Als je naar Japan gaat reizen, mag een citytrip naar Tokyo uiteraard niet ontbreken.  Het is een immense stad maar tijdens deze citytrip Tokyo in 3 dagen kan je alvast de belangrijkste bezienswaardigheden van Tokyo ontdekken.

Tokyo in het kort

Tokyo (of Tokio) is één van de 47 prefecturen (vergelijkbaar met onze provincies) van Japan.

De stad Tokyo heeft bijna 9 miljoen inwoners en is onderverdeeld in 23 wijken.  Deze wijken fungeren sinds 1943 als afzonderlijke steden. Al deze wijken kan je uiteraard niet in 3 dagen verkennen.  Het is het best om Tokyo wijk per wijk te ontdekken.

Tokyo was ooit een klein vissersdorp.  Toen de plaatselijke Tokugawa-familie de shogun leverde (1603) was Kyoto nog de hoofdstad omdat de keizers daar woonden.  De eigenlijke macht lag echter bij de Shogun.  Tijdens die periode heette Tokyo ‘Edo’.

In 1868 kwam keizer Meiji aan de macht.  De naam Edo verdween en Tokyo werd de hoofdstad van Japan. 

Op 1 mei 2019 nam Japan afscheid van de Heisei periode en ving de Reiwa periode aan.

Japan kende heel wat rampen. In 1923 werd Japan getroffen door een zware aardbeving die Tokyo grotendeels verwoestte.   Ook tijdens de 2de Wereldoorlog sneuvelden veel Japanners en heel de wereld kent de beelden van de atoombommen die op Hiroshima en Nagasaki vielen.

In 1964 werden de Olympische Spelen in Tokyo gehouden.  Dit was het einde van een duistere periode en de start van de grote welvaart.   Door deze welvaart nam de vervuiling sterk toe.  In 1970 was de Mount Fuji bijna nooit te zien door de smog.  Tokyo voerde zeer strengen maatregelen door die gelukkig zijn vruchten afwerpen.

Cruise Japan (68)

Hotels in Tokyo

Als je naar Japan wil reizen, zal je al gauw merken dat hotels vaak erg duur zijn.  Er zijn massas’s hotels in Tokyo in alle prijscategorieën maar luxe 5-sterren hotels zijn echter ongelooflijk duur.  Je bent per nacht al snel 200 tot 700 euro per nacht kwijt. 

Wil je wat budgetvriendelijker logeren, overweeg dan een Ryokan.  Deze traditionele Japanse hotels hebben vaak een onsen (een Japanse bad met water uit een geiser) en je slaapt niet in een bed maar op een futon (een platte matras) die op de tatami (Japanse mat) ligt.  Overdag rollen ze deze futon vaak op zodat er meer ruimte is. Tijdens je citytrip in Tokyo zou je minstens 1 nacht in zo’n Ryokan moeten logeren.

Tokyo is ook gigantisch groot dus denk even goed na in welke wijk je wil logeren. Shinjuku is een drukke wijk en het zakencentrum van de stad.  Ook het drukste station van Tokyo ligt hier.  Als je dus tijdens je citytrip in Tokyo wat daguitstappen wil maken, is het handig om in de buurt van Shinjuku station te logeren.

Aangezien wij na onze 3 dagen in Tokyo een Princess Cruise geboekt hadden om verder door Japan te reizen, logeerden wij in Keio Plaza Hotel    De cruise maatschappij heeft namelijk een kantoor in dit hotel en in combinatie met de cruise kregen we hier een goede prijs.

Keio Plaza is een goed 5-sterren hotel maar het is gigantisch groot.  In de lobby is het een drukte van jewelst.  De kamers zijn echter ruim en van alle gemakken voorzien.  Voor een sfeervol verblijf moet je hier echter niet zijn.  De ligging was dan weer wel top en ook het uitzicht was geweldig.  Vanuit onze kamer keken we op Mount Fuji en het iconische stadhuis van Tokyo.   Bovendien kent elke Japanse taxi-chauffeur het hotel.  Tijdens ons hele verblijf in Japan bleek dat ook het enige dat de taxi-chauffeurs meteen begrepen.

