Ben jij een echte wijnliefhebber en zie je het wel zitten om een paar dagen rond te toeren in een prachtige regio terwijl je van de ene degustatie naar de andere gaat?  Dan is een bezoek aan de Franse wijnstreek Bordeaux zeker iets voor jou.  Degusteer excellente wijnen in de wijnkastelen van Bordeaux, logeer in charmante hotels en geniet van de exquise Franse keuken.

Voor je een van die geweldige wijnkastelen of châteaux van Bordeaux gaat bezoeken, informeer je je best even over deze ingewikkelde materie zodat je toch een beetje mee kan praten tijdens een rondleiding door een van die geweldige châteaux.

Classificatie van Bordeauxwijnen

Napoleon III vroeg in 1855 om de wijnen uit Bordeaux te classificeren voor de wereldtentoonstelling in Parijs.  De wijnhandelaars hebben zich over die kwestie gebogen en riepen zo de Classificatie van Bordeauxwijnen uit 1855 in het leven.  Op een paar kleine aanpassingen na, wordt deze classificatie nog steeds gerespecteerd.

De rode wijnen zijn als volgt ingedeeld:

 • Premiers Crus (vb. Château Latour, Château Mouton-Rothschild)
 • Deuxièmes Crus (vb. Château Cos d’Estournel)
 • Troisièmes Crus (vb. Château Kirwan)
 • Quatrième Crus (vb. Château Beychevelle)
 • Cinquièmes Crus (vb. Château Dauzac)

De witte wijnen zijn als volgt ingedeeld:

 • Premier cru supérieur (vb. Château d’Yquem)
 • Premiers crus (vb. Château La Tour Blanche)
 • Deuxièmes crus (vb. Château Doisy-Védrines)

De kwaliteit gaat van hoog naar laag, net zoals de prijs.  Premiers Crus zijn vandaag de dag bijna niet meer te betalen. 

In het gebied Graves en Saint-Emillion volgen ze deze classificatie niet.

Bordeaux 16 Tot 20 Mei 2012 761

De verschillende wijndistricten van Bordeaux

De regio rond Bordeaux is onderverdeeld in een aantal districten die op hun beurt weer zijn onderverdeeld in gemeentes.

 • Médoc: Médoc, Haut-Médoc, Saint-Estèphe, Saint-Julien, Listrac-Médoc, Pauillac, Moulis en Médoc en Margaux.
 • Libourne: Fronsac, Canon-Fronsac, Pomeral, Lanade de Pomerol, Neac, Bordeaux-Côtes-de-France, Saint-Emilion, Montagne-Saint-Emillion, Saint-Georges-Saint-Emillion, Lussac-Saint-Emillion, Puisseguin-Saint-Emillion en Cötes de Castillon.
 • Graves: Graves, Cérons, Sauternes, Barsac en Pessac-Léognan
 • Entre-Deux-Mers: Entre-Deux-Mers, Graves de Vayres, Premières Côtes de Bordeaux, Loupiac, haut-Benauge, Cadillac, Saine-Croix-du-Mont, Côtes-de-Bordeaux-Saint-Macaire en Sainte-Foy-Bordeaux.
 • Blaye et Bourg: Blaye, Côtes de Blaye, Premières – Côtes de Blaye en Côtes de Bourg
Bordeaux 16 Tot 20 Mei 2012 711

Druivenrassen in Bordeaux

Voor rode wijn worden maar liefst 6 verschillende druivenrassen gebruikt:

 • Cabernet Sauvignon (meest gebruikt)
 • Cabernet franc
 • Malbec
 • Merlot
 • Petit verdot
 • Carmenère

Voor witte wijn gebruiken ze volgende rassen:

 • Sémillon
 • Sauvignon Blanc
 • Muscadell

Elke druif zorgt voor zijn eigen specifieke smaak.  Het is de kunst om tijdens het degusteren de druiven te herkennen, maar dat vergt veel oefening.  Perfect excuus om regelmatig wijn te drinken.

Bordeaux 16 Tot 20 Mei 2012 707

Hier volgt een overzichtje van de leukste châteaux die wij bezochten.     Bij het overgrote deel kan je altijd terecht, maar bij de ‘grotere’ wijnen moet je vooraf een afspraak maken.  

