Aangezien ik was uitgenodigd om het Amsterdam Light Festival te bezoeken, was dat de ideale gelegenheid om nog eens een citytrip Amsterdam te boeken.  Het was namelijk jaren geleden dat ik deze stad nog eens bezocht.   Mijn BFF was meteen te vinden voor een girls-only-tripje.

Logeren in Amsterdam

In Amsterdam vind je hotels in alle prijscategorieën. Wij kozen voor een overnachting in stijl in het Amstel Hotel.  Dit hotel is lid van de InterContinental groep en ligt in het centrum van Amsterdam, aan de oever van de Amstel rivier.

0 Intercontinental Amstel Amsterdam Exterior

Het hotel is 150 jaar oud en op dit moment worden de gevels en het dak gerestaureerd.  Een hotel dat in de steigers staat, verliest tijdelijk heel wat van zijn charme, maar dat hebben ze hier prachtig opgelost.  Rondom de steigers zijn doeken geplaatst waarop de gevel staat geprint waardoor het niet te erg opvalt dat er werken aan de gang zijn.

Zodra de werken zijn afgerond, is het gebouw een van Amsterdam's bezienswaardigheden.

De kamers zijn klassiek, maar bijzonder stijlvol.  De bedden liggen zalig en ook in de badkamer ontbreekt het aan niets.  Jammer dat ik al een half uur met de sproeier in de badkuip stond te knoeien en toen pas ontdekte dat we ook een aparte douche hadden.

Citytrip Amsterdam (7)
Citytrip Amsterdam (6)

Fijnproevers zijn hier aan het juiste adres. Naast een brasserie heeft het hotel ook een Michelin sterrenrestaurant, la Rive.  Voor een echte high-tea kan je terecht in de lounge.  Je hebt prachtig uitzicht over de rivier terwijl je onder het genot van een glaasje champagne en/of thee geniet van de heerlijkste hapjes.

Citytrip Amsterdam (3)
Citytrip Amsterdam (1)

Ben jij een fan van de Japanse keuken? Boek dan voor je citytrip Amsterdam een kamer in het Okura en geniet in hun Ciel Bleu restaurant dat bekroond werd met 2 Michelinsterren. Het hotel hoort bij The Leading Hotels of the World.

Zoek je echt iets unieks, dan moet je een keer in een 'houseboat' logeren.  Lees hier wat de familie van 5 lost together er van vond.

6 Activiteiten in Amsterdam

Vaar over de Amsterdamse grachten

Een van de must do activiteiten in Amsterdam is een boottochtje over de Amsterdamse grachten,  één van de belangrijkste, zoniet de belangrijkste bezienswaardigheid van de Amsterdam..  De 17de eeuwe grachtengordel is sinds 2010 geklasseerd als Uneso Werelderfgoed.  Langs de grachten staan prachtige huizen. 

Het was mij trouwens nooit eerder opgevallen dat de bovenste ramen van de meeste huizen kleiner zijn dan de andere ramen.  Dat werd gedaan omdat de huizen daardoor hoger leken.  De gids tijdens onze boottocht maakte ons hier op attent.

Je kan zo’n boottocht overdag maken, maar tot 21 januari 2018 is het het jaarlijks Amsterdam Light Festival en dan is een tochtje na zonsondergang echt de moeite.  Wij maakten een super leuke tocht met de boten van Lovers Canal Cruises

Als je Amsterdam met kinderen bezoekt, is zo'n tocht over de Amsterdamse grachten ook een aanrader.

Citytrip Amsterdam (38)
Citytrip Amsterdam (41)

Fietsen in Amsterdam

Nederland is een echt fietsland, dus ook Amsterdamse bezienswaardigheden kan je makkelijk per fiets ontdekken.  Je kan gewoon een fiets huren en Amsterdam op eigen houtje verkennen.  Het is echter nog leuker om met een gids door Amsterdam te fietsen.  Je gids leert je namelijk alle bekende en minder bekende plaatsje kennen.

Bezoek een museum in Amsterdam

Rijksmuseum

Een van de hoogtepunten van Amsterdam's bezienswaardigheden is het Rijksmuseum, één van de bekendste musea ter wereld.  Het museum bevat 8000 kunstwerken en vertelt het verhaal van 800 jaar Nederlandse kunst en geschiedenis.  Nederland heeft dan ook heel wat om trots op te zijn.  Denk maar aan Rembrandt, Johannes Vermeer , Vincent van Gogh of Piet Mondriaan. 

Een van de beroemdste schilderijen is de Nachtwacht van Rembrandt.  Mijn man was een tijdje geleden uitgenodigd voor een feest in het Rijksmuseum.  De tafel stond gedekt in de zaal waar de Nachtwacht hangt.   Eten met zicht op zo’n meesterwerk is toch wel heel bijzonder.  Als je baas nog een leuke locatie zoekt voor het volgende personeelsfeest, kan je hem deze tip bezorgen.

Rijksmuseum (3)
Rijksmuseum (1)

Tip: om wachtrijen te vermijden, kan je hier een ticket zonder wachtrij boeken 

Moco Museum

Wil je echt een keer een bijzonder museum bezoeken, overweeg dan het Moco Museum.  Dit boutique museum stelt een breed scala aan moderne en hedendaagse kunst tentoon.  Je ziet hier kunstwerken van Banksy, Daniel Arsham en Andy Warhol.

Banksy is een street artist, wiens identiteit nog steeds onbekend is.  Onlangs werd één tekening van hem geveild bij Sotheby's. Tijdens de veiling begon het schilderij zichzelf te vernietigen omdat de kunstenaar een kleine papierversnipperaar in de kader had ingebouwd.

Het Moco museum is dan ook het walhalla voor de kunstliefhebber.  Het museum ligt op het Museumplein in Amsterdam en is gevestigd in prachtige herenhuis uit 1904, Villa Alsberg.  Het pand alleen al is een bezienswaardigheid op zich.

Het Moco museum is opgericht door Lionel en Kim Logichies.  Zij lenen kunstwerken van internationale kunstverzamelaars dus je ziet hier werken die in het verleden zelden of nooit tentoongesteld werden.  Bovendien gaat een deel van hun opbrengst naar goede doelen.

Koop hier je ticket online met korting.

Mocomuseum

Bezoek een coffeeshop

Nog een top activiteit in Amsterdam is een bezoek aan een coffeshop. Wij hadden tijdens onze citytrip Amsterdam jammer genoeg geen tijd voor de ontdekking van de coffeeshop-cultuur, maar ik onthoud het in elk geval voor volgende keer.  Tijdens deze trip leer je alles over de geschiedenis van de coffeeshops en de legalisatie.  Je bent namelijk niet in Amsterdam geweest als je geen koffieshop hebt bezocht.

Beurs van Berlage

Ook in de Beurs van Berlage worden regelmatig leuke exposities georganiseerd.  Mijn BFF en ik zijn fan van designer tassen en ontdekten dat er tot 18 februari een geweldige tentoonstelling loopt over de koffers van Louis Vuitton: ‘Legendary Trunks the Exhibition’  De Beurs van Berlage heeft daarmee de wereldpremière van deze tentoonstelling te pakken. Er stonden meer dan 300 originele Louis Vuitton koffers in prachtige settings.  Nooit geweten dat Louis  Vuitton ooit een gitaar maakte en koffers heeft voor je Louis Vuitton bokshandschoenen.  Neem je je jachtgeweer of vishengel mee?  Doe dat dan in stijl, want ook daar hebben ze spe ciale koffers voor. Er zijn een paar bijzondere pronkstukken te zien zoals de bibliotheekkoffer van Hemingway en de koffers van President Franklin Roosevelt. 

Citytrip Amsterdam (32)
Citytrip Amsterdam (34)
Citytrip Amsterdam (52)

Shoppen in Amsterdam

Een citytrip naar Amsterdam is niet compleet zonder een middagje shoppen.  Ik ben zelf fan van de Bijenkorf en de vestiging in Amsterdam is een juweeltje. Ook het oude Amsterdamse Hoofdpostkantoor is omgevormd tot een prachtig shoppingcenter, Magna Plaza.  Alleen al omwille van de prachtige architectuur moet je hier even binnenwandelen.  Op regenachtige dagen kan je je in deze shoppingcentra uren amuseren.  Beide winkels liggen aan De Dam.

Citytrip Amsterdam (57)
Citytrip Amsterdam (58)

Als we vroeger monopolie speelden, kocht ik altijd de Kalverstraat.  Het is dan ook de bekendste winkelstraat van Amsterdam.  Hier vind je alle bekende ketens.

Citytrip Amsterdam (56)
  • Fans van vintage moeten naar de 9 Straatjes in de Jordaan.  Deze charmante straatjes horen bij de grachtengordeel en zijn dus ook Unesco Werelderfgoed.  Hier vind je ook veel gezellige bars en restaurantjes.
  • Heb je je creditcard bij, dan moet je in de P.C. Hooftstraat zijn.  Hier vind je exclusieve winkels als Jimmy Choo en Chanel.
  • Voor heerlijk worstenbrood of ander lekkers moet je in de Beethovenstraat zijn want daar zitten veel banketbakkers.
  • Kunstliefhebbers trekken best naar het Spiegelkwartier om hun hart op te halen in de talloze kunst- en antiekwinkels

Heb je genoeg van het centrum, dan heeft Amsterdam nog heel wat andere buurten die de moeite waard zijn.  Drifter Planet schreef een Hipster's Guide over Amsterdam-Noord.  

Eten in Amsterdam

In Amsterdam vind je massa's geweldige restaurants.  Tijdens je citytrip Amsterdam moet je een keer een kroket uit de muur eten, maar reserveer ook minstens één keer een goed restaurant.  Wij boekten een tafeltje bij één van the places to be: Mama Kelly   Het restaurant is gevestigd in het oude Olympisch Stadion (dus je hebt wel je auto of een taxi nodig) en de inrichting is waanzinnig.  Als je hoofdpijn krijgt van teveel roze, dan moet je hier niet zijn.  Op het menu staat (vooral) kreeft en kip.  Ik begin te watertanden als ik aan de heerlijke kreeftenkroketjes denk.  Ben je binnenkort in Den Haag in plaats van in Amsterdam, dan heb je geluk, want ook daar zit een vestiging.  Reserveren is een must.

Citytrip Amsterdam (44)
Citytrip Amsterdam (47)
Citytrip Amsterdam (45)
Citytrip Amsterdam (50)

Restaurant Jansz dankt zijn naam aan de 17de-eeuwse ambachtsman Volkert Jansz. Hij hield van de goede dingen des levens maar deelt dit graag met anderen.  Die traditie houden ze hier in ere.  Het restaurant zit verspreid over een aantal kleine huisjes en ze serveren hier heerlijke gerechten.  De Kip Sandwich en Caesar Salade smaakten heerlijk. 

Citytrip Amsterdam (62)
Citytrip Amsterdam (64)
Citytrip Amsterdam (66)
Citytrip Amsterdam (67)
Citytrip Amsterdam (68)

Ik heb zo genoten van mijn hernieuwde kennismaking met Amsterdam dat ik mezelf beloofd heb om dit jaar zeker nog eens terug te keren om een heleboel andere bezienswaardigheden in Amsterdam te bezoeken. Ben jij fan van Amsterdam?  Deel je tips hieronder de reacties.

Amsterdam is trouwens ook heel leuk met kinderen.  Daar weet Linda alles over.

Citytrip Amsterdam