Er zijn veel restaurants in het hotel en voor het ontbijt kan je kiezen tussen een Europees buffet of een typisch Japans ontbijt.  Wij kozen uiteraard voor het Japans ontbijt en kregen een heel dienblad met allerlei verschillende gerechtjes.  Wij zijn er nu nog niet over uit wat we toen precies gegeten hebben want we proefden smaken die we absoluut niet konden thuis brengen.

Cruise Japan (71)
Cruise Japan (29)

EXTRA: op de kamer staat een Japanse smartphone.  Die mag je kosteloos gebruiken tijdens je verblijf.  Bellen, google maps gebruiken, handige voorgeprogrammeerde overzichtjes van restaurants en bezienswaardigheden,….   Super handig in een land als Japan.

Zoek je een echt luxe hotel in Shinjuku, overweeg dan Park Hyatt Tokyo.  Ook hier heb je uitzicht op Mount Fuji.  Shinjuku station ligt op 15 minuten wandelen en het park Shinjuku Gyoen op 20 minuten.

Citytrip: Tokyo in 3 dagen

DAG 1: Tokyo bezienswaardigheden met een privé gids

Aangezien we gehoord hadden dat het in het begin niet zo evident is om de weg te zoeken in Japan en aangezien we maar 3 dagen in Tokyo hadden, besloten we een tour met gids te boeken.   De chauffeur (die iets meer dan 3 woorden Engels sprak) haalde ons op aan het hotel en bracht ons naar de eerste bezienswaardigheid in Tokyo.

 

 

 

 

 

 

 

Meiji Shrine

De Meiji shrine, in Shibuya district, is één van de bekendste shinto shrines en één van de belangrijkste bezienswaardigheden in Tokyo.   

Een Shinto shrine kan worden vertaald als ‘plaats van de Goden’ en is een gebouw waar heilige objecten worden bewaard.  Het is dus geen gebedsplaats zoals een kerk of tempel. Shinto is de traditionele godsdienst van Japan.

Op weg naar het hoofdgebouw passeer je zogenaamde ‘Torri’s.  Die torri’s zijn heilige toegangspoorten.

Cruise Japan (29)

Het Meiji schrijn is omringd door 700.000 m² parken en tuinen waarvan de bomen geluk zouden brengen.  De meer dan 100.000 bomen zijn geschonken door  burgers om de ziel van Keizer Meiji en zijn vrouw te beschermen. Veel Japanners komen naar het park om hier te ontsnappen aan de drukte.

 Het schrijn werd pas in 1920 gebouwd ter ere van keizer Meiji, de eerste moderne keizer van Japan.  Hij voerde namelijk drastische hervormingen door waardoor Japan na 250 jaar zijn grenzen opende, het militaire systeem en de regering hervormde en het land sterk moderniseerde.  Sinds die tijd maakte Japan een gigantische inhaalbeweging waardoor het nu één van de meest geautomatiseerde naties is. De zogenaamde Meiji Restauratie betekende ook het einde van de shoguns (krijgsheren).

Vlak voor je aan het hoofdgebouw komt, passeer je aan de rechterkant een hele rij houten wijnvaten en aan de linkerkant een rij sakevaten.  Fotogeniek plaatsje!

Cruise Japan (24)
Cruise Japan (30)

Tokyo Skytree

De volgende stop brengt ons naar de Tokyo Skytree.   Deze zendmast is met zijn 634 meter het 2de hoogste gebouw ter wereld en is van bijna overal in Tokyo te zien. Je kan hem dus niet missen tijdens je citytrip.  De bouw ervan duurde bijna 4 jaar en kostte een fortuin.  Hij is echter wel bestand tegen de veel voorkomende aardbevingen in Japan.

Op 350 en 450 meter hoogte zijn observatieplatformen.  Vanaf het hoogste platform kijk je over de wolkenkrabbers heen en kan je tot wel 50 km ver zien.  

Cruise Japan (31)

Een ticket is verkrijgbaar vanaf 20 euro.  Een spotprijsje vergeleken met de tickets om bijvoorbeeld de Burj Khalifa in Dubai te bezoeken.  Koop je tickets vooraf want het is vaak erg druk.

