Op zoek naar een citytrip?  Overweeg dan Kopenhagen.  Het stond al jaren op het verlanglijstje van mijn BFF en mezelf.  Toch bracht ons jaarlijks weekendje weg ons telkens naar andere bestemmingen.  Onlangs kwam het er eindelijk van en maakten we deze langverwachte citytrip naar Kopenhagen.  In twee dagen tijd bezochten we de belangrijkste bezienswaardigheden.

Kopenhagen in het kort

Kopenhagen is de hoofdstad van Denemarken.  De gemeente Kopenhagen telt een kleine 600.000 inwoners.  In het verstedelijkte gebied woont ongeveer 20% (1.2 miljoen inwoners) van de totale bevolking van Denemarken.

Kopenhagen werd gesticht in de middeleeuwen en werd al snel de hoofdstad.   De naam komt van het woord ‘Kobmandshavn’ (Koopmanshaven).  Vroeger werden hier grote oorlogsschepen gebouwd.  Vandaag de dag is de stad echter geen haven meer en ook op industriëel gebied is er nog maar weinig activiteit.

Tijdens de WO II werd Kopenhangen lange tijd bezet.  De Gestapo gebruikte het Shell-gebouw als hoofdkwartier.  Britse vliegtuigen bombardeerden dit in 1945.  Door een fout werd tijdens deze aanval ook een Franse school geraakt waardoor een groot aantal kinderen sneuvelde.

De meeste gebouwen in het centrum van Kopenhagen dateren uit de 17de eeuw.  De omliggende wijken werden gebouwd om de grote woningnood op te lossen.  De bekendste zijn:

  • Osterbro: wordt aanzien als de mooiste van de ‘brugwijken’.  Hier wonen veel families met kinderen.
  • Vesterbro: vooral bekend vanwege het amusementspark ‘Tivoli’
  • Norrebro: is een typische volkswijk met kleine winkels
Citytrip Kopenhagen (23)

Het weer in Kopenhagen

Een citytrip naar Kopenhagen kan het hele jaar door.  De beste reistijd voor je weekend Kopenhagen is echter van mei tot september.  Het weer is dan aangenaam met temperaturen tussen 17 en 23 graden.  Ook in de zomer wordt het niet echt warm in Kopenhagen.

Hotels in Kopenhagen

Voor je citytrip naar Kopenhagen vind je hotels in alle prijscategorieën.  Wij kozen voor Skt. Petri, een onderdeel van Nordic Hotels & Resorts.  Het hotel ligt op minder dan 30 minuten van de luchthaven en is centraal gelegen.   De beroemde Torvehallen liggen op 300 meter van het hotel en ook de andere belangrijkste bezienswaardigheden liggen in de nabije omgeving.

De kamers zijn gezellig ingericht en de badkamer is voorzien van een regendouche, bad, dubbele wastafel en afzonderlijk toilet.  De matrassen zijn zalig.  

Het ontbijt wordt geserveerd in de open lobby.   Op verzoek bakt de kok je eitje zoals jij het graag wil.

De sympathieke concierges van het hotel geven je graag advies bij je restaurantkeuze.  Bij hen kan je ook terecht voor het huren van een fiets.   Kopenhagen is namelijk een echte fietsstad.

Tijdens je citytrip met kinderen kan je hier ook terecht want Skt Petri heeft een paar connecting rooms.  Hou de website in de gaten want vaak krijg je tot 50% korting op de tweede kamer.

Citytrip Kopenhagen (26)
Citytrip Kopenhagen (37)

Belangrijkste bezienswaardigheden in Kopenhagen

Nyhavn

We starten onze citytrip in Kopenhagen meteen met een bezoek aan een van de meest gefotografeerde plaatsen en belangrijkste bezienswaardigheden.   Nyhavn is een doodlopend stukje van de haven waar talrijke vrolijk gekleurde huisjes langs de kade liggen.  Het oudste huisje, nummer 9, werd in 1681 gebouwd.   De haven werd gebouwd in opdracht van koning Christaan V.  De huidige gezellige terrasjes waren ooit bars voor zeelui.  Er werd niet alleen gedronken maar er liepen ook veel dames van plezier rond.

De wereldberoemde schrijver Hans Christian Andersen heeft in een aantal van deze huisjes gewoond.  Hans Christian Andersen schreef onder andere De Prinses op de Erwt, Duimelijntje, De Kleine Zeemeermin, De Nieuwe Kleren van de Keizer en vele andere sprookjes.

Citytrip Kopenhagen

Christiansborg

Dit 18de eeuws paleis in neo-barrok stijl staat op de plaats waar vroeger het koninklijk paleis stond.  Toen dat afbrandde kwam er een nieuw paleis in de plaats.  Dat brandde op zijn beurt ook nog eens af in 1884.  Het huidige gebouw dateert uit 1906.  Tegenwoordig is het een museum waar je onder andere koetsen en kostuums van de koninklijke familie kan bekijken. 

