Het woord ‘safari’ betekent eigenlijk gewoon reis. Maar op safari in Zuid-Afrika is een belevenis die je nooit meer zal vergeten. Hier vind je de meest indrukwekkende dieren van dit boeiende continent. Natuurlijk wil jij ook de ‘big five’ spotten tijdens jouw safari. Hieronder geven we je in samenwerking met Sable Tours verdere informatie en tips voor de mooiste ervaringen op een safari.

Alles wat je moet weten over een safari in Zuid-Afrika

Alles wat je moet weten over The ‘big five’ in Zuid-Afrika 

De ‘big five’ is een term die is ontstaan in de tijd dat het jagen op groot wild nog met een geweer ging en men weinig oog had voor de schitterende natuur in dit deel van de wereld. Bij ‘big’ gaat het dan ook niet zozeer om grote dieren. De nijlpaard en de giraf horen namelijk niet bij de beroemde 5. Het ging om dieren die erg gevaarlijk waren om op te jagen.

 • De neushoorn heeft meestal een slecht humeur en is een beetje kippig. Daar dichtbij in de buurt komen is een risico.
 • De olifant wordt beschouwd als bijzonder intelligent maar ook agressief als deze zich bedreigd voelt.
 • Van de buffel is bekend dat deze de jager die hem verwondt probeert te doden.
 • Dat de leeuw een gevaarlijk roofdier is dat ook een mens snel kan doden, is bekend.
 • De luipaard is minder groot en krachtig maar een meester in het verstoppen. Die kan derhalve vlakbij de mens komen, voordat deze hem ontdekt.

Wie te voet op deze dieren ging jagen, voelde zich misschien wel stoer, maar nam ook altijd domme risico’s.

Tijdens je safari in Zuid-Afrika is de kans groot dat je The Big Five allemaal spot.

Neushoorn (1)

Op welke manier heb jij de beste kans om de big five te spotten?

Wil jij de big five niet missen tijdens je safari in Zuid-Afrika? Natuurlijk is het vaak een combinatie van geluk en goede voorbereiding waardoor sommige mensen het voor elkaar krijgen om binnen korte tijd een vinkje te kunnen zetten achter de vijf dieren. Normaal gesproken zal het wat meer tijd gaan kosten. Uiteraard moet je voor je safari in Zuid-Afrika wel een gebied kiezen waar alle vijf dieren regelmatig worden gespot. Daarnaast moet je ook geluk hebben met het weer. Als het regent, zullen katachtigen niet op pad gaan, die houden hun voeten liever droog. Hou er ook rekening mee dat de meeste dieren, zeker katachtigen, op het koelste moment van de dag actief zullen zijn. Dat betekent dus de wekker zetten en heerlijk in de koelte bij zonsopgang op safari gaan. Tussen 11 en 2 uur is het tijd om te rusten en eens lekker te lunchen. Wellicht heeft jouw camp zelfs een heerlijk verkwikkend zwembad. Later in de middag wordt het vanaf 3 uur weer spannend. Sommige dieren gaan op zoek naar een veilige slaapplaats voor de nacht. Andere willen een avondmaal. Dit zijn perfecte momenten voor een safari in Zuid-Afrika.

Cheeta's (1)

Tips voor serieuze safari-gangers 

 
 • Check op hete dagen altijd de waterholes, daar vind je logischerwijs vaak dieren die water nodig hebben.
 • Vraag aan tegenliggers welke dieren zij hebben gezien, dan weet je welke dieren je kan verwachten in de nabije omgeving.
 • Let goed op het gedrag van prooidieren die je ziet. Zijn deze onrustig? Dan bestaat zeker de kans dat er grote roofdieren in de buurt zijn, die hun kans afwachten. 
 • Neem altijd een verrekijker mee. Dan kan je de omgeving op je gemak afspeuren en heb je een veel betere kans om dieren te ontdekken.
 • Let ook op sporen die op de grond te zien zijn. Natuurlijk ben je geen ervaren spoorzoeker, maar vaak zijn sporen bijzonder duidelijk als ze nog vers zijn.  Je gids en chauffeur zullen je tijdens je safari in Zuid-Afrika heel wat leren over het zoeken naar sporen.
 • Stel je zelf niet teleur door te verwachten dat jij de big five tijdens je eerste safari al zal spotten. Geniet van al het moois om je heen en heb oog voor alle planten en dieren in dit zo rijke gebied. 
 • Kijk vooral naar bosjes en struikgewas. Zie je daar onnatuurlijke bewegingen, dan zou dat zomaar een dier kunnen zijn dat zich daar onzichtbaar waant. 
 • Heb geduld, meer geduld en dan nog eens geduld!
Olifant (1)

Er zijn vele soorten safari’s 

Je kunt natuurlijk gaan voor een selfdrive safari. Maar het is zeker de eerste keer als je het gebied bezoekt wellicht verstandig om met een ranger op pad te gaan. Vaak worden hiervoor jeeps gebruikt die geschikt zijn voor 10 personen. Er zijn echter ook trucks waar wel 20 personen in plaats kunnen nemen. Rangers weten beter waar ze dieren kunnen verwachten en welk gedrag die zullen vertonen. En natuurlijk staan ze vaak in contact met collega’s om zoveel mogelijk wild te kunnen spotten. Heb jij zin in een echt avontuur, overweeg dan een wandelsafari. Dat kan uiteraard alleen onder deskundige begeleiding.

Buffels (1)
Leeuwen (1)

Wil jij op safari naar Zuid-afrika?  Hier vind je alvast een voorbeeldreis voor Zuid-Afrika met kinderen.  Zoek je een keer echt iets orgineel?  Kijk dan eens naar deze 10-daagse African Night Safari.   Hierbij ga je niet overdag, maar 's nachts op zoek naar wild.  Een unieke ervaring. Op basis van jou wensen, stel ik graag de perfecte reis op maat voor je samen.

Like it? Pin it!

Alles Wat Je Moet Weten Over Een Safari Door Za