland maken en zien waar Mick Jagger, Paris Hilton, Rihanna,… hun vakantie doorbrengen.
 • Saba moet je dan weer bezoeken per vliegtuig.  Dit piepkleine eiland heeft, met 400 meter, namelijk de kortste startbaan ter wereld.  Aan de ene kant begrensd door hoge rotsen en aan de andere kant een klif.   Je vliegtuigje vertrekt in volle vaart en stort dan van het klif, richting zee.   Halfweg deze ‘val’ voel je dat het ineens toch vertrekt en ga je weer de hoogte in.   Niet geschikt voor mensen met vliegangst.  Op Saba kan je de 887 meter hoge vulkaan Saba beklimmen.  Tijdens ons bezoek 25 jaar geleden hebben wij dat gedaan.  1064 treden!  Ik zal het nooit meer vergeten.  Onderweg ben ik drie keer gestorven maar het beloofde spectaculaire uitzicht deed mij doorzetten.  Guess what!  Boven aangekomen bleek heel de top van de berg in de mist te hangen. 

Op de foto zie je mij, 25 jaar geleden, aan de voet van de Mount Scenery.  Toen wist ik nog niet wat mij te wachten stond.

 

Saba Mount Scenery

Activiteiten in Martinique

Martinique is zo’n eiland dat altijd al tot mijn verbeelding sprak.  Witte stranden, wuivende palmbomen en tropisch regenwoud, overgoten met een Frans sausje.  

Het schip legt aan in de hoofdstad Fort-de France.  Van hieruit kan je een aantal leuke uitstappen maken. 

Martinique (1)
 • Uiteraard kan je ook hier weer naar het strand om te relaxen, snorkelen of duiken.
 • Beklim de vulkaan Mont Pelee.  Je kan een heel eind heuvelopwaarts rijden en alleen het laatste stuk te voet afleggen.  Op heldere dagen geniet je hier van spectaculaire vergezichten.
 • Bezoek de St Louis Cathedral.  Deze kathedraal werd in de loop van de geschiedenis wel 6 keer vernield door natuurrampen (brand, aardbevingen en orkanen) en opnieuw gebouwd op dezelfde plaats.  Eerdere versies hadden een houten structuur maar de huidige kathedraal heeft een stalen structuur die hopelijk de tand des tijds beter kan weerstaan. 
Martinique (2)
 • Een van de bekendste plaatsen is ‘Balata Gardens'.  Martinique wordt ook wel eens het bloemeneiland genoemd en in deze tuin zie je meteen waarom.
Martinique (10)
 • Je bent niet in Martinique geweest als je geen rumstokerij hebt bezocht.   Wij bezochten Distillerie Depaz aan de voet van Mount Pelée.   Deze rumstokerij bestaat sinds 1651 en is nog steeds in handen van dezelfde familie.  In 1902 werd het hele landgoed vernietigd door een vulkaanuitbarsting.  De enige overlevende van de familie keerde in 1917 terug om het landgoed en de stokerij terug op te starten.  Vandaag de dag is het een florerend bedrijf dat rum van hoge kwaliteit produceert.   Je krijgt hier een rondleiding over het landgoed en door de stokerij.  Achteraf kan je leuke souvenirs kopen in hun winkel.’
Martinique (16)

Activiteiten in Barbados

Barbados is een typisch bounty eiland waar de rich en famous graag op vakantie gaan. Bovendien heeft het ook nog wat leuke activiteiten te bieden.

 • Een rondrit over het eiland, langs de prachtige villa’s, is absoluut de moeite.  Onderweg passeer je het geboortehuis van Rihanna, de bekendste inwoner van het eiland.  Even later passeer je haar huidige thuis ‘One Sandy Lane’.  Een wereld van verschil.

 

Barbados (24)
Barbados (4)
 • De Animal Flower Cave is een prachtige grot die uitkomt in de Atlantische Oceaan.  Op rustige dagen kan je er in zwemmen. Door de openingen in de grot heb je een spectaculair uitzicht.  
 • Harrison’s Cave ligt in het midden van het eiland en werden al in de 18de eeuw ontdekt.  Toch duurde het tot 1974 voor deze ondergrondse wereld volledig in kaart kon worden gebracht.  Zelfs als je niet zo goed te been bent, kan je mee want je rijdt met een treintje door de grot.  Onderweg zie je stalagmieten, stalactieten, prachige meertjes en watervallen.  De grot is ongeveer 2.3 km lang en op sommige plaatsen wel 15 meter hoog.  Er heerst een constante temperatuur van 27 graden. Deze prachtige kalksteengrotten zijn absoluut een bezoekje waard.

 

Barbados (16)
Barbados (22)

Activiteiten in St. Kitts & Nevis

St. Kitts vond ik met stip het gezelligste eilandje dat we tijdens onze cruise bezochten.  Dat komt waarschijnlijk door de uber-gezellige rondrit die we over dit paradijselijke eiland maakten.   Het eiland is zo klein dat je tijdens een tour over het eiland alle bezienswaardigheden kan zien.

 • Berkeley Memorial: dit monument in de vorm van een klok, met daaronder een drinkfontein staat in het midden van 'circus', het centrum van stadje.  Het monument werd in 1883 geplaatst ter ere van Thomas Berkeley.

 

St Kitts And Nevis (4)
 • Romney Manor Sugar Plantation: breng een bezoek aan de suikerrietplantage die in 1625 gestart werd door de over-over-overgrootvader van Thoman Jefferson, de 3de president van de VS.  De tuin is prachtig en grenst aan een stukje tropisch regenwoud.
St Kitts And Nevis (26)
 • Fort Thomas Hotel was ooit één van de 4 forten van waaruit St Kitts werd beveiligd.  Toen het in onbruik raakte, werd het opgekocht door Holiday Inn en werd het een hotel.  Daarna deed het een paar jaar dienst als locatie voor het jaarlijkse muziekfestival.  Vandaag de dag huist defensie hier en heeft het dus weer een militair doel.
St Kitts And Nevis (8)
 • Timothy Hill: Tijdens een panoramische rondrit rijd je tot boven aan Timothy Hill. Net voorbij het hoogste punt heb je plots een fenomenaal uitzicht over de Black Rocks waar de Caraïbische Zee en de Atlantische oceaan mekaar ontmoeten.  In het busje speelt een toepasselijk muziekje en iedereen is in opperbeste stemming.  Dit was echt één van die magische momentjes.
St Kitts And Nevis (66)
St Kitts And Nevis (69)

Hier word ik instant vrolijk van!

Na al die drukke dagen waarbij je vaak vroeg uit bed moet, geniet je nog van 3 dagen op zee om uitgerust thuis aan te komen.

Anthem Of The Seas At Night

Hou jij van cruisen?  Laat het ons weten in de reacties hieronder.

Like it, Pin it!

Cruise Vanuit Ny Naar Caraiben