Ook het Deens Parlement, een aantal ministeries en het hooggerechtshof zetelen hier.  De koninklijke familie maakt af en toe nog gebruik van de koninklijke ontvangstzaal, de paleiskapel en de stallen.

In de kelders van Christiansborg kan je de ruines van een burcht uit 1167 bezoeken.

Citytrip Kopenhagen (7)

Amalienborg

Amalienborg is een paleizencomplex uit de 18de eeuw.  Het bestaat uit 4 bijna identieke paleizen rond een plein.   De koninklijke familie woont in het Christian IX-paleis.  Zij woonden vroeger in een ander kasteel.  Toen hun oorspronkelijke paleis afbrandde, verhuisden ze tijdelijk naar hier.  Dat beviel hen echter zo, dat ze hier uiteindelijk bleven wonen.

Om 12u vindt hier de wisseling van de wacht plaats.  Leuk, maar het is dan wel heel druk.  Als je liever op je gemak rondkijkt, kom je beter op een ander tijdstip langs.

Citytrip Kopenhagen (39)
Citytrip Kopenhagen (38)

De Kleine Zeemeermin

De belangrijkste bezienswaardigheid  tijdens je citytrip naar Kopenhagen is het beeldje van de Kleine Zeemeermin.  Het beeldje, naar het hoofdpersonage uit het sprookje van Hans Christian Andersen, werd gemaakt in 1913 en stelt in feite niet veel voor.  Het is maar 1.25 meter hoog en ligt vlakbij de oever.  Je ziet echter meteen waar je moet zijn omdat er altijd een massa mensen rond staat.

De Kleine Zeemeermin heeft heel wat te lijden.  In 1964 werd het onthoofd, het werd meermaals beschadigd door vandalen en het beeld is regelmatig aangekleed.  Zo heeft het al twee keer een boerka aangehad.  Er zijn plannen om het beeld verder in het water te plaatsen zodat het niet meer zo makkelijk te bereiken is.

In 2010 stond het beeld op de Wereldtentoonstelling in Sjanghai.  Veel Denen vonden het niet kunnen dat De Kleine Zeemeermin tijdelijk was weggehaald.  Het Natuurhistorisch Museum plaatste als protest een zeemeerminnenskelet op de rots.

Citytrip Kopenhagen (46)

Churchill Park

Vlakbij het beeld van de Kleine Zeemeermin staat, in het Churchill park, de Gefion fontein.   De fontein dankt zijn naam aan de mytische, Scandinavische godin Gefion.

Volgens de legende beloofde de Zweedse koning haar dat ze het land dat ze in  1 nacht kon omploegen, mocht houden.  Ze veranderde haar 4 zonen in ossen en ploegde in 1 nacht een groot stuk grond.  Ze nam het stuk land en gooide het in zee waardoor het eiland Seeland, waarop later Kopenhagen gebouwd werd, ontstond.   Het gat dat ze achterliet is het Vänernmeer dat bijna dezelfde vorm heeft als het eiland Seeland.

Citytrip Kopenhagen (40)

Naast de fontein staat de Sankt Albans Kirke van de Anglicaanse gemeenschap.  Er worden nog steeds diensten in het Engels gehouden.

In het park staat ook een kleine buste van Winston Churchill.

Citytrip Kopenhagen (41)
Citytrip Kopenhagen (44)

Ronde toren

De 36 meter hoge, ronde toren of Rundetaarn uit de 17de eeuw is het oudste, functionerende observatorium in Europa

Denemarken stond destijds bekend omwille van hun astronomisch onderzoek.  De toeren wordt vandaag de dag nog steeds gebruikt door amateur astronomen.   Er is geen trap aan de binnenkant maar je gaat omhoog via een spiraalvormig pad.  Boven word je beloond met een spectaculair uitzicht over de oude stad.

Onderweg passeer je de bibliotheek.  Hier stonden ooit alle boeken van de universiteit.  Hans Christian Andersen kwam hier vaak en vond inspiratie voor zijn vele gedichten en sprookjes.

Citytrip Kopenhagen (17)

Stroget

Stroget is het autovrije winkelgedeelte van Kopenhagen.  Plan tijdens je citytrip naar het hippe Kopenhagen zeker een paar uurtjes om de vele winkels te ontdekken.   Er zijn winkeltjes met typisch Deens design, maar ook alle grote merken zijn hier vertegenwoordigd.  Gucci, YSl, Chanel,…   

Citytrip Kopenhagen (22)

In het warenhuis Illum kijk je je ogen uit.  Het pand is aan de binnenkant prachtig en is een paradijs voor fashionista’s.    De rooftopbar is de ideale plaats voor een hapje of een drankje.

