Als je door luxe reisbrochures bladert, kom je Macedonië nooit tegen. Het land heeft nog maar pas afscheid genomen van haar socialistische verleden en je verwacht er dan ook niet meteen een luxueuze levensstijl. Maar Macedonië tracht het verleden snel achter zich te laten en zet volop in op toerisme. De levensstandaard is de afgelopen 10 jaar enorm gestegen en inmiddels zijn er talloze mogelijkheden om er de reis van je leven te maken. Ga dus eens op vakantie naar Macedonië.


Afgezonderd van de rest van Europa, is Macedonië een verborgen parel waar niemand het over heeft.  Hier vindt je de perfecte mix tussen adembenemende landschappen, cultureel erfgoed en één van de beste Oost-Europese keukens.

Het leven in Macedonië is naar westerse normen goedkoop waardoor de meest luxueuze hotels nog betaalbaar zijn. Hier logeer je dus in stijl, begeeft je onder de lokale happy few en geniet van onbedorven schoonheid.

Macedonia Picture 1

Je reis start en eindigt in één van de meest ondergewaardeerde Europese hoofdsteden en meteen de grootste stad van Macedonië, Skopje. Onderstaand artikel is een gedetailleerde gids boordevol info om deze metropolis te ontdekken.  Bovendien vind je hier ook meer informatie over al het moois dat Macedonië te bieden heeft.

Skopje

Skopje is de hoofdstad van Macedonië en het centrum van administratie, onderwijs en handel. Skopje is de grootste en meest ontwikkelde stad en bijna één derde van de bevolking leeft hier.  De infrastructuur is goed ontwikkeld en voorzien op enorme groei.

Macedonia Picture 2

Skopje was in de loop van de geschiedenis een belangrijke plaats die opeenvolgend door verschillende culturen werd overheerst.  Deze invloed is nog duidelijk in de architectuur, keuken, godsdienst en traditie.  Vandaag de dag is Skopje een mix tussen oud en nieuw en stedelijk en traditioneel.

Er zijn talloze verblijfsmogelijkheden, kunst en entertainment die voldoen aan onze West-Europese standaarden. Het is dus de perfecte locatie voor een originele citytrip.

Bezienswaardigheden in Skopje

Hoewel de stad een grote oppervlakte bestrijkt, bevinden de meeste attracties zich in de buurt van het centrum.  Bezoek zeker de Old Bazar, Kale Fortress, en het Romeins Aquaduct. Deze restanten uit lang vervlogen tijden nemen je mee naar de Ottomaanse en zelfs de Romeinse tijd.

Macedonia Picture 3

Het centrum is een controversiële plaats doordat het het onderwerp was van een massale architecturale hervorming, georchestreerd door de regering.  Het heeft de look van de stad Skopje in elk geval danig hervormd. Barok gebouwen, gigantische monumenten en waanzinnig architecturale en kunstzinnige projecten vullen de stad. Sommigen noemen het kitsch en anderen prijzen het resultaat.  Hou je camera bij de hand tijdens je citytrip naar Skopje. 

Logeren, eten en genieten?

Voor ik met dit hoofdstuk start, wil ik nog eens de nadruk leggen op het feit dat Skopje een goedkope stad is. Dat wil zeggen dat je je tijdens je vakantie in Macedonië nooit zorgen hoeft te maken over de prijs van het openbaar vervoer of de prijs van je drankje.  Hier kan je schaamteloos genieten van een luxe vakantie in de duurste hotels, eersteklas restaurants en de meest waanzinnige avonturen.  Zelfs dan nog ben je maar een fractie kwijt van een vakantie in een toeristische bestemming.

Hotels in Skopje

Macedonia Accomodation Picture 4

Dat gezegd zijnde kies je dus voor luxe hotel als The Mariott naast het stadsplein of  Bushi Resort and Spa, aan de andere kant van de rivier, naast de Old Bazar. 

Andere luxe hotels zijn:

  •  Aleksandar Palace Hotel
  • Double Tree by Hilton
  • Park Hotel & Spa
  • Senigalia (een boot in de rivier Vardar)

Iets goedkoper zijn:

  • Hotel Panoramika Design & Spa
  • City Park Hotel
  • Solun Hotel & Spa
  • Hotel Russia.

 

Restaurants in Skopje

Alleen al de traditionele keuken is een goede reden voor een citytrip naar Skopje.  Ik bezorg je dan ook graag enkele goede adresjes om de lokale gerechten te leren kennen.

Restaurant Mulino, Kamnik Hunter’s Lodge en Sushi Co horen bij de betere restaurants van de stad.  Iets eenvoudiger zijn Pelister en de Italiaanse restaurants Veneto en Gino. Ook strikt Bar and Kitchen aan het Marriott Hotel is een bezoek waard.

The periphery serveert echter de beste traditionele gerechten uit Macedonië. 

Entertainment in Skopje

Op het gebied van entertainment heeft Skopje veel te bieden.  Denk maar aan het Macedonian Opera and Ballet, het Macedonian Philharmonic Orchestra, en het Ohrid Summer Festival.  Om dat laatste mee te maken, moet je je tripje in augustus plannen.

Skopje maakt een inhaalbeweging en heeft ondertussen massa's leuke rooftop bars, exclusieve nightclubs en elite fitness centers. The Loft rooftop bar is helemaal hip.  En in de buurt van de Old Bazar worden heel veel parties georganiseerd.