 

 

 

 

 

Shibuya Crossing

Shibuya crossing is bij toeristen vooral bekend omdat het het drukste kruispunt ter wereld is.  Als het licht op groen springt, steken er gemiddeld 2500 mensen over.  Als je de films ‘Lost in Translation’ of ‘The Fast and the Furious, Tokyo drift’ hebt gezien, dan heb je het kruispunt zeker opgemerkt.

Voor een mooi uitzicht over het kruispunt, ga je best een koffie drinken bij Starbucks.   

Rondom het kruispunt hangen overal gigantische neon-reclames die je doen denken aan Times Square in New York.  Probeer het kruispunt dus zeker een keer ’s avonds te bezoeken.

Vanaf het kruispunt heb je een mooi zicht op de Tokyo Skytree.

Tokyo Shibuja Crossing

Sensoji tempel

De Sensoji of Asakusa Kannon Tempel in de wijk Asakusa werd gebouwd in 628 of 645 en is één van de bekendste en oudste tempels van Tokyo.  De originele tempel werd grotendeels verwoest tijdens de Tweede Wereldoorlog.  De huidige tempel werd in 1958 heropgebouwd en trekt veel pelgrims die de boeddhistische god Kannon aanbidden.

Volgens de legende visten 2 broers een standbeeld van Kannon op uit een nabijgelegen rivier.  Ze gooiden het beeld meteen weer in de rivier, maar om een of andere reden kwam het beeld steeds weer bij hen terecht.  Daarom werd de Sensoji tempel hier gebouwd.

Zodra je door de Kaminari-Mon (donderpoort) loopt, passeer je de ‘Nakamise-dori’ straat.  De straat is een aaneenschakeling van souvenirstalletjes en de enige toegangsweg naar de tempel.

Cruise Japan (45)

Het complex bestaat uit een tempel, een schrijn en een 5-etages hoge pagode.  Als je in april reist, geniet je hier van de prachtige cherry blossoms

Cruise Japan (38)
Cruise Japan (40)

Net als in de meeste andere tempels kan je hier bidden voor geluk.  Voor 100 YEN kan je een omikuji of geluksbriefje kopen.  Je schudt een doos met houten staafjes en tijdens het schudden doe je een wens.  Je haalt één staafje uit de doos.  Dat staafje hoort bij een laatje waarin een geluksbriefje zit.   Als je een positief geluksbriefje trekt, kan je het briefje bewaren of aan het rek knopen.  Trek je een negatief geluksbriefje (contradictio in terminis?) dan is er geen reden tot paniek.  Gooi het briefje ter plaatse weg en het ongeluk blijft daar.  In veel tempels hebben ze alleen Japanse briefjes, maar hier staat er ook een Engelse vertaling bij.

Meguro river

Onze 3 dagen in Tokyo vielen midden in het kersenbloesem seizoen.  De Cherry blossoms zijn een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Tokyo en de bloesems aan de oevers van de Meguro river behoren tot de mooiste van de stad.

Over een lengte van 4 kilometer staan maar liefst 800 kersenbloesems.  Tijdens je citytrip in Tokyo moet je hier absoluut geweest zijn.  Kijk voor je vertrek even na wanneer het jaarlijkse Cherry Blossom Festival wordt gehouden.  Dan staan er hier namelijk massa’s stalletjes met hapjes en drankjes.  ’s Avonds zijn de bomen prachtig verlicht waardoor ze nog mooier zijn.

Aan het einde van het cherry blossom seizoen vallen de bloemblaadjes af en ziet heel de rivier roze.

Meguro River

DAG 2 Bezienswaardigheden Typisch Tokyo: speelhallen, café's, restaurants en Robot Show

Pachinko speelhallen

Ben jij wel in voor een spelletje, dan zit je tijdens je citytrip in Tokyo helemaal goed.  Hoewel gokken illegaal is in Japan, vind je op elke hoek van de straat speelhallen.  Pachinko is het populairste spel (en inmiddels de naam van een keten)In de speelhallen staan hele rijen en alle stoelen zijn meestal bezet.   Wandel een keer door een speelhal en vergaap je aan de enthousiaste, gefocuste Japanners (vooral volwassenen).  Wil je zelf een keer spelen, neem dan oordopjes mee want je wordt gek van het lawaai.

