Voor de 60ste verjaardag van mijn vader organiseerden mijn zus en ik een citytrip naar Bordeaux. Wijn, cultuur en natuur, deze regio heeft het allemaal. Mijn zus studeerde hier ooit een jaar met Erasmus, dus we hadden de perfecte gids bij.

Eco Vignet Frankrijk

Voor je naar de Frankrijk vertrekt, check je best even of je een eco vignet nodig hebt.  Sinds 2016 is deze milieusticker  in enkele Franse grootsteden verplicht.  In de toekosmt zullen meer en meer Franse steden deze maatregel invoeren.  Controleer dus tijdig of je de milieusticker Frankrijk nodig hebt.

 

Château Camiac

We zochten een locatie die een onvergetelijke indruk moest maken en zo kwamen we bij Château Camiac terecht.   Een prachtig kasteel, gebouwd in 1834 en perfect gelegen tussen Bordeaux en Saint-Emilion.
De twee gezinnen logeerden elk in een familiekamer.  Deze kamers zijn op de hoek van het kasteel gelegen en het torentje is omgetoverd tot slaapgelegenheid voor de kinderen. Je kan je voorstellen dat die door het dolle heen waren.
Het kasteel heeft ook een restaurant maar dat vonden wij persoonlijk niet zo geweldig.  Gelukkig zijn er in de regio tal van goede alternatieven. Het hotel krijgt op booking.com niet zo'n geweldige score, maar dat heeft volgens mij alleen met het restaurant te maken.

Bordeaux 16 Tot 20 Mei 2012 723
P5160225
P5160231

Voor nog meer tips over luxe hotels in Bordeaux, kan je hier terecht.

Dune du Pilat

Als je in de buurt van Bordeaux bent, moet je absoluut Dune du Pilat bezoeken.   Met zijn ruim 100 meter is dit hoogste zandduin in Europa.  De naam van de duin is afgeleid van het woord pilla dat stapel of hoop betekent in het Gascons (de regio hier is de Landes de Gascogne).   

Met een trap klim je naar boven.  De inspanning loont de moeite want bovenop de duin heb je een prachtig uitzicht over de Atlantische Oceaan en de baai van Arcachon. De kids vonden het de max om zo snel mogelijk de duin af te duikelen. Ben je met je kinderen aan de Dune du Pilat,installeer je dan beneden op een terrasje en zie hoe de kinderen genieten van deze gigantische zandbak. Ik kan je garanderen dat ze ’s avonds slapen als een roosje.

Is het echt warm, neem dan zeker een verfrissende duik in de Atlantische Oceaan.  

Dune De Pilat
Dune De Pilat 2
Dune De Pilat 5
Dune De Pilat 3

Wijn

Als je aan Bordeaux denkt, denk je uiteraard meteen aan wijn. Dat was dan ook een van de hoofddoelen van ons reisje. Als echte wijnliefhebbers stonden er natuurlijk een paar bezoeken aan Châteaux op het programma.  De kleinere wijnhuizen kan je meestal zonder afspraak bezoeken.  Wil je een Grand Cru Classé bezoeken, dan regel je best vooraf een afspraak. Wij bezochten:

  • Château Petrus met de bekende kacheltjes om het bevriezen van de druiven tegen te gaan
  • Cos d’Estournel met de prachtige poort die ze van een sultan cadeau kregen
  • Prieuré Lichine

In de blogpost 'Bezoek de wijnkastelen van Bordeaux', lees je meer over de interessantste châteaux.

Chateau Cos D'estournel
Chateaux Petrus

Ook een bezoekje aan Saint-Emilion is een absolute must. Naast een fantastische wijnregio is het namelijk ook een heel charmant middeleeuws stadje. In 1999 werd het zelfs op de Unesco-werelderfgoedlijst geplaatst. Kuier door de gezellige steegjes, drink een heerlijk glas Saint-Emilion op één van de vele terrasjes en geniet!

St Emilion

Bordeaux stad

Bordeaux is de hoofdstad van de Gironde en heeft twee bekende bijnamen. De eerste is Port de la lune, de "maanhaven" Deze naam heeft ze te danken aan de vorm van de  rivier de Garonne die door de stad loopt. De tweede is  La belle endormie, de 'schone slaapster'. Hiermee verwijzen ze naar de prachtige architectuur uit het verleden, maar ook naar het rustige leven in de stad.

Een van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad is de Place des Quinconces. Dit is het grootste plein van Frankrijk. Op het plein staat het Monument aux Girondins, een zuil met twee gigantische fonteinen. Een deel van de stad staat ook op de UNESCO-Werelderfgoedlijst.

 

Bordeau Centrum

Ook de gastronomen onder ons komen uitgebreid aan hun trekken in deze regio.  Bordeaux staat bekend om zijn overheerlijke ganzenleverpastei en om zijn canelés, kleine gebakjes in tulbandvorm. En voor een goede entrecôte à la bordelaise mag je mij altijd wakker maken. Hou je van al het lekkers dat uit de zee komt, dan moet je zeker naar Arcachon aan de kust. Hier serveren ze de heerlijkste plateau de fruits de mer.   

 

Arcachon Fruits De Mer

Je hebt waarschijnlijk wel begrepen dat ik fan ben van deze regio.   Een heerlijke mix van natuur, cultuur en gastronomie, overgoten met de heerlijkste Franse wijnen. Meer moet dat niet zijn!

Heb jij nog leuke tips?  Deel ze dan zeker hieronder in de reacties.


REISDUUR: 4 dagen
REISTIJD: mei

Citytrip Bordeaux 2
Citytrip Bordeaux 2