Stroget ligt tussen Kongens Nytorv en het stadhuisplein.

Mssi7742

Operagebouw

Boedapest heeft dan misschien de mooiste opera van Europa, maar ook die van Kopenhagen mag er zijn.   Aan de buitenkant is het een super modern gebouw.  Het is net als het Sydney Opera House bijna volledig omgeven door water. 

Het gebouw is bijna volledig met privégeld gebouwd.  Arnold Maerks Mc-Kinney Moller is een gepensioneerde reder en één van de rijkste, zo niet de rijkste, inwoner van Denemarken. 

Als je tijd hebt, moet je zeker even de gelegenheid nemen om de binnenkant te bekijken.

Jqrb0703
Xyoh0900

Tivoli Park

Als je een citytrip naar Kopenhagen maakt met je kinderen, is Tivoli een absolute must.  Dit park uit 1843 staat boordevol attracties, waaronder 5 achtbanen.   Terwijl je kids zich amuseren in de 25 attracties, kan jij rustig wandelen door de prachtige tuinen.   Er is een theater en verschillende restaurants.

’s Avonds is Tivoli prachtig verlicht dus het is zeker de moeite om het na zonsondergang te bezoeken. 

  • Het park is van zondag tot donderdag open tot 23.00u en op vrijdag en zaterdag zelfs tot middernacht. 
  • Voor +/- 400 Deense Kronen koop je een ticket waarmee je onbeperkt op alle attracties mag. 
  • Voor 130 Deense Kronen mag je het park in. 
  • En voor 20 Deense Kronen kan je het aquarium bezoeken. 
Rdqj2912
Citytrip Kopenhagen (51)

 

 

 

 

 

Hippiewijk Christiana

Deze wijk werd in 1970 door een groep hippies gesticht en is een zogenaamde vrijstad.  Dat wil zeggen dat deze wijk semi-onafhankelijk is van Kopenhagen.  

In eerste instantie kraakten de hippies een verlaten militaire kazerne.  De Deense regering probeerde de krakers te ontzetten, maar uiteindelijk werden ze als ‘sociaal experiment’ getolereerd.

Sinds 1995 betalen de bewoners belastingen en een klein huurbedrag aan de gemeente.

In de bekendste straat, Pusher street, wordt in het openbaar in softdrugs gehandeld.  In 2002 vroeg de regering om dat wat minder opvallend te doen, waarop de hasjkraampjes met camouflagenetten bedekt werden.

De bewoners van Christiana stellen het niet op prijs als je foto’s maakt.  Als ze merken dat je dat toch doet zullen ze je al dan niet vriendelijk vragen om die te verwijderen.

 

Llea3125
Jrfc1991

Carslberg

Denemarken is enorm trots op hun populaire biertje Carslberg.  De hoofdzetel van de brouwerij ligt in Kopenhagen.  Ze hebben een bezoekerscentrum waar je alles te weten komt over de Deense biercultuur.  Jammer genoeg zijn er momenteel grondige renovaties aan de gang waardoor je er momenteel niet terecht kan.  Ze openen de deuren opnieuw in 2020.   Je kan uiteraard nog wel terecht in de Carslberg Brand Store.

Tussen de zuilen zie je een standbeeld van 2 mannen.  Dat zijn de broers Carlsberg.

Wgle1172
Rghv7140

De brouwerij heeft ook een ‘Nordic Beer Garden’.  In deze tuin vind je alle soorten hop die Deense bierbrouwers gebruiken.  Je vindt de Nordic Beer Garden in de botanische tuin van het Natuur Historisch museum van Denemarken.

Xalh9730

Lees hier verder voor nog meer bezienswaardigheden in Kopenhagen.

Hoe ontdek je de belangrijkste bezienswaardigheden van Kopenhagen het best?

Uiteraard kan je Kopenhagen te voet ontdekken.  Er zijn echter 2 manieren om op korte tijd de belangrijkste bezienswaardigen van Kopenhagen te zien.

Maak een boottocht

Mak een boottocht door de haven en de idyllische grachten van Kopenhagen met één van de rondvaartboten.  Je passeert talloze historisch en moderne belangrijke gebouwen zoals de opera, het gemeentehuis,  Amalienborg en Christiansborg.  Uiteraard vaar je langs de belangrijkste bezienswaardigheden van Kopenhagen, Nyhaven en de Kleine Zeemeermin (die je vanop de boot alleen langs de achterkant ziet).  De gids wijst je ook nog op het moderne gebouw van de energiecentrale.  Bovenop het dak ligt de langste kunstmatige skipister ter wereld. Je kan op meerdere plaatsen opstappen en de gids spreekt naast Deens en Engels vaak ook Italiaans, Spaans en Duits. 

 

 

 

 

 

Citytrip Kopenhagen (6)

Tijdens de rondvaart krijg je ook een goede gelegenheid om de spiraalvormige toeren van de Verlosserskerk te fotograferen. 

De barokke kerk is het meest gefotografeerde gebouw van Kopenhagen vanwege de torenspits in kurkentrekkervorm.

Citytrip Kopenhagen (13)
Citytrip Kopenhagen (12)
Citytrip Kopenhagen (4)

Fietsen in Kopenhagen

Kopenhagen is een echte fietsstad.  Tijdens je citytrip moet je dus minstens 1 dag fietsen.  Het is bovendien de perfecte manier om de belangrijkste bezienswaardigheden op 1 dag te ontdekken. 

Je kan één van de witte stadsfietsen gebruiken.  Die beschikken zelfs over een scherm waarop je verschillende fietsroutes kan selecteren.  Om de fiets te gebruiken moet je een account aanmaken en een creditcard ingeven.  Bij mij lukte dat vanzelf, bij de fiets van mijn BFF niet.  De schermpjes reageren door het vele gebruik namelijk niet zo goed.

Tip: maak voor je vertrek thuis al een account aan.  Ter plaatse log je gewoon in op een fiets en je kan meteen vertrekken.  Een account aanmaken doe je hier: https://bycyklen.dk/en/find-a-bike

Als je door Kopenhagen wandelt kom je echter ook massa’s andere plaatsen tegen waar je een fiets kan huren.

Wij huurden uiteindelijk een fiets in ons hotel, Skt Petri.

 

 

 

 

 

Citytrip Kopenhagen (42)

Eten tijdens je citytrip naar Kopenhagen

Reffen, Streetfood

In Kopenhagen vind je op heel veel plaatsen kraampjes met streetfood.  Er is één plaats die je echter niet mag missen tijdens je citytrip naar Kopenhagen.  Reffen is een streetfood markt op het oude industrieterrein Refshaleoen.   Op een terrein van 6000 m² staat tientallen foodtrucks met lekkers uit alle windstreken.  Installeer je aan één van de vele tafels en geniet van Aziatische noedels, taco’s, hamburgers of smorrebrod.   Langs het water staan strandstoelen waar je even kan ontspannen.

Steek aan Nyhaven de brug over en je ziet Reffen meteen liggen.

Citytrip Kopenhagen (48)
Citytrip Kopenhagen (47)

Noma

Noma is het culinaire hoogtepunt van Denemarken (en met uitbreiding van Europa).  Noma staat voor ‘Nordic en Mad’.  Mad is het Deense woord voor eten. 

Het restaurant werd meermaals verkozen tot ‘beste restaurant ter wereld’ en heeft 2 Michelinsterren.  Op de kaart staan voornamelijk Scandinavische gerechten. 

Heb je iets bijzonders te vieren of ben je gewoon een echte bourgondiër?  Dan moet je hier zijn.  Opgelet: maanden op voorhand reserveren!

Ygdk2891

Meatpacking district

Het Meatpacking district is een industriële buurt, buiten het centrum.  Vroeger zaten hier slachthuizen en vleesverwerkende bedrijven.  De buurt stond een tijdje te verpauperen, maar inmiddels is het een hippe uitgaansbuurt geworden.  Je vindt hier geweldige restaurants als Fiskebar, Gorilla, Warpigs en vele andere.   Het is een populaire buurt, dus reserveer een tafeltje.

Citytrip Kopenhagen (33)
Citytrip Kopenhagen (35)
Citytrip Kopenhagen (63)
Citytrip Kopenhagen (32)
Citytrip Kopenhagen (31)
Citytrip Kopenhagen (27)

Torvehallerne

Torvehallerne is een paradijs voor foodies.  Het bestaat uit 2 overdekte markthallen.  Het water loopt je in de mond zodra je binnenstapt.  Overal zie je bergen fruit, grote stukken vlees, en etalages vol lekkere gerechtjes.  Bij heel wat kraampjes kan je klein, warme of koude gerechten bestellen.  Binnen is er weinig zitplaats, maar voor het gebouw staan heel wat tafels en banken waar je kan genieten van al dat lekkers.

Citytrip Kopenhagen (7)
Citytrip Kopenhagen (6)
Citytrip Kopenhagen (5)

Ben je een echte bourgondier, boek dan zeker deze culinaire rondleiding door Kopenhagen.

Lees verder voor nog meer inspiratie voor je weekend in Kopenhagen.

Wil jij ook naar Kopenhagen?  Kijk dan hier verder voor een voorbeeldtrip naar deze prachtige stad. 

Als je nog meer wil zien van het land kan je ook roadtrip door Denemarken overwegen.  

Like it? Pin it!

Citytrip Kopenhagen Belangrijkste Bezienswaardigheden