De beste wijnkastelen in Bordeaux

Smith Haut Lafitte 

Smith Haut Lafitte is een Grand Cru Classé uit de Grave.  Naast heerlijke wijnen proeven, kan je er ook uitstekend eten.    Uitstekend adres voor een ontspannen weekendje weg want je kan ook logeren in hun 5* hotel Les Sources de Caudalie.   Overdag heerlijke wijnen degusteren en je ’s avonds in de spa laten verwennen met een ‘Vinotherapie’.   Wat wil een mens nog meer.  

Boek hier de Road to Paradise Activity waar je zelfs toegang krijgt tot de privé kelder van de eigenaars.  Uiteraard sluit je af met een degustatie.

Bordeaux Smith Haut Lafitte

Château Phélan Ségur

Dit wijnkasteel is sinds 1985 in handen van de industriële familie Gardinier.   Het château (of enorme villa) is gelegen in een prachtige tuin en kijkt uit over de Gironde.  Tijdens een rondleiding bezoek je het château, de kelders en de wijngaard onder begeleiding van één van de medewerkers.   

Bordeaux 16 Tot 20 Mei 2012 709

Cos d’Estournel

Cos d'Estournel is zelfs voor de niet-wijnliefhebbers een must.    Je betreedt het domein door een prachtige poort die geschonken werd door de Sultan van Zanzibar omdat de eigenaar van het château in de ban was van Arabische volbloeden.  

Bordeaux 16 Tot 20 Mei 2012 741

Château Latour

Château Latour is één van de bekendste (en duurste) wijnhuizen ter wereld.    Behalve een prachtig torentje midden in de wijngaarden, krijg je niets te zien van dit château.  Het is trouwens één van de oudste wijnhuizen in de regio.  In een document uit 1331 wordt al over Latour gesproken. Het kasteel is alleen te bezoeken door professionals of mensen met heeeel goede connecties.

Chateau Latour

Saint-Emillion

Saint-Emilion is een gezellig, middeleeuws dorpje en de thuishaven van heel wat fantastische wijnen zoals Château Angelus.  Dit was mijn schoonvaders favoriete wijn (in tijden dat een flesje nog betaalbaar was).  Wij zijn blij dat we dat goddelijk vocht ooit mochten proeven.

Bordeaux Saint-Emillion
Bordeaux Saint-Emillion
Bordeaux Saint-Emillion

Château Pétrus 

Château Pétrus in de Pomerol behoort tot de absolute top.  Zij zijn één van de enige wijnhuizen ter wereld die kacheltjes in de wijngaarden hebben staan. Hiermee voorkomen ze dat de druiven bevriezen. Als het perfecte moment om te oogsten is aangebroken worden alle plukkers van de châteaux die eigendom zijn van de familie Mouieux verzameld om in 2 ochtenden alle druiven te plukken.  Er worden maar 30.000 flessen per jaar geproduceerd.

Bordeaux 16 Tot 20 Mei 2012 692
Bordeaux 16 Tot 20 Mei 2012 696

Als je van een lekker wijntje houdt, ben je meestal ook een fan van lekker eten.    Maak in dat geval zeker een stop in Arcachon, aan de kust.   Hier eet je de heerlijkste fruits de mer.

Tip: Reis je in het hoogseizoen, boek dan zeker op voorhand je hotel.   Wij deden dat een keer niet en kwamen tot de ontdekking dat alles volzet was.  Uiteindelijk vonden we toch plaats in één of ander goor hotelletje waar ik kennis maakte met een Frans toilet.   Not my nicest experience!

Gelukkig hebben we achteraf nog een toppertje gevonden dat ik je wel absoluut kan aanbevelen.

Domaine de la Tortiniëre in Montbazon is een prachtig 19de eeuws  kasteel in een gigantisch park.   Perfect voor een romantisch verblijf in deze prachtige regio die nog veel meer te bieden heeft dan de wijnkastelen van Bordeaux.  Lees hier meer over een Citytrip naar Bordeaux.

Heb je er ook al eens gedacht om een vakantiehuis in Frankrijk te huren?  Bij interhome.be vind je allerlei vakantiehuizen en villa's.  Of je nu met je gezin reist of met een groot gezelschap, zo'n 'home away from home' is reuze gezellig. 

Heb jij nog leuke adresjes of andere tips voor deze regio?   Aarzel niet om ze met ons te delen.

Like it? Pin it!

Bezoek De Wijnkastelen Van Bordeaux

Op zoek naar meer informatie over Bordeaux en de Châteaux?