Cruise Japan (143)

Er zijn ook speelhallen waar je niet aan voorbij kan als je met kinderen reist.  Net zoals bij ons op de kermis staan er gigantische glazen bakken waar je met een grijper je geluk kan beproeven.  Mijn zoon wilde graag zijn kans wagen en greep bij zijn eerste poging een Japans souvenir.

Cruise Japan (135)
Cruise Japan (138)

Wandel eens door Kabuchiko Sakura-dori street.  Het is het centrum van ‘the town that never sleep’.  Flitsende neon-reclames, karaoke bars, restaurants en spelhallen alom.   Kabukicho is niet voor niets het grootste amusements district van Tokyo.  Ook het bekende Robot Restaurant ligt in deze buurt. 

Beestige café’s

 
Japanners zijn een bijzonder volk.  Wij konden twee groepen onderscheiden: de saaie Japanner in grijs kostuum of donker mantelpak en de over-the-top Japanner.  In die laatste groep zitten punkers met oranje haar en heel veel piercings, als geisha geklede vrouwen, mensen die zich verkleden als manga-figuur en dan heb je nog de dieren-café-fans.
 
Als je in Tokyo bent, kan je overwegen om één van volgende café’s te bezoeken:
 

Proef de lokale keuken

Tijdens je citytrip naar Tokyo moet je uiteraard de plaatselijke keuken proeven.  Japan is volgens mij het enige land ter wereld waar een menukaart met prentjes niets zegt over de kwaliteit van het eten.  Ik geef altijd het advies om nooit een restaurant te kiezen dat foto’s van de gerechten aan de deur heeft hangen, maar in Japan gaat die regel niet op.  De menukaarten zijn in veel gevallen enkel in het Japans en ze hebben allemaal afbeeldingen van de gerechten.   Gelukkig, want zo weet je tenminste wat je ongeveer kan verwachten.

Cruise Japan (146)

Voor een snelle, goedkope lunch is een Izakaya een goede optie.  Het concept zit ergens tussen een café en een restaurant in.  Ze serveren kleine gerechten dus het is de ideale gelegenheid om wat verschillende specialiteiten te proeven (sashimi, sushi, tempura,…).

Een van mijn favoriete gerechten is ‘ramen’.  Ramen zijn noedels in een bouillon van vlees, vis of groenten.  Het is een perfecte lunch want het is licht verteerbaar.  Bij ons kennen we dat gerecht vooral via de pakjes ‘Aiki noodles’, maar die zijn in niets te vergelijken met de originele versie.  

Cruise Japan (115)

Je herkent de ramen restaurants makkelijk want er staat in ons alfabet ‘ramen’ op de gevel. Je vindt ze trouwens in elke straat.

Cruise Japan (17)

Uiteraard moet je ook minstens één keer sushi eten.  Enige nadeel, thuis smaakt hij nooit meer zo lekker.

En last but not least, eet minstens één keer iets uit de muur.  Tokyo staat vol automaten met de meest flitsende drankjes, gekke snoepjes en zelfs ijsjes. 

Cruise Japan (331)

Robot Restaurant

Als je googelt naar bezienswaardigheden in Tokyo, dan is het Robot Restaurant het eerste dat je tegenkomt.   Je kan voor of tegen zijn, maar het is zo typisch over-the-top Japans, dat het toch niet mag ontbreken tijdens je citytrip naar Tokyo en als je met kinderen reist is het een must.

Manlief was ziek, buiten was het 4 graden en regende het pijpenstelen. De ideale omstandigheden voor een bezoek aan Robot Restaurant.

Ook al heet het Robot ‘restaurant’, één ding moet je er niet doen: eten!  Reserveer dus geen show tijdens etenstijd want er zijn zoveel betere en goedkopere eetgelegenheden.

Zorg dat je op voorhand tickets reserveert, want de show is meestal uitverkocht.  Bovendien betaal je online vaak iets minder dan aan de kassa.   Mijn zoon en ik hadden geen ticket en de show was uitverkocht.  Aan de overkant van de straat kan je echter wachten op vrijgekomen plaatsen van mensen die niet op komen dagen.  Wij hadden geluk en konden dus nog terecht.