Om te winkelen moet je naar de  Skopje City Mall, die zich kan meten met de beste winkelcentra in Oost-Europa.

Overige bezienswaardigheden in Macedonië

Macedonië is niet de perfecte bestemming als je enkel in de stad wil verblijven.  De hoogtepunten van Macedonië vind je namelijk in de periferie.  Hier barst het van de religieuze en culturele bezienswaardigheden. Ook op gastronomisch gebied kom je hier aan Je trekken en de avonturiers zullen zich geen moment vervelen. Er is zoveel te doen!

Canyon Matka

Met zijn steile kliffen, kristalhelder groen water, wandelroutes en talrijke kajak mogelijkheden, is Matka waarschijnlijk de meest ondergewaardeerde avontuurlijk regio in Europa.

Macedonia Canyon Matka Picture 5

Er is een prachtig grottencomplex in de nabije omgeving en een eeuwenoud klooster hoog in de bergen.  Vanaf een terrasje geniet je van een prachtige zonsondergang terwijl je aan een heerlijke cocktail of regionale rode wijn nipt.

Macedonia Picture 6

Vodno

Als je fan bent vann spectactulaire vergezichten moet je de kabelbaan naar de top vann de Vodno nemen. Het uitzicht over Skopje is in elke richting even indrukwekkend.

Macedonia Vodno Picture 7

Kokino observatiecentrum

Kokino is het oudste natuurlijke observatiepunt en dateert uit de bronzen uit.  De hele site, op een heuveltop, is omgeven door groene weiden, kleinere heuveltoppen en oneindige bossen.

Macedonia Kokino Picture 8

Slechts enkele kilometers verder vind je Ethno Village –  een klein traditioneel complex waar ze smakelijke gerechten in een authentieke omgeving serveren.

De wijngaarden aan de oever van de Vardar

Stobi, Sopot en Tikvesh doen je denken aan een oude, Italiaanse wijngaard.  Hier kan je heerlijk dineren onder het genot van de beste wijnen uit Macedonië die wereldwijd bekend staan omwille van hun uitstekende kwaliteit.

Macedonia Vineyards Picture 9

UItzicht over de wijngaarden, zo ver het oog reikt, een uitgebreid diner, authentieke accommodatie en rondleidingen door het domein.  De perfecte trip voor de gastronomen onder ons.

The Marble Lake in Prilep

Prilep is de thuisbasis van een aantal adembenemende kloosters.  Aan de rand van de stad vind je echter één van de meest bijzondere plaatsen in Europa, een kristalblauw meer, genesteld in een gigantisch marmeren amfitheater. Om er te geraken moet je wel wat moeite doen, maar het uitzicht is het meer dan waard.

Macedonia Marble Lake Picture 10

Ohrid

Ohrid ligt helemaal aan de grens van Macedonië en wordt dus vaak vergeten omdat het te ver zou zijn.  Macedonië is echter zo klein dat je op minder dan 3 uur van Skopje naar Ohrid rijdt.  

In Ohrid staat je een scala aan avonturen te wachten.

Bezoek zeker de kerken van Kaneo, Plaoshnik en het klooster van Saint Naum. Religieus toerisme op zijn best.

Macedonia Ohrid Picture 11
Macedonia Ohrid Picture 12

Vergeet ook zeker de Bay of Bones niet.  Deze recent gereconstrueerde nederzetting uit lang vervlogen tijdens is samen met het gezellige centrum van Ohrid zeker een bezoekje waard.

Picture 13

Mavrovo

Het stadje zelf is niet echt spectaculair, maar de adventure tours  zijn absoluut het overwegen waard. Als je tijd hebt, kan je een hele dag gaan paardrijden in de Mavrovo wildernis, diep in het nationale park. Onderweg stop je om kaas en taart uit Macedonië te proeven, from farm to table.  Verser wordt het niet.

Macedonia Mavrovo Picture 14

Ook de verzonken kerk is een verplichte stop.  Hier schiet je top-Instragram-plaatjes.  Als je geluk hebt, is het laagtij en kan je tot in het kerkje wandelen.

Berovo

Een verblijf in het Aurora Complex of het Manastir Hotel is al vakantie op zich en het eten dat ze hier serveren is top of the bill. Ajvar, gevulde pepers, Selsko Meso, Turlitava, Tavce Gravce… alle traditionele gerechten komen hier op tafel. Bovendien ligt er vlakbij het resort een hemels meer, diep verscholen in het bos, waar je helemaal tot rust zal komen.

Macedonia Berovo Picture 15

Zoals je ziet heeft Macedonië ontzettend veel te bieden. Het is een land dat trots is op zijn tradities, cultuur, religie en keuken.  Het is zelfs onmogelijk om het tijdens één citytrip te ontdekken.  Gelukkig heeft het luxe toerisme zijn intrede gedaan zodat het helemaal niet erg is om nog een keer terug te gaan.

Slavko Desik, die deze bijdrage aan WorldWideWendy leverde, woont momenteel in Macedonië. Hij is vastbesloten om elke uithoek van dit prachtige land te leren kennen. Samen met zijn vrouw geniet hij van het buitenleven, de cultuur en de gezellige steden van Macedonië.

Like it? Pin it!

Vakantie In Macedonie