Zodra je binnen wandelt worden al je zintuigen getriggerd.  Luide muziek, fluo-kleuren en flitsend licht.   Je komt meteen terecht in een soort ‘wachtruimte’.  Een robot speelt op de piano terwijl jij in een van de fauteuils wacht op de show.   Die fauteuils zouden trouwens zo uit de showroom van Roberto Cavalli kunnen komen.

Cruise Japan (118)

Uiteindelijk mag je richting de zaal en ook hier passeer je weer een waanzinnig flitsende trappenhal.   In de zaal zitten links en rechts tribunes met klapstoeltjes.  Iedereen neemt plaats en even later worden de lichten gedoofd en start het spektakel.   Er worden gigantische drums binnengereden.  Er komen dansers in flitsende kostuums er schieten laserstralen door de zaal.  Je weet niet waar je eerst kijken moet.  Ondertussen schalt er oorverdovende muziek uit de boxen.   Ik kon niet echt een verhaallijn ontdekken, maar dat is ook niet echt nodig.   Na een dik half uur is er een korte pauze voorzien.  Als je eten bestelde, wordt dat nu geserveerd.   Verder kan je een drankje of popcorn halen.  Naast frisdrank is er wijn in een glasvormig flesje en een cocktail-achtig drankje in de een gloeilamp. 

Na de pauze is de show zo mogelijk nog heftiger. 

Als je tijdens de show geen epileptische aanval krijgt, kan je bijna zeker zijn dat je die ook nooit zal krijgen.

Cruise Japan (125)

Moet je dus naar de Robot Show?  Ja! Ook al is het mega kitsch, toch vind ik het een van de top bezienswaardigheden in Tokyo.

Wat kost dat?  Aan de kassa betaal je 8000 YEN (omgerekend bijna 65 euro pp) voor een ticket zonder eten.  Online vind je goedkopere kaartjes

 

 

 

DAG 3: Daguitstap van Tokyo met de bullettrain

Aangezien 3 dagen sowieso veel te weinig is om alle Tokyo bezienswaardigheden te bezoeken, beslisten wij om op de derde dag een uitstap naar Kyoto te maken.  Onze cruise kwam nl niet langs Kyoto en we wilden deze stad toch absoluut gezien hebben.  Bovendien was het een goede gelegenheid om de shinkansen of bullettrain uit te proberen.  Japan staat namelijk bekend om zijn uitgebreide, stipte en verzorgde treinverkeer.  

 Lees hier verder over de Kyoto Highlights.

Cruise Japan (72)

Uiteraard kan je nog andere daguitstappen vanuit Tokyo overwegen.

Wat dacht je bijvoorbeeld van een dagtrip naar Mount Fuji, de iconische Japanse berg en Unesco Werelderfgoed?  Tijdens een 10-uur durende dagtocht vertrek je in Shinjuku station met de shinkansen naar Yamanashi.  Je bezoekt het Kawaguchiko Oishi Park waar je prachtige foto’s kan maken van het meer Kawaguchi met de vulkaan Mount Fuji op de achtergrond.

Van mei tot november kan je een stop maken in Fujisan Gogome, halverwege Mount Fuji.  Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de omgeving. 

Van december tot april kan je een stop maken bij het Arakura Senghen Shrine.  Dit is de enige plaats waar je een foto kan maken van de 5-etages hoge pagode met de Mount Fuji op de achtergrond.

Na de middag bezoek je de 8 meren in  Ashino Hakkai.  Hier kan je het water dat van Mount Fuji komt proeven en op de terugweg stop je nog in Gotemba, een van de grootste premium outlets van Japan.

Cruise Japan (45)

Wij boekten deze toer hier:

 

 

 

Moet je op citytrip naar Tokyo?

Tokyo spreekt tot de verbeelding en is in stad die je toch minstens één keer moet bezoeken.  3 dagen Tokyo is veel te kort, maar het is een goed begin.  Met bovenstaande planning heb je de belangrijkste bezienswaardigheden gezien.  Als je fan bent geworden, was dit waarschijnlijk je eerste van vele reizen naar Japan.

Like it? Pin it!

Citytrip Tokyo In 